Follow us

"Τρέχουν" οι διαδικασίες στη Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ: "Θα βρούμε λύση" με τις ενστάσεις της Τουρκίας - Απειλεί ο Πούτιν

Στο Ελσίνκι "τρέχουν" για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για την επίσημη υποβολή αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ ενώ ο Πούτιν κάνει λόγο για "λάθος" απόφαση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επίσημη υποβολή αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ από την Φινλανδία ενώ την ίδια ώρα έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ Ελσίνκι και Μόσχας με σκοπό να μετριαστεί η ένταση.

Ο δε απρόβλεπτος παράγοντας Τουρκία αρχικά πυροδότησε ανησυχία με τις δηλώσεις Ερντογάν την Παρασκευή το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά την κοινή ανακοίνωση προέδρου και πρωθυπουργού της Φινλανδίας για την ανάγκη ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι "παρακολουθούμε τις εξελίξεις αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση", οι δηλώσεις του συμβούλου του σε θέματα εξωτερικής πολικής Ιμπραήμ Καλίν στο πρακτορείο Reuters δείχνουν αλλαγή στάσης.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Βερολίνο και την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε "εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ", αναφερόμενος στη Σουηδία και τη Φινλανδίαπου όπως είπε, "στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση".

Σε αυτό το κλίμα, στο Βερολίνο θα υπάρξει η ευκαιρία για συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τι ειπώθηκε στο τηλεφώνημα με τον Πούτιν

Ο υποργός Εξωτερικών της Φιλανδίας ενημέρωσε επισήμως ότι ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει για την πρόθεση του Ελσίνκι, ενώ ο ίδιος μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου "να μετριαστεί η ένταση", η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

"Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση" είπε χαρακτηριστικά.

"Τρέχουν" οι διαδικασίες στη Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ: "Θα βρούμε λύση" με τις ενστάσεις της Τουρκίας - Απειλεί ο Πούτιν
Οι πρόεδροι Φιλναδίας (αριστερά) και Ρωσίας (δεξιά).

Η συνομιλία των δύο προέδρων ήταν "άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις", ανέφερε η φινλανδική προεδρία ενώ από το Κρεμλίνο έγινε γνωστό ότι πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε πως "η αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας θα μπορούσε να έχει αρνητική τροπή για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών", καθώς επίσης και ότι "δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας". Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν είπε ωστόσο στον Φινλανδό πρόεδρο ότι "η εγκατάλειψη της ουδετερότητας είναι λάθος".

"Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Μια τέτοια αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς", σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Έτοιμη η Φινλανδία - Εκκρεμεί επικύρωση από το Κοινοβούλιο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κοινοβούλιο αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο.

"Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση", δήλωσε ο κ. Χααβίστο προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

Ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος-μέλος ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας και για αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.

"Και ασφαλώς όλα τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη", πρόσθεσε. Σε αυτό το διάστημα, τόνισε, είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών-μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς, όπως είπε, δεν θα καλύπτεται ακόμη από το 'Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντίδραση της Ρωσίας, ο κ. Χααβίστο υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ειρηνικά κοινά σύνορα και "θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι", ενώ διευκρίνισε ότι "δεν ζητάμε άδεια" από τη Μόσχα, αλλά επικοινωνούμε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο τέλος, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας.

"Ναι" από τους Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν ανακοίνωσε σήμερα πως υποστηρίζει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, η υποψηφιότητα γνα επισημοποιηθεί αύριο, Κυριακή.

Από τα 60 μέλη της ηγεσίας του κόμματος, 53 ψήφισαν υπέρ, 5 κατά και δύο απείχαν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι.

Στη διάρκεια της σημερινής ομιλίας της προς τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, η Μάριν επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως η Ρωσία έδειξε ότι δεν σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες. Πρόσθεσε πως μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί απ' αυτό, δηλαδή ότι είναι καιρός η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

"Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να στείλουμε τις υποψηφιότητές μας αυτή την εβδομάδα, μαζί με τη Σουηδία. Έχουν τη δική τους διαδικασία, όμως ελπίζω πως θα πάρουμε τις αποφάσεις την ίδια στιγμή", δήλωσε η φινλανδή πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Αύριο δίνει το "πράσινο φως" η κυβέρνηση - Τη Δευτέρα η επικύρωση από τη Βουλή

Η υποψηφιότητα της Φινλανδίας πρόκειται να επισημοποιηθεί αύριο από την κυβέρνηση, πριν συνεδριάσει το κοινοβούλιο τη Δευτέρα και σταλεί επισήμως μέσα στις επόμενες ημέρες η υποψηφιότητα της χώρας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τι θα κάνει η Σουηδία

Το ενδιαφέρον στρέφεται στα βήματα που πρόκειται να ακολουθήσει η Σουηδία που αναμένεται επίσης να αποφασίσει μέσα στις προσεχείς ημέρες αν θα είναι υποψήφια για ένταξη στη συμμαχία.

Σημαντική είναι η συνδρίαση του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος αύριο, Κυριακή, στη Στοκχόλμη όπου αναμένεται να αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο πριν από την ανακοίνωση του αιτήματος για ένταξη.

Η Σουηδία πριν λάβει τελικές αποφάσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ζητά εγγυήσεις ασφαλείας. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, δήλωσε ότι η χώρα της χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας που θα κάλυπταν την περίοδο από την υποβολή της αίτησης μέχρι την ένταξη. "Η έως τώρα πολιτική της μη δέσμευσης ήταν αυτή που έπρεπε, αλλά τώρα βρισκόμαστε σε εντελώς διαφορετική κατάσταση".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΕΛΙΞΗ 20 Μαϊ 2022 | 22:15

Ουκρανία: Εκκενώθηκε το Αζοφστάλ, έπεσε η Μαριούπολη - Η ρωσική ανακοίνωση

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, συνολικά 2.439 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν και απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ 20 Μαϊ 2022 | 19:07

Ερντογάν: Επικοινωνία με Στόλτενμπεργκ και Φινλανδούς - Στην αντεπίθεση οι Σουηδοί

Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας και Σουηδίας - "Εξοπλίζετε το PKK" λέει η Άγκυρα - "Ο Πάλμε τους έχει αναγνωρίσει ως τρομοκράτες από το 1984" απαντά η Στοκχόλμη

"ΙΕΡΟ ΤΕΡΑΣ" 20 Μαϊ 2022 | 16:53

Γιούρι Σεβτσούκ: Ο θρύλος της ρωσικής ροκ που διώκεται επειδή κατήγγειλε τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στις 18 Μαΐου, κατά τη διάρκεια συναυλίας ο 65χρονος τραγουδιστής είπε πως "πατρίδα, δεν είναι να είσαι μόνιμα ο γλείφτης του προέδρου".

«OTAN OLUTTA» 20 Μαϊ 2022 | 16:32

Οι Φινλανδοί κυκλοφόρησαν μπύρα για την αίτηση της χώρας στο ΝΑΤΟ - "Με γεύση ασφάλειας και άρωμα ελευθερίας" [Εικόνες]

Μια φιλανδική ζυθοποιία λανσάρει μια νέα μπύρα για να γιορτάσει την αίτηση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

ΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 20 Μαϊ 2022 | 16:21

Ο φωτογράφος του Αζοφστάλ αιχμάλωτος των Ρώσων - Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του

Ανάρτηση του φωτογράφου του Αζοφστάλ που πλέον είναι αιχμάλωτος των Ρώσων.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 15:21

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία κλείνει αύριο τη στρόφιγγα και στη Φινλανδία - Δεν πλήρωσαν σε ρούβλια

Η Ρωσία θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου στη Φινλανδία στις 21 Μαΐου, ανακοίνωσε η κρατική πάροχος Gasum

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 20 Μαϊ 2022 | 15:19

Γκέρχαρντ Σρέντερ: Παραιτήθηκε από τη Rosneft - "Να παραιτηθεί από όλες τις θέσεις του στις ρωσικές εταιρίες", λέει η Καγκελαρία

O πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σκοπεύει να παραιτηθεί από τη Rosneft - Η Bundestag αποφάσισε τη στέρηση των περισσότερων προνομίων που απολάμβανε

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 20 Μαϊ 2022 | 14:09

Ουκρανία: Ο Ρώσος στρατιώτης που κατηγορείται για έγκλημα πολέμου "δεν είναι ένοχος", λέει ο δικηγόρος του

"Δεν είναι ένοχος", δήλωσε ο δικηγόρος του Ρώσου στρατιώτη που δικάζεται στο Κίεβο για έγκλημα πολέμου.

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ A LA TURCA 20 Μαϊ 2022 | 13:57

Ανάλυση: Τι κρύβεται πίσω από το "βέτο" Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας & Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Εκβιασμοί με το βλέμμα στην Ελλάδα

Πού στοχεύει ο Τούρκος Πρόεδρος με το βέτο στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ 20 Μαϊ 2022 | 13:51

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης 4 σημείων - Παραδόθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

Ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία παραδόθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ από τον υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

12 ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ 20 Μαϊ 2022 | 13:45

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η απελευθέρωση του Λουγκάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, λέει ο Ρώσος υπουργός Αμυνας

Η κατάληψη του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σοϊγκού, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΤΟ ΣΕ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ 20 Μαϊ 2022 | 13:08

Ο γερμανικός Τύπος καρφώνει την Τουρκία: Όταν ήθελε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είχε επικαλεστεί την απειλή Στάλιν

"Η Τουρκία ζητούσε να ενταχθεί η ίδια στη Βορειοατλαντική Συμμαχία υπό την απειλή των επεκτατικών αξιώσεων του Στάλιν" αναφέρει το Spiegel.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ 20 Μαϊ 2022 | 12:49

Τουρκία: Έντονες φήμες ότι ο Ερντογάν θα κάνει ευρύ ανασχηματισμό τον Ιούλιο

Έντονες φήμες κυκλοφορούν στη γειτονική χώρα, καθώς ο Ερντογάν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό εντός του Ιουλίου.