
Οι φονικοί σεισμοί των 7,8 Ρίχτερ ισοπέδωσαν ολόκληρες πόλεις στην Τουρκία, με δεκάδες κτίρια να έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινοι πύργοι, θάβοντας χιλιάδες ανθρώπους στα συντρίμμια.
Οι συγκλονιστικές εικόνες από δορυφόρο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω ο σεισμός στην Τουρκία.
Η εταιρία Maxar Technologies παρουσίασε την εικόνα της πόλης Islahiye στην Τουρκία πριν το σεισμό, συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου, καθώς επίσης και μετά τον σεισμό, στις 7 Φεβρουαρίου.
Ανάμεσα στις δύο εικόνες οι διαφορές είναι αρκετά εμφανείς, καθώς στη δεύτερη φωτογραφία διακρίνονται εύκολα οι καπνοί, τα πεσμένα κτίρια και οι ομάδες διάσωσης που πλημμυρίζουν την πόλη.
We will be activating our Open Data Program (https://t.co/KG4Ln7Gvck) for the powerful #earthquakes in #Turkey and #Syria. Please stay tuned for that notification. Seen here is another before (Oct 4, 2022) and after (Feb 7, 2023) view of #Islahiye, Turkey and the destruction. pic.twitter.com/jd8KakGRgb
— Maxar Technologies (@Maxar) February 7, 2023


Ίδια εικόνα και στην πόλη Nurdagi, όπου ένα μεγάλο μέρος έχει ισοπεδωθεί και τα συντρίμμια έχουν καλύψει μεγάλες εκτάσεις.


Τουρκία - Συρία: Ξεπέρασαν τους 7.200 οι νεκροί - Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες στα ερείπια
Υπό αντίξοες συνθήκες - λόγω των μετασεισμών και του ψύχους - τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία εξαιτίας των ισχυρών σεισμών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.
Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε απόψε ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.434 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 31.777 τραυματίστηκαν.
Ο νεότερος απολογισμός των τουρκικών αρχών ανεβάζει σε 7.266 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία.

Στη Συρία οι νεκροί είναι τουλάχιστον 1.832, σύμφωνα με τους απολογισμούς που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές και διασώστες. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, έχουν επιβεβαιωθεί 812 θάνατοι. Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 1.020.

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να καταφθάνει σήμερα στην Τουρκία, όπου έχει κηρυχτεί επταήμερο εθνικό πένθος. Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους τούρκους συναδέλφους τους. Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.



Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον τούρκο ομόλογό του "κάθε δυνατή βοήθεια". 158 διασώστες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως στέλνει βοήθεια ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων διασωστών, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.
Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr