Χασάν Ρουχανί: Ο άνθρωπος που σύστησε ξανά το Ιράν στην Δύση

Το Ιράν αναδεικνύεται σε νέα περιφερειακή δύναμη, με την οποία οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να συνάψουν εμπορικές σχέσεις. Ποιοί βρίσκονται πίσω από αυτήν την αλλαγή;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χασάν Ρουχανί: Ο άνθρωπος που σύστησε ξανά το Ιράν στην Δύση

Μια νέα περιφερειακή δύναμη, με την οποία όλοι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διακαώς να συνάψουν εμπορικές σχέσεις, έχει αναδυθεί τις τελευταίες εβδομάδες, «απειλώντας» να ανατρέψει πολλές ισορροπίες στον ούτως ή άλλως ασταθή «διεθνή περίγυρο», αλλά και αν φέρει νέα πνοή στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η συμφωνία για τα πυρηνικά καταλύτης εξελίξεων

Το Ιράν μέσα σε τρία χρόνια, υπό την προεδρία του μετριοπαθούς Χασαν Ρουχανί, κατάφερε να αλλάξει το κλίμα

Το Ιράν που επί της προεδρίας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από το 2005 έως το 2013, είχε αποτελέσει τον φόβο και τον τρόμο της Δύσης για τις προσπάθειές του να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα, μέσα σε τρία χρόνια, υπό την προεδρία του μετριοπαθούς Χασαν Ρουχανί, κατάφερε να αλλάξει το κλίμα. Χωρίς φανεί υποχωρητική έναντι των αμερικανικών απαιτήσεων, και έχοντας ως πολύτιμο σύμμαχο την Ρωσία, η κυβέρνηση του Ρουχανί κατάφερε μέσα από έναν εξαντλητικό διάλογο, να υπογράψει συμφωνία για 10ετή αναστολή του πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Η επιβεβαίωση από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ότι το Ιράν έχει εμπράκτως σεβαστεί την συμφωνία, έδωσε το πράσινο φως για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων του Ιράν με την Ευρώπη, αλλά και την απελευθέρωση τεραστίων ποσών που λόγω του εμπάργκο παρέμεναν παγωμένα σε τράπεζες όλου του κόσμου. Από την στιγμή εκείνη οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές.

Το Ιράν, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων και ετήσιο ΑΕΠ 400 δισ. δολαρίων, επανεντάσσεται στο διεθνές σύστημα εμπορίου προκαλώντας θετικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρία που υπέγραψε συμφωνία μακράς πνοής με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, NIOC για την προμήθεια αργού πετρελαίου και ακολούθησαν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από όλο τον κόσμο.

Ενας «κεντρώος» διπλωμάτης στο τιμόνι της χώρας

Οι συνομιλητές του τον θεωρούσαν αξιόπιστο διαπραγματευτή που επιδίωκε να μην κλιμακωθεί η κρίση στις σχέσεις με την διεθνή κοινότητα

Η συμφωνία είναι κυρίως έργο του νυν προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί. Ακαδημαϊκός και διπλωμάτης, ο Ρουχανί είχε αναλάβει επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας του με δυτικές κυβερνήσεις σχετικώς με το εν εξελίξει πυρηνικό πρόγραμμα. Οι συνομιλητές του τον θεωρούσαν αξιόπιστο διαπραγματευτή που επιδίωκε να μην κλιμακωθεί η κρίση στις σχέσεις με την διεθνή κοινότητα και κυρίως να μην υπάρξει καταδικαστικό ψήφισμα του ΟΗΕ εις βάρος της χώρας του. Η εκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην κυβέρνηση το 2005, οδήγησε στην παραίτηση του μετριοπαθούς Ρουχανί.

Θα έπρεπε να περάσουν 8 πολύ δύσκολα χρόνια, με τις διαπραγματεύσεις να μην καταλήγουν πουθενά, για να έρθουν οι εκλογές του 2013 στις οποίες ο Ρουχανί έβαλε υποψηφιότητα και κέρδισε. Η αλλαγή στο τιμόνι της χώρας, έγινε αισθητή αμέσως. Ο νέος πρόεδρος επιδίωξε να δώσει συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον Ποστ, για να ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία «μέσα σε μερικούς μήνες, όχι σε χρόνια». Μια συμφωνία την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως «το πρώτο μεγάλο βήμα στον δρόμο για την αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ρουχανί θεωρείται «κεντρώος», έχει πολύ καλές σχέσεις με τους κορυφαίους κληρικούς της χώρας του, θεωρείται μεταρρυθμιστής και ο πολιτικός λόγος του έχει μεγάλη απήχηση στην μεσαία τάξη και τους νέους, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράζει τις απόψεις του.

«Ολοι έχουν δικαίωμα στην ευτυχία»

Τον Μάιο του 2014 έξι νεαροί Ιρανοί συνελήφθησαν επειδή χόρευαν στους ρυθμούς της επιτυχίας του αμερικανού τραγουδιστή Φάρελ Γουίλιαμς «Happy» και ανάρτησαν μάλιστα στο σχετικό βίντεο στο Youtube.

Ο πρόεδρος Ρουχανί παρενέβη ζητώντας να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συλληφθέντες και στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ανάρτησε το σχόλιο: «Η ευτυχία είναι δικαίωμα του λαού μας. Δεν θα έπρεπε να είμαστε πολύ σκληροί σε συμπεριφορές που προκαλεί η χαρά»

«Οι τζιχαντιστές είναι δολοφόνοι της ανθρωπότητας»

Μπορεί η χώρα να κατηγορείται – κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της – ότι υποθάλπει την διεθνή τρομοκρατία, ωστόσο ο πρόεδρος Ρουχανί έχει ξεκάθαρα ταχθεί εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατηγόρησε ότι πραγματοποιεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: «Από την οπτική γωνιά των ισλαμικών αρχών και του ισλαμικού πολιτισμού, το να δολοφονείς αθώους ανθρώπους ισοδυναμεί με τη δολοφονία ολόκληρης της ανθρωπότητας» σχολίασε ο Ρουχανί σε συνέντευξή του στο NBC News.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εκτελέσεις

Ωστόσο η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην χώρα. Η Σιρίν Εμπάντι αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα που το 2003 κέρδισε το βραβείο Νομπέλ για την Ειρήνη, έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον πρόεδρο του Ιράν, λέγοντας ότι έχουν αυξηθεί οι εκτελέσεις και οι καταδίκες στην εσχάτη των ποινών.

Οι υποσχέσεις του για την δημιουργία υπουργείου γυναικών και για την τοποθέτηση ενός υφυπουργού σε κάθε υπουργείο με αρμοδιότητες τα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες δεν έχουν υλοποιηθεί.

Παρά τις οποίες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Ρουχανί, η χώρα δεν έπαψε να είναι υπό το ιδιότυπο θεοκρατικό καθεστώς, με έναν αρχηγό του κράτους- κληρικό, τον εκάστοτε Αγιατολάχ, ιεραρχικά πάνω από τον πρόεδρο να έχει τον τελευταίο λόγο. Ο ίδιος ο μετριοπαθής πρόεδρος αρνείται ως ιστορικό γεγονός το εβραϊκό ολοκαύτωμα σε μια κόντρα απέναντι στο Ισραήλ που παρά την άρση των διεθνών κυρώσεων, θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα κατασιγάσει.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ή έστω ελπίζουν ότι το εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό άνοιγμα του Ιράν στην Δύση, θα βοηθήσει στην βελτίωση της κατάστασης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 27 Νοε 2020 | 17:27

Θρίλερ στο Ιράν: Νεκρός ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας της χώρας μετά από ένοπλη επίθεση

Ο "αρχιτέκτονας" του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν κατέληξε στο νοσοκομείο μετά ένοπλη επίθεση. "Θα καταδιώξουμε τους υπεύθυνους", λέει η Τεχεράνη.

ΝΕΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 17 Νοε 2020 | 08:25

Ανεκδιήγητος Τραμπ: Λίγο πριν... αποχωρήσει, ήθελε να βομβαρδίσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε να του παρουσιαστούν επιλογές για την καταστροφή με αεροπορικά πλήγματα της κυριότερης πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ 04 Δεκ 2020 | 13:31

Κορονοϊός: Μπαρ στη Μαδρίτη ζητά από τους πελάτες του να προπληρώσουν τα ποτά που θα πιουν όταν ανοίξει

Ο κορονοϊός ανάγκασε τους ιδιοκτήτες μπαρ στη Μαδρίτη να ζητήσουν προπληρωμή των ποτών για να επιβιώσει.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ 04 Δεκ 2020 | 12:25

ΗΠΑ: Μεγάλη φωτιά στην Καλιφόρνια - Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Φλέγεται η Καλιφόρνια από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πιθανότατα από γεννήτρια.

ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΟΣΕΙΣ 04 Δεκ 2020 | 12:21

Κορονοϊός: Εφτασαν τα εμβόλια στη Βρετανία - Την Τρίτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Την ερχόμενη Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στη Βρετανία.

ΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΝΕ 04 Δεκ 2020 | 10:13

Κουβαρντάς... η ΝΑΣΑ: Πληρώνει ένα δολάριο σε τέσσερις εταιρείες για να φέρουν χώμα από τη Σελήνη

Είναι η πρώτη φορά που μία ιδιωτική εταιρεία θα συλλέξει δείγματα από άλλο ουράνιο σώμα πέραν της Γης.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 04 Δεκ 2020 | 09:45

Σάλος στην Τουρκία: Δεν πήγαν στρατό οι γιοι του Ερντογάν – Ένταση στη Βουλή

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αντιπρόεδρος της του κυβερνώντος AKP, Μ. Εκμίν Ακμπάσογλου, εξύμνησε τον Ερντογάν λέγοντας ότι θα μείνει στην ιστορία ως ήρωας.

ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ 04 Δεκ 2020 | 09:11

Απίστευτη εικόνα: "Θάλαμος τάμπλετ" για τους ασθενείς με κορονοϊό - Έτσι επικοινωνούν με τους συγγενείς τους

Τάμπλετ στους ασθενείς με κορονοϊό δίνουν πολλά νοσοκομεία για να νιώθουν λιγότερο μόνοι. Είναι η μόνη επικοινωνία τους με τους αγαπημένους τους.

ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 04 Δεκ 2020 | 09:09

ΗΠΑ: Και ο Μπάιντεν θα εμβολιαστεί δημοσίως - Θα ζητήσει να φορούν όλοι μάσκες για τις 100 πρώτες μέρες της προεδρίας του

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ως πρόεδρος θα ζητήσει από τους πολίτες να φορούν μάσκα στα ομοσπονδιακά κτίρια και τα μέσα μεταφοράς.

ΑΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ 04 Δεκ 2020 | 08:39

Σοκάρει ασθενής με κορονοϊό: "Νοσήσαμε δύο οικογένειες 11 ατόμων από μια αθώα αγκαλιά"

Μια συγκλονιστική μαρτυρία για τη διασπορά του κορονοίού στην οικογένεια.

ΣΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ALLURE 04 Δεκ 2020 | 08:04

Έλι Γκολντστάιν: Γράφει ιστορία το πρώτο μοντέλο με σύνδρομο Down

Η 18χρονη πρωταγωνιστεί σε καμπάνια ομορφιάς ενός από τους μεγαλύτερους οίκους.

ΣΑΡΩΝΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 04 Δεκ 2020 | 07:53

Σε έξαρση η πανδημία και στη Γερμανία: 23.000 νέα κρούσματα κορονοϊού και 432 θάνατοι σε 24 ώρες

Ο απολογισμός των θυμάτων ξεπερνούν πλέουν τα 18.000 από την αρχή της πανδημίας. Και στον Καναδά ανησυχία από την έξαρση του ιού.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 210.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 04 Δεκ 2020 | 07:46

ΗΠΑ: Απόλυτο ρεκόρ με πάνω από 2.900 θανάτους από κορονοϊό σε 24 ώρες

Οι ΗΠΑ, αντιμέτωπες με τρομακτική νέα έξαρση της πανδημίας εδώ και αρκετές εβδομάδες, ξεπέρασαν δύο φορές το όριο των 200.000 κρουσμάτων.