"V day" στη Μεγάλη Βρετανία: Ξεκινά η ιστορική επιχείρηση του μαζικού εμβολιασμού

Μια ιστορική μέρα ξημέρωσε στη Μεγάλη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο, η αρχή του τέλους της μάχης κατά του κορονοϊού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
εμβόλιο

Με τα μάτια όλης της υφηλίου στραμμένα στα 50 σημεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, η Μεγάλη Βρετανία, σήμερα 8 Δεκεμβρίου ζει μια από τις πιο σημαντικές μέρες της ιστορίας της με τον πιο εκτεταμένο μαζικό εμβολιασμό που έχει συμβεί ποτέ στη χώρα να ξεκινά.

Για τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, η πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού χαρακτηρίστηκε ως "V day", ημέρα της νίκης, "η εβδομάδα που έρχεται είναι μια ιστορική στιγμή", παραπέμποντας στην αντίστοιχη συμμαχική νίκη της Ευρώπης στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

"V day" στη Μεγάλη Βρετανία: Ξεκινά η ιστορική επιχείρηση του μαζικού εμβολιασμού

Μια σημαντική ημέρα

Ημέρα σημαντική που και συμβολικά σημαίνει την αρχή του τέλους της πανδημίας που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο και σάρωσε τον πλανήτη με εκατομμύρια νεκρούς και κρούσματα η σημερινή που ξημέρωσε στη Μεγάλη Βρετανία που θρηνεί πάνω από 60.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και έχει χτυπηθεί πολύ σκληρά, με τη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) να δίνει βασική προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας.

Η Βρετανία παρήγγειλε 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, που της επιτρέπει να προφυλάξει 20 εκατομμύρια ανθρώπους, με δύο δόσεις να είναι απαραίτητες με διαφορά τριών εβδομάδων. Οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται σήμερα 8 Δεκεμβρίου επίσης στη Σκοτία, την Ουαλία. Η Βόρεια Ιρλανδία έχει δηλώσει ότι επίσης θα ξεκινήσει τη χορήγηση του εμβολίου την τρέχουσα εβδομάδα, χωρίς να έχει διευκρινίσει την ημέρα. Οι αρχικές δόσεις που έχουν φτάσει από το Βέλγιο αποθηκεύονται σε ασφαλείς τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, όπου θα γίνει ποιοτικός έλεγχος, είπε το υπουργείο Υγείας. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου, με απόσταση τριών εβδομάδων. Όμως η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού προκειμένου να εμβολιαστεί θα πρέπει να περιμένει το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανθρωπότητα κάνει ένα βήμα μπροστά

Η Μεγάλη Βρετανία που είναι χώρα πρωτοπόρος στους εμβολιασμούς κατά παράδοση, κάνει σήμερα ένα βήμα μπροστά για να αντιμετωπίσει τον φονικό ιό αλλά και τον φόβο των ανθρώπων.

Γίνεται η πρώτη χώρα που χορηγεί το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τις δύο φαρμακοβιομηχανίες Pfizer/ BioNTech, κατάτ του κορονοϊού, κόβοντας το νήμα πρώτη στην κούρσα για την έναρξη του κρίσιμης σημασίας προγράμματος μαζικού εμβολιασμού.

εμβόλιο

Και πολιτικά κρίσιμη ημέρα

Αν η βρετανική βιασύνη να εγκριθεί το εμβόλιο επικρίθηκε από ορισμένους επιστήμονες, η επικείμενη εκστρατεία προμηνύεται κρίσιμη για τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, καθώς η διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό δέχτηκε πολλές επικρίσεις και ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενη οργή για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, οι οποίοι προκαλούν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιπλοκή που συνδέεται με το Brexit μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση προβλέπει να καταφύγει στη χρήση αεροπλάνων του στρατού σε περίπτωση καθυστερήσεων στα σύνορα. Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές καλούν τους πολίτες να τηρούν τους τοπικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βρετανίας, καθώς περιμένουν αναζωπύρωση του ιού μετά τα Χριστούγεννα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βασική προτεραιότητα

Η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας δίνει βασική προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας.

Μάλιστα στην καμπάνια των εμβολίων παίρνουν ανοιχτά με δήλωσή τους ότι θα εμβολιαστούν δημοσίως από τη βασίλισσα Ελισάβετ, 94 ετών, και το σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο, 99 ετών, μέχρι τον τραγουδιστή Μπομπ Γκέλντορφ ή τον κιθαρίστα των Rolling Stones, Ρόνι Γουντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πενήντα σημεία εμβολιασμού της χώρας

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, είναι ένα από τα 50 νοσοκομειακά "κέντρα" που στήθηκαν στην Αγγλία τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις πρώτες 800.000 αρχικές δόσεις του εμβολίου που προέρχονταν από το βελγικό εργοστάσιο του Πιιρς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.

Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών. "Το να ξέρουμε ότι είναι εδώ, ότι είμαστε ανάμεσα στους πρώτους στη χώρα που παίρνουμε το εμβόλιο, και άρα οι πρώτοι στον κόσμο, είναι απλώς απίθανο", ομολογεί η Λουίζ Κάφλαν, επικεφαλής φαρμακοποιός του νοσοκομειακού ομίλου.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι εννέα κατηγορίες που προηγούνται

Οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, ένα έργο που περιπλέκεται λόγω των προκλήσεων που συνδέονται με την ανάγκη να διατηρηθούν τα εμβόλια σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι άνω των 80 ετών και κατόπιν κατά φθίνουσα ηλικία.

Οι αρχές αναμένουν να εμβολιάσουν από τώρα και μέχρι την άνοιξη τις εννέα κατηγορίες που έχουν ορίσει, και περιλαμβάνουν τους άνω των 50 ετών, τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Αυτοί αντιπροσωπεύουν το 99% των ασθενών που πέθαναν. Συνολικά, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε περίπου 357 εκατομμύρια δόσεις που θα χορηγηθούν από επτά φαρμακοβιομηχανίες. Υπολογίζει κυρίως στην AstraZeneca και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν σε σχέση με εκείνες της Pfizer, για έναν ευρύτερο εμβολιασμό.

Λονδίνο ρόιτερς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγκάθι η έλλειψη γιατρών

Παρα την αισιοδοξία, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) υπάρχει ανησυχία που αφορά στο φόρτο εργασίας, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές δυναμικό, σύμφωνα με τον Guardian. Ακόμα και πριν από την πανδημία, το NHS είχε καταγγείλει την έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών, επισημαίνοντας πως τις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν να διαχειριστούν ασθενείς χωρίς κορονοίό που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για άλλες διαδικασίες. O Observer, μάλιστα, φιλοξενεί τον Κρις Χόπσον διευθύνοντα σύμβουλο του NHS, που δήλωσε πως "θα κάνουμε τα πάντα για τον εμβολιασμό τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ είμαστε εξουθενωμένοι. Προφανώς ψάχνουμε για εθελοντές πέρα ​​από το NHS αλλά, αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σημαντικό αριθμό προσωπικού μας για τον εμβολιασμό, αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να κάνουν άλλη δουλειά".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ 18 Ιαν 2021 | 18:47

"Καμπανάκι" Παγώνη: Με αυτούς τους ρυθμούς στους εμβολιασμούς δε θα έχουμε ανοσία τον Ιούνιο

Δεν έχουν γίνει όσοι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό θα θέλαμε υποστηρίζει η Ματίνα Παγώνη

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ 18 Ιαν 2021 | 18:44

Θεοδωρίδου για θανάτους στη Νορβηγία: Δεν υπάρχει συσχέτιση με τα εμβόλια κορονοϊού - Στους 33 οι νεκροί

Οι αρχικές αναφορές από τη Νορβηγία προκάλεσαν ανησυχία καθώς ο κόσμος αναζητά πρώιμα σημάδια πιθανών παρενεργειών από τα εμβόλια.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 18 Ιαν 2021 | 18:01

Κορονοϊός: Έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για εμβόλιο - Σε ποια νησιά θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι ταυτόχρονα

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 84.831 πολίτες στη χώρα - Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2021 | 17:56

Κορονοϊός: 138 νέα κρούσματα στην Αττική - Στο "επίκεντρο" και ο Πειραιάς - Ο χάρτης της διασποράς

Η Αττική κατέγραψε 137 κρούσματα κορονοϊού με τα περισσότερα να εντοπίζονται στον Κεντρικό Τομέα και στον Πειραιά. Μόλις 35 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Ιαν 2021 | 17:39

Κορονοϊός: 320 νέα κρούσματα σήμερα - 19 θάνατοι και 322 διασωληνωμένοι

Σήμερα Δευτέρα 18/01 τα νέα κρούσματα είναι 320, οι θάνατοι 19 και οι διασωληνωμένοι 322 - Η κατάσταση όπως φαίνεται αποσυμφορείται

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 18 Ιαν 2021 | 17:01

Συγκίνηση: Αντί για στεφάνια κηδείας για τον φίλο τους, μάζεψαν χρήματα για αναπνευστήρες, στολές και μόνιτορ για τις ΜΕΘ

Αντί για στεφάνια κηδείας για τον φίλο του Γιάννη Σταματίου που πέθανε από κορονοϊό, μάζεψαν χρήματα για να ενισχύσουν τις ΜΕΘ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 16:01

Κοντοζαμάνης: Θα γίνονται έξι αντί για πέντε εμβόλια για τον κορονοϊό ανά φιαλίδιο της Pfizer - Με τη χρήση ειδικής σύριγγας

Από κάθε φιαλίδιο της Pfizer θα γίνονται έξι εμβόλια και όχι πέντε που ίσχυε μέχρι σήμερα ανακοίνωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ 18 Ιαν 2021 | 15:39

Γυμνάσια και Λύκεια: Στόχος να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου- Θα κριθεί τις επόμενες 10 ημέρες από τα κρούσματα

Το πώς θα κινηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες θα κρίνει και το άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2021 | 14:22

Καμπανάκι ΠΟΥ για τη διανομή των εμβολίων για τον κορονοϊό: Μοιράστε πιο δίκαια τις δόσεις

Είμαστε στο χείλος μιας "καταστροφικής ηθικής αποτυχίας" αναφέρει ο ΠΟΥ για το θέμα της διανομής των εμβολίων για τον κορονοϊό

ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΜΟΝΟ 46 ΠΟΛΙΤΕΣ 18 Ιαν 2021 | 13:53

Κορονοϊός: Οι 85χρονοι αψήφησαν το χιόνι- Εμβολιάστηκε το 95% όσων είχαν κλείσει ραντεβού

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 3.777 πολίτες είχαν επιβεβαιώσει το ραντεβού τους για το Σάββατο, εκ των οποίων προσήλθαν οι 3.585, ποσοστό που αγγίζει το 95%.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Ιαν 2021 | 13:25

Κορονοϊός: Η Βρετανία εμβολιάζει 140 ανθρώπους το λεπτό- Πλησιάζουν τα 4 εκατομμύρια οι εμβολιασθέντες

Αγώνας δρόμου για τον εμβολιασμό των πολιτών για τον κορονοϊό στη Βρετανία

ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ 18 Ιαν 2021 | 13:08

Κορονοϊός- Επιτροπή εμβολιασμού: Όσοι νοσήσαν μπορούν να περιμένουν ως και 90 ημέρες για να εμβολιαστούν

Η επιτροπή εμβολιασμού ενημερώνει πως όσοι ασθένησαν με κορονοϊό μπορούν,. εάν θέλουν, να περιμένουν ως και 90 ημέρες πριν κάνουν το εμβόλιο.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ 18 Ιαν 2021 | 13:03

Κορονοϊός: Περισσότεροι εξωνοσοκομειακοί θάνατοι σε μέρη που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι εξωνοσοκομειακοί θάνατοι ακολουθούν τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων του κορονοϊού.