Χασάν Ρουχανί: Ο άνθρωπος που σύστησε ξανά το Ιράν στην Δύση

Το Ιράν αναδεικνύεται σε νέα περιφερειακή δύναμη, με την οποία οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να συνάψουν εμπορικές σχέσεις. Ποιοί βρίσκονται πίσω από αυτήν την αλλαγή;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χασάν Ρουχανί: Ο άνθρωπος που σύστησε ξανά το Ιράν στην Δύση

Μια νέα περιφερειακή δύναμη, με την οποία όλοι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διακαώς να συνάψουν εμπορικές σχέσεις, έχει αναδυθεί τις τελευταίες εβδομάδες, «απειλώντας» να ανατρέψει πολλές ισορροπίες στον ούτως ή άλλως ασταθή «διεθνή περίγυρο», αλλά και αν φέρει νέα πνοή στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η συμφωνία για τα πυρηνικά καταλύτης εξελίξεων

Το Ιράν μέσα σε τρία χρόνια, υπό την προεδρία του μετριοπαθούς Χασαν Ρουχανί, κατάφερε να αλλάξει το κλίμα

Το Ιράν που επί της προεδρίας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από το 2005 έως το 2013, είχε αποτελέσει τον φόβο και τον τρόμο της Δύσης για τις προσπάθειές του να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα, μέσα σε τρία χρόνια, υπό την προεδρία του μετριοπαθούς Χασαν Ρουχανί, κατάφερε να αλλάξει το κλίμα. Χωρίς φανεί υποχωρητική έναντι των αμερικανικών απαιτήσεων, και έχοντας ως πολύτιμο σύμμαχο την Ρωσία, η κυβέρνηση του Ρουχανί κατάφερε μέσα από έναν εξαντλητικό διάλογο, να υπογράψει συμφωνία για 10ετή αναστολή του πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Η επιβεβαίωση από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ότι το Ιράν έχει εμπράκτως σεβαστεί την συμφωνία, έδωσε το πράσινο φως για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων του Ιράν με την Ευρώπη, αλλά και την απελευθέρωση τεραστίων ποσών που λόγω του εμπάργκο παρέμεναν παγωμένα σε τράπεζες όλου του κόσμου. Από την στιγμή εκείνη οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές.

Το Ιράν, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων και ετήσιο ΑΕΠ 400 δισ. δολαρίων, επανεντάσσεται στο διεθνές σύστημα εμπορίου προκαλώντας θετικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρία που υπέγραψε συμφωνία μακράς πνοής με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, NIOC για την προμήθεια αργού πετρελαίου και ακολούθησαν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από όλο τον κόσμο.

Ενας «κεντρώος» διπλωμάτης στο τιμόνι της χώρας

Οι συνομιλητές του τον θεωρούσαν αξιόπιστο διαπραγματευτή που επιδίωκε να μην κλιμακωθεί η κρίση στις σχέσεις με την διεθνή κοινότητα

Η συμφωνία είναι κυρίως έργο του νυν προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί. Ακαδημαϊκός και διπλωμάτης, ο Ρουχανί είχε αναλάβει επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας του με δυτικές κυβερνήσεις σχετικώς με το εν εξελίξει πυρηνικό πρόγραμμα. Οι συνομιλητές του τον θεωρούσαν αξιόπιστο διαπραγματευτή που επιδίωκε να μην κλιμακωθεί η κρίση στις σχέσεις με την διεθνή κοινότητα και κυρίως να μην υπάρξει καταδικαστικό ψήφισμα του ΟΗΕ εις βάρος της χώρας του. Η εκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην κυβέρνηση το 2005, οδήγησε στην παραίτηση του μετριοπαθούς Ρουχανί.

Θα έπρεπε να περάσουν 8 πολύ δύσκολα χρόνια, με τις διαπραγματεύσεις να μην καταλήγουν πουθενά, για να έρθουν οι εκλογές του 2013 στις οποίες ο Ρουχανί έβαλε υποψηφιότητα και κέρδισε. Η αλλαγή στο τιμόνι της χώρας, έγινε αισθητή αμέσως. Ο νέος πρόεδρος επιδίωξε να δώσει συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον Ποστ, για να ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία «μέσα σε μερικούς μήνες, όχι σε χρόνια». Μια συμφωνία την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως «το πρώτο μεγάλο βήμα στον δρόμο για την αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ρουχανί θεωρείται «κεντρώος», έχει πολύ καλές σχέσεις με τους κορυφαίους κληρικούς της χώρας του, θεωρείται μεταρρυθμιστής και ο πολιτικός λόγος του έχει μεγάλη απήχηση στην μεσαία τάξη και τους νέους, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράζει τις απόψεις του.

«Ολοι έχουν δικαίωμα στην ευτυχία»

Τον Μάιο του 2014 έξι νεαροί Ιρανοί συνελήφθησαν επειδή χόρευαν στους ρυθμούς της επιτυχίας του αμερικανού τραγουδιστή Φάρελ Γουίλιαμς «Happy» και ανάρτησαν μάλιστα στο σχετικό βίντεο στο Youtube.

Ο πρόεδρος Ρουχανί παρενέβη ζητώντας να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συλληφθέντες και στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ανάρτησε το σχόλιο: «Η ευτυχία είναι δικαίωμα του λαού μας. Δεν θα έπρεπε να είμαστε πολύ σκληροί σε συμπεριφορές που προκαλεί η χαρά»

«Οι τζιχαντιστές είναι δολοφόνοι της ανθρωπότητας»

Μπορεί η χώρα να κατηγορείται – κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της – ότι υποθάλπει την διεθνή τρομοκρατία, ωστόσο ο πρόεδρος Ρουχανί έχει ξεκάθαρα ταχθεί εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατηγόρησε ότι πραγματοποιεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: «Από την οπτική γωνιά των ισλαμικών αρχών και του ισλαμικού πολιτισμού, το να δολοφονείς αθώους ανθρώπους ισοδυναμεί με τη δολοφονία ολόκληρης της ανθρωπότητας» σχολίασε ο Ρουχανί σε συνέντευξή του στο NBC News.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εκτελέσεις

Ωστόσο η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην χώρα. Η Σιρίν Εμπάντι αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα που το 2003 κέρδισε το βραβείο Νομπέλ για την Ειρήνη, έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον πρόεδρο του Ιράν, λέγοντας ότι έχουν αυξηθεί οι εκτελέσεις και οι καταδίκες στην εσχάτη των ποινών.

Οι υποσχέσεις του για την δημιουργία υπουργείου γυναικών και για την τοποθέτηση ενός υφυπουργού σε κάθε υπουργείο με αρμοδιότητες τα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες δεν έχουν υλοποιηθεί.

Παρά τις οποίες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Ρουχανί, η χώρα δεν έπαψε να είναι υπό το ιδιότυπο θεοκρατικό καθεστώς, με έναν αρχηγό του κράτους- κληρικό, τον εκάστοτε Αγιατολάχ, ιεραρχικά πάνω από τον πρόεδρο να έχει τον τελευταίο λόγο. Ο ίδιος ο μετριοπαθής πρόεδρος αρνείται ως ιστορικό γεγονός το εβραϊκό ολοκαύτωμα σε μια κόντρα απέναντι στο Ισραήλ που παρά την άρση των διεθνών κυρώσεων, θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα κατασιγάσει.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ή έστω ελπίζουν ότι το εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό άνοιγμα του Ιράν στην Δύση, θα βοηθήσει στην βελτίωση της κατάστασης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 104 ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 06 Νοε 2021 | 21:15

Ιράν: Ένα ζευγάρι καταδικάστηκε σε θάνατο για μοιχεία

Στο Ιράν, η μοιχεία επισύρει την ποινή του θανάτου διά λιθοβολισμού. Ο δικαστής μπορεί ωστόσο να επιλέξει τον απαγχονισμό αντί του λιθοβολισμού.

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ 01 Δεκ 2021 | 23:41

Ιταλία: Τα γύρισε ο αρχηγός των αντιεμβολιαστών - Κόλλησε κορονοϊό και ζήτησε να εμβολιαστεί

Ένας από τους αρχηγούς του κινήματος αντιεμβολιαστών, ο ακροδεξιός Λορέντσο Νταμιάνο, μετά την εισαγωγή του σε ΜΕΘ της βόρειας Ιταλίας, άλλαξε άποψη και ζήτησε να εμβολιαστεί.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ 01 Δεκ 2021 | 23:26

Μετάλλαξη Όμικρον: Αισιόδοξα στοιχεία - "Πολύ ήπια ασθένεια, ασυμπτωματικοί οι νοσήσαντες"

Υψηλόβαθμη υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνα δήλωσε πως 16 από τους 19 συνολικά ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα ήταν ασυμπτωματικοί

ΣΤΟ ΤΟΥΣΟΝ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑΣ 01 Δεκ 2021 | 23:09

Φρίκη στις ΗΠΑ: Αστυνομικός σκότωσε με 9 σφαίρες άνδρα σε αναπηρικό αμαξίδιο - Σκληρές εικόνες [Βίντεο]

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόλυσης του αστυνομικού που δεν ήταν σε υπηρεσία όταν πυροβόλησε τον 61χρονο άνδρα.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΦΑΟΥΤΣΙ 01 Δεκ 2021 | 22:35

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτο κρούσμα και στις ΗΠΑ - Είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου

Το πρόσωπο που φέρει τη μετάλλαξη Όμικρον είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου και διαγνώστηκε θετικό επτά ημέρες αργότερα, είπε ο Φάουτσι.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ABC 01 Δεκ 2021 | 22:34

Κατέρρευσε ο Άλεκ Μπάλντουιν: "Δεν τράβηξα τη σκανδάλη" - Τα δάκρυα του ηθοποιού για τον θάνατο της Χάτσινς [βίντεο]

Ο Άλεκ Μπάλντουιν σπάει τη σιωπή του και μιλά στο ABC και τον Τζορτζ Στεφανόπουλο για το θανατηφόρο ατύχημα και τον χαμό της Χαλίνα Χάτσινς - "Κάποιος έβαλε αληθινή σφαίρα στο όπλο"

ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ 01 Δεκ 2021 | 20:57

Μακελειό σε σχολείο στο Μίσιγκαν: Αυτός ειναι ο 15χρονος που σκότωσε εν ψυχρώ τέσσερις συμμαθητές του

Ο έφηβος που αιματοκύλησε Λύκειο στο Μίσιγκαν σκοτώνοντας τέσσερις συμμαθητές του και τραυματίζοντας ακόμη οκτώ, ταυτοποιήθηκε ως ο 15χρονος Ίθαν Κράμπλι

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 01 Δεκ 2021 | 19:24

Αυστρία: Ασφυκτικά γεμάτες οι ΜΕΘ - "Γίνεται διαλογή ασθενών, ακόμη και καρκινοπαθών" παραδέχεται ο υπ. Υγείας

Σύμφωνα με τον υπουργό, η διαλογή στα νοσοκομεία της Αυστρίας δεν αφορά μόνο ασθενείς σε όχι ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, αλλά και καρκινοπαθείς.

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 01 Δεκ 2021 | 19:07

Γερμανία: Ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Ναι στην πρόταση Σολτς από Αριστερά και Φιλελεύθερους

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία τάχθηκε η Αριστερά - Oι Φιλελεύθεροι μετακινούνται από την αρχική τους άρνηση - Όχι από το AfD

DER SPIEGEL 01 Δεκ 2021 | 18:21

Γερμανία: Βοήθεια από Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία για τη νοσηλεία ασθενών από γερμανικά νοσοκομεία

Οι τρεις χώρες έχουν προσφερθεί να αναλάβουν τη νοσηλεία ασθενών από τη Βάδη - Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία - Παλατινάτο και το Ζάαρλαντ

ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΘΗΚΕ 01 Δεκ 2021 | 17:28

Δανία: Θετικός στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού πήγε σε συναυλία με 1.600 άτομα

Θετικός στην παραλλαγή Όμικρον πήγε σε συναυλία με 1.600 άτομα στο Άαλμποργκ της Δανίας.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 01 Δεκ 2021 | 16:30

Γαλλία: Μόνο με τεστ θα περνούν τα σύνορα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι από χώρες εκτός ΕΕ

Όλοι οι ταξιδιώτες από χώρες εκτός της ΕΕ θα χρειάζονται αρνητικό τεστ κορονοϊού για να μπουν στη Γαλλία.

ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ 01 Δεκ 2021 | 16:30

Μόναχο: Τρεις τραυματίες από έκρηξη βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τρία άτομα τραυματίστηκαν -ένα εκ των οποίων πολύ σοβαρά- από έκρηξη βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.