Τουλάχιστον 67 παιδιά έχουν σκοτωθεί σε περιστατικά που συνδέονται με συγκρούσεις από τότε που τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση πυρός στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (21/11), η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.
"Δεκάδες περισσότερα έχουν τραυματιστεί. Αυτό είναι κατά μέσο όρο σχεδόν δύο παιδιά να σκοτώνονται κάθε μέρα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία", δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Ρικάρντο Πίρες σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Η UNICEF ανακοίνωσε χθες ότι ένα κορίτσι νηπιακής ηλικίας σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα στην ανατολική Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα, μαζί με τους γονείς του. Την Τετάρτη, επτά παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα στην Πόλη της Γάζας και στον νότο, σύμφωνα με τη UNICEF.
Παράλληλα, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανέφερε ότι ιατρικές της ομάδες στη Γάζα περιέθαλψαν αυτή την εβδομάδα γυναίκες και παιδιά παλαιστινιακής καταγωγής για τραύματα από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και πυρά, σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς.
Από την Τετάρτη, ιατρικό προσωπικό στη βόρεια και τη νότια Γάζα έχει περιθάλψει γυναίκες και παιδιά με ανοιχτά κατάγματα και τραύματα από σφαίρες στα άκρα και το κεφάλι τους, σύμφωνα με τη οργάνωση MSF.
Η MSF ανέφερε ότι η ιατρική βοήθεια προσφέρθηκε σε νοσοκομεία και κλινικές στην Πόλη της Γάζας στον βορρά και στη Ράφα στα νότια.
Ένα εννιάχρονο κορίτσι έλαβε ιατρική βοήθεια την Τετάρτη σε νοσοκομείο στην Πόλη της Γάζας για τραύμα στο πρόσωπο που προκλήθηκε από πυρά από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), ανέφερε η MSF, επικαλούμενη νοσηλευτή στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός δεν είχε άμεσα να κάνει κάποια δήλωση όταν εκλήθη από το Reuters να σχολιάσει τις αναφορές αυτές. Στο παρελθόν, έχει δηλώσει ότι δεν στοχοθετεί εσκεμμένα αμάχους.
Με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός υποχώρησε στη λεγόμενη "κίτρινη γραμμή", κάτι που τον άφησε να έχει τον έλεγχο του 53% της Λωρίδας της Γάζας. Η Πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του θύλακα, τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Η Ράφα τελεί υπό ισραηλινό έλεγχο.
Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας, αν και αυτή επισήμως συνεχίζει να ισχύει.
Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι από τις 10 Οκτωβρίου έχει σκοτώσει πρόσωπα τα οποία χαρακτήρισε "τρομοκράτες" διασχίζοντας την κίτρινη γραμμή και πραγματοποίησε πλήγματα που ήταν, όπως είπε, σε αντίποινα για επιθέσεις κατά στρατιωτών του.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, 312 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό από τις 11 Οκτωβρίου.
Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι τρεις στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στη Γάζα από την αρχή της εκεχειρίας.
Η παροχή τροφίμων στη Γάζα βελτιώνεται μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί
Μεγαλύτερη ποσότητα επισιτιστικών προμηθειών εισέρχεται στη Γάζα μετά την εκεχειρία του Οκτωβρίου αλλά και πάλι αυτές υστερούν σε σχέση με τις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες καθώς οι χειμερινές βροχές δημιουργούν τον κίνδυνο να καταστραφούν τα τρόφιμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP/PAM) των Ηνωμένων Εθνών.
"Τα πράγματα είναι καλύτερα συγκριτικά με πριν από την εκεχειρία, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλο δρόμο να διανύσουμε. Η συνεχής στήριξη είναι σημαντικό εγχείρημα για να βοηθηθούν οι οικογένειες να αποκαταστήσουν την υγεία τους, τη διατροφή τους και τις ζωές τους", δήλωσε ο Μάρτιν Πένερ, εκπρόσωπος του WFP σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Λωρίδα της Γάζας.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με το WFP.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γάζα επλήγη από έντονες βροχοπτώσεις που κατέστρεψαν και παρέσυραν μέρος των επισιτιστικών προμηθειών που είχαν αποθηκεύσει κάτοικοι, δήλωσε η εκπρόσωπος του WFP Αμπίρ Ετέφα. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή είναι μια ένδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες ενώ πλησιάζει ο χειμώνας.
Μετά την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς στις 10 Οκτωβρίου, ύστερα από δύο χρόνια πολέμου, το WFP έχει μεταφέρει 40.000 τόνους τροφίμων στη Γάζα. Αλλά έχει καλύψει μόνο το 30% του στόχου του για πακέτα τροφίμων –φθάνοντας περίπου σε 530.000 από το 1,6 εκατ. ανθρώπους, λόγω δυσκολιών στις μεταφορά των προμηθειών στον θύλακα νωρίτερα αυτό τον μήνα. Ωστόσο, δήλωσε ότι τώρα αρχίζει να καλύπτει τη διαφορά.
Αν και οι αγορές στη Γάζα ξαναζωντανεύουν, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν υψηλές για τους Παλαιστίνιους, πολλοί εκ των οποίων έχασαν την πηγή εισοδήματός τους στη διάρκεια του πολέμου, με το κοτόπουλο να κοστίζει 25 δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια, δήλωσε το WFP.
Σύμφωνα με το WFP, μια γυναίκα δήλωσε στην υπηρεσία αυτή στη Χαν Γιούνις ότι δεν πήρε τα παιδιά της στην αγορά για να μην δουν όλα αυτά τρόφιμα που υπάρχουν αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν. "Όταν πηγαίνουν κοντά στην αγορά, τους λέει να καλύψουν τα μάτια τους", δήλωσε ο Πένερ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
