Τουρκία - Η "συμμαχία των έξι": Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αμφισβητούν την παντοδυναμία Ερντογάν

Έξι κόμματα αμφισβητούν την παντοδυναμία του Ερντογάν - Η τουρκική αντιπολίτευση περνά στην αντεπίθεση, ζητώντας πίσω την παλιά κοινοβουλευτική δημοκρατία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τον Ιούνιο του 2018 o Toύρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εισήγαγε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Το προεδρικό σύστημα έδωσε στον αρχηγό του κράτους ένα νέο πλέγμα υπερεξουσιών.

Σήμερα ο Ερντογάν είναι τόσο ισχυρός και πανταχού παρών, που πολλοί στην Τουρκία κάνουν λόγο για "καθεστώς ενός ανδρός". Αλλά ακόμη κι αν ο Ερντογάν φαίνεται παντοδύναμος και αμετακίνητος από τον προεδρικό θώκο, η αντιπολίτευση προσπαθεί να επιτύχει μια επιστοφή στον κοινοβουλευτισμό, χρησιμοποιώντας τα μέσα που διαθέτει βάσει του ισχύοντος Συντάγματος.

Διαβάστε Επίσης

Εκπρόσωποι των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, του συντηρητικού IYI, του ισλαμιστικού Saadet, του φιλοκουρδικού HDP αλλά και των δύο κομμάτων που έχουν αποσχιστεί από το κυβερνών ΑΚP, το DΕVA και Κόμμα του Μέλλοντος, πραγματοποίησαν κοινοβουλευτική συνεδρίαση και συμφώνησαν σε μια κοινή στρατηγική για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του τουρκικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τη διάκριση των εξουσιών αλλά και τον υπερκομματικό χαρακτήρα του προεδρικού θεσμού.

Η αντιπολίτευση αφήνει στην άκρη τις ιδεολογικές διαφορές

"Πρόκειται για μια σημαντική ένδειξη ότι τα έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης ενώνονται με απώτερο στόχο ένα ισχυρότερο κοινοβουλευτικό σύστημα" αναφέρει ο Λεβέντ Κοκέρ, καθηγητής Νομικής στο τουρκοκυπριακό Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής. Όπως παρατηρεί: "Αυτό μας δείχνει ότι η τουρκική αντιπολίτευση μπορεί να δράσει ενωμένη κατά της κυβέρνησης και ότι αυτή η κίνηση έχει ισχυρά θεμέλια. Η ενότητα της αντιπολίτευσης θα αποδυναμώσει την κυβέρνηση".

Είναι γεγονός ότι σπάνια στην τουρκική ιστορία η αντιπολίτευση, στην οποία βρίσκει κανείς εθνικιστές, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεθέρους και αριστερούς, έχει καταφέρει να συνενωθεί τόσο αποτελεσματικά. Παρά τις ιδεολογικές διαφορές, αυτό που τους ενώνει είναι ο κοινός αντίπαλος: ο πρόεδρος Ερντογάν.

Για τον Κοκέρ η πρόσφατη συνάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στέλνει ένα μήνυμα ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023. "Θα είναι ένας αγώνας ενάντια στον Ερντογάν. Σε αυτή τη μάχη η αντιπολίτευση θα ξεγυμνώσει το μονοπρόσωπο πολιτικό σύστημα του Ερντογάν και τις παρανομίες του" σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αρκεί η συσπείρωση της αντιπολίτευσης;

Για τον πολιτικό επιστήμονα Μουράτ Σομέρ από το Πανεπιστήμιο Koτς η αλλαγή του πολιτικού συστήματος που επιδιώκει η αντιπολίτευση δεν αρκεί. Για να επιτευχθεί μια πραγματική "δημοκρατική μετάβαση", όπως λέει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ελεύθερες εκλογές και η ύπαρξη ανεξάρτητης εκλογικής αρχής.

"Ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, στο οποίο οι εκλογές δεν είναι ελεύθερες και δίκαιες, θα οδηγήσει μόνο στη διαιώνιση της ίδιας αυταρχικής διακυβέρνησης" εκτιμά ο Τούρκος ειδικός. Άλλωστε οι μνήμες από τις δημοτικές εκλογές του 2019 είναι νωπές. Τότε, στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική εκλογική αρχή άσκησε πιέσεις, οι οποίες οδήγησαν σε επαναληπτικές εκλογές.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι ενέργειες των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων και η ανοιχτή αμφισβήτηση του προεδρικού συστήματος δείχνουν πόσο αποφασισμένη είναι η αντιπολίτευση για δράση.

Την ίδια ώρα ο τουρκικός πληθυσμός πλήττεται έντονα από τη βαθιά οικονομική κρίση που μαίνεται στη χώρα από το φθινόπωρο του 2019και έχει προκαλέσει κόπωση. Αυτό καταδεικνύουν άλλωστε δημοσκοπήσεις των ινστιτούτων ΜΑΚ Avrasya και Area, οι οποίες εδώ και μήνες δίνουν προβάδισμα στην αντιπολίτευση, καταγράφοντας ταυτόχρονα υποχώρηση του κυβερνώντος κόμματος AKP και του συγκυβερνώντος εθνικιστικού MHP σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2018. Μπορεί η συνταγματική αναθεώρηση να αύξησε τις εξουσίες του τούρκου προέδρου, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τη δημοτικότητά του.

Πηγή: dw.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ 29 Νοε 2021 | 10:32

Ο Ερντογάν το έριξε στο.. τραγούδι - Τραγούδησε για τη "μάχη του Τσανάκκαλε" [βίντεο]

Με το τραγούδι φαίνεται ότι προσπαθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί να ξεπεράσει τους "πονοκεφάλους" στο εσωτερικό της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ 29 Νοε 2021 | 09:55

Παραλογισμός στην Τουρκία με την Χούλια Αβσάρ: Η χώρα βυθίζεται στη φτώχεια αλλά κάποιοι άνοιξαν 200 σαμπάνιες στα πόδια της

Τη στιγμή που η τουρκική οικονομία παραπαίει, κάποιοι άνοιξαν σε κέντρο διασκέδασης 200 σαμπάνιες για την Χούλια.

ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40% ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ 28 Νοε 2021 | 14:38

Συνθήκες εξαθλίωσης στην Τουρκία: Ουρές για ένα καρβέλι ψωμί - 200 λίρες ο βασικός μισθός

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 40% τον Νοέμβριο και 65% από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50%-60%.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ 26 Νοε 2021 | 20:56

ΗΠΑ σε Τουρκία: Απελευθερώστε αμέσως τον Οσμάν Καβαλά - "Απατηλές οι κατηγορίες εναντίον του"

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΩΣΕΙ 26 Νοε 2021 | 10:01

Κωνσταντινούπολη: Βίντεο σοκ - Άνδρας απειλεί με κουζινομάχαιρο γυναίκες σε συρμό του Μετρό [βίντεο]

Ένας νεαρός άνδρας εισβάλλει σε συρμό του Μετρό στην Κωνσταντινούπολη και αρχίζει να απειλεί με ένα κουζινομάχαιρο 30 εκατοστών τις γυναίκες - επιβάτες.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΑ 200 ΕΥΡΩ 26 Νοε 2021 | 09:05

Εικόνες εξαθλίωσης στην Τουρκία: "Αντί να αγοράζετε δύο κιλά κρέας, αγοράστε μισό" λένε κυβερνητικοί βουλευτές

Κυβερνητικοί βουλευτές στη Τουρκία σχολιάζουν την ακρίβεια στη χώρα. Μάλιστα κυβερνητικός βουλευτής δήλωσε: "Αντί να αγοράζετε δυο κιλά κρέας, αγοράστε μισό κιλό κρέας".

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 26 Νοε 2021 | 07:18

Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ: Η Ελλάδα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και της αξίζει η αλληλεγγύη ολόκληρης της ΕΕ

"Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ αξίζει κάθε αλληλεγγύη, όταν έχει προβλήματα με γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία", τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΟΧΗ 25 Νοε 2021 | 15:51

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν τραβάει" στις δημοσκοπήσεις- Δεν πείθει

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει δημοσκοπικά

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΗΑΕ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 25 Νοε 2021 | 13:44

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα "σώζουν" τον Ερντογάν: Ζεστό χρήμα 10 δισ. δολαρίων για τη διάσωση της τουρκικής οικονομίας

Η αλλαγή κλίματος στη Μέση Ανατολή. Γιατί τα ΗΑΕ προσέγγισαν την Τουρκία. "Φιλί της ζωής" στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία από το Άμπου Ντάμπι.

TURKOVAC 25 Νοε 2021 | 11:50

Με την Τουρκία χρεοκοπημένη ο Ερντογάν βγάζει στην αγορά... τουρκικό εμβόλιο για τον κορονοϊό

Αίτημα για την επείγουσα έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε στην Τουρκία, του Turkovac, υποβλήθηκε στις αρμόδιες αρχές

ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΖΕΤΑΙ Η ΛΙΡΑ 24 Νοε 2021 | 22:18

Καζάνι που βράζει η Τουρκία: Διαδηλώσεις, συλλήψεις και ουρές στα βενζινάδικα [εικόνες-βίντεο]

Με συνθήματα όπως "Κυβέρνηση, παραιτήσου" και "Δεν τα βγάζουμε πέρα" οι Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους - Τουλάχιστον 30 συλλήψεις.

ΤΙ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΣΤΕΥΤΙΚΟ 24 Νοε 2021 | 17:58

Γερμανία: Γιατί ενδιαφέρει την Ελλάδα η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση - Τι αναφέρει για την Τουρκία και τις εξαγωγές όπλων

Η Προγραμματική Συμφωνία της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία αναφέρεται σε μια "περιοριστική πολιτική" και "πιο δεσμευτικούς κανόνες" στις εξαγωγές όπλων