Τουρκία: Η μετωπική σύγκρουση του Ερντογάν με τη νεολαία και τους φοιτητές

Πώς ο Ερντογάν κατάφερε παρά την οικονομική κρίση να συγκρατήσει την υποχώρηση της δημοτικότητας του. Πως εκμεταλλεύθηκε τους "αόρατους εχθρούς".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τουρκία φοιτητές

"Είναι φοιτητές ή τρομοκράτες αυτοί που προσπαθούν να εισβάλουν και να καταλάβουν το γραφείο του Πρύτανη;", ρωτούσε πρόσφατα ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αναφερόμενος στους φοιτητές του γνωστού τουρκικού Πανεπιστημίου Μπογάζιτσι. Από τις αρχές Ιανουαρίου οι νέες και οι νέοι διαδηλώνουν εκεί κατά του διορισμού του νέου Πρύτανη, του φιλοκυβερνητικού Μελίχ Μπουλού, μία απόφαση την οποία επέβαλε ο ίδιος ο Ερντογάν μέσω διατάγματος. Η αστυνομία αντιδρά στις φοιτητικές κινητοποιήσεις με το γνωστό τρόπο: Αυθαίρετες συλλήψεις και μεταμεσονύκτιες έφοδοι βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι μεταξύ των φοιτητών βρίσκονται αντικυβερνητικοί που στο παρελθόν έχουν εκφραστεί δημοσίως υπέρ "βρόμικων σεναρίων", όπως ενός πραξικοπήματος. Ο Ερντογάν συνέκρινε εντέλει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις με τις διαμαρτυρίες στο Πάρκο Γκεζί το 2013.

"Τότε είδαμε να λεηλατείται η ιδιοκτησία εμπόρων. Και να καταλαμβάνουν τζαμιά με μπύρες στο χέρι". Οι κατηγορίες αυτές βέβαια δεν τεκμηριώθηκαν ποτέ. Ο ιμάμης και ο μουφτής του εν λόγω τζαμιού όχι μόνο δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες αυτές, αλλά αντιθέτως δήλωσαν ότι δεν είδαν κανέναν να πίνει αλκοόλ μέσα στο τζαμί. Αμφότεροι μετατέθηκαν αμέσως μετά τις δηλώσεις τους.

Η νεολαία γυρίζει την πλάτη στο ΑΚΡ

Η σύγκριση με τις διαμαρτυρίες του Γκεζί, στην οποία προχώρησε ο Ερντογάν, ξάφνιασε πολλούς αναλυτές. Με δεδομένο ότι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έχουν υποχωρήσει τελευταία κάτω από το 40%, οι περισσότεροι ανέμεναν ένα άνοιγμα προς όλες τις ηλικιακές ομάδες, και ειδικά προς τους νέους.

"Το 2011 το ΑΚΡ έλαβε το 42-43% των ψήφων στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 ετών", εξηγεί ο δημοσκόπος Ιμπραΐμ Ουσλού. Μετά το γεγονότα στο Γκεζί όμως, οι σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τους νέους διαταράχθηκαν, με αποτέλεσμα η στήριξη της εν λόγω ομάδας στο ΑΚΡ να υποχωρήσει στο 30%. "Ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε τότε και η οποία έκανε την νεολαία του Γκεζί να γυρίσει την πλάτη στο ΑΚΡ".

Και μολονότι ο Ερντογάν φάνηκε να πληρώνει αργότερα βαριά το τίμημα της βίαιης αντίδρασης στο Πάρκο Γκεζί, αποφάσισε παρά ταύτα να ακολουθήσει επτά χρόνια αργότερα την ίδια γραμμή. "Το ΑΚΡ θέλει ένα νεανικό, αλλά πιστό ακροατήριο", εξηγεί ο Ουσλού. "Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσω της πόλωσης και των εντάσεων, με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται πιο ισχυροί δεσμοί με το κόμμα". Η πολιτική αυτή της πόλωσης ακολουθείται βέβαια έναντι και των υπολοίπων πληθυσμιακών και κοινωνικών ομάδων, επισημαίνει ο δημοσκόπος.

Το αφήγημα Ερντογάν

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατηγική αυτή όμως απέδωσε. "Διαπιστώνει κανείς ότι παρά την βαριά οικονομική κρίση η απώλεια δημοτικότητας συντελείται με βραδείς ρυθμούς". Η πολιτική αυτή των εντάσεων και της πόλωσης έχει ενισχύσει τους συναισθηματικούς δεσμούς των ψηφοφόρων. Η δε σκληρή απάντηση που έδωσε το καθεστώς στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μπογάζιτσι είναι μέρος αυτής, ακριβώς, της στρατηγικής. Το ζητούμενο για τον Ερντογάν ήταν πάντα "να δημιουργεί εχθρούς", συμπεραίνει ο ειδικός. "Μερικές φορές ο εχθρός αυτός είναι στο εξωτερικό, άλλες φορές στο εσωτερικό. Αλλά υπάρχουν ήρωες και καλοί άνθρωποι που πολεμούν αυτό τον εχθρό". Αυτό είναι το προσφιλές του αφήγημα.

Σύμφωνα με το δημοσκοπικό ινστιτούτο İstanbul Ekonomi Araştırma, στις επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023 θα ψηφίσουν για πρώτη φορά περίπου 5 εκατομμύρια νέες και νέοι Τούρκοι. Πρόκειται φυσικά για μια τεράστια δεξαμενή στην οποία δεν μπορεί να αντισταθεί ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση. Όλοι θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν αυτή την ομάδα, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας και επικεφαλής του ινστιτούτου Τσαν Σελτσούκι. "Εάν βέβαια δει κανείς τον τρόπο αντίδρασης στο Μπογάζιτσι, συμπεραίνει μάλλον ότι η κυβέρνηση δεν το θεωρεί χρήσιμο να ακούσει του νέους". Το ινστιτούτο συνομίλησε πρόσφατα με τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές. "Οι νέοι θέλουν απλώς να ακουστούν. Θέλουν να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται ο αυτόνομος διορισμός του Πρύτανη. Ωστόσο κανείς δεν τους ακούει και δεν ενδιαφέρεται για τους φοιτητές. Αυτό είναι πρόβλημα".

Πηγή: Deutsche Welle

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 25 Φεβ 2021 | 15:33

Αποχώρησε το "Τσεσμέ" - Δεν έχει ακόμη βγει στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος για την άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα"

Το "Τσεσμέ" πλέον βρίσκεται στον κόλπο της Σμύρνης. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο τουρκικός στόλος δεν έχει βγει ακόμη στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΖΙ 25 Φεβ 2021 | 15:19

Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό

Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της ΟΛΜΕ.

ΝΕΑ «ΠΥΡΑ» ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ 24 Φεβ 2021 | 16:31

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Οι κάτοικοι της Σμύρνης γνωρίζουν καλά από εισβολή και ομαδικές σφαγές

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον τούρκο πρόεδρο να αναφέρεται και πάλι στη Σμύρνη

ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΑ 24 Φεβ 2021 | 14:53

Προπάγανδα από τα τουρκικά ΜΜΕ: "Η Ελλάδα θέλει πόλεμο; Οι πιλότοι της έχουν μεγαλώσει με εχθρότητα για την Τουρκία"

Η προπαγάνδα της Τουρκίας περί παρενόχλησης του ερευνητικού σκάφους "Τσεσμέ" από ελληνικά F-16 συνεχίζεται μέσω τουρκικών ΜΜΕ,

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ 24 Φεβ 2021 | 13:09

ΑΠΘ: Φοιτητές πέταξαν αβγά και γιαούρτια έξω από την πρυτανεία [βίντεο - εικόνες]

Μέλη φοιτητικών συλλόγων πέταξαν αβγά και γιαούρτια σε πινακίδα έξω από την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 24 Φεβ 2021 | 11:49

Ο Στάθης Καλύβας για την επέμβαση της Αστυνομίας στο ΑΠΘ: Μιλούν για ντροπή αυτοί που δεν ντράπηκαν για τις επιθέσεις σε συναδέλφους τους

Η ανάρτηση του καθηγητής του Yale Στάθη Καλύβα για την επέμβαση της ΕΛΑΣ στο ΑΠΘ και τις αντιδράσεις ορισμένων καθηγητών

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ 24 Φεβ 2021 | 10:51

Ο Ερντογάν με κοστούμι εκτέλεσε πέναλτι και ο βουλευτής - τερματοφύλακας το "έφαγε" χαλαρά [βίντεο]

Σε νέο στάδιο στη Σμύρνη ο Ερντογάν εκτέλεσε πέναλτι με τερματοφύλακα βουλευτή του.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΚP 23 Φεβ 2021 | 22:59

Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Τσελίκ: Η Ελλάδα προκαλεί – Θα αποσταθεροποιηθούν οι σχέσεις μας

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, με φόντο τις διερευνητικές επαφές και το "Τσεσμέ", διά στόματος Τσελίκ.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 23 Φεβ 2021 | 17:22

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με ηγέτες της ΕΕ: Στο τραπέζι εκ νέου από τον πρωθυπουργό το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 23 Φεβ 2021 | 16:53

Χείρα φιλίας από τον Τούρκο NBAer Καντέρ: Αγαπώ την Ελλάδα και τα αδέρφια μου τους Έλληνες - Θα έκανα τα πάντα για αυτούς

Ο Τούρκος άσος του NBA που ασκεί δριμεία κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης πως είναι τεράστιος οπαδός του Παναθηναϊκού

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 23 Φεβ 2021 | 15:38

Προβοκάτσια στο Αιγαίο από την Τουρκία: "Ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το Τσεσμέ", μεταδίδει το Anadolu

Προπαγανδιστικό δημοσίευμα στο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, στο οποίο γίνεται λόγος για παρενόχληση του Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά

ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 23 Φεβ 2021 | 12:16

Ο γαμπρός του Ερντογάν σπάει τη σιωπή του μετά την παραίτηση και απειλεί με μηνύσεις

Μετά την αιφνίδια παραίτησή του ο τέως Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας έσπασε τη σιωπή του και απειλεί με μηνύσεις.

23 Φεβ 2021 | 12:07

Κάποιος πρέπει να τους μαζέψει...

Δεν υπάρχει μέρα που το καθεστώς της Άγκυρας δεν καταφέρεται πλέον εναντίον της Ελλάδας ή δεν προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες.