
Το δημοσίευμα της γαλλικής Le Point έφερε στη μνήμη του ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε το δημοσίευμα της 9ης Μαρτίου, το οποίο έφερε τίτλο "υπάρχει ένας Τσίπρας να μεταρρυθμίσει τη Γαλλία;".
"Σκεφτόμουν ότι έχω τη "δυστυχία" να με θεωρούν στην Ευρώπη μεταρρυθμιστή και στην Ελλάδα ένα μεγάλο κομμάτι της αστικής τάξης - ιδίως της διαπλεκόμενης να με θεωρεί ακραίο πολιτικό ακτιβιστή και όχι μεταρρυθμιστή" είπε χαμογελώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αιφνιδιάστηκα όταν διάβασα το κύριο άρθρο του γαλλικού περιοδικού Le point, με τίτλο "Ποιος Τσίπρας θα μεταρρυθμίσει τη Γαλλία;". Ζω την αντίφαση να με θεωρούν στην Ευρώπη μεταρρυθμιστή, αλλά εδώ ένα μεγάλο κομμάτι της αστικής τάξης, ιδίως της διαπλεκόμενης, να με θεωρεί ακραίο.
— Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras (@atsipras) March 27, 2023
Στην Ευρώπη μεταρρυθμιστής, στην Ελλάδα "ακραίος" pic.twitter.com/evSFyTDAjk
— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) March 27, 2023
Η απάντηση Οικονόμου με... τη Le Point
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Οικονόμου, τού απάντησε μέσω Twitter με ένα παλαιότερο πρωτοσέλιδο της Le Point ενώ ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας... χάθηκε στη μετάφραση και δεν το κατάλαβε καλά.
"Δεν ξέρω αν αιφνιδιάστηκε, αλλά σίγουρα χάθηκε στην μετάφραση ο κ. Τσίπρας. 'Αλλα εννοεί το άρθρο, άλλα κατάλαβε. 'Αλλωστε το Le Point έχει ξανασχοληθεί μαζί του, όχι τιμητικά", έγραψε σε ανάρτησή του ο Γιάννης Οικονόμου δημοσιεύοντας το πρωτοσέλιδο του γαλλικού περιοδικού Le Point από το 2015.
Δεν ξέρω αν αιφνιδιάστηκε, αλλά σίγουρα χάθηκε στην μετάφραση ο κ. Τσίπρας. Άλλα εννοεί το άρθρο, άλλα κατάλαβε. Άλλωστε το Le Point έχει ξανασχοληθεί μαζί του, όχι τιμητικά. pic.twitter.com/nSYe5BIP39
— Γιάννης Οικονόμου (@joikonomou) March 27, 2023
Σε αυτό, ο τίτλος ανέγραφε: "Οι τσαρλατάνοι απέναντι στην Ευρώπη -Μια ιστορική μάχη" έχοντας τα ονόματα των Τσίπρα, Ιγκλέσιας, Μελανσόν, Λε Πεν. Κεντρική φωτογραφία είχε το Le Point τον Αλέξη Τσίπρα.

Το δημοσίευμα της Le Point για τον "μεταρρυθμιστή" Τσίπρα
Το προ δεκαπενθημέρου δημοσίευμα του Le Point, με αφορμή το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία που έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις και ο κόσμος έχει κατέβει στους δρόμους, επειδή το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανεβαίνει από τα 62 στα 64, υπενθυμίζει τις αριστερές κυβερνήσεις που μεταρρύθμισαν το συνταξιοδοτικό όριο πάνω από τα 65 έτη. Αναφέρει μάλιστα πως ο Αλέξης Τσίπρας το πήγε στα 67 έτη.

"Θα έπρεπε να κοροϊδεύουμε τον Olivier Dussopt; Ο υπουργός Εργασίας έγινε αποδέκτης μεγάλου σαρκασμού επειδή δήλωσε, στη Le Parisien, ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που υπερασπίζεται είναι "αριστερή". Το παράδοξο είναι ότι οι επικριτές του έχουν πιθανώς έναν καλό λόγο να τον κοροϊδεύουν, μόνο δεν είναι απαραίτητα αυτός που ισχυρίζονται.
Γιατί μια γρήγορη επισκόπηση μας διδάσκει ότι μια πραγματική αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αυξήσει τη νόμιμη ηλικία… πέρα από τα 65! Φυσικά, έχουμε κατά νου τα παραδείγματα των Πορτογάλων και Ισπανών Σοσιαλιστών Πρωθυπουργών, José Socrates και José Luis Rodriguez Zapatero, των οποίων τα μέτρα, το 2007 και το 2011, έφεραν σταδιακά το όριο συνταξιοδότησης στα 66 έτη και 4 μήνες για τον πρώτο, και 67 για το δεύτερο (το 2027). Είναι επίσης γνωστό ότι στη Γερμανία ο στόχος των 67 καθορίστηκε το 2007 με την ενεργό υποστήριξη του SPD.
"Κοινωνικοί προδότες" ή υπεύθυνοι; Κάποιοι θα ανταπαντήσουν ότι όλα αυτά είναι έργο φρικτών σοσιαλδημοκρατών, ακόμη και "κοινωνικών προδοτών", όπως έλεγε ο Λένιν. Τι γίνεται όμως με την περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα; Ο πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός, του οποίου το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατατάσσεται στα αριστερά της αριστεράς, αύξησε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, καθορίζοντάς την, ανάλογα με τα χρόνια καταβολής εισφορών, μεταξύ 62 και... 67 έτη!
Η ιστορία του Τσίπρα αξίζει ιδιαίτερης προσοχής: αφού κυμάτισε κόκκινες σημαίες για να διαπραγματευτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναδείχθηκε μεγάλος μεταρρυθμιστής. Εάν η Ελλάδα μπορεί για φέτος να ανακοινώνει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (πριν από την επιβάρυνση του χρέους), το χρωστάει πρωτίστως σε αυτόν. Μια επίδοση που, παρεμπιπτόντως, ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό τη Γαλλία".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr