Η Τουρκία επέστρεψε σήμερα στις κάλπες για να κλείσει ή να παρατείνει για τρίτη δεκαετία την εποχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία.
Ο κ. Ερντογάν, στην εξουσία για είκοσι χρόνια, θεωρείται φαβορί σε αυτόν τον άνευ προηγουμένου δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αντιμετωπίζει τον σοσιαλδημοκράτη Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Οι κάλπες κλείνουν στις 17:00.
"Κλειδί" για το εκλογικό αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, οι αναποφάσιστοι και οι ψηφοφόροι του -ηττημένου στον 1ο γύρο- Σινάν Ογάν, ο οποίος έδωσε την στήριξή του στον Ερντογάν.
Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου ψήφισαν ταυτόχρονα
Οι δύο αντίπαλοι προσήλθαν ταυτόχρονα από νωρίς στις κάλπες.
Ο πρόεδρος Ερντογάν συνοδευόταν από την σύζυγό του Εμινέ, ενώ στο εκλογικό κέντρο που ψήφισε ο Κιλιτσντάρογλου οι οπαδοί του του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το φαβορί του δεύτερου γύρου, δήλωσε ότι η ψηφοφορία "θα ολοκληρωθεί γρήγορα".

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε από την Άγκυρα, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να ψηφίσουν. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οι εκλογές διεξάγονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, λόγω προσπαθειών για εξαπάτηση.
"Για να απαλλαγούμε από το αυταρχικό καθεστώς και για να εγκαθιδρύσουμε την πραγματική δημοκρατία, απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. Αυτές οι εκλογές διεξάγονται υπό δύσκολες συνθήκες λόγω των προσπαθειών εξαπάτησης, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι και πρόθυμοι να πάνε στις κάλπες" τόνισε εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος.
"Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους πολίτες που πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν και που αγωνίστηκαν για το εκλογικό τους δικαίωμα" πρόσθεσε.


Τι λένε οι ψηφοφόροι λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες
Μερικές από τις απόψεις Τούρκων πολιτών παρουσιάζονται παρακάτω, καθώς η Τουρκία ψηφίζει σήμερα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που είναι ουσιαστικό ενδεχόμενο να παρατείνουν τη θητεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια τρίτη δεκαετία ή να οδηγήσουν στην εξουσία τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Στην πρωτεύουσα Άγκυρα:
"Να δούμε τι έγινε τα τελευταία 20 χρόνια. Να δούμε πόσο άλλαξε η χώρα. Κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό”, δήλωσε η παντρεμένη 45χρονη Σονγκούλ Ασλάν, αφού ψήφισε τον Ερντογάν.
"Ψήφισα για τη χώρα μας, για να συνεχίσει να βελτιώνεται και να γίνεται καλύτερη από κάθε άποψη. Οι οικονομικές δυσκολίες υπάρχουν, αλλά είναι προβλήματα που έχουν λύση. Η Τουρκία μπορεί να τα ξεπεράσει όλα, όσο μένουμε δυνατοί”, πρόσθεσε η ίδια.
Στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη:
"Η Τουρκία έγινε μία αντιδημοκρατική χώρα. Θέλω να δω μία πιο δυνατή Τουρκία κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να ζήσω σε μία χώρα που σέβεται τους νόμους, αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -ECHR ”, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ψηφιακών αγορών, 35χρονος Σουκρού Ουκάρ.
"Την τελευταία φορά είχα περισσότερες ελπίδες, αλλά πιστεύω ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει. Αν νικήσει ο Ερντογάν, θα σκεφτώ να φύγω από την Τουρκία”.
"Ψήφισα για τον Ερντογάν καθώς είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης. Τον ψήφισα επειδή εκτιμώ τα πράγματα που έκανε για την Τουρκία. Άλλαξε το σύστημα υγείας προς το καλύτερο. Κατασκεύασε δρόμους”, δήλωσε ο 58χρονος εργάτης έργων Ομέρ Κοσεκόλ.
Στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας:
"Στον πρώτο γύρο ψήφισα για την εκλογή του Κιλιτσντάρογλου στην προεδρία. Αλλά αυτή τη φορά, το κόμμα του Ερντογάν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αν ο Κιλιτσντάρογλου εκλεγεί θα είναι δύσκολο για το κοινοβούλιο να λειτουργήσει”, εκτιμά ο 29χρονος Μαχμούτ Τσιν.
"Αυτή τη φορά ψήφισα τον Ερντογάν για σταθερότητα, ώστε να μην υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα μεταξύ του κοινοβουλίου και του προέδρου”.
Ένα εκατομμύριο παρατηρητές
Άτονος μετά τον πρώτο γύρο, μοιάζοντας αποσβολωμένος καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη νίκη που η συμμαχία του θεωρούσε δεδομένη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επανεμφανίστηκε τέσσερις ημέρες αργότερα, πολύ περισσότερο επιθετικός, πολύ λιγότερο χαμογελαστός, μεταμορφωμένος σε σύγκριση με την περίοδο που ξεκίναγε την εκστρατεία του.
Ελλείψει συστηματικής πρόσβασης στα μεγάλα ΜΜΕ, πάνω απ’ όλα στα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, που αφοσιώθηκαν στην προβολή της εκστρατείας του αρχηγού του κράτους, έδινε μάχες στο Twitter, ενώ υποστηρικτές του πήγαιναν πόρτα-πόρτα να δουν ψηφοφόρους, να τους κινητοποιήσουν.
Μείζον διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι οι 8,3 εκατ. ψήφοι των πολιτών οι οποίοι δεν εκφράστηκαν στον πρώτο γύρο - μολονότι η συμμετοχή έφθασε το 87%.

Αντιμέτωπος με τον διακριτικό αλεβίτη -μέλος κοινότητας που σκληροπυρηνικοί σουνίτες χαρακτηρίζουν αιρετική-, ο κ. Ερντογάν έκανε την μια προεκλογική ομιλία μετά την άλλη, διαλαλώντας τη μεταμόρφωση της χώρας αφότου ανέλαβε την εξουσία, όταν έγινε αρχικά πρωθυπουργός το 2003, κατόπιν πρόεδρος το 2014.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, που ήδη αύξησε τρεις φορές τον κατώτερο μισθό σε έναν χρόνο, πολλαπλασίασε εξάλλου τις γαλαντομίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, υποσχόμενος, μεταξύ άλλων, δωρεάν σπουδές στους φοιτητές που είναι παιδιά σεισμόπληκτων οικογενειών.
Σήμερα είναι "ιδιαίτερη ημέρα για όλους μας", είπε χθες, προσθέτοντας πως "η εποχή που είχαμε πραξικοπήματα και στρατιωτικές χούντες παρήλθε".
Ολοκληρώνοντας την εκστρατεία του έκανε μια επίσκεψη με άφθονο συμβολισμό: πήγε στον τάφο του πολιτικού του ινδάλματος, του εθνικιστή-ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, που ανατράπηκε και κατόπιν απαγχονίστηκε από τους στρατηγούς το 1961.
Όχι ακριβώς ευχάριστη σύμπτωση για τον πρόεδρο είναι το γεγονός πως ο δεύτερος γύρος των εκλογών διεξάγεται ακριβώς δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων του Γκεζί, που εξαπλώθηκαν από το φερώνυμο παρκάκι της Κωνσταντινούπολης σε όλη τη χώρα. Ήταν το πρώτο κύμα αμφισβήτησης του κ. Ερντογάν, που αντιμετωπίστηκε με άγρια καταστολή.
Για τον Ζερίν Αλταϊλί, συνταξιούχο 60 ετών, το σημαντικό είναι οι σημερινές εκλογές να διεξαχθούν "τίμια", "χωρίς νοθεία".

Η αντιπολίτευση ανήγγειλε πως θα έστελνε "πέντε παρατηρητές σε κάθε κάλπη", με άλλα λόγια ένα εκατομμύριο ανθρώπους συνολικά, για τον έλεγχο της ομαλής διεξαγωγής της διαδικασίας.
Ο πρώτος γύρος των εκλογών ήταν "ανταγωνιστικός", όμως εν μέρει "περιορισμένος" από το "αθέμιτο πλεονέκτημα" που δόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στον αρχηγό του κράτους και την παράταξή του, έκρινε η κοινή αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ (του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα ανακοινωθεί το βράδυ και θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά από τους συμμάχους της Τουρκίας, ιδίως στο NATO.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr