Τουσκ για Τραμπ: Με τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς

Μέσω Twitter πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σόφια, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδικάζει τις αποφάσεις Τραμπ

tousk-gia-tramp-me-tetoious-filous-ti-na-tous-kaneis-tous-exthrous
SHARE THIS
0
SHARES

Κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και την ένταση με την Ε.Ε που ακολούθησε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει «απαλλάξει την Ευρώπη από όλες τις ψευδαισθήσεις» με τη διαμάχη για το εμπόριο και την αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Ο Τουσκ είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ενωμένη προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα «νέο φαινόμενο – την καπριτσιόζικη συμπεριφορά της αμερικανικής κυβέρνησης».

«Κοιτάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του προέδρου Τραμπ, κάποιος θα μπορούσε ακόμη και να σκεφθεί πως με τέτοιους φίλους, τι τους θέλουμε τους εχθρούς», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου πριν από την αυριανή σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στη Σόφια. «Αλλά ειλικρινά μιλώντας, η Ευρώπη πρέπει να είναι ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ γιατί, χάρη σε αυτόν, έχουμε απαλλαγεί από όλες τις ψευδαισθήσεις».

«Μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως, αν χρειαστούμε χείρα βοηθείας, θα τη βρούμε στην άκρη του χεριού μας».

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του αναφορικά με την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στη Σόφια, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι χρειάζεται ένα ενωμένο ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στις πολιτικές του Αμερικανού Προέδρου τόσο σε ότι αφορά την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, αλλά και ως προς το θέμα του εμπορίου. “Θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να προστατέψουμε τις ευρωπαϊκές εταιρείες από αρνητικές συνέπειες των αμερικανικών αποφάσεων. Θέλω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει το πράσινο φως για να είναι έτοιμη σε περίπτωση που επηρεαστούν ευρωπαϊκά συμφέροντα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε επίσης ότι η Ε.Ε. εξετάζει τρόπους να προφυλάξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από «αρνητικές συνέπειες από τις κινήσεις των ΗΠΑ».

Για τις εμπορικές σχέσεις και την απειλή δασμών από τις ΗΠΑ τόνισε ότι μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης είναι η ενότητα. Ο στόχος είναι απλός, θέλουμε μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς στο αλουμίνιο για να συζητήσουμε πιθανή περισσότερη φιλελευθεροποίηση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ο ίδιος.
«ΕΕ και ΗΠΑ είναι φίλοι και εταίροι. Γι’ αυτό οι δασμοί δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στη βάση της εθνικής ασφάλειας», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιστρέψει η λογική.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τη ρητορική της Αμερικής του Trump και τις ασυνεπείς δηλώσεις για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η απόφαση του Trump να αποσυρθεί από το συμφωνία για το κλίμα των Παρισίων και η συμφωνία του 2015 με το Ιράν απειλούν την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης.

"Η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει, παρά τη σημερινή διάθεση, το διατλαντικό δεσμό. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτά τα σενάρια, όπου θα πρέπει να δράσουμε μόνοι μας », δήλωσε ο Τουσκ.

Η μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ αυτή την εβδομάδα έχει προκαλέσει επίσης αναστάτωση στην Ευρώπη, αν και η ΕΕ δεν κατάφερε να καταδικάσει την κίνηση λόγω της αντιπολίτευσης της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, οι οποίοι τάσσονται δυναμικά υπέρ του Ισραήλ.

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατά παράδοση οι πιο στενοί σύμμαχοι, που συνεργάζονται και μέσω του ΝΑΤΟ. 

"Η ευρύτερη σχέση ασφάλειας ΗΠΑ-ΕΕ διακυβεύεται", δήλωσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στην ΕΕ, Αντόνι Γκάρντνερ.

φωτό reuters 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook