X

Τριάντα επτά νεκροί, 559 τραυματίες στους δρόμους της Βενεζουέλας

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών - Για 37 νεκρούς και 559 τραυματίες κάνει λόγο ο επίσημος απολογισμός - Ελέγχονται 81 καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Γράφει: TheToc team

Τριάντα επτά νεκροί, 559 τραυματίες και 81 καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο τραγικός απολογισμός της «εξέγερσης των φτωχών» που ξεκίνησε την 12η του περασμένου Φεβρουαρίου στους δρόμους της Βενεζουέλας.

Κι 81 καταγγελίες

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Λουίζα Ορτέγα, η οποία ανέφερε ότι από το συνολικό αριθμό των καταγγελιών που έγιναν σε βάρος στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας, «οι δύο αφορούν βασανισμούς, 75 κακομεταχείριση και τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τους συνολικά 37 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στους δρόμους του Καράκας, οι 29 είναι πολίτες και οι υπόλοιποι στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Μαδούρο και οι «εχθροί του»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του και στρέφει τα πυρά του και κατά της αντιπολίτευσης την οποία κατηγορεί για πραξικόπημα. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση καταγγέλλει δυσανάλογη χρήση βίας από τις αρχές προς τους διαδηλωτές, αλλά και επιθέσεις από ενόπλους φιλοκυβερνητικούς.

Αν και ο Νικολά Μαδούρο έχει υλοποιήσει όλες τις απειλές σε βάρος των διαδηλωτών, εκείνοι δηλώνουν πως δεν θα φύγουν από τους δρόμους αν δεν παραιτηθεί από την προεδρία της χώρας. Το ίδιο ακριβώς τον προτρέπει να κάνει και η αντιπολίτευση, προκειμένου «να ανοίξει ο δρόμος προς την ειρήνη για το λαό της Βενεζουέλας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: REUTERS/Christian Veron