Τουρκία: Δεν «πιάνει» τον στόχο της αυτοδυναμίας το AKP

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται και η νέα εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AKP δεν θα πετύχει αυτοδυναμία.

tourkia-den-pianei-ton-stoxo-tis-autodunamias-to-akp
SHARE THIS
0
SHARES

Οι εκλογικές επιδόσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας δεν έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gezici, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα και προβλέπουν ότι το κυβερνών κόμμα λαμβάνει το 40,8% των ψήφων και δεν θα εξασφαλίσει την ζητούμενη, με κάθε τρόπο, αυτοδυναμία.

Τον Ιούνιο, το AKP, που ιδρύθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά από την άνοδό του στην εξουσία το 2002, εξασφαλίζοντας το 40,9% των ψήφων.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Οκτωβρίου, πριν από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα, δείχνει ότι το CHP, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, εξασφαλίζει το 27,6%, το εθνικιστικό MHP το 15,8% και το φιλοκουρδικό HDP το 13,6%, πολύ περισσότερο από το 10% που απαιτείται για την είσοδό του στη Βουλή.

Εκτιμάται ότι το ποσοστό του AKP εξασφαλίζει στο κυβερνών κόμμα 256 έδρες στο 550μελές κοινοβούλιο, κάτω από τις 276 έδρες που χρειάζονται για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας.

Στις εκλογές του Ιουνίου, το CHP είχε το 25% των ψήφων, το MHP το 16,3% και το HDP το 13,1%.

Η δημοσκόπηση δείχνει ελαφρά βελτίωση της επίδοσης του AKP σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα , στα μέσα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία εξασφάλιζε το 39,3%. Το CHP βρισκόταν στο 28,1%, το MHP στο 16,8% και το HDP στο 13,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook