X

Χάος και αγωνία για την κατάσταση στη Δαμασκό: Φουντώνουν οι φήμες ότι ο Άσαντ έχει εγκαταλείψει τη Συρία

"Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα μπορούσε να πέσει εντός της επόμενης εβδομάδας" εκτιμούν οι ΗΠΑ.

Γράφει: TheToc team

Κλίμα σύγχυσης και φόβου επικρατεί στη Δαμασκό, όπως μεταδίδει το BBC, καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει την ώρα που οι ομάδες ανταρτών δηλώνουν ότι πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας.

"Η αστραπιαία προέλαση των ανταρτών στη Συρία υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα μπορούσε να πέσει εντός της επόμενης εβδομάδας" είναι η εκτίμηση που εκφράζεται από τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς αξιωματούχους το Σάββατο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε πολλά προάστια της Δαμασκού αγάλματα ή πορτρέτα που συμβολίζουν την εξουσία της δυναστείας Άσαντ έχουν γκρεμιστεί. Το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι δημιουργεί έναν "ατσάλινο δακτύλιο γύρω από την πρωτεύουσα".

Ωστόσο, οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να παράσχουν ισχυρή άμυνα σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά που έχουν περιέλθει στον έλεγχο ομάδων ανταρτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Το προσωπικό ασφαλείας από τα κεντρικά γραφεία της Διεύθυνσης Ασφαλείας στη συριακή πόλη Χομς διέφυγε σήμερα με μοτοσυκλέτες, είπαν κάτοικοι στο Reuters, ενώ δεκάδες μαχητές των επίλεκτων δυνάμεων Ραντβάν της Χεζμπολάχ εγκατέλειψαν επίσης τη συριακή πόλη Χομς. Ελήφθη από κοινού απόφαση με τον συριακό στρατό ότι δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν την πόλη.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, φουντώνουν οι φήμες για το πού βρίσκεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ. Πολλοί συνδυάζουν πτήσεις από και προς τη Δαμασκό για να διερευνήσουν αν θα μπορούσε να είχε φύγει ήδη από τη χώρα.

Το γραφείο του διέψευσε όλες αυτές τις αναφορές, λέγοντας ότι εξακολουθεί να εργάζεται στη Δαμασκό, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι του που να το πιστοποιεί.

Σε κοινή δήλωση που δημοσίευσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε αραβικών χωρών, του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας μετά τη συνάντησή τους στη Ντόχα, είπαν ότι η κρίση στη Συρία αποτελεί απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο.

Διαβάστε Επίσης