Oruc Reis: Κινητικότητα στο ερευνητικό πλοίο "βλέπουν" οι Τούρκοι - Αποκλιμάκωση ή παιχνίδι νεύρων;

Τι σκοπεύει να κάνει η Άγκυρα με το Oruc Reis - Σε επιφυλακή ο ελληνικός στόλος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Όρουτς Ρέις ανατολικά της Ρόδου συνοδεία πέντε πολεμικών πλοίων

Σε επιφυλακή παραμένει ο ελληνικός στόλος, παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού και ειδικά του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis.

Παρότι παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, τουρκικά ΜΜΕ έκαναν χθες λόγο για κινητικότητα, καθώς στο σκάφος ξεφορτώθηκε με τη βοήθεια γερανού ένα αγνώστου είδους φορτίο. Ορισμένοι αναφέρουν ότι το πλοίο θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανώς, τις επόμενες ώρες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να βγει στο Αιγαίο και να μετακινηθεί στην περιοχή του Καστελόριζου.

Και το τηλεγράφημα του πρακτορείου DHA αναφέρει ακόμα ότι το πλοίο ετοιμάζεται για τη νέα του θέση, ενώ θυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα έκανε έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά. Επόμενο σημείο έρευνας γράφουν είναι η Ανατολική Μεσόγειος, χωρίς να διευκρινίζουν πού θα μετακινηθεί το Oruc Reis.

Το τηλεγράφημα του πρακτορείου αναφέρει:

"Το Oruc Reis, το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζεται για τη νέα του θέση. Το Oruc Reis, το οποίο είχε προηγουμένως διεξάγει σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και το Μαρμαρά, έπειτα άρχισε να δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο. Το ερευνητικό πλοίο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στην αποβάθρα έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, αναμένεται να ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Γερανός ξεφόρτωσε τις πρωινές ώρες σήμερα φορτίο στο πλοίο Oruc Reis.

55 άτομα απασχολούνται στο Oruc Reis, το οποίο έχει μήκος 86 μέτρα και πλάτος 23 μέτρα. Το σεισμικό ερευνητικό σκάφος ω θα αναζητήσει πολύτιμα στοιχεία στον πυθμένα της θάλασσας, ειδικά στα νότια του Καστελλόριζου στη Μεσόγειο προκειμένου να συμβάλλει έπειτα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κινητικότητα και στο Μπαρμπαρός

Σημειώνεται ότι όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega χθεςμ, και το ερευνητικό πλοίο "Μπαρμπαρός" βγήκε από το λιμάνι της Σελεύκειας, όπου ήταν αγκυροβολημένο.

Αφού έπλευσε μέχρι τα μισά της απόστασης με την Κύπρο, τώρα φαίνεται να επιστρέφει στο λιμάνι του στη Σελεύκεια. Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει τα νεύρα και τις αντιδράσεις της Αθήνας.

Δένδιας: Καμία υποχωρητικότητα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Δεν θα μπορούσε να χωρέσει οποιαδήποτε υποχωρητικότητα όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την κυριαρχία της, κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στη Δώρα Αναγνωστοπούλου για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αυτό είναι ένα θέμα απολύτως δεδομένο επί τη βάσει του Συντάγματος της χώρας και πως το λέει με τον πρέποντα τόνο για να μην εκληφθεί ως απειλή κατ' οιουδήποτε. "Είναι υποχρέωσή μας" διαμήνυσε με σαφήνεια.

Ερωτηθείς αν μπορούμε να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση, ο κ. Δένδιας είπε ότι "βλέπουμε από την τουρκική πλευρά μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή, όπως μας πληροφορεί το υπουργείο Άμυνας, των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια και στους ναυστάθμους της", τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλη αυτή η ένταση η οποία είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Νίκος Δένδιας

Σκιαγραφώντας τη σημερινή Τουρκία, είπε ότι "έχει σταδιακά υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από τη λογική των χωρών οι οποίες ενεργούν επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό είναι ιδιαίτερα βλαπτικό και για την ίδια την Τουρκία.

Σε ερώτηση για την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν είναι μυστική. "Είναι φανερό ότι όλες οι ανακοινώσεις ενός συγκεκριμένου επιπέδου, διπλωματών σε αυτή την περίπτωση, δεν ανακοινώνονται κατά ανάγκη. Αυτό δεν συνιστά μυστικότητα. Συνιστά αναγκαία προϋπόθεση ώστε η κάθε μία πλευρά να μπορεί να συζητήσει ελεύθερα πέρα από το βάρος που δίνουν οι φακοί της δημοσιότητας" διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αγίας Σοφιάς, εξήγγειλε ότι μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα ανακοινώσουν μια σειρά ενεργειών προσεχώς πολύ συγκεκριμένων για να διατηρηθεί η προστασία του μνημείου στην επικαιρότητα. Επίσης, υπογράμμισε εκ νέου ότι η Αγία Σοφία δεν είναι και δεν θα πρέπει να καταστεί ελληνοτουρκική διαφορά. Η προστασία της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα, επισήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κληθείς να απαντήσει για τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους και έχει δοθεί εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζεπ Μπορέλ, με τον οποίο είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία, να προετοιμαστεί κατάλογο κυρώσεων. Εστιάζοντας περαιτέρω στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει ζητήσει η χώρα μας, είπε πως θα αφορούν σημαντικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας. Αφού προσέθεσε ότι η Ελλάδα δεν θέλει μια φτωχή και αποκλεισμένη Τουρκία, ανέφερε ότι θα πρέπει η ΕΕ να έχει έτοιμο ένα οπλοστάσιο το οποίο να δείχνει στην Τουρκία ποιο είναι το δικό της συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι για την Ελλάδα παντελώς ανύπαρκτο και επανέλαβε τον χαρακτηρισμό του ότι αποτελεί "βιασμό της κοινής λογικής". Υπογράμμισε επίσης πως δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα εξαιτίας του εγγενούς παραλογισμού και της παρανομίας του.

Στον αντίποδα ανέφερε πως η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Αίγυπτο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και ότι θα είναι μια πραγματική συμφωνία που πραγματικά θα επιφέρει έννομα αποτελέσματα. Ερωτηθείς πόσο κοντά είμαστε στη συμφωνία με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: "Έχουμε κάνει πρόοδο. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω ότι είμαστε προ των θυρών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, απαντώντας αν θεωρεί το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη πολύ μακρινό ή πλησιάζει, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως "δεν έχουμε καν αρχίσει να συζητάμε πραγματικά με την Τουρκία" και επισήμανε πως δεν ευθύνεται η Ελλάδα.

"Πρέπει πρώτα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να συζητάμε, να επιλύουμε τις διαφορές μας μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με συζητήσεις καταρχήν, και αν καταλήξουν οι συζητήσεις σε ενα αδιέξοδο, καμιά φορά αυτό είναι πιθανό λόγω των θέσεων των δύο πλευρών, να μπορέσουμε να παραπέμψουμε τα ζητήματα" προσδιόρισε συγκεκριμένα και ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ του διαλόγου επί των πραγματικών και όχι των φανταστικών διαφορών. Εξήγησε πως οι διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία είναι πολύ συγκεκριμένες, αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την υπερκείμενη θαλάσσια ζώνη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ BILIM-2 25 Σεπ 2021 | 18:52

Προκαλεί ξανά η Τουρκία με νέα Navtex - Έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Σύμφωνα με τη νέα τουρκική Navtex, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου έως και 8 Οκτωβρίου στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.

ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ 25 Σεπ 2021 | 08:21

Μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Ζούμε με την απειλή του πολέμου με την Τουρκία για 25 χρόνια

Τέλος στο καλοκαιρινό μορατόριουμ στα ελληνοτουρκικά – Πυρά Μητσοτάκη σε Ερντογάν για το casus Belli – "Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας".

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2021 | 18:13

ΟΗΕ: "Πυρά" Αναστασιάδη σε Ερντογάν - "Στόχος του είναι η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο"

Ο Νίκος Αναστασιάδης άσκησε κριτική για τη στάση της Τουρκίας, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΥΠΕΞ 24 Σεπ 2021 | 09:28

Τριμερής Ελλάδος - Αιγύπτου - Κύπρου: Καρφιά Δένδια για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε ενδελεχώς στις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στην τριμερή Ελλάδος - Αιγύπτου και Κύπρου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 23 Σεπ 2021 | 23:25

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γκουτέρες για την τουρκική παραβατικότητα

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την τουρκική παραβατικότητα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας - Επί τάπητος και το Κυπριακό.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 23 Σεπ 2021 | 22:35

Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ:  Δημοσίευσε "ματωμένο" χάρτη για την Άλωση της Τριπολιτσάς

Στον χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ απεικονίζεται η περιοχή της Τρίπολης να αναβλύζει αίμα και επάνω του αναγράφεται η λέξη "σφαγή".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 23 Σεπ 2021 | 19:30

Παρέμβαση Βενιζέλου με "πυρά" σε Οικονόμου: Ανιστόρητη η δήλωσή του περί ενόχλησης της κυβέρνησης για τον Ελπιδοφόρο

"Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου με την οποία διατυπώνει την ενόχληση της Κυβέρνησης είναι βαθιά ανιστόρητη", αναφέρει σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 76ΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ 23 Σεπ 2021 | 16:44

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Υπάρχει τρόπος να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία και τους το έχουμε πει

"Έχουμε πει στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε τις διαφορές μας χωρίς την αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΥΠΟ ΤΟΥΡΚΟ-ΛΥΒΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 23 Σεπ 2021 | 11:49

Νέα προκλητική αντι-Navtex της Τουρκίας ανατολικά της Κρήτης - Συνεχίζει τις έρευνες το πλοίο "Nautical Geo"

Η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex υποστηρίζοντας ότι η ελληνική Navtex για έρευνες ανατολικά της Κρήτης αφορά περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 23 Σεπ 2021 | 11:22

Χάρτη με τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην Κρήτη παρουσίασε ο Δένδιας στους ΥΠΕΞ της ΕΕ

Για το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας ενημέρωσε με χαρτη τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ 23 Σεπ 2021 | 08:52

Συνάντηση Δένδια - Νάγεφ αλ Χάτζραφ για την ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή του Κόλπου

Η Ελλάδα καταλαβαίνει καλύτερα την περιοχή και τον πολιτισμό της σε σύγκριση με άλλα κράτη της ΕΕ, τόνισε ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ 22 Σεπ 2021 | 23:34

Μήνυμα Μπλίνκεν στην Τουρκία: Να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε εμφατικά την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, μη διστάζοντας να κατονομάσει την Τουρκία.

CHOPARD'S HAPPY DIAMONDS 22 Σεπ 2021 | 15:44

Εμινέ Ερντογάν: Σάλος με το ρολόι αξίας 30.000 ευρώ της...ταπεινής πρώτης κυρίας της Τουρκίας [Εικόνες]

Σάλο και αντιδράσεις στα social media έχει προκαλέσει το ρολόι αξίας 30.000 ευρώ που φορούσε η Εμινέ Ερντογάν κατά την επίσκεψή της στην Αιθιοπία.