Σε βίαιες συλλήψεις προχώρησε η τουρκική αστυνομία κατά τη διάρκεια πορείας Pride στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται δεκάδες διαδηλωτές και φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο AFP.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το γραφείο του κυβερνήτη της Πόλης είχε απαγορεύσει την πορεία γύρω από την πλατεία Ταξίμ στην καρδιά της πόλης, αλλά διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά κάτω από την έντονη αστυνομική παρουσία νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Η Αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές, φορτώνοντάς τους σε λεωφορεία. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν δύο λεωφορεία όπου επέβαινε δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και ο επικεφαλής φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Μπουλέντ Κιλίτς, ο οποίος και παραμένει υπό κράτηση.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης, η οποία ήταν απαγορευμένη, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν εφόδους σε μπαρ της συνοικίας Τζιχανγκίρ κοντά στο Ταξίμ και συνέλαβαν στην τύχη θαμώνες, ανάμεσά τους δημοσιογράφους και μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.
Οι συγκεντρωμένοι έκαναν επί μία ώρα πορεία στους δρόμους του Τζιχανγκίρ με την υποστήριξη των κατοίκων που βγήκαν στα παράθυρά τους.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Kaos GL μέτρησε 52 συλλήψεις, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία που ζήτησε με μήνυμα στο Twitter την άμεση και άνευ όρων απελεύθερωση των συλληφθέντων
"Προσπαθούν να μας απαγορεύσουν, να μας εμποδίσουν, να μας ξεχωρίσουν και ακόμη και να μας σκοτώσουν σε κάθε στιγμή της ύπαρξής μας", δήλωσε ο 22χρονος Ντιρέν. "Αλλά σήμερα είναι η ευκαιρία να υπερασπισθούμε τα δικαιώματά μας , να φωνάξουμε ότι υπάρχουμε: ποτέ δεν θα καταφέρετε να σταματήσετε τους queer".
Ο Μπουλέντ Κιλίτς, έμπειρος και βραβευμένος φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου συνελήφθη, του πέρασαν χειροπέδες, του έσκισαν τα ρούχα και οδηγήθηκε με τους άλλους συλληφθέντες στην αστυνομική κλούβα.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: