
O πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου, Τζον Μπέκροου, αποδέχτηκε το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη συμφωνία του για το Brexit την Πέμπτη, λέγοντας πως πληροί τα κριτήρια που είχε θέσει.
«H πρόταση είναι νέα, ουσιωδώς διαφορετική, και ευθυγραμμίζεται με τα κριτήρια της απόφασης μου» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Μπέκροου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει να έρθει για τρίτη φορά στο κοινοβούλιο η δις καταψηφισθείσα συμφωνία της Τερέζα Μέι εφόσον δεν εμπεριέχει ουσιαστικές αλλαγές.
Η έγκριση του κειμένου αυτού από το κοινοβούλιο σημαίνει ότι η ημερομηνία του Brexit θα αναβληθεί για τις 22 Μαΐου, δηλαδή την προηγουμένη των ευρωεκλογών.
H κυβέρνηση αποφάσισε να υποβάλει την Παρασκευή προς ψήφιση μόνο ένα μέρος του κειμένου, τη συμφωνία της αποχώρησης, χωρίς να συμπεριλάβει την πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αντιπολίτευση έσπευσε να καταδικάσει αυτή τη «μανούβρα», με τον εκπρόσωπο των Εργατικών για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, να τονίζει πως «θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ χωρίς να έχουμε την παραμικρή ιδέα προς τα πού οδεύουμε. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και το Εργατικό κόμμα θα αντιταχθεί».
Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταψηφίσει.
«Όλοι συμφωνούμε ότι δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα πρέπει να ζητήσουμε νέα αναβολή και να υποχρεωθούμε να συμμετάσχουμε στις ευρωεκλογές», τόνισε η υπουργός, αρμόδια για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, Άντρεα Λίντσομ, προτρέποντας τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ.
Σύμφωνα με μια καταμέτρηση της εφημερίδας Sun, ο αριθμός των «ανταρτών» Συντηρητικών βουλευτών που αντιτίθενται στη συμφωνία αποχώρησης έχει μειωθεί στους 16. Όμως για να εγκριθεί το κείμενο στην τρίτη αυτή ψηφοφορία η Μέι χρειάζεται τη στήριξη των 10 βουλευτών του DUP που εξακολουθούν να διαφωνούν για το θέμα του backstop στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς θεωρούν ότι «θέτει μια απαράδεκτη απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».
Στις ενδεικτικές ψηφοφορίες οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν και τις 8 εναλλακτικές για το Brexit και είναι πλέον σαφές ότι την Παρασκευή η Τερέζα Μέι θα φέρει προς ψήφιση μόνο τα χαρτιά του διαζυγίου, δηλαδή τη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες, χωρίς όμως το πλήρες πλαίσιο για τις μελλοντικές σχέσεις.
Τα μαζικά όχι στις εναλλακτικές για το Brexit δεν προκάλεσαν ανησυχία στις Βρυξέλλες οι οποίες πλέον είναι πεπεισμένες ότι το βρετανικό κοινοβούλιο είναι αντίθετο με τα πάντα και δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει με τι τελικά συμφωνεί.
«Μετρήσαμε 8 όχι τώρα χρειαζόμαστε ένα ναι για το πως θα προχωρήσουμε μπροστά» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
φωτο Reuters
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr