Τ.Sampson στο TOC:Το Brexit θα κάνει τους Βρετανούς φτωχότερους

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ότι μια έξοδος από την Ε.Ε θα τους κάνει πιθανότατα φτωχότερους λέει στο ΤΟC ο καθηγητής του LSE Thomas Sampson.

Τ.Sampson στο TOC:Το Brexit θα κάνει τους Βρετανούς φτωχότερους

Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν το πιο κρίσιμο ίσως δημοψήφισμα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το TheToc συνομίλησε με τον αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικών του London School of Economics Thomas Sampson για τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα Brexit στη βρετανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ότι μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τους κάνει πιθανότατα φτωχότερους» υποστηρίζει ο Sampson, τονίζοντας πως το ακριβές κόστος ενός Brexit θα εξαρτηθεί από το είδος της σχέσης που θα διαμορφώσουν μετά από μια τέτοια εξέλιξη η Βρετανία και η ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής του LSE εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός στη διατύπωση προβλέψεων που αφορούν τις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι αναμένει με ενδιαφέρον να δει πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη σε ένα τέτοιο σοκ.

Ένα Brexit θα κάνει κακό στην οικονομία

Ερώτηση: Γιατί κατά την άποψή σας η καμπάνια του Brexit δείχνει να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες δύο εβδομάδες; Πιστεύετε ότι η προβολή από τα μέσα ενημέρωσης «σεναρίων χάους» έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη, λειτουργώντας ενδεχομένως αντίστροφα;

Απάντηση:Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μεταβολή της τάσης υπέρ του Brexit τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Εκείνο όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι έρευνες αυτές δείχνουν πως πολλοί άνθρωποι δεν είναι ενήμεροι για το ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ερώτηση:Στο πλαίσιο της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετέχετε στο London School of Economics, το Centre for Economic Performance, έχετε προχωρήσει σε μια σειρά εκτιμήσεων για αυτές τις αρνητικές συνέπειες. Μπορείτε να μας δώσετε ένα σχετικά σύντομο περίγραμμα των συνεπειών αυτών;

Απάντηση:Μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν κακή για την βρετανική οικονομία. Οι συνέπειες του Brexit στην οικονομία δεν θα ήταν άμεσες, αλλά με την πάροδο του χρόνου η έξοδος από την Ένωση θα οδηγούσε στη μείωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μετέτρεπε το Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν λιγότερο ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις. Αυτό θα είχε ως συνέπεια τη μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στη χώρα. Το πόσο μεγάλο θα είναι το κόστος μιας εξόδου θα εξαρτηθεί από τι είδους σχέση θα διαμορφώσουν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από ένα ενδεχόμενο Brexit. Αν η Βρετανία παραμείνει στην ενιαία αγορά, όπως για παράδειγμα η Νορβηγία, το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο από ότι θα ήταν εάν κατέληγε να φύγει από αυτήν.

Οι πολιτικές συνέπειες δεν μπορούν να προβλεφθούν

Ερώτηση:Πόσο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες ενός Brexit για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πεδίο της οικονομίας. Αρκετοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν τις τελευταίες μέρες ότι οι συνέπειες αυτές θα ήταν ίσως και μεγαλύτερες από εκείνες που έπληξαν την Ευρώπη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Απάντηση:To Brexit θα πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως οι επιπτώσεις για την ΕΕ θα είναι μικρότερες από ότι θα είναι για τη Βρετανία, καθώς η Βρετανία είναι μικρότερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ένωση. Επιπρόσθετα, οι συνέπειες που θα έχει ένα Brexit στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μικρότερες από εκείνες που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Εκείνο όμως που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς είναι ο πολιτικός αντίκτυπος που θα έχει ένα τέτοιο γεγονός.

Ερώτηση:Αναφορικά με τις πολιτικές επιπτώσεις στις οποίες αναφέρεστε, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένα Brexit θα υπονομεύσει το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μπορεί ενδεχομένως να ενεργοποιήσει ένα «φαινόμενο ντόμινο», με άλλες χώρες να επιδιώκουν και εκείνες την έξοδό τους από την ΕΕ.

Απάντηση:Είναι σαφές πως το Brexit θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει η υπόλοιπη Ευρώπη σε ένα τέτοιο σοκ.

Το Brexit θα κάνει τους Βρετανούς φτωχότερους

Ερώτηση: Υπάρχει μια εντυπωσιακή ταύτιση απόψεων στις τάξεις των βρετανών οικονομολόγων καθώς, στην πλειονότητά τους, υποστηρίζουν πως ένα Brexit θα ήταν πολύ κακό για τη χώρα. Ωστόσο, όπως πολύ εύστοχα τονίζει ο Chris Gilles σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του στους Financial Times, το «επάγγελμα» φαίνεται πως δεν καταφέρνει να πείσει την κοινή γνώμη για το ποιο είναι το εθνικό συμφέρον της χώρας. Συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση; Και πώς θα σχολιάζατε αυτό το φαινόμενο;

Απάντηση:Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν για αυτήν την ταύτιση των απόψεων των οικονομολόγων αναφορικά με τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει ένα Brexit στην οικονομία. Η καμπάνια υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να μεταφέρει αυτό το μήνυμα. Και τα μέσα ενημέρωσης στη Μεγάλη Βρετανία πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα και να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με τα πορίσματα των οικονομικών αναλύσεων για τις συνέπειες που θα έχει ένα Brexit. Οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ότι μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τους κάνει πιθανότατα φτωχότερους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Η 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ 19 Νοε 2020 | 08:06

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πιέζουν τη Κομισιόν για Βrexit χωρίς συμφωνία

"Η 1η Ιανουαρίου 2021 πλησιάζει, χρειαζόμαστε δίχτυ ασφαλείας", εξήγησε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ 30 Νοε 2020 | 10:38

Αφρική: Και όμως η ελονοσία σκοτώνει περισσότερους από τον κορονοϊό

Φέτος, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται ότι θα είναι υψηλότερος, εξαιτίας όμως της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 30 Νοε 2020 | 09:51

Τζένιφερ Ψάκι: Η 41χρονη ομογενής από τη Μεσσηνία νέα εκπρόσωπος Τύπου του Τζο Μπάιντεν

Η Τζένιφερ Ψάκι είναι μία από τις επτά γυναίκες που θα κατέχουν τις ανώτερες θέσεις στην ομάδα επικοινωνίας του Μπάιντεν.

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 30 Νοε 2020 | 09:10

Με κάταγμα ο Μπάιντεν: Τραυματίστηκε ενώ έπαιζε με τον σκύλο του - Θα χρειαστεί νάρθηκα για εβδομάδες

Ο Τζο Μπάιντεν, το Σάββατο, τραυματίστηκε στον αστράγαλό του την ώρα που έπαιζε με ένα από τα σκυλιά του.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 30 Νοε 2020 | 08:50

Βρετανία: Πτώση 30% στα κρούσματα στην Αγγλία μετά από τρεις εβδομάδες lockdown

Οι επιστήμονες στη Βρετανία θεωρούν πιθανή μια νέα έξαρση λόγω Χριστουγέννων.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 30 Νοε 2020 | 08:16

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν λαμβάνει πλέον την ενημέρωση του Προέδρου - Ο Τραμπ τα βάζει και μετα το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει και μπαίνουν σε νέα τροχιά και οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ 30 Νοε 2020 | 07:23

Νέα Υόρκη: Παρά την πανδημία τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν στις 7 Δεκεμβρίου

Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν στην συνέχεια, σε ημερομηνία που δεν έχει καθορισθεί.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 29 Νοε 2020 | 22:14

Κορονοϊός: Τον Δεκέμβριο η κρίσιμη έγκριση των εμβολίων των Biontech-Pfizer και Moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εξετάσει εντός του Δεκεμβρίου την έγκριση των δύο εμβολίων.

ΕΔΩΣΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ 29 Νοε 2020 | 22:01

Μαραντόνα: Ο γιατρός του απαντά κλαίγοντας ότι δεν υπήρξε ιατρική αμέλεια - "Ο Ντιέγκο τιμωρούσε τον εαυτό του"

Ο Μαραντόνα ήταν ο χειρότερος εχθρός του εαυτού, όσον αφορά στο κομμάτι της βοήθειας από ειδικούς, τόνισε ο γιατρός του Λεοπόλδο Λούκε.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 29 Νοε 2020 | 21:10

Ο κορονοϊός "θερίζει" την Τουρκία: Ρεκόρ θανάτων για 7η συνεχή μέρα

185 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού μέσα σε μια μέρα στη γειτονική Τουρκία.

ΣΕ ΥΦΕΣΗ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ 29 Νοε 2020 | 20:45

Ιταλία: Νέα μείωση κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό- Συνωστισμός για ψώνια σε Μιλάνο και Τορίνο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα καταγράφηκαν 20.648 νέα περιστατικά και έχασαν τη ζωή τους 541 άνθρωποι.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΑΓΡΟΤΕΣ 29 Νοε 2020 | 20:37

Μακελειό στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 110 νεκροί μετά από επίθεση ενόπλων σε χωριό – Οι Αρχές "δείχνουν" την Μπόκο Χαράμ

Οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ κατηγορούνται ότι έδεσαν και σφαγίασαν τα θύματά τους στη Νιγηρία.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ 29 Νοε 2020 | 17:23

Συνελήφθη ο γιατρός του Μαραντόνα - Κατηγορείται για εγκληματική αμέλεια

Ήδη ο δικαστής διέταξε έρευνα στο σπίτι και στην κλινική του γιατρού, ενώ ο ίδιος θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή για να καταθέσει όλα όσα ξέρει.