Υπόθεση των «ρομπότ» η διάδοση συνδέσμων στο Twitter

Περίπου 75% των συνδέσμων σε ιστότοπους χωρίς σελίδα επικοινωνίας κοινοποιήθηκαν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Υπόθεση των «ρομπότ» η διάδοση συνδέσμων στο Twitter

Σε ποιο ποσοστό οι σύνδεσμοι (links) που περιλαμβάνονται σε tweets και παραπέμπουν σε δημοφιλείς ιστοσελίδες, δημοσιεύονται από αυτοματοποιημένους λογαριασμούς (bots) και όχι από ανθρώπους;

Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει το αμερικανικό ερευνητικό κέντρο PEW το οποίο διενήργησε έρευνα στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, σχετικά με τις συνήθειες των Αμερικανών ως προς τις ειδήσεις, την έννοια της online ανταλλαγής απόψεων και την επικράτηση των «ψευδών ειδήσεων» στο διαδίκτυο.

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα αυτή δεν αφορά τους Έλληνες και τις συνήθειές τους στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα συμπεράσματά της έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορούν να προκαλέσουν έναν ευρύτερο προβληματισμό.

Προκειμένου να διενεργήσει την έρευνα, το PEW Research Center χρησιμοποίησε έναν κατάλογο 2.315 από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους και εξέτασε τα περίπου 1,2 εκατομμύρια tweets (που στάλθηκαν από τους χρήστες της αγγλικής γλώσσας) τα οποία περιελάμβαναν συνδέσμους με αυτούς τους ιστότοπους, κατά την περίοδο από 27 Ιουλίου έως 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα αποτελέσματα απεικονίζουν τον ισχυρό ρόλο που διαδραματίζουν οι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί στη διάδοση συνδέσμων σε ένα ευρύ φάσμα προβεβλημένων ιστότοπων στο Twitter.

Από την έρευνα προέκυψαν ορισμένα βασικά συμπεράσματα:

- Από όλους τους ενσωματωμένους σε tweets συνδέσμους που παραπέμπουν σε δημοφιλείς ιστότοπους, 66% κοινοποιούνται από λογαριασμούς με χαρακτηριστικά κοινά μεταξύ των «bots» και όχι των ανθρώπων.

- Το ίδιο ποσοστό (66%) προκύπτει και για τουιταρισμένους συνδέσμους που παραπέμπουν σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Το μερίδιο των συνδέσμων σε tweets που δημιουργήθηκαν από «ρομπότ» είναι ακόμη υψηλότερο σε ορισμένες κατηγορίες ειδησεογραφικών χώρων. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι 89% των συνδέσμων με δημοφιλείς ιστότοπους οι οποίοι συνθέτουν ιστορίες χρησιμοποιώντας θέματα από τον ιστό, δημοσιεύονται από αυτόματες μηχανές.

- Ένας σχετικά μικρός αριθμός πολύ ενεργών «ρομπότ» έχουν την ευθύνη για ένα σημαντικό μερίδιο συνδέσμων σε σημαντικές ειδήσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η ανάλυση διαπιστώνει ότι οι 500 πιο ενεργοί λογαριασμοί «ρομπότ» είναι υπεύθυνοι για το 22% των τουιταρισμένων συνδέσμων σε ιστοσελίδες με δημοφιλή νέα και τρέχοντα γεγονότα κατά την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η μελέτη. Συγκριτικά, οι 500 πιο ενεργοί άνθρωποι- χρήστες είναι υπεύθυνοι για ένα πολύ μικρότερο μερίδιο (εκτιμώμενο 6%) των συνδέσμων στους ίδιους ιστότοπους.

- Από τη μελέτη δεν προέκυψαν στοιχεία ότι οι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί έχουν σήμερα μια φιλελεύθερη ή συντηρητική «πολιτική προκατάληψη» κατά τη διαδικασία κοινοποίησης των συνδέσμων. Αυτό προκύπτει από ανάλυση του υποσυνόλου των αμερικανικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων που περιέχουν πολιτικά προσανατολισμένο υλικό. Οι λογαριασμοί που θεωρήθηκαν αυτοματοποιημένοι μοιράζονται περίπου 41% των συνδέσμων με πολιτικούς ιστότοπους που απευθύνονται πρωτίστως σε φιλελεύθερους και 44% των συνδέσμων με πολιτικούς ιστότοπους που απευθύνονται κυρίως σε συντηρητικούς- μια διαφορά που δεν είναι στατιστικά σημαντική. Αντίθετα, οι λογαριασμοί «bots» μοιράζονται 57% με 66% των συνδέσμων με ιστότοπους ειδήσεων και τρέχοντων γεγονότων που προσελκύουν κυρίως ένα ιδεολογικά μικτό ή κεντρώο ακροατήριο ανθρώπων.

Ορισμένοι τύποι ιστότοπων -κυρίως εκείνοι που επικεντρώνονται στο περιεχόμενο για ενήλικες και στον αθλητισμό- μοιράζονται ένα ιδιαίτερα μεγάλο μερίδιο συνδέσμων του Twitter από αυτοματοποιημένους λογαριασμούς. Οι λογαριασμοί - «ρομπότ» ήταν υπεύθυνοι για το εκτιμώμενο 90% όλων των τουιταρισμένων συνδέσμων δημοφιλών ιστότοπων οι οποίοι επικεντρώνονταν στο περιεχόμενο για ενήλικες κατά την περίοδο της μελέτης. Για δημοφιλείς ιστότοπους με έμφαση στο αθλητικό περιεχόμενο, το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι είναι 76%. Ακολουθούν οι ιστότοποι με εμπορικό περιεχόμενο (73%), με ειδησεογραφικό περιεχόμενο (66%), με νέα για διασημότητες (62%) και οι σύνδεσμοι για ιστότοπους οργανισμών ή ομάδων (53%).

Το ποσοστό των συνδέσμων που κοινοποιήθηκαν από αυτοματοποιημένους λογαριασμούς είναι χαμηλότερο για όσους σχετίζονται με το Twitter.com (50%)- δηλαδή σύνδεσμοι που σταματούν στο Twitter και δεν ανακατευθύνουν σε κάποιον εξωτερικό ιστότοπο.

Οι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί παρέχουν επίσης κάπως υψηλότερο από το μέσο ποσοστό των συνδέσμων σε ιστότοπους που δεν διαθέτουν δημόσια σελίδα επικοινωνίας ή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για επικοινωνία με τον συντάκτη ή άλλο προσωπικό.

Περίπου 75% των συνδέσμων σε ιστότοπους χωρίς σελίδα επικοινωνίας κοινοποιήθηκαν από θεωρούμενους λογαριασμούς «bot» κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, σε σύγκριση με 60% για ιστότοπους με σελίδα επαφών.

Απ΄ όλες τις ιστοσελίδες με ειδήσεις και τρέχοντα γεγονότα, αυτές με πολιτικό περιεχόμενο καταγράφουν τους λιγότερους συνδέσμους τους οποίους τουίταραν «ρομπότ» (57%). Το ποσοστό ανεβαίνει στο 74% όταν πρόκειται για ιστοσελίδες με ειδήσεις και τρέχοντα γεγονότα που δεν έχουν πολιτικό περιεχόμενο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ 29 Οκτ 2020 | 21:22

Γρηγόρης Πετράκος: "Ποιος Τσιόδρας..." - "Πάρτι" στο twitter με την έρευνά του για τον κορονοϊό [Βίντεο]

Ο Γρηγόρης Πετράκος ντύνεται... αρνητής της πανδημίας και το twitter τον "γλεντάει"

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Οκτ 2020 | 11:17

ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς: Στον πόλεμο του 40 πολεμήσαμε τα μονοπώλία και τα τραστ - Οι αντιδράσεις στο Twitter

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στα social media.

ΚΑΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ 27 Οκτ 2020 | 17:01

Κορονοϊός: Θετική στον ιό η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Θετική στον κορονοϊό και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως - Το ανακοίνωσε στο Twitter

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 27 Οκτ 2020 | 13:58

Επική απάντηση Βίλντερς σε Ερντογάν μετά τη μήνυση: Είσαι Loser!

Ο Ολλανδός αντι-ισλαμιστής πολιτικός Γκερτ Βίλντερς χαρακτήριζει "loser" τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν - Κόντρα με αφορμή ένα σκίτσο.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 27 Οκτ 2020 | 11:36

Κορονοϊός: Θετικός ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό.

ΣΤΟ TWITTER 22 Οκτ 2020 | 12:54

Το τρολάρισμα Τσιτσιπά στον Αντετοκούνμπο: "Πάντα μιλάς τόσο πολύ στην προπόνηση;"

Το σχόλιο του Στέφανου Τσιτσιπά στην ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο

ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΕΛΛΑΔΑ 18 Οκτ 2020 | 09:23

Τουρκία: Νέα πρόκληση- Με χάρτη διεκδικεί το μισό Αιγαίο - Η απάντηση της Αθήνας

Σε νέα μεγάλη πρόκληση προχώρησε η Τουρκία. Παρουσίασε χάρτη με τον οποίον διεκδικεί το μισό Αιγαίο.

ΓΙΑ ΤΟ TWEET 16 Οκτ 2020 | 14:32

Αγριο τρολάρισμα σε Καρανίκα στο Twitter για το "χρόνια πολλά" στον νεκρό Όσκαρ Ουάιλντ

Οι χρήστες του Twitter τρολάρουν τον Νίκο Καρανίκα για το "χρόνια πολλά" στον Όσκαρ Ουάιλντ

ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ 16 Οκτ 2020 | 08:56

Οργή Τραμπ για το Twitter: Η πλατφόρμα μπλόκαρε προσωρινά το λογαριασμό της καμπάνιας του για fake news

Ένα βίντεο που ανάγκασε το Twitter να μπλοκάρε ιπροσωρινά τον λογαριασμό της καμπάνιας του Τραμπ, προκάλεσε την οργή του Αμερικανού προέδρου.

ΣΤΑ SOCIAL 14 Οκτ 2020 | 18:11

Δίκη Χρυσής Αυγής - Πάρτι στο Twitter για τις ποινές: "Φανέλες, σαπούνι Τσέκ"

Οι χρήστες του Twitter γλεντούν για την απόφαση του δικαστηρίου στη Δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΤΟ TWITTER 07 Οκτ 2020 | 10:41

Χατζηδάκης για τον βασανισμό του σκύλου στα Χανιά από υπάλληλο της ΔΕΗ: Θα τιμωρηθεί

Για φρίκη κάνει λόγο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αναφορικά με την κακοποίηση σκύλου στην Κρήτη από υπάλληλο της ΔΕΗ.

06 Οκτ 2020 | 19:23

Διασυρμός Τραμπ: Facebook και Twitter χαρακτηρίζουν fake news ανάρτησή του - "Λιγότερο θανατηφόρος από τη γρίπη ο κορονοϊός"

Κόκκινη κάρτα στον Τραμπ ο οποίος ισχυριζόταν λανθασμένα ότι ο κορονοϊός είναι λιγότερο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ 05 Οκτ 2020 | 16:14

Παραλήρημα Τραμπ: Εκανε 17 tweets μέσα σε μία ώρα μέσα από το νοσοκομείο- "Ψηφίστε με"

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε μία "καταιγίδα" αναρτήσεων στο Twitter εν μια νυκτί, μέσα από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται.