Follow us

"V day" στη Μεγάλη Βρετανία: Ξεκινά η ιστορική επιχείρηση του μαζικού εμβολιασμού

Μια ιστορική μέρα ξημέρωσε στη Μεγάλη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο, η αρχή του τέλους της μάχης κατά του κορονοϊού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
εμβόλιο

Με τα μάτια όλης της υφηλίου στραμμένα στα 50 σημεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, η Μεγάλη Βρετανία, σήμερα 8 Δεκεμβρίου ζει μια από τις πιο σημαντικές μέρες της ιστορίας της με τον πιο εκτεταμένο μαζικό εμβολιασμό που έχει συμβεί ποτέ στη χώρα να ξεκινά.

Για τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, η πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού χαρακτηρίστηκε ως "V day", ημέρα της νίκης, "η εβδομάδα που έρχεται είναι μια ιστορική στιγμή", παραπέμποντας στην αντίστοιχη συμμαχική νίκη της Ευρώπης στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

"V day" στη Μεγάλη Βρετανία: Ξεκινά η ιστορική επιχείρηση του μαζικού εμβολιασμού

Μια σημαντική ημέρα

Ημέρα σημαντική που και συμβολικά σημαίνει την αρχή του τέλους της πανδημίας που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο και σάρωσε τον πλανήτη με εκατομμύρια νεκρούς και κρούσματα η σημερινή που ξημέρωσε στη Μεγάλη Βρετανία που θρηνεί πάνω από 60.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και έχει χτυπηθεί πολύ σκληρά, με τη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) να δίνει βασική προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας.

Η Βρετανία παρήγγειλε 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, που της επιτρέπει να προφυλάξει 20 εκατομμύρια ανθρώπους, με δύο δόσεις να είναι απαραίτητες με διαφορά τριών εβδομάδων. Οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται σήμερα 8 Δεκεμβρίου επίσης στη Σκοτία, την Ουαλία. Η Βόρεια Ιρλανδία έχει δηλώσει ότι επίσης θα ξεκινήσει τη χορήγηση του εμβολίου την τρέχουσα εβδομάδα, χωρίς να έχει διευκρινίσει την ημέρα. Οι αρχικές δόσεις που έχουν φτάσει από το Βέλγιο αποθηκεύονται σε ασφαλείς τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, όπου θα γίνει ποιοτικός έλεγχος, είπε το υπουργείο Υγείας. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου, με απόσταση τριών εβδομάδων. Όμως η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού προκειμένου να εμβολιαστεί θα πρέπει να περιμένει το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανθρωπότητα κάνει ένα βήμα μπροστά

Η Μεγάλη Βρετανία που είναι χώρα πρωτοπόρος στους εμβολιασμούς κατά παράδοση, κάνει σήμερα ένα βήμα μπροστά για να αντιμετωπίσει τον φονικό ιό αλλά και τον φόβο των ανθρώπων.

Γίνεται η πρώτη χώρα που χορηγεί το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τις δύο φαρμακοβιομηχανίες Pfizer/ BioNTech, κατάτ του κορονοϊού, κόβοντας το νήμα πρώτη στην κούρσα για την έναρξη του κρίσιμης σημασίας προγράμματος μαζικού εμβολιασμού.

εμβόλιο

Και πολιτικά κρίσιμη ημέρα

Αν η βρετανική βιασύνη να εγκριθεί το εμβόλιο επικρίθηκε από ορισμένους επιστήμονες, η επικείμενη εκστρατεία προμηνύεται κρίσιμη για τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, καθώς η διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό δέχτηκε πολλές επικρίσεις και ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενη οργή για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, οι οποίοι προκαλούν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιπλοκή που συνδέεται με το Brexit μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση προβλέπει να καταφύγει στη χρήση αεροπλάνων του στρατού σε περίπτωση καθυστερήσεων στα σύνορα. Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές καλούν τους πολίτες να τηρούν τους τοπικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βρετανίας, καθώς περιμένουν αναζωπύρωση του ιού μετά τα Χριστούγεννα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βασική προτεραιότητα

Η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας δίνει βασική προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας.

Μάλιστα στην καμπάνια των εμβολίων παίρνουν ανοιχτά με δήλωσή τους ότι θα εμβολιαστούν δημοσίως από τη βασίλισσα Ελισάβετ, 94 ετών, και το σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο, 99 ετών, μέχρι τον τραγουδιστή Μπομπ Γκέλντορφ ή τον κιθαρίστα των Rolling Stones, Ρόνι Γουντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πενήντα σημεία εμβολιασμού της χώρας

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, είναι ένα από τα 50 νοσοκομειακά "κέντρα" που στήθηκαν στην Αγγλία τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις πρώτες 800.000 αρχικές δόσεις του εμβολίου που προέρχονταν από το βελγικό εργοστάσιο του Πιιρς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.

Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών. "Το να ξέρουμε ότι είναι εδώ, ότι είμαστε ανάμεσα στους πρώτους στη χώρα που παίρνουμε το εμβόλιο, και άρα οι πρώτοι στον κόσμο, είναι απλώς απίθανο", ομολογεί η Λουίζ Κάφλαν, επικεφαλής φαρμακοποιός του νοσοκομειακού ομίλου.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι εννέα κατηγορίες που προηγούνται

Οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, ένα έργο που περιπλέκεται λόγω των προκλήσεων που συνδέονται με την ανάγκη να διατηρηθούν τα εμβόλια σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι άνω των 80 ετών και κατόπιν κατά φθίνουσα ηλικία.

Οι αρχές αναμένουν να εμβολιάσουν από τώρα και μέχρι την άνοιξη τις εννέα κατηγορίες που έχουν ορίσει, και περιλαμβάνουν τους άνω των 50 ετών, τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Αυτοί αντιπροσωπεύουν το 99% των ασθενών που πέθαναν. Συνολικά, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε περίπου 357 εκατομμύρια δόσεις που θα χορηγηθούν από επτά φαρμακοβιομηχανίες. Υπολογίζει κυρίως στην AstraZeneca και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν σε σχέση με εκείνες της Pfizer, για έναν ευρύτερο εμβολιασμό.

Λονδίνο ρόιτερς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγκάθι η έλλειψη γιατρών

Παρα την αισιοδοξία, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) υπάρχει ανησυχία που αφορά στο φόρτο εργασίας, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές δυναμικό, σύμφωνα με τον Guardian. Ακόμα και πριν από την πανδημία, το NHS είχε καταγγείλει την έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών, επισημαίνοντας πως τις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν να διαχειριστούν ασθενείς χωρίς κορονοίό που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για άλλες διαδικασίες. O Observer, μάλιστα, φιλοξενεί τον Κρις Χόπσον διευθύνοντα σύμβουλο του NHS, που δήλωσε πως "θα κάνουμε τα πάντα για τον εμβολιασμό τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ είμαστε εξουθενωμένοι. Προφανώς ψάχνουμε για εθελοντές πέρα ​​από το NHS αλλά, αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σημαντικό αριθμό προσωπικού μας για τον εμβολιασμό, αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να κάνουν άλλη δουλειά".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 16 Αυγ 2022 | 10:34

Καμπανάκι Σαρηγιάννη: Αναζωπύρωση της πανδημίας αν εμφανιστεί η μετάλλαξη Κένταυρος - 18,5% πιο μεταδοτική από την Ομικρον

Ανοιχτό ενδεχόμενο να σημειωθεί έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, λόγω της πιθανής εμφάνισης της παραλλαγής "Κένταυρος", άφησε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.

ΤΗΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΕ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΕΝΟ 16 Αυγ 2022 | 08:21

Εφιάλτης για 75χρονη στον Αλιμο - 20χρονος προσπάθησε να ασελγήσει πάνω της

Ο 20χρονος μετανάστης στον Αλιμο, κατάφερε να εγκλωβίσει σε ένα στενάκι την ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ επιχείρησε να τη ληστέψει και στη συνέχεια να ασελγήσει επάνω της.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 16 Αυγ 2022 | 07:02

Κορονοϊός: Τι αλλάζει με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ομικρον - Το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Το νέο εμβόλιο του κορονοϊού θα μπορούσε να παράγει μακροπρόθεσμη προστασία ενάντια σε ολόκληρη την "οικογένεια" των παραλλαγών της Όμικρον.

ΑΜΕΣΟ LOCKDOWN ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ 15 Αυγ 2022 | 16:23

Σανγκάη: Πανικός σε κατάστημα ΙΚΕΑ - Οι πελάτες τρέχουν να βγουν μόλις ανακοινώθηκε καραντίνα για κρούσμα COVID

Πανικός επικράτησε σε κατάστημα IKEA στην Σανγκάη όταν ανακοινώθηκε καραντίνα λόγω κρούσματος κορονοϊού.

ΕΧΕΙ ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 15 Αυγ 2022 | 15:36

Άλμπερτ Μπουρλά: Θετικός στον κορονοϊό και ο επικεφαλής της Pfizer - Τετραπλά εμβολιασμένος κάνει αγωγή με Paxlovid

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. Έχει κάνει και τις τέσσερις δόσεις και ακολουθεί αγωγή με Paxlovid.

15 Αυγ 2022 | 15:15

Κορονοϊός: Η Βρετανία έδωσε έγκριση στο εμβόλιο της Moderna για την Όμικρον - Πότε έρχεται στην Ελλάδα

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση στο εμβόλιο της Moderna για την παραλλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ «ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ» 15 Αυγ 2022 | 13:47

Τα Νησιά Μάρσαλ σε κατάσταση υγειονομικής καταστροφής λόγω κορονοϊού

Χάρη στους αυστηρούς κανόνες περί καραντίνας, τα Νησιά Μάρσαλ ήταν μία από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που δεν είχαν πληγεί από τον κορονοϊό

ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 15 Αυγ 2022 | 09:27

Η Moderna ετοιμάζει εμβόλιο κατά του κορονοϊού αξιοποιώντας το DNA

Η Αυστραλία βίωσε τους τελευταίους μήνες έξαρση των μολύνσεων από τον ιό, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 15 Αυγ 2022 | 08:17

Χωρίς μάσκες και self test η επιστροφή στα σχολεία - Το επικρατέστερο σενάριο - Τι λέει το CDC

Επί του παρόντος το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στο να μην είναι υποχρεωτικά πλέον τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 14 Αυγ 2022 | 17:53

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο: Ποιοι και πότε θα φορούν μάσκα

Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία και το μείζον ερώτημα είναι το πώς θα γίνει αυτό, λόγω του κύματος κορονοϊού.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 14 Αυγ 2022 | 10:58

Με long covid ένας στους οκτώ: Τα κυριότερα συμπτώματα - Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα, τι ισχύει για τα παιδιά

Τι πρέπει να προσέξουν μετά την ανάρρωση από Covid ακόμη και οι ασυμπτωματικοί.

ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ 13 Αυγ 2022 | 08:32

Κορονοϊός: Κάθε πότε οι ασυμπτωματικοί θα πρέπει να κάνουν self test; - Νέες οδηγίες του FDA

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έρχονται καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται.

ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ 12 Αυγ 2022 | 20:22

Μετανιωμένη δηλώνει η ηλικιωμένη που πέταξε μπαστούνι σε σκύλο - "Ήθελα μόνο να το τρομάξω" [βίντεο]

Η ηλικιωμένη στη Θεσσαλονίκη ισχυρίζεται ότι στο παρελθόν έχει δεχτεί επίθεση από σκύλο και αυτό την έχει κάνει επιφυλακτική.