«Το χρήμα άρχισε να εισρέει»: το tweet Τραμπ από το G7

O Τραμπ μέσω twitter δήλωσε ικανοποιημένος που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αρχίζουν να επιταχύνουν την οικονομική τους συνδρομή! Αργότερα έγραψε και για το κλίμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Το χρήμα άρχισε να εισρέει»: το tweet Τραμπ από το G7

Ο Τραμπ και η Μέρκελ ανέβαλαν τις συνεντεύξεις τύπου μετά το τέλος της συνόδου του G7 καθώς υπήρξε καθυστέρηση και αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις για το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ που προ ημερών επέκρινε τις άλλες μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ ( βλέπε Γερμανία ) ότι δεν συνεισφέρουν αρκετά σήμερα σε ανάρτησή του, στο Twitter εμφανίζεται ικανοποιημένος διότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επιταχύνουν “σημαντικά” την καταβολή των οικονομικών υποχρεώσεών τους.

Τα χρήματα εισρέουν,” έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε νέα ανάρτησή του πάλι στο Twitter ανέφερε: “Θα λάβω την τελική απόφασή μου για την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την επόμενη εβδομάδα.”

Συμφώνησε στη δέσμευση καταπολέμησης του προστατευτισμού

Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε προκειμένου να υπάρχει μία δέσμευση καταπολέμησης του εμπορικού προστατευτισμού στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών μελών G7, σύμφωνα με πηγή της διάσκεψης.

«Το χρήμα άρχισε να εισρέει»: το tweet Τραμπ από το G7
Ο Τραμπ ενώ αποχωρεί από την οικογενειακή φωτό των G7

Ο Τραμπ είχε προηγουμένως εκφράσει την προτίμηση του στη λήψη μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν συνέπειες (εξαγωγικό εμπορικό έλλειμμα) από την εφαρμογή μέτρων μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής από την μεριά των πιο σημαντικών εμπορικών εταίρων τους, στην Δύση. Μεταξύ αυτών και η Γερμανία, όπως επίσης και η Κίνα (αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες).

“Ο Τραμπ συμφώνησε ότι η μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν,” τόνισε η πηγή της G7.

Η ομάδα των χωρών-μελών G7 σημειώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, με έμφαση στον πολυμερή χαρακτήρα των εμπορικών σχέσεων, σύμφωνα με πηγή της προεδρίας της Γαλλίας.

Η ίδια πηγή, τόνισε ότι υπήρξε κάμψη των αρχικών αμερικανικών θέσεων ουσιαστικής υποστήριξης της εφαρμογής μέτρων εμπορικού προστατευτισμού.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών που συμμετέχουν στην διάσκεψη της G7 δεν έχουν καταλήξει στην τελική φρασεολογία του τελικού ανακοινωθέντος, καθώς από χθες, έχουν διαπιστωθεί διαφορετικές προσεγγίσεις, τόσο στα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου, όσο και της κλιματικής αλλαγής.

“Οι διαβουλεύσεις για το εμπόριο σημειώνουν ουσιαστική πρόοδο, ιδιαίτερα στο ζήτημα του πολυμερούς χαρακτήρα των εμπορικών σχέσεων,” δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει υποστηρίξει την εφαρμογή μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, όπου διαπιστώνεται η μη τήρηση δίκαιης εμπορικής πρακτικής κι αναφορικά πάντοτε με την πορεία του αμερικανικού εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου.

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TOC

Άνω-κάτω φαίνεται πως έχει κάνει τη Σύνοδο των G7 ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς στις συζητήσεις φαίνεται πως καταγράφονται διαφωνίες σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, πλην της τρομοκρατίας και της αντιμετώπισης του ισλαμικού εξτρεμισμού.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει να μπλοκάρει την ιταλική ατζέντα για αναφορά στις θετική συνεισφορά των προσφύγων, να εξαπολύει επίθεση στη... γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και στα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας και να προτάσσει τα οικονομικά μεγέθη απέναντι στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το Σάββατο, ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι μάλλον χαμηλές.

Επίθεση στη Γερμανία για τα αυτοκίνητα

«The Germans are bad, very bad» (σσ. οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί), φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες αναφερόμενος στο γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα. Την αποκάλυψη που κάνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δεν έχει διαψεύσει κανείς μέχρι τώρα. Αντιθέτως επιβεβαιώνεται από τον πρόεδρο της Κομισιόν ο οποίος πάντως σπεύδει να υποβαθμίσει την σημασία της δήλωσης του αμερικανού προέδρου.

«Κοιτάξτε τα εκατομμύρια των αυτοκινήτων τα οποία πουλάνε στις ΗΠΑ. Είναι τρομερό. Αυτό θα το σταματήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Τραμπ, έχοντας απέναντί του ως συνομιλητές τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, αυτό της Suddeutsche Zeitung, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την κατάπληξή της για το πόσο λίγο κατανοούν οι Αμερικανοί την εμπορική πολιτική. Προφανώς οι φιλοξενούμενοι αγνοούν ότι οι εμπορικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνάπτονται από κοινού, γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, η οποία αναφέρει επίσης ότι ο Γκάρι Κον, ο οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλτν Τραμπ, φέρεται να είπε σε συζήτηση ότι ισχύουν διαφορετικοί δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας και μεταξύ ΗΠΑ και Βελγίου.

Πυροσβέστης ο Γιούνκερ, υδραυλικός ο Τουσκ

Αρκετές ώρες μετά το δημοσίευμα του Der Spiegel, κι ενώ είχε ήδη αρχίσει η σύνοδος κορυφής των G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας, o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευσε να λειτουργήσει πυροσβεστικά.

«Δεν είπε πως οι Γερμανοί συμπεριφέρονται κακά», δήλωσε ο Γιούνκερ και χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα υπερβολικά, λέγοντας ότι «δεν είναι αλήθεια» πως ο Τραμπ υπήρξε επιθετικός έναντι της Γερμανίας κατά τις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «πρόβλημα μετάφρασης». «Δεν θέλω να σχολιάσω, αλλά οφείλω να σχολιάσω», δήλωσε ο Γιούνκερ, πιεζόμενος από τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 7.

«Δεν είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος (Τραμπ) είχε μια επιθετική προσέγγιση. Είναι πρόβλημα μετάφρασης. Δεν δήλωσε ότι οι Γερμανοί συμπεριφέρονται άσχημα, δήλωσε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα. Δεν ήταν επιθετικό», ειπε ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που συμμετείχε επίσης στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή την κουλτούρα των διαρροών» στον Τύπο.

«Πιστεύω ότι σήμερα η διπλωματία έχει ανάγκη επαγγελματίες υδραυλικούς παρά αδιάκριτους διπλωμάτες», δήλωσε ο Τουσκ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Εμμένουν στις θέσεις τους

Από γερμανικής πλευράς την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο: “Η θέση της Γερμανίας για το ζήτημα των εμπορικών ισοζυγίων είναι γνωστή. Το πλεόνασμα δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Είναι το αποτέλεσμα προσφοράς και ζήτησης”, ειπε με νόημα ο Γκέοργκ Στράιτερ.

Τις δηλώσεις Τραμπ επιβεβαίωσε και ο Γκάρι Κον σύμβουλος για ζητήματα οικονομίας του αμερικανού προέδρου, τονίζοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος ειπε ότι “οι γερμανοί είναι πολύ κακοί στο εμπόριο”, χωρίς όμως να έχει πρόβλημα με την Γερμανία ως χώρα. “Είπε ότι ο πατέρας του είναι από την Γερμανία. Είπε ότι δεν έχει πρόβλημα με τη Γερμανία, αλλά ότι έχει πρόβλημα με το γερμανικό εμπόριο”, πρόσθεσε ο Γκάρι Κον.

Ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει για το χτύπημα

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δείξει τις προθέσεις του για τον τρόπου που θα αντιμετωπίσει το διεθνές εμπόριο ήδη από την προεκλογική εκστρατεία, εκφράζοντας ανοικτά την υποστήριξή του στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Μάλιστα σε μια συνέντευξή του τον περασμένο Ιανουάριο στην Bild είχε απειλήσει με επιβολή φόρου 35% στα εισαγόμενα οχήματα. “Αν πάτε στην 5η λεωφόρο όλοι έχουν παρκαρισμένη από μια Μερέντες μπροστά στα σπίτια τους” είχε πει ο κ. Τραμπ.

Και τον περασμένο Ιανουάριο, το διεθνές εμπόριο ήταν αυτό που κυριάρχησε στην πρώτη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο. Τότε η Αγκελα Μέρκελ είχε πει στον Τραμπ ότι οι εμπορικές σχέσεις επιβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πλεονάσματα και ανισότητες

Οπως τονίζει στο Bloomberg o αρθρογράφος Chris Bryant τα πράγματα με το ποιος πούλησε περισσότερα αυτοκίνητα στον άλλο δεν είναι τόσο απλά. Πέρυσι, οι γερμανικές βιομηχανίες πούλησαν 1,3 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ, ενώ οι αμερικανικές εταιρίες πούλησαν μισό εκατομμύριο οχήματα στη Γερμανία, η οποία είναι όμως συγκριτικά μικρότερη αγορά. Ομως οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν αυτοκίνητα επί αμερικανικούς εδάφους και πωλούν το 40% αυτών των οχημάτων στις ΗΠΑ. Αντίστοιχα πολλά από τα αμερικανικά αυτοκίνητα που πωλούνται στη Γερμανία κατασκευάστηκαν εκεί.

Η επιλογή του αμερικανού προέδρου να αναφερθεί τώρα στο ζήτημα των γερμανικών αυτοκινήτων προβληματίζει, καθώς η αγορά γερμανικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ την περασμένη χρονιά παρουσίασε “βουτιά” της τάξης του 10% μετά τα σκάνδαλα της Volkswagen και της BMW.

Διαφωνίες για την Συμφωνία του Παρισιού

Η σύνοδος, πάντως, έγινε υπό τη σκιά των ανησυχιών ότι ο κ. Τραμπ θα βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με τον κύριο οικονομικό σύμβουλο του κ. Τραμπ, Μπάρι Κον, να δηλώνει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση σε οικονομικά συμφέροντα, σε βάρος ρυθμίσεων για την προστασία της φύσης.

Σε δηλώσεις του, ο ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην υποστηρίζουν την συμφωνία του Παρισιού, ενώ τόνισε πως σε άλλα ζητήματα, όπως το θέμα της τρομοκρατίας ή της κατάστασης στη Συρία, υπάρχει συμφωνία.

«Υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα που αφορά τη αμερικανική θέση σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού. Σε όλα τα άλλα υπάρχει συμφωνία. Είμαστε σίγουρα ότι μετά από μια εσωτερική διεργασία, οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν και σε αυτή» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Kαμία συμφωνία στο προσφυγικό

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τους υπόλοιπους ηγέτες είναι τόσο βαθιά, που υπάρχει η πιθανότητα να μην εκδοθεί ένα πλήρες communique των ηγετών αλλά απλώς μια κοινή δήλωση. Κάτι τέτοιο, έρχεται φυσικά σε αντίθεση με τις ελπίδες για μια πρόοδο στο θέμα της μετανάστευσης.

Όπως υποστηρίζει ο Guardian, ο Τραμπ επιθυμεί μια πολύ μικρή αναφορά στο θέμα της μετανάστευσης σε αντίθεση με την ιταλική πλευρά που είχε ετοιμάσει ένα πεντασέλιδο κείμενο στο οποίο γινόταν αναφορά στα δικαιώματα των προσφύγων και την θετική τους συνεισφορά.

Η Ιταλία επέλεξε τη Σικελία για τη συνάντηση των G7 προκειμένου να υπογραμμίσει την ανησυχία για το προσφυγικό και ελπίζοντας ότι θα οι ηγέτες θα στείλουν ένα σημαντικό μήνυμα για το θέμα αυτό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 30 Νοε 2020 | 13:25

Οργή Δένδια: Διαψεύδει κατηγορηματικά μυστική συνάντηση με Μέρκελ

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι ουδέποτε υπήρξε μυστική συνάντηση μεταξύ του Ν. Δένδια και της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ DAILY BEAST 29 Νοε 2020 | 10:09

"Σατανικό" σχέδιο Τραμπ: Θα δηλώσει υποψήφιος για τις εκλογές του 2024 στην ορκομωσία Μπάιντεν

Ο Τραμπ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την ήττα του από τον Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΝΟΘΕΙΑΣ 28 Νοε 2020 | 11:21

ΗΠΑ: "Την πάτησε" ο Τραμπ - Η επανακαταμέτρηση που ζήτησε στο Ουισκόνσιν αύξησε το προβάδισμα Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν επικράτησε στις εκλογές των ΗΠΑ εξασφαλίζοντας 306 εκλέκτορες - αρκετούς περισσότερους από τους 270 που χρειαζόταν - έναντι 232 του Τραμπ.

27 Νοε 2020 | 22:02

ΗΠΑ: "Σφαλιάρα" σε Τραμπ από Εφετείο - Επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια

Άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ 27 Νοε 2020 | 15:40

Ξέσπασμα Τραμπ σε δημοσιογράφο: "Ποτέ μη μιλάς στον Αμερικανό πρόεδρο με αυτόν τον τρόπο" [Βίντεο]

Ο Τραμπ έκανε ακόμη ένα βήμα προς την αποδοχή της ήττας του αφού πρώτα τα... έβαλε με δημοσιογράφο

ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΨΟΓΟ ΣΤΙΛ 26 Νοε 2020 | 07:34

Tι ετοιμάζει η Μελάνια Τραμπ: Η δυναμική εμφάνιση με χαμόγελα & το διαζύγιο σε αναμονή

Χαλαρή, ανανεωμένη, ευδιάθετη και με άψογο στιλ όπως πάντα, η Μελάνια Τραμπ ετοιμάζεται για το νέο κεφάλαιο της ζωής της.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η "ΜΑΧΗ" 25 Νοε 2020 | 23:52

ΗΠΑ - Μπάιντεν: "Δεν θα επιτρέψω να μη γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα των εκλογών" - "Πρέπει να ανατραπούν" λέει ο Τραμπ

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Τζο Μπάιντεν μιλά για σκοτεινή εποχή διχασμού

ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 16:09

Βερολίνο: Ο οδηγός που έριξε το όχημά του στην Καγκελαρία το είχε ξανακάνει το 2014.

Το Βερολίνο ενημέρωσε πως δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για την Άγκελα Μέρκελ ή άλλον μέσα στην Καγκελαρία από το όχημα που έπεσε στην πύλη του κτιρίου.

«ΟΜΑΔΑ ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ» 23 Νοε 2020 | 20:56

Οι δύο επιλογές "κλειδιά" Μπάιντεν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

Ο Τζο Μπάιντεν προτείνει τον Άντονι Μπλίνκεν για επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Αλεχάντρο Μαγιόρκας για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

ΧΑΜΗΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ 23 Νοε 2020 | 11:05

Υπέρ της παράτασης του lockdown τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να τρομάζει τη Γερμανία με πολλά κρατίδια να τάσσονται υπέρ της συνέχισης του μερικού lockdown.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ 22 Νοε 2020 | 20:27
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 22 Νοε 2020 | 20:10

ΗΠΑ: Ανακοινώνει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του ο Μπάιντεν - "Θα συνεργαστούμε με τον νικητή", λέει ο Πούτιν

Στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων μελών της κυβέρνησής του.

ΤΙ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ 20 Νοε 2020 | 14:52

Κορονοϊός: Άσχημα νέα για τους Γερμανούς - Η Μέρκελ σχεδιάζει περιορισμούς έως τον Ιανουάριο

Λόγω κορονοϊού η καγκελάριος της Γερμανίας σχεδιάζει περιορισμούς στη χώρα μέχρι και τον Ιανουάριο.