Μετά τον εκνευρισμό της Άγκυρας για την ελληνογαλλική συμφωνία και την ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα γαλλικά μαχητικά Rafale και τις φρεγάτες Bellh@ra, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία φέρεται να ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ αναβάθμισης των υφιστάμενων πολεμικών αεροσκαφών της.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Ερντογάν επιχειρεί να εκσυγχρονίσει την Πολεμική Αεροπορία της μετά την πτώση της αγοράς αεροσκαφών F-35, ανέφεραν πηγές εξοικειωμένες με το θέμα.
Η αξίας πολλών δισεκατομμυρίων συμφωνία "προσπαθεί να βρεί δρόμο" μέσω της διαδικασίας Εξωτερικών Στρατιωτικών Πωλήσεων, η οποία υπόκειται στην έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ καθώς και από το Κογκρέσο το οποίο μπορεί να μπλοκάρει συμφωνίες.
"Ως θέμα πολιτικής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει ή σχολιάζει τις προτεινόμενες πωλήσεις έως ότου αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο", δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Επιπλέον, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει, σημείωνει το Reuters
Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 F-35, επίση της Lockheed Martin Corp, αλλά οι ΗΠΑ την έβγαλαν από το πρόγραμμα το 2019, όταν αποφάσισε να αποκτήσει τα ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400.
Η εδώ και δεκαετίες σύμπραξη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας βρίσκεται σε κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια σχετικά με διαφωνίες για την πολιτική στη Συρία, τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα, τις ναυτικές φιλοδοξίες της στην ανατολική Μεσόγειο, τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της κρατικής τουρκικής τράπεζας και για θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.
Οι κυρώσεις στις ΗΠΑ και οι S-400
Το Reuters υπενθυμίζει ότι η αγορά των S-400 από την Άγκυρα προκάλεσε και κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουάσινγκτον έβαλε στη μαύρη λίστα τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της, Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις υπαλλήλους.
Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην αγοράσει περαιτέρω ρωσικά όπλα. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εμβαθύνει τη ρήξη με την Ουάσινγκτον, σημειώνει το πρακτορείο.