Oruc Reis: Κινητικότητα στο ερευνητικό πλοίο "βλέπουν" οι Τούρκοι - Αποκλιμάκωση ή παιχνίδι νεύρων;

Τι σκοπεύει να κάνει η Άγκυρα με το Oruc Reis - Σε επιφυλακή ο ελληνικός στόλος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Όρουτς Ρέις ανατολικά της Ρόδου συνοδεία πέντε πολεμικών πλοίων

Σε επιφυλακή παραμένει ο ελληνικός στόλος, παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού και ειδικά του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis.

Παρότι παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, τουρκικά ΜΜΕ έκαναν χθες λόγο για κινητικότητα, καθώς στο σκάφος ξεφορτώθηκε με τη βοήθεια γερανού ένα αγνώστου είδους φορτίο. Ορισμένοι αναφέρουν ότι το πλοίο θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανώς, τις επόμενες ώρες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να βγει στο Αιγαίο και να μετακινηθεί στην περιοχή του Καστελόριζου.

Και το τηλεγράφημα του πρακτορείου DHA αναφέρει ακόμα ότι το πλοίο ετοιμάζεται για τη νέα του θέση, ενώ θυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα έκανε έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά. Επόμενο σημείο έρευνας γράφουν είναι η Ανατολική Μεσόγειος, χωρίς να διευκρινίζουν πού θα μετακινηθεί το Oruc Reis.

Το τηλεγράφημα του πρακτορείου αναφέρει:

"Το Oruc Reis, το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζεται για τη νέα του θέση. Το Oruc Reis, το οποίο είχε προηγουμένως διεξάγει σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και το Μαρμαρά, έπειτα άρχισε να δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο. Το ερευνητικό πλοίο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στην αποβάθρα έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, αναμένεται να ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Γερανός ξεφόρτωσε τις πρωινές ώρες σήμερα φορτίο στο πλοίο Oruc Reis.

55 άτομα απασχολούνται στο Oruc Reis, το οποίο έχει μήκος 86 μέτρα και πλάτος 23 μέτρα. Το σεισμικό ερευνητικό σκάφος ω θα αναζητήσει πολύτιμα στοιχεία στον πυθμένα της θάλασσας, ειδικά στα νότια του Καστελλόριζου στη Μεσόγειο προκειμένου να συμβάλλει έπειτα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κινητικότητα και στο Μπαρμπαρός

Σημειώνεται ότι όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega χθεςμ, και το ερευνητικό πλοίο "Μπαρμπαρός" βγήκε από το λιμάνι της Σελεύκειας, όπου ήταν αγκυροβολημένο.

Αφού έπλευσε μέχρι τα μισά της απόστασης με την Κύπρο, τώρα φαίνεται να επιστρέφει στο λιμάνι του στη Σελεύκεια. Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει τα νεύρα και τις αντιδράσεις της Αθήνας.

Δένδιας: Καμία υποχωρητικότητα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Δεν θα μπορούσε να χωρέσει οποιαδήποτε υποχωρητικότητα όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την κυριαρχία της, κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στη Δώρα Αναγνωστοπούλου για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αυτό είναι ένα θέμα απολύτως δεδομένο επί τη βάσει του Συντάγματος της χώρας και πως το λέει με τον πρέποντα τόνο για να μην εκληφθεί ως απειλή κατ' οιουδήποτε. "Είναι υποχρέωσή μας" διαμήνυσε με σαφήνεια.

Ερωτηθείς αν μπορούμε να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση, ο κ. Δένδιας είπε ότι "βλέπουμε από την τουρκική πλευρά μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή, όπως μας πληροφορεί το υπουργείο Άμυνας, των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια και στους ναυστάθμους της", τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλη αυτή η ένταση η οποία είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Νίκος Δένδιας

Σκιαγραφώντας τη σημερινή Τουρκία, είπε ότι "έχει σταδιακά υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από τη λογική των χωρών οι οποίες ενεργούν επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό είναι ιδιαίτερα βλαπτικό και για την ίδια την Τουρκία.

Σε ερώτηση για την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν είναι μυστική. "Είναι φανερό ότι όλες οι ανακοινώσεις ενός συγκεκριμένου επιπέδου, διπλωματών σε αυτή την περίπτωση, δεν ανακοινώνονται κατά ανάγκη. Αυτό δεν συνιστά μυστικότητα. Συνιστά αναγκαία προϋπόθεση ώστε η κάθε μία πλευρά να μπορεί να συζητήσει ελεύθερα πέρα από το βάρος που δίνουν οι φακοί της δημοσιότητας" διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αγίας Σοφιάς, εξήγγειλε ότι μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα ανακοινώσουν μια σειρά ενεργειών προσεχώς πολύ συγκεκριμένων για να διατηρηθεί η προστασία του μνημείου στην επικαιρότητα. Επίσης, υπογράμμισε εκ νέου ότι η Αγία Σοφία δεν είναι και δεν θα πρέπει να καταστεί ελληνοτουρκική διαφορά. Η προστασία της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα, επισήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κληθείς να απαντήσει για τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους και έχει δοθεί εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζεπ Μπορέλ, με τον οποίο είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία, να προετοιμαστεί κατάλογο κυρώσεων. Εστιάζοντας περαιτέρω στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει ζητήσει η χώρα μας, είπε πως θα αφορούν σημαντικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας. Αφού προσέθεσε ότι η Ελλάδα δεν θέλει μια φτωχή και αποκλεισμένη Τουρκία, ανέφερε ότι θα πρέπει η ΕΕ να έχει έτοιμο ένα οπλοστάσιο το οποίο να δείχνει στην Τουρκία ποιο είναι το δικό της συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι για την Ελλάδα παντελώς ανύπαρκτο και επανέλαβε τον χαρακτηρισμό του ότι αποτελεί "βιασμό της κοινής λογικής". Υπογράμμισε επίσης πως δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα εξαιτίας του εγγενούς παραλογισμού και της παρανομίας του.

Στον αντίποδα ανέφερε πως η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Αίγυπτο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και ότι θα είναι μια πραγματική συμφωνία που πραγματικά θα επιφέρει έννομα αποτελέσματα. Ερωτηθείς πόσο κοντά είμαστε στη συμφωνία με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: "Έχουμε κάνει πρόοδο. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω ότι είμαστε προ των θυρών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, απαντώντας αν θεωρεί το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη πολύ μακρινό ή πλησιάζει, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως "δεν έχουμε καν αρχίσει να συζητάμε πραγματικά με την Τουρκία" και επισήμανε πως δεν ευθύνεται η Ελλάδα.

"Πρέπει πρώτα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να συζητάμε, να επιλύουμε τις διαφορές μας μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με συζητήσεις καταρχήν, και αν καταλήξουν οι συζητήσεις σε ενα αδιέξοδο, καμιά φορά αυτό είναι πιθανό λόγω των θέσεων των δύο πλευρών, να μπορέσουμε να παραπέμψουμε τα ζητήματα" προσδιόρισε συγκεκριμένα και ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ του διαλόγου επί των πραγματικών και όχι των φανταστικών διαφορών. Εξήγησε πως οι διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία είναι πολύ συγκεκριμένες, αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την υπερκείμενη θαλάσσια ζώνη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ 07 Αυγ 2020 | 19:03

Η Τουρκία παραμονεύει για μια "Αραβική Άνοιξη"...

Στενοί συνεργάτες του Ερντογάν βλέπουν σύντομα ανατρεπτικές και απροσδόκητες εξελίξεις

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ 07 Αυγ 2020 | 18:39

Μεγαλοπρεπές "άδειασμα" Κομισιόν σε Τσαβούσογλου: Δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ

Ο Τσαβούσογλου δεν έχει εξουδιοτηθεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει η Κομισιόν

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ 07 Αυγ 2020 | 16:40

Άμεση ελληνική "απάντηση" στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Αποπλέουν τρία πολεμικά πλοία

Η κινητοποίηση του Στόλου κρίνεται απαραίτητη, μετά από τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν

07 Αυγ 2020 | 14:53

"Μπουρλότο" Ερντογάν: Ξεκινάμε γεωτρήσεις - Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Εξοργισμένος ο Ερντογάν από τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου - Ενημέρωσε τη Μέρκελ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Αυγ 2020 | 13:11

Αυστηρό μήνυμα Μπορέλ προς Τουρκία: Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο καλεί την Τουρκία ο Ζοζέπ Μπορέλ

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 07 Αυγ 2020 | 12:06

Δένδιας για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Αμεσα στη Βουλή η συμφωνία - "Δεν γνώριζα ότι πάω να υπογράψω"

Για "μεγάλη εθνική επιτυχία και μεγάλο εθνικό κεκτημένο" έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο

ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ 07 Αυγ 2020 | 10:32

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη για ΑΟΖ: Εθνική επιτυχία η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο

Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 07 Αυγ 2020 | 09:49

Η πρώτη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

Οι πρώτες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συμφωνία που οριοθετεί ΑΟΖ.

ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 07 Αυγ 2020 | 07:40

Πώς η Αθήνα "διεμβόλισε" την τουρκολιβυκή συμφωνία αιφνιδιάζοντας την Άγκυρα – Εκνευρισμός και απειλές από τον Τσαβούσογλου

Η στρατηγική που ακολούθησε η Αθήνα αιφνιδίασε την Άγκυρα δημιουργώντας εκνευρισμό στην Τουρκία.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 21:30

Εξοργισμένη η Τουρκία: Ακύρωσε τις διερευνητικές επαφές του Αυγούστου

Εντονος ο εκνευρισμός στην Αγκυρα μετά την συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ 06 Αυγ 2020 | 19:55
ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 06 Αυγ 2020 | 19:27

Εκνευρισμός και απειλές της Τουρκίας για ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου: Ανύπαρκτη η συμφωνία, θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο

Η Τουρκία ανέβασε τους τόνους απειλώντας πως "η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι".

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ 06 Αυγ 2020 | 19:10

ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Αυτός είναι ο χάρτης της ιστορικής συμφωνίας

Σε ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου κατέληξαν Αθήνα και Κάιρο