Πωλείται το εργοστάσιο της λίστας του Σίντλερ

Το ιστορικό κτίριο στο Μπρενένετς ελπίζει να πουλήσει ο δήμαρχος της μικρής Τσεχικής πόλης–Η ιστορία του εργοστασίου, από την εποχή που ο Όσκαρ Σίντλερ το έκανε καταφύγιο Εβραίων, έως σήμερα

Το βιομηχανικό κτίριο του Όσκαρ Σίντλερ, θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να είναι μουσείο. Η τύχη του ήταν διαφορετική και δυστυχώς, πολύ άσχημη.

Μετά από τουλάχιστον 100 αστικές και ποινικές δίκες, το ιστορικό εργοστάσιο αναμένεται μέσα στην Άνοιξη να περάσει στα χέρια του δήμου της πόλης Μπρενένετς. Ο δήμαρχός της, ο Μπλάχοσλαβ Κάσπαρ, σκοπεύει να το πουλήσει σε συμβολική τιμή σε όποιον θελήσει να το αξιοποιήσει, είτε για τη στέγαση μιας μικρής βιομηχανίας είτε - ακόμη καλύτερα - για τη δημιουργία ενός διαφορετικού μουσείου του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, που δεν θα είναι τόπος μαρτυρίου, αλλά τόπος σωτηρίας. 

Από τη δόξα στη λήθη και την απαξίωση

Πωλείται το εργοστάσιο της λίστας του Σίντλερ
Η αυθεντική λίστα του Σίντλερ

Ο Όσκαρ Σίντλερ – επιχειρηματίας και κατάσκοπος των Ναζί - είχε ένα εργοστάσιο μαγειρικών σκευών στην Κρακοβία. Οι ανάγκες του πολέμου και το ναζιστικό καθεστώς τον έκαναν να μετατρέψει τη μονάδα του σε εργοστάσιο κατασκευής πυρομαχικών, στο οποίο απασχολούνταν εβραίοι από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1944, καθώς πλησίαζαν οι Σοβιετικοί και το τέλος του πολέμου, ο Σίντλερ μετέφερε το εργοστάσιό του σε αυτό το κτίριο στην τσεχική πόλη Μπρενένετς. Μαζί του πήρε και τους εβραίους εργάτες του, σώζοντας τους από τα κρεματόρια του Αουσβιτς.

Μετά τον πόλεμο, ο Σίντλερ έφυγε κυνηγημένος από την Τσεχοσλοβακία, όπου καταζητείτο ως εγκληματίας πολέμου. Κατέφυγε στη Γερμανία και αμέσως μετά στη Νότιο Αμερική για μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια. Δεν τα κατάφερε όμως, πτώχευσε, υπέστη καρδιακή προσβολή, επέστρεψε στη Γερμανία και συντηρείτο οικονομικά από εβραϊκές οργανώσεις, πριν πεθάνει το 1974 στη Φρανκφούρτη.

Πλάκα για τον Όσκαρ Σίντλερ, μπροστά στο σπίτι που τον φιλοξένησε στα τελευταία χρόνια της ζωής του, στη Φρανκφούρτη

Το μικρό εργοστάσιο του Μπρενένετς, μετά τον πόλεμο εθνικοποιήθηκε από το Κομμουνιστικό καθεστώς και στέγασε την εταιρία υφασμάτων Vitka, που προμήθευε με ταπετσαρίες καθισμάτων την αυτοκινητοβιομηχανία Skoda και τις Τσεχικές αερογραμμές. Η πτώση του κομμουνισμού έφερε την κατρακύλα της επιχείρησης, η οποία πτώχευσε το 2004. Σήμερα, το εργοστάσιο είναι σχεδόν ετοιμόρροπο. Τα μηχανήματα κλάπηκαν, τα παράθυρα έσπασαν και οι βαριές πόρτες του διαλύθηκαν και πουλήθηκαν για παλιοσίδερα. Η στέγη μπάζει νερά και οι βαφές των υφασμάτων ποτίζουν το έδαφος μολύνοντάς το.

Ο δήμαρχος Μπρενένετς υπολογίζει ότι με ενάμισι εκατομμύριο ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία το κτίριο θα μπορέσει να αποκατασταθεί.