Τζον Κέρι: Δικαιο και ισορροπημένο το σχέδιο για το Μεσανατολικό

Οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο «δίκαιο και ισορροπημένο» για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους διαβεβαίωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε συνέντευξη από την Ιερουσαλήμ.

tzon-keri-dikaio-kai-isorropimeno-to-sxedio-gia-to-mesanatoliko
SHARE THIS
0
SHARES

Πάντως το Ισραήλ απορρίπτει τις προτάσεις των ΗΠΑ για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην κοιλάδα του Ιορδάνη, όπως δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Διεθνών Σχέσεων Γιουβάλ Στάινιτζ.

«Η ασφάλεια θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια μας. Όλοι όσοι προτείνουν μια λύση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, παλαιστίνιους αστυνομικούς ή τεχνολογικά μέσα δεν κατανοούν τίποτα για τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Στάινιτζ.

Ο ισραηλινός υπουργός αναφερόταν στο αμερικανικό σχέδιο το οποίο προτείνει την ανάπτυξη εξελιγμένων συστημάτων άμυνας και παρακολούθησης στην κοιλάδα του Ιορδάνη κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ιορδανίας, στην περίπτωση που αποσυρθούν από την περιοχή οι Ισραηλινοί.Η πρόταση έγινε στο τέλος του 2013 από τον αμερικανό στρατηγό Τζον Άλεν, πρώην επικεφαλής της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν (Isaf) και ειδικού συμβούλου για τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απαιτεί ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος να είναι αποστρατιωτικοποιημένο και το Ισραήλ να μπορεί να διατηρήσει σε αυτό μια μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία στα σύνορα με την Ιορδανία.

Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν στον τερματισμό της κατοχής των εδαφών τους, όμως δέχονται την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης, κάτι που απορρίπτει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με αραβικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν προτείνει τη διατήρηση των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας για 10 ή 15 χρόνια μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας, πρόταση που απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι.


 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook