Τζο Τζόνσον: Το Brexit χωρίζει οικογένειες

"Το Brexit χωρίζει οικογένειες", του έλεγε ο πρωθυπουργός αδελφός του εκλιπαρώντας τον να μην παραιτηθεί ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την παραίτησή του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τζο Τζόνσον: Το Brexit χωρίζει οικογένειες

"Το Brexit χωρίζει οικογένειες", του έλεγε ο πρωθυπουργός αδελφός του εκλιπαρώντας τον να μην παραιτηθεί ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την παραίτησή του.

Μολαταύτα ο Τζο Τζόνσον, ο βρετανός υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας μέχρι πρότινος, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το κυβερνητικό του αξίωμα και τη βουλευτική του έδρα διαφωνώντας με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο θέμα του Brexit και επικαλούμενος σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και στο εθνικό συμφέρον.

Όπως πολύ εύστοχα σημειώνουν οι New York Times, φάνηκε σαιξπιρικό, ακόμα και φροϋδικό, αλλά τελικά πιθανόν να ήταν καθαρά μια πράξη συνείδησης.

"Ήταν τιμή μου που εκπροσώπησα το Όρπινγκτον επί εννέα χρόνια και που υπηρέτησα ως υπουργός υπό τρεις πρωθυπουργούς (Σ.τ.Σ: το 2015 επί πρωθυπουργίας Κάμερον ορίστηκε υπουργός αρμόδιος για τα πανεπιστήμια και την επιστήμη, που υπάγεται στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης και το 2018 επί πρωθυπουργίας Μέι ορίστηκε υπουργός Μεταφορών). Τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκα διχασμένος ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον -- είναι μία ανεπίλυτη πιεστική κατάσταση και είναι η στιγμή για άλλους να αναλάβουν τους ρόλους μου ως βουλευτή και υπουργού".

Ο 47χρονος μικρότερος αδελφός του Μπόρις Τζόνσον ψήφισε υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα του 2016 --όπως, άλλωστε, και η αδελφή του Ρέιτσελ και ο πατέρας του Στάνλεϊ-- και έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Στο παρελθόν είχε και πάλι παραιτηθεί, τότε από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, τον Νοέμβριο 2018, εκφράζοντας την αντίθεσή του προς τη συμφωνία για το Brexit και τη λύπη του «για την επιλογή που έχει μείνει στον βρετανικό λαό» ανάμεσα σε μία συμφωνία που «θα αποδυνάμωνε οικονομικά» τη χώρα και σε μία έξοδο χωρίς συμφωνία που θα προκαλούσε «ανείπωτη ζημία» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Είναι μια αποτυχία της βρετανικής πολιτικής δεινότητας σε βαθμό που δεν έχει ξανασυμβεί μετά την εποχή της Κρίσης του Σουέζ" (Σ.τ.Σ: η κρίση που ξέσπασε το καλοκαίρι του 1956 στην Αίγυπτο αμέσως μετά την εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ και που συνεχίστηκε το φθινόπωρο του ίδιου έτους με κίνδυνο γενίκευσης πολεμικής σύγκρουσης συνασπισμένων δυνάμεων Βρετανίας, Γαλλίας και Ισραήλ κατά της Αιγύπτου. Ακολούθησε η μεγαλύτερη πολιτική ταπείνωση της Μεγάλης Βρετανίας στον 20ό αιώνα, οπότε και παραιτήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Άντονι Ίντεν).

Αυτή τη φορά ο Τζο Τζόνσον χαρακτήρισε τα δύο σενάρια για το Brexit που βρίσκονται στο τραπέζι "υποτέλεια ή χάος" λέγοντας ότι θα κάνει εκστρατεία για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

"Δεδομένου ότι η πραγματικότητα του Brexit αποδείχτηκε μέχρι στιγμής ότι απέχει πολύ από αυτό που υπήρξε κάποτε ως δέσμευση, αυτό που τώρα θα ήταν δημοκρατικό είναι να έχει ο λαός τον τελευταίο λόγο. Αυτό που προτείνεται τώρα δεν θα μοιάζει καθόλου με αυτό που είχε προταθεί πριν από δύο χρόνια. Η Βρετανία βρίσκεται στο χείλος της μεγαλύτερης κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεωρώ ότι είναι απολύτως σωστό να επιστρέψουμε στους πολίτες και να τους ζητήσουμε να επιβεβαιώσουν την απόφασή τους να εγκαταλείψουν την ΕΕ".

Στροφή 180 μοιρών

Ο Τζο ωστόσο φαίνεται ότι από τότε που ο αδελφός του ανήλθε στην εξουσία πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών. Οκτώ μήνες μετά τη δραματική παραίτησή του εντάχθηκε σε μια κυβέρνηση, η οποία απέκλειε κατηγορηματικά τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Όπως και ο αδελφός του Μπόρις, ο Τζο Τζόνσον φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Ακλ, στις Βρυξέλλες, έπειτα στο Hall School στο Χάμστεντ του Λονδίνου, στο Ashdown House School του ανατολικού Σάσεξ και τέλος στο ελιτίστικο Κολλέγιο Ίτον.

Το 1991 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Σύγχρονη Ιστορία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου έγινε αρχισυντάκτης της φοιτητικής εφημερίδας Isis.

Ως φοιτητής στην Οξφόρδη υπήρξε μέλος του διαβόητου Bullingdon Club μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, με τον οποίο είναι ακόμη φίλοι. Στην αριστοκρατική αυτή κλειστή λέσχη, που φημίζεται για βανδαλισμούς, υπερβολική χρήση αλκοόλ και πάρτυ με πόρνες, υπήρξε παλαιότερα μέλος και ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός αλλά και ένας παλαιότερος, ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Μετά το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επέστρεψε στις Βρυξέλλες όπου φοίτησε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και το 1995 προσελήφθη στην Deutsche Bank ως επενδυτικός τραπεζίτης. Το 1997 άλλαξε πλεύση στην καριέρα του και ακολούθησε τη δημοσιογραφία. Προσελήφθη στους Financial Times, έκανε ένα επαγγελματικό διάλειμμα το 1999-2000 στη διάρκεια του οποίου απέκτησε MBA απο το INSEAD και επέστρεψε στη δουλειά ως ανταποκριτής στο Παρίσι (2001–05) και στη συνέχεια ως επικεφαλής του γραφείου Νότιας Ασίας της εφημερίδας με έδρα το Νέο Δελχί (2005–08).

Επιστρέφοντας στο Λονδίνο έγινε βοηθός αρχισυντάκτη στους Financial Times και επικεφαλής του Lex Column (Σ.τ.Σ: μια καθημερινή στήλη που φιλοξενεί αναλύσεις και απόψεις για την παγκόσμια οικονομία), μία από τις θέσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή του οικονομικού ρεπορτάζ στη χώρα.

Τον Απρίλιο του 2010 εγκατέλειψε αυτή τη θέση και εισήλθε στην πολιτική εκλεγόμενος βουλευτής του Όρπινγκτον. Τιμήθηκε με διάφορα δημοσιογραφικά βραβεία από πολλές οργανώσεις όπως η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών, η Ένωση Εκδοτών στην Ασία και η εφημερίδα The Indian Express.

Μεταξύ άλλων ο Τζο Τζόνσον έχει συνεργαστεί στη συγγραφή δύο βιβλίων, έχει υπάρξει ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σχολιαστής και έχει δώσει ομιλίες για την άνοδο της Ινδίας αλλά και για την πολιτική οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο της Guardian Αμίλια Τζέντλμαν με την οποία έχουν δύο παιδιά.

ΠΗΓΕΣ: The Sun, Reuters, New York Times

Φωτιογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ 14 Ιουν 2021 | 20:10

"Χαλινάρι" Τζόνσον σε Ερντογάν για το Κυπριακό: "Επίτευξη λύσης μέσα από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών"

"Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία επίτευξης λύσης του Κυπριακού μέσα από τη διαδικασία του ΟΗΕ", αναφέρει η Ντάουνινγκ Στριτ για τη συνάντηση Τζόνσον - Ερντογάν

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 14 Ιουν 2021 | 15:32

Μητσοτάκης σε Τζόνσον: Ασφαλής χώρα η Ελλάδα- Μην κάνετε διακρίσεις, αφήστε τους τουρίστες να έρθουν

Πανδημία αλλά και εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπόρις Τζόνσον

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 14 Ιουν 2021 | 08:57

Βρετανία: Αναβάλλεται η τελική άρση του lockdown λόγω επικίνδυνης εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την παράταση εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

ΕΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 11 Ιουν 2021 | 13:12

Σύνοδος G7: Ο γιος του Μπόρις και της Κάρι Τζόνσον στην αμμουδιά με τις πάνες του και την Τζιλ Μπάιντεν

Ο ξανθός γιος των νεόνυμφων Μπόρις και Κάρι Τζόνσον, Γουίλφρεντ Τζόνσον, έκλεψε την παράσταση στη Σύνοδo της G7.

ΣΤΟ FACEBOOK 07 Ιουν 2021 | 15:24

Τρολάρει τον Μπόρις Τζόνσον ο Μόσιαλος: Η ανάρτηση για τα ταξίδια των Βρετανών και... τη Eurovision

Ανάρτηση Μόσιαλου με χιούμορ για την πράσινη λίστα Τζόνσον και την αποτυχία του τραγουδιού της Βρετανίας στην Eurovision.

ΤΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ 06 Ιουν 2021 | 14:24

Η γεμάτη απιστίες ερωτική ζωή του Μπόρις Τζόνσον - "Καλή τύχη στην Κάρι, εγώ φτηνά τη γλίτωσα", λέει πρώην σύντροφός του

Η πώην σύντροφος του Μπόρις Τζόνσον, Πετρονέλα Γουάιατ, δήλωσε ότι η ίδια δεν θα τον παντρευόταν ούτε με σφαίρες - "Ήταν ανάγκη να ντυθεί σαν ανθρώπινη θυσία;" είπε για το νυφικό της Κάρι

ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΡΑΝΣΙΣ ΚΡΙΚ 03 Ιουν 2021 | 21:48

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε και τη δεύτερη δόση της AstraZeneca

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε λάβει στις 19 Μαρτίου την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και κάλεσε τότε τους συμπολίτες του να πράξουν το ίδιο.

«ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ» 03 Ιουν 2021 | 19:14

"Πόλεμος" EasyJet με Τζόνσον για την "πράσινη λίστα": Παράλογη η απόφαση - Μας αποκόπτει από τον υπόλοιπο κόσμο

Η EasyJet χαρακτήρισε "τεράστιο πλήγμα" την απόφαση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για τα ταξίδια και την "πράσινη" λίστα, στην οποία δεν προστέθηκαν τελικά τα ελληνικά νησιά

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 03 Ιουν 2021 | 14:35

Independent: 5 ελληνικά νησιά μπαίνουν στην "πράσινη" λίστα της Βρετανίας- Θα ανοίξουν για τους Αγγλους τουρίστες

Τα πέντε ελληνικά νησιά που αναμένεται να συμπεριληφθούν στην επικαιροποιημένη "πράσινη" λίστα της Βρετανίας

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ 30 ΛΕΠΤΩΝ 31 Μαϊ 2021 | 17:19

Mr&Mrs Τζόνσον: Με νοικιασμένο νυφικό η Σίμοντς - Απών ο πατέρας της από τον γάμο [εικόνες]

Βγάζοντας το σακάκι του ο Τζόνσον, φάνηκε το τσαλακωμένο πουκάμισο, ενώ δεν φορούσε βέρα - Ξυπόλητη η Σίμοντς - Μόλις 45 λίρες την ημέρα νοίκασε το νυφικό.

ΓΑΜΟΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ 31 Μαϊ 2021 | 07:28

Christos Costarellos: Ο ταλαντούχος Έλληνας σχεδιαστής που έντυσε νύφη την πρώτη κυρία της Αγγλίας

Η ρομαντική νύφη του Μπόρις Τζόνσον, το απίθανο νυφικό που έγινε sold out και οι αιθέριες vintage δημιουργίες του διεθνούς φήμης Christos Costarellos.

ΚΡΥΦΟΣ ΓΑΜΟΣ 30 Μαϊ 2021 | 16:12

Mr&Mrs Johnson: H νύφη ξυπόλυτη, με νυφικό Έλληνα σχεδιαστή και στεφάνι από λουλούδια [εικόνα]

Η Κάρι Σίμοντς επέλεξε ένα εντυπωσιακό νυφικό Έλληνα σχεδιαστή με ανάγλυφα λουλούδια, και ένα στεφάνι στο κεφάλι της.

ΤΕΛΟΣ Η ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 30 Μαϊ 2021 | 12:05

Μπόρις Τζόνσον: Παραδέχτηκε ότι παντρεύτηκε την Κάρι Σίμοντς κρυφά - Επίσημη ανακοίνωση

"Το ζευγάρι θα γιορτάσει τον γάμο του με συγγενείς και φίλους το επόμενο καλοκαίρι", ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Μπόρις Τζόνσον.