Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανάρτησε στο Truth Social ότι έχει σημειωθεί "μεγάλη πρόοδος με τη Ρωσία", χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η δήλωση αυτή γίνεται εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, αλλά και ενώ στις Βρυξέλλες ήταν σε εξέλιξη η κοινή συνέντευξη Τύπου Ζελένσκι - Φον ντερ Λάιεν.
Η αοριστία της ανακοίνωσης έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και ερωτηματικά σχετικά με το τι ακριβώς εννοεί ο Τραμπ με την "πρόοδο".
Παράλληλα, σε άλλες αναρτήσεις του, ο Τραμπ επέκρινε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για "ψεύτικα νέα" όσον αφορά την κάλυψη της συνάντησής του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα για την οποία έγραψε ότι ήταν "εξαιρετική".
"Αν κατάφερνα να πείσω τη Ρωσία να παραχωρήσει τη Μόσχα ως μέρος της συμφωνίας, τα fake NEWS και οι ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ τους, οι ριζοσπάστες αριστεροί δημοκράτες, θα έλεγαν ότι έκανα ένα τρομερό λάθος και μια πολύ κακή συμφωνία" έγραψε χαρακτηριστικά.
"Είναι απίστευτο το πώς τα fake news διαστρεβλώνουν βίαια την ΑΛΗΘΕΙΑ όταν πρόκειται για μένα. Δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ που να μπορώ να πω ή να κάνω που θα τους οδηγήσει να γράψουν ή να αναφέρουν με ειλικρίνεια για μένα. Είχα μια εξαιρετική συνάντηση στην Αλάσκα σχετικά με τον ηλίθιο πόλεμο του Μπάιντεν, έναν πόλεμο που δεν έπρεπε ποτέ να είχε γίνει!!!" έγραψε σε άλλη ανάρτησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν στη συνάντησή τους στην Αλάσκα την Παρασκευή σε "ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας" για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο CNN ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ.
"Συμφωνήσαμε σε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας", τόνισε ο Γουίτκοφ, προσθέτοντας ότι αυτές οι εγγυήσεις "αλλάζουν τα δεδομένα".
Παράλληλα είπε ότι η Ρωσία έκανε εδαφικές "παραχωρήσεις" αναφορικά με πέντε ουκρανικές επαρχίες.
"Οι Ρώσοι έκαναν ορισμένες παραχωρήσεις στις συζητήσεις (σ.σ. στη σύνοδο στην Αλάσκα) αναφορικά με τις πέντε περιοχές (της ανατολικής Ουκρανίας). Υπάρχει μια σημαντική συζήτηση για το Ντονέτσκ και τι θα συμβεί εκεί", δήλωσε ο Γουίτκοφ.
Επιπρόσθετα εξέφρασε αισιοδοξία για τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο Δευτέρα στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην οποία θα λάβουν μέρος και Ευρωπαίοι ηγέτες.
"Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια παραγωγική συνάντηση τη Δευτέρα, ότι θα καταλήξουμε σε πραγματική συναίνεση, ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους Ρώσους και να προωθήσουμε αυτήν την ειρηνευτική συμφωνία και να την ολοκληρώσουμε", είπε.