Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ: Mετά τον Βαρουφάκη συμβουλεύει τώρα τον Αμόν

Ο τέως σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και υπεύθυνος για το σχεδιασμό του Plan Χ του Grexit, είναι σήμερα σύμβουλος του υποψήφιου των γάλλων Σοσιαλιστών

tzeims-gkalmpreith-meta-ton-baroufaki-sumbouleuei-twra-ton-amon
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Τζέιμς Κένεθ Γκαλμπρέιθ, τέως οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του δημοκρατικού υποψηφίου Μπέρνι Σάντερς, αλλά και ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη σχεδίασαν το Plan Χ του Grexit και το πέρασμα της Ελλάδας στη δραχμή, είναι σήμερα σύμβουλος του υποψηφίου προέδρου του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας, Μπενουά Αμόν.

Ρόλος του είναι να σχεδιάσει πώς θα κυβερνήσει ο Μπενουά Αμόν, σε περίπτωση που κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Και η βασική συμβουλή που δίνει στον Αμόν, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Liberation, είναι η εξής: "μην διαστάσεις να έρθεις σε ρήξη με τη Γερμανία και με τις υπάρχουσες συμφωνίες".

«Είναι προοδευτικός πολιτικός, ο οποίος επιμένει στην ανάγκη να αλλάξει ριζικά η οικονομική πολιτική της Γαλλίας, μένοντας, ωστόσο, σε μια ευρωπαϊκή δυναμική συνεργασίας», δηλώνει ο Γκαλμπρέιθ για τον Μπενουά Αμόν, στην Liberation.

"Ο Αμόν θέλει να ξαναδώσει στη Γαλλία μια κεντρική θέση στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις ώστε να ακουστεί εκ νέου η φωνή της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Με τον Μπενουά Αμόν θα έχουμε επιτέλους την δυνατότητα να δούμε μια μεγάλη χώρα της Ευρώπης να χειραφετείται από την δογματική ιδεολογία της λιτότητας. Είναι μια θέση ρεαλιστική και δυνατή", δηλώνει, ενώ στην συνέχεια κάνειμια κριτική του οικονομικού προγράμματος του καθενός εκ των υπολοίπων συνυποψηφίων του Αμόν:

«Η Λεπέν υπερασπίζεται την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ. Ο Φιγιόν προτείνει ένα πρόγραμμα λιτότητας. Ο Μακρόν είναι η συνέχεια της παρούσας πολιτικής, διαιωνίζει το σύστημα, ενώ ο Μελανσόν ζητάει μια τόσο ριζική αλλαγή που η μόνη λύση του θα είναι η έξοδος από την Ευρώπη. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι κίνδυνοι απομονωτισμού είναι μεγάλοι. Γι'αυτό η Γαλλία πρέπει να έχει ισχυρές λύσεις και πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στη Γερμανία, αν ο Μάρτιν Σουλτς κερδίσει τις εκλογές, τότε θα υπάρχει μια πραγματική δύναμη αλλαγών στην Ευρώπη».

Ποιό θα ήταν λοιπόν το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει ο Αμόν αν κέρδιζε τις εκλογές;

"Μέσα σε μισή ώρα να τηλεφωνήσει στην γερμανίδα καγκελάριο ώστε να αποδείξει τους Γάλλους και σε όλους τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να αλλάξει η οικονομική πολιτική με σοβαρό και αποφασιστικό τρόπο. Γιατί κάθε φορά που ένας πρόεδρος εκλέγεται στην Ευρώπη αντιμετωπίζει πίεση. Του ζητούν να υποκύψει στην μοναδική οικονομική πολιτική. Και ο Αμόν θα πρέπει να πει «Οχι», να πει «Οχι κυρία, πρέπει να αλλάξει η οικονομική κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε». Και μετά, να ξεκινήσει μια συζήτηση. Σήμερα υπάρχουν πολλές χώρες που εύχονται μια τέτοια αλλαγή, ειδικά στον Νότο της Ευρώπης, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Η Γαλλία πρέπει να εκλέξει τον leader και να ξεκινήσει την αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια η Γαλλία ήταν κυριολεκτικά απούσα. Δυστυχώς όταν η Λεπέν λέει ότι ο Φρανσουά Ολάντ ήταν «ο αντι-καγκελάριος της Γερμανίας», είναι σίγουρα ύβρις αλλά είναι και αλήθεια", λέει.

"Η κρίση στην Ελλάδα, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα"

Τέλος, ο Γκάλμπρεϊθ κάνει έναν απολογισμό της δουλειάς του πάνω στο ελληνικό ζήτημα: «Ημουν στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη και παρακολούθησα από κοντά την κρίση της Ελλάδας. Δεν κάνω χαρακτηρισμούς για τα πρόσωπα. Θα έλεγα ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεθλίβη από την πίεση των δανειστών. Ζω αυτό το επεισόδιο σαν μια τραγωδία. Η Ελλάδα υπέστη μια αποικιακή πολιτική, με υφαρπαγή των εδαφών, των επιχειρήσεων, των δημοσίων αγαθών με στόχο να τιμωρηθούν οι υπερχρεωμένοι παρότι είχαν στραγγαλιστεί από την πίεση των τραπεζών, ειδικά των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ιστορίας μας. Είναι ντροπή» δηλώνει ο Γκαλμπρέιθ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook