Τουρκικά γυμνάσια ενόψει νέων γεωτρήσεων στην Κύπρο

Λίγο πριν την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών ανάμεσα στην Λευκωσία και ενεργειακούς κολοσσούς, η η Τουρκία προαναγγέλλει γυμνάσια εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τουρκικά γυμνάσια ενόψει νέων γεωτρήσεων στην Κύπρο

Λίγες μέρες πριν την υπογραφή πολύ σημαντικών συμφωνιών ανάμεσα στην Λευκωσία και τους ενεργειακούς κολοσσούς ExxonMobil-Qatar Petroleum και ENI για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σε τρία οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία εντείνει της προκλήσεις της εκδίδοντας προαναγγελία γυμνασίων με πραγματικά πυρά νοτιοδυτικά της Πάφου.

Συγκεκριμένα, με την NAVTEX 320/17, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή η οποία βρίσκεται στα διεθνή ύδατα, νοτιοδυτικά της Πάφου για ασκήσεις την Κυριακή 19 Μαρτίου.

Διαδοχικές δεσμεύσεις

Η έκδοση της νέας προαναγγελίας έρχεται την ημέρα που τερματίζεται η ισχύς της προηγούμενης NAVTEX με αριθμό 275/17 με ημερομηνία έκδοσης την 6η Μαρτίου και χρονική ισχύ έως τις 17 του μηνός. Εκείνη η προαναγγελία δέσμευε περιοχές δυτικά της Πάφου, έκτασης 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε απόσταση 6,7 χιλιομέτρων εκτός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 1 και μόλις 17 ναυτικά μίλια ανοιχτά του λιμανιού της Πάφου.

Σε εκείνη την περίπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε τονίσει ότι η ενέργεια δεν συνιστούσε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά επρόκειτο για παράβαση, αφού οι Τούρκοι έπρεπε πριν την έκδοση της NAVTEX να ενημερώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Μπαρμπαρός βγαίνει στη Μεσόγειο

Την Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ ειχε ανακοινώσει την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο και ενός άλλου σκάφους στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ομιλία του προς την 8η γενική συνέλευση της ένωσης εταιρειών διαχείρισης ηλεκτρικού, στην Αγκυρα, ο κ. Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προωθήσει το 2017 νέα ερευνητικά προγράμματα «στις δύο θάλασσες της Τουρκίας», με τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, προκειμένου να εντοπιστούν υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης, υπογράμμισε πως θα διεξαχθούν ερευνητικές γεωτρήσεις, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Προκλήσεις πριν τις υπογραφές με ενεργειακούς κολοσσούς

Η νέα πρόκληση έρχεται λίγες ώρες μετά την έγκριση που έδωσε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου για την υπογραφή των συμβολαίων με τις εταιρίες που κέρδισαν τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για τα τεμάχια 6,8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Τα συμβόλαια με την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum αφορά στο τεμάχιο «10». Το συμβόλαιο με την την ιταλική ΕΝΙ αφορά στο τεμάχιο «8» και η συμφωνία με την ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-Total φορά στο τεμάχιο «6».

Τουρκικά γυμνάσια ενόψει νέων γεωτρήσεων στην Κύπρο

Οπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, "οι υπογραφές θα γίνουν στις 5 και 6 Απριλίου και οι λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν πάρα πολύ σύντομα”. ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά την έγκριση σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο των τριών συμβολαίων.Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ποσό 103,5 εκ. ευρώ θα εισρεύσει άμεσα στα ταμεία του κράτους με την υπογραφή των συμβολαίων. Πρόκειται, είπε, "για το μπόνους υπογραφής και είναι το ποσό που θα δοθεί από τις εταιρείες, χωρίς να αναφερόμαστε ξεχωριστά στο κάθε ποσό, κατά την υπογραφή των συμβολαίων”.

Το κοίτασμα – τέρας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμα ένα κοίτασμα παρόμοιο με το Ζορ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σημαντικές πιθανότητες να βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, εξέφρασε ο Επικεφαλής του Διερευνητικού τομέα της ENI Λούκα Μπερτέλι.

Την περασμένη Τρίτη, αίσθηση προκάλεσε ο Επικεφαλής του Διερευνητικού τομέα της ENI Luca Bertelli, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ένα τεράστιο κοίτασμα υπάρχει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, συγκρίνοντάς του μάλιστα με το τεράστιο κοίτασμα Ζορ που βρίσκεται εντός της Αιγυπτιακής Ζώνης. Η ανακάλυψη αυτού του κοιτάσματος στην αιγυπτιακή πλευρά, ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε στην προσέλκυση σημαντικών παικτών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανέφερε ο Μπερτέλι κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στο 4ο Συνέδριο Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, που διεξήχθη στη Λευκωσία, οι τεράστιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζουν τη μακροχρόνια στρατηγική ασφάλεια της παροχής σε χώρες-κλειδιά, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Επιπρόσθετα, ο Λούκα Μπερτέλλι είπε πως η Ανατολική Μεσόγειος έχει ακόμη ανεξερεύνητες περιοχές, χρησιμοποιώντας τον όρο «unlock potential».

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μεσογείου ως πιθανού ενεργειακού κόμβου, είπε ότι υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα, όπως οι ήδη υπάρχουσες υποδομές με τα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο, αλλά και τον αραβικό αγωγό, καθώς και η γειτνίαση με μεγάλες αγορές για το φυσικό αέριο, όπως η Ευρώπη και η Τουρκία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ 07 Αυγ 2020 | 19:03

Η Τουρκία παραμονεύει για μια "Αραβική Άνοιξη"...

Στενοί συνεργάτες του Ερντογάν βλέπουν σύντομα ανατρεπτικές και απροσδόκητες εξελίξεις

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ 07 Αυγ 2020 | 18:39

Μεγαλοπρεπές "άδειασμα" Κομισιόν σε Τσαβούσογλου: Δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ

Ο Τσαβούσογλου δεν έχει εξουδιοτηθεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει η Κομισιόν

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ 07 Αυγ 2020 | 16:40

Άμεση ελληνική "απάντηση" στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Αποπλέουν τρία πολεμικά πλοία

Η κινητοποίηση του Στόλου κρίνεται απαραίτητη, μετά από τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν

07 Αυγ 2020 | 14:53

"Μπουρλότο" Ερντογάν: Ξεκινάμε γεωτρήσεις - Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Εξοργισμένος ο Ερντογάν από τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου - Ενημέρωσε τη Μέρκελ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Αυγ 2020 | 13:11

Αυστηρό μήνυμα Μπορέλ προς Τουρκία: Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο καλεί την Τουρκία ο Ζοζέπ Μπορέλ

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 07 Αυγ 2020 | 12:06

Δένδιας για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Αμεσα στη Βουλή η συμφωνία - "Δεν γνώριζα ότι πάω να υπογράψω"

Για "μεγάλη εθνική επιτυχία και μεγάλο εθνικό κεκτημένο" έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο

ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ 07 Αυγ 2020 | 10:32

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη για ΑΟΖ: Εθνική επιτυχία η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο

Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 07 Αυγ 2020 | 09:49

Η πρώτη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

Οι πρώτες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συμφωνία που οριοθετεί ΑΟΖ.

ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 07 Αυγ 2020 | 07:40

Πώς η Αθήνα "διεμβόλισε" την τουρκολιβυκή συμφωνία αιφνιδιάζοντας την Άγκυρα – Εκνευρισμός και απειλές από τον Τσαβούσογλου

Η στρατηγική που ακολούθησε η Αθήνα αιφνιδίασε την Άγκυρα δημιουργώντας εκνευρισμό στην Τουρκία.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 21:30

Εξοργισμένη η Τουρκία: Ακύρωσε τις διερευνητικές επαφές του Αυγούστου

Εντονος ο εκνευρισμός στην Αγκυρα μετά την συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ 06 Αυγ 2020 | 19:55
ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 06 Αυγ 2020 | 19:27

Εκνευρισμός και απειλές της Τουρκίας για ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου: Ανύπαρκτη η συμφωνία, θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο

Η Τουρκία ανέβασε τους τόνους απειλώντας πως "η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι".

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ 06 Αυγ 2020 | 19:10

ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Αυτός είναι ο χάρτης της ιστορικής συμφωνίας

Σε ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου κατέληξαν Αθήνα και Κάιρο