Τουρκία: 14 εργάτες πέθαναν στο δωμάτιο ασφαλείας του ορυχείου

282 εργάτες έχασαν την ζωή τους στα ορυχεία-κολαστήρια της Σόμα, με 80 να είναι ακόμη αγνοούμενοι. Βρέθηκαν σοροί στο δωμάτιο ασφαλείας του ανθρακωρυχείου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Επιβεβαιώθηκε ο αριθμός των νεκρών στα ορυχεία της Σόμα και από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, η οποία υποστηρίζει ότι 282 εργάτες έχασαν την ζωή τους, 80 εξακολουθούν να αγνοούνται και 450 διασώθηκαν.

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία αναφέρει πως στο ορυχείο διεξάγονταν συνεχώς έλεγχοι για την κατάσταση ασφαλείας κάθε έξι μήνες, ενώ ο τελευταίος έλεγχος είχε γίνει τον Μάρτιο χωρίς να διαπιστωθούν ελλείψεις.

 Δεκατέσσερις από τους ανθρακωρύχους που εντοπίστηκαν νεκροί είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο μοναδικό δωμάτιο ασφαλείας του ορυχείου

Ωστόσο η εταιρεία δεν εξηγεί τη διαφορά που προκύπτει στον αριθμό των εργατών που βρίσκονταν μέσα στο ορυχείο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε ότι 787 εργάτες βρίσκονταν στο ορυχείο όταν σημειώθηκε η έκρηξη και η πυρκαγιά, κάτι που σημαίνει πως περίπου 55 ανθρακωρύχοι δεν έχουν καταγραφεί.

Στο μεταξύ οι δεκατέσσερις από τους ανθρακωρύχους που εντοπίστηκαν νεκροί είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο μοναδικό δωμάτιο ασφαλείας του ορυχείου και χρησιμοποιούσαν με τη σειρά τις φιάλες με μάσκες οξυγόνου που υπήρχαν προτού πεθάνουν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο DHA, επικαλούμενο διασώστες. Οι διασώστες εντόπισαν 14 σορούς να κείτονται η μία πάνω στην άλλη, αναφέρει η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι στο ορυχείο υπήρχε μόλις ένα δωμάτιο ασφαλείας για τους 6.500 ανθρακωρύχους.