Τουρκία: Θέλει να στήσει πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Αγκυρα βρίσκεται σε επαφές με την κρατική αζέρικη εταιρεία SOCAR προκειμένου να στήσει πλατφόρμα στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, σύμφωνα με δημοσίευμα.

tourkia-thelei-na-stisei-platforma-stin-kupriaki-aoz
SHARE THIS
0
SHARES

Στην αγορά πλατφόρμας που θα εγκατασταθεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου προχωρά η Αγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία έχει έλθει σε επαφή και με το Αζερμπαϊτζάν σε τιμή -μάλιστα- που δεν είναι απαγορευτική (100-150 εκατομμύρια ευρώ). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με την κρατική αζέρικη εταιρεία SOCAR.

Η Τουρκία έχει έλθει σε επαφή και με το Αζερμπαϊτζάν σε τιμή -μάλιστα- που δεν είναι απαγορευτική (100-150 εκατομμύρια ευρώ)

Αρχικά, είχε προσεγγίσει ξένες διεθνείς εταιρείες για να μεταφέρουν πλατφόρμα τους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ώστε να αρχίσει έρευνες. Η τουρκική κυβέρνηση είχε έλθει σε επαφή με τουλάχιστον δυο εταιρείες, οι οποίες όμως απάντησαν αρνητικά, πιθανώς γιατί δεν θα ήθελαν να μπλέξουν σε μια πολιτική διελκυστίνδα ούτε να προκαλέσουν αντιδράσεις από πλευράς Λευκωσίας.

Συνεχίζει το «Μπαρμπαρός»

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο από την περασμένη Δευτέρα έχει εισέλθει στη θαλάσσια περιοχή της χώρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προχώρησε σε σεισμογραφική αποτύπωση του ενεργειακού πλούτου μεγάλων τμημάτων των τεμαχίων 1,2,3 και 9. «Εάν όντως η Τουρκία προχωρήσει στην ενοικίαση ή αγορά πλατφόρμας και τη μεταφέρει νοτίως του νησιού εντός των κυπριακών τεμαχίων, τότε ασφαλώς και δεν θα γίνεται πλέον λόγος για εισβολή, αλλά κατάληψη και κατοχή της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στιγμές συγκίνησης, εν τω μεταξύ, εκτυλίσσονται στην Κατεχόμενη Κύπρο, καθώς για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος πέρασε στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο, Τζον Κόνιγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook