Ένα τρίτο κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισε σήμερα Δευτέρα το πέρασμα της Ράφα προερχόμενο από την Αίγυπτο με κατεύθυνση την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν εργαζόμενος ανθρωπιστικής οργάνωσης και δύο πηγές από τον τομέα της ασφάλειας.
Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Ράφα ξεκίνησε το Σάββατο ύστερα από διαμάχες για τις διαδικασίες επιθεώρησης των προμηθειών και βομβαρδισμούς στη μεθόριο από την πλευρά της Γάζας, που είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας να παραμείνει εγκλωβισμένο στην Αίγυπτο.
Η Ράφα είναι το βασικό πέρασμα προς και από τη Γάζα που δεν συνορεύει με το Ισραήλ. Μετά την "πλήρη πολιορκία" που επέβαλε το Ισραήλ στον θύλακα ως αντίποινα στην επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Ράφα έχει βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το Σάββατο και την Κυριακή πέρασαν 34 φορτηγά. Ο αριθμός των φορτηγών στο σημερινό κομβόι ήταν αντίστοιχος με τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσαν ο εργαζόμενος ανθρωπιστικής οργάνωσης και οι δύο πηγές.
Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι θα χρειαστούν περίπου 100 φορτηγά καθημερινά για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες στη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατ. άνθρωποι και όπου εξαντλούνται τα τρόφιμα ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Δραματική η κατάσταση: Χειρουργούν χωρίς αναισθητικό
Εν τω μεταξύ, δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μορφίνη ή παυσίπονα προκειμένου να φροντίσουν τους τραυματισμένους αμάχους, δήλωσε αξιωματούχος από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τη Δευτέρα.
"Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι τα κιτ τραύματος, τα κιτ χειρουργικής επέμβασης", δήλωσε ο Λέο Κανς, επικεφαλής της αποστολής για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ιερουσαλήμ.
Οι γιατροί "έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τη σωστή δόση ηρεμιστικών, χωρίς τη σωστή δόση μορφίνης", είπε ο Κανς στο CNN.
"Αυτή τη στιγμή έχουμε ανθρώπους που χειρουργούνται χωρίς να έχουν μορφίνη. Μόλις συνέβη σε δύο παιδιά. Έχουμε πολλά παιδιά που είναι δυστυχώς ανάμεσα στους τραυματίες και συζητούσα με έναν από τους χειρουργούς μας, ο οποίος δέχθηκε χθες ένα 10χρονο, καμένο στο 60% της επιφάνειας του σώματος και δεν είχαμε παυσίπονα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να εμποδίζουμε αυτά τα βασικά φάρμακα να φτάσουν στον πληθυσμό", πρόσθεσε ο Κανς.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr