Τ.Sampson στο TOC:Το Brexit θα κάνει τους Βρετανούς φτωχότερους

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ότι μια έξοδος από την Ε.Ε θα τους κάνει πιθανότατα φτωχότερους λέει στο ΤΟC ο καθηγητής του LSE Thomas Sampson.

Τ.Sampson στο TOC:Το Brexit θα κάνει τους Βρετανούς φτωχότερους

Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν το πιο κρίσιμο ίσως δημοψήφισμα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το TheToc συνομίλησε με τον αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικών του London School of Economics Thomas Sampson για τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα Brexit στη βρετανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ότι μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τους κάνει πιθανότατα φτωχότερους» υποστηρίζει ο Sampson, τονίζοντας πως το ακριβές κόστος ενός Brexit θα εξαρτηθεί από το είδος της σχέσης που θα διαμορφώσουν μετά από μια τέτοια εξέλιξη η Βρετανία και η ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής του LSE εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός στη διατύπωση προβλέψεων που αφορούν τις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι αναμένει με ενδιαφέρον να δει πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη σε ένα τέτοιο σοκ.

Ένα Brexit θα κάνει κακό στην οικονομία

Ερώτηση: Γιατί κατά την άποψή σας η καμπάνια του Brexit δείχνει να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες δύο εβδομάδες; Πιστεύετε ότι η προβολή από τα μέσα ενημέρωσης «σεναρίων χάους» έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη, λειτουργώντας ενδεχομένως αντίστροφα;

Απάντηση:Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μεταβολή της τάσης υπέρ του Brexit τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Εκείνο όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι έρευνες αυτές δείχνουν πως πολλοί άνθρωποι δεν είναι ενήμεροι για το ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ερώτηση:Στο πλαίσιο της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετέχετε στο London School of Economics, το Centre for Economic Performance, έχετε προχωρήσει σε μια σειρά εκτιμήσεων για αυτές τις αρνητικές συνέπειες. Μπορείτε να μας δώσετε ένα σχετικά σύντομο περίγραμμα των συνεπειών αυτών;

Απάντηση:Μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν κακή για την βρετανική οικονομία. Οι συνέπειες του Brexit στην οικονομία δεν θα ήταν άμεσες, αλλά με την πάροδο του χρόνου η έξοδος από την Ένωση θα οδηγούσε στη μείωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μετέτρεπε το Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν λιγότερο ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις. Αυτό θα είχε ως συνέπεια τη μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στη χώρα. Το πόσο μεγάλο θα είναι το κόστος μιας εξόδου θα εξαρτηθεί από τι είδους σχέση θα διαμορφώσουν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από ένα ενδεχόμενο Brexit. Αν η Βρετανία παραμείνει στην ενιαία αγορά, όπως για παράδειγμα η Νορβηγία, το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο από ότι θα ήταν εάν κατέληγε να φύγει από αυτήν.

Οι πολιτικές συνέπειες δεν μπορούν να προβλεφθούν

Ερώτηση:Πόσο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες ενός Brexit για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πεδίο της οικονομίας. Αρκετοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν τις τελευταίες μέρες ότι οι συνέπειες αυτές θα ήταν ίσως και μεγαλύτερες από εκείνες που έπληξαν την Ευρώπη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Απάντηση:To Brexit θα πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως οι επιπτώσεις για την ΕΕ θα είναι μικρότερες από ότι θα είναι για τη Βρετανία, καθώς η Βρετανία είναι μικρότερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ένωση. Επιπρόσθετα, οι συνέπειες που θα έχει ένα Brexit στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μικρότερες από εκείνες που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Εκείνο όμως που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς είναι ο πολιτικός αντίκτυπος που θα έχει ένα τέτοιο γεγονός.

Ερώτηση:Αναφορικά με τις πολιτικές επιπτώσεις στις οποίες αναφέρεστε, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένα Brexit θα υπονομεύσει το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μπορεί ενδεχομένως να ενεργοποιήσει ένα «φαινόμενο ντόμινο», με άλλες χώρες να επιδιώκουν και εκείνες την έξοδό τους από την ΕΕ.

Απάντηση:Είναι σαφές πως το Brexit θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει η υπόλοιπη Ευρώπη σε ένα τέτοιο σοκ.

Το Brexit θα κάνει τους Βρετανούς φτωχότερους

Ερώτηση: Υπάρχει μια εντυπωσιακή ταύτιση απόψεων στις τάξεις των βρετανών οικονομολόγων καθώς, στην πλειονότητά τους, υποστηρίζουν πως ένα Brexit θα ήταν πολύ κακό για τη χώρα. Ωστόσο, όπως πολύ εύστοχα τονίζει ο Chris Gilles σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του στους Financial Times, το «επάγγελμα» φαίνεται πως δεν καταφέρνει να πείσει την κοινή γνώμη για το ποιο είναι το εθνικό συμφέρον της χώρας. Συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση; Και πώς θα σχολιάζατε αυτό το φαινόμενο;

Απάντηση:Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν για αυτήν την ταύτιση των απόψεων των οικονομολόγων αναφορικά με τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει ένα Brexit στην οικονομία. Η καμπάνια υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να μεταφέρει αυτό το μήνυμα. Και τα μέσα ενημέρωσης στη Μεγάλη Βρετανία πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα και να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με τα πορίσματα των οικονομικών αναλύσεων για τις συνέπειες που θα έχει ένα Brexit. Οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ότι μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τους κάνει πιθανότατα φτωχότερους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 28 Νοε 2021 | 17:01

Μετάλλαξη Όμικρον: Ανιχνεύθηκε το τρίτο κρούσμα στη Γερμανία - Έφθασε το Σάββατο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης από Ν. Αφρική

Το τρίτο κρούσμα της υπέρ - μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον ανιχνεύθηκε την Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης, στη Γερμανία.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 28 Νοε 2021 | 16:14

Δανία: Δύο ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική έχουν μολυνθεί με την μετάλλαξη Όμικρον

Τα δύο αυτά άτομα, τα οποία ταξίδεψαν αεροπορικώς στη Δανία, τέθηκαν σε απομόνωση.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ 28 Νοε 2021 | 15:10

Συναγερμός στην Ολλανδία: 13 τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον από τις πτήσεις της Νότιας Αφρικής

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν σήμερα ότι βρέθηκαν 13 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40% ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ 28 Νοε 2021 | 14:38

Συνθήκες εξαθλίωσης στην Τουρκία: Ουρές για ένα καρβέλι ψωμί - 200 λίρες ο βασικός μισθός

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 40% τον Νοέμβριο και 65% από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50%-60%.

ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 28 Νοε 2021 | 14:16
ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 28 Νοε 2021 | 13:58

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον: Αυστηρά μέτρα και ταξιδιωτικοί περιορισμοί από ολοένα και περισσότερες χώρες

Ολοένα και περισσότερες χώρες επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς προκειμένου να προστατευτούν από τη μετάλλαξη Όμικρον.

ΣΤΟ ΤΙΡΟΛΟ 28 Νοε 2021 | 12:35

Συναγερμός και στην Αυστρία για ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον

Το ύποπτο κρούσμα αφορά έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΕ ΠΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΜΑΙΑΜΙ 28 Νοε 2021 | 11:50

Απίστευτο: 26χρονος μετανάστης επέζησε κρυμμένος στο σύστημα προσγείωσης αεροπλάνου στις ΗΠΑ [βίντεο]

Γουατεμαλτέκος επέζησε κρυμμένος στο κοίλωμα του συστήματος προσγείωσης αεροσκάφους που εκτέλεσε πτήση από την πατρίδα του στο Μαϊάμι των ΗΠΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΩΝ 28 Νοε 2021 | 10:07

Κίνα: "Κολοσσιαίο" ξέσπασμα της πανδημίας εάν άνοιγε η οικονομία όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία

Μελέτη υποδεικνύει πως θα προκαλείτο "κολοσσιαίο" ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού εάν η χώρα άνοιγε την οικονομία της όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία

ΗΤΑΝ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ 28 Νοε 2021 | 09:56

Αυστραλία: Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον

Οι δύο ταξιδιώτες βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 κατά την άφιξή τους στο Σίδνεϊ.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ 28 Νοε 2021 | 08:41

Ελβετία: Δημοψήφισμα για τη διαχείριση πανδημίας και την εφαρμογή υγειονομικού πάσου

Οι Ελβετοί καλούνται σήμερα σε δημοψήφισμα για να εγκρίνουν τη νομοθεσία για τη διαχείριση της πανδημίας και την εφαρμογή του υγειονομικού πάσου

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 28 Νοε 2021 | 08:32

Μετάλλαξη Ομικρον: Το Ισραήλ η πρώτη χώρα που κλείνει τα σύνορα σε όλους τους αλλοδαπούς για 14 ημέρες

Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς για 14 ημέρες για να προλάβει την εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον

ΣΗΜΑΝΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 28 Νοε 2021 | 07:46

Μετάλλαξη Όμικρον: Μπήκε και στην Ευρώπη και σκορπά ανησυχία ενόψει Χριστουγέννων - Προβληματισμός στην Αθήνα

Η έντονη ανησυχία που επικρατεί για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχει προκαλέσει προβληματισμό ενόψει των Χριστουγέννων - Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν τις εξελίξεις