Ανοιχτή κόντρα Ε.Ε. - Γερμανίας για το πρόγραμμα ομολόγων της ΕΚΤ

Μετά την απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης με την οποία απαιτεί από την ΕΚΤ αιτιολόγηση του προγράμματός της για την αντιμετώπιση κρίσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κομισιον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλέσθηκε την "υπεροχή" του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων, μετά την απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης με την οποία απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αιτιολόγηση του προγράμματός της για την αντιμετώπιση κρίσεων.

"Επαναδιατυπώνουμε την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου και το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι δεσμευτικές απέναντι σε όλες τις εθνικές δικαστικές αρχές", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Θα εξετάσουμε τώρα ενδελεχώς την απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης. Δεδομένης της πολυπλοκότητας της απόφασης, αυτή είναι η μόνη μας απάντηση", πρόσθεσε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσλούης ζήτησε με την σημερινή πολυαναμενόμενη απόφασή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αιτιολογήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων κατά την διάρκεια της θητείας της.

Η απόφαση αυτή αφήνει να πλανάται μία απειλή επί του ευρέος προγράμματος οικονομικής στήριξης που υιοθέτησε η ΕΚΤ, η οποία έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Κατά συνέπεια, οι δικαστές της Καρλσλούης αρνούνται να δεχθούν την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο είχε επικυρώσει στο τέλος του 2018 το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Αρνητικά επηρέασε τα ομόλογα η απόφαση - Αναμένεται απάντηση από την ΕΚΤ

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα προκάλεσε το "τελεσίγραφο" που έδωσε το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στις επόμενες ώρες αναμένεται η "απάντηση" της ΕΚΤ καθώς για το λόγο αυτό συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της. Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της επιχείρησε είτε επισήμως (μέσω του υπουργού Οικονομικών) είτε μέσω διαρροών να διασκεδάσει τον αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσε η συγκεκριμένη απόφαση. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Σολτς, δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας του (Μπούντεσμπανγκ) θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγ. Μέρκελ φέρεται να δήλωσε σε μέλη του κόμματός της ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο υπερέβη των εξουσιών του.

Στο κλίμα αυτό οι αποδόσεις των περισσοτέρων ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά. Έτσι, στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο 2,20% από 2,14 χθες, του 5ετους στο 1,62% από 1,60% % ενώ του 15ετούς αυξήθηκε στο 2,15% από το 2,13%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 45 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ μόνον, αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,21% από 2,20% έναντι-0,58% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,79% από 2,76% .

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου νωρίς το απόγευμα στα 1,0841 δολ από τα 1,0905 δολ. που άνοιξε η αγορά. Αρνητική επίπτωση έχει στο ευρωπαϊκό νόμισμα η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0843 δολ.

Σολτς: Η Bundesbank μπορεί για την ώρα να συνεχίσει να συμμετέχει στην αγορά ομολόγων

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου επιτρέπει επί της αρχής στην Τράπεζα να πραγματοποιεί τέτοιες αγορές και η Bundesbank μπορεί για την ώρα να συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτές, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

"Το Δικαστήριο έκρινε σαφώς ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ δεν συνιστά απευθείας χρηματοδότηση των κρατών", δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι το PSPP ήταν σύμφωνο, υπό αυτή την έννοια, με το γερμανικό Σύνταγμα. Αναφερόμενος στην προθεσμία τριών μηνών που έδωσε το Δικαστήριο στην ΕΚΤ, προκειμένου να παρουσιάσει στοιχεία τα οποία να δικαιολογούν τις ενέργειές της, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για "μεγάλο διάστημα" και επισήμανε ότι η Bundesbank μπορεί για την ώρα να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Αυτό που είναι για μένα σημαντικό, συνέχισε ο κ. Σολτς, είναι το γεγονός ότι δεν αμφισβητείται η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης. "Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που αντιμετωπίζουμε όλοι μια τέτοια πρόκληση, όπως η κρίση του κορονοϊού, το κοινό νόμισμα και η κοινή νομισματική πολιτική μας δίνουν την απαραίτητη αλληλεγγύη στην Ευρώπη", τόνισε και πρόσθεσε ότι η δικαστική απόφαση αναδεικνύει "την ανάγκη εμβάθυνσης και εντατικοποίησης της συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών-μελών".

Ερωτώμενος εάν ενδεχομένως έχει έρθει η ώρα το Βερολίνο να δεχτεί μια κοινή ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στο πακέτο διάσωσης των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε από τους εταίρους και στα σχέδια για ένα ταμείο ανασυγκρότησης μετά την κρίση. "Θα βρούμε τρόπους να εγγυηθούμε ότι αυτά που χρειάζεται να γίνουν θα γίνονται και στο μέλλον. Για αυτό το Συνταγματικό Δικαστήριο μας έδωσε σαφή γραμμή - και πολύ χρόνο", διαβεβαίωσε ο Όλαφ Σολτς.

Τι λένε αναλυτές στη Γερμανία

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που κρίνει "εν μέρει αντισυνταγματικό" το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ (PSPP), περιορίζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές στην Γερμανία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ, "περιορίζονται τα περιθώρια ελιγμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά την στήριξη των υπερχρεωμένων κρατών - μελών της Ευρωζώνης μέσω αγοράς ομολόγων". Ο κ. Φούεστ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι έτσι "αυξάνεται η πίεση προς τις κυβερνήσεις των κρατών του ευρωχώρου να διαθέτουν βοήθεια σε μεμονωμένες χώρες μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής, αντί να βασίζονται στην ΕΚΤ", αλλά διευκρινίζει ότι αρχικά είναι μόνο η Bundesbank που δεσμεύεται από αυτές τις απαιτήσεις και όχι η ΕΚΤ. "Πρακτικά δεν μπορεί ωστόσο να φανταστεί κανείς ότι η αγορά ομολόγων θα γίνεται μελλοντικά χωρίς την συμμετοχή της Bundesbank", εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος και προσθέτει ότι το Δικαστήριο ζητά τώρα από την ΕΚΤ να παρουσιάσει δημόσια στοιχεία ότι η αγορά ομολόγων της ανταποκρίνεται στην αρχή της αναλογικότητας. "Πρέπει να αποδείξει ότι ήταν λογικό να αποδεχτούμε παρενέργειες όπως η επιβάρυνση των αποταμιευτών ή των τιμών των ακινήτων. Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει αυτή την στοιχειοθέτηση, εάν θέλει να ανταποκριθεί στην απαίτηση του Δικαστηρίου", επισημαίνει. Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Φούεστ, το Συνταγματικό Δικαστήριο διατυπώνει όρους προκειμένου η αγορά ομολόγων να μην παραβιάζει την απαγόρευση της απευθείας χρηματοδότησης κρατών. Σε αυτό, όπως λέει, περιλαμβάνεται ο όρος τα ομόλογα να αγοράζονται σύμφωνα με την κλείδα κατανομής των εθνικών κεντρικών τραπεζών και να μην αγοράζονται ομόλογα από χώρες που δεν έχουν την απαιτούμενη αξιολόγηση. Αυτό περιορίζει ιδιαίτερα τα περιθώρια ελιγμού, ιδιαίτερα για την αγορά ιταλικών ομολόγων", δηλώνει ο κ. Διευθυντής του Ifo.

Eπιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου για την γερμανική Οικονομία (IW) Μίχαελ Χιούτερ: "Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου πολιτικοποιεί την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική. Στο μέλλον θα πρέπει η Bundesbank, όταν υπάρχουν ανάλογες ανάγκες, πρώτα να απολογείται στην κυβέρνηση και στην Βουλή. Με αυτό συνδέεται ο κίνδυνος να διακυβευθεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον, με εθνικούς περιορισμούς, μια ενιαία νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη καθίσταται ανέφικτη", δήλωσε στην BILD.

Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Ντιρ, χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου και δήλωσε ότι η πολιτική του "ό,τι χρειαστεί" αποτελεί παρελθόν. "Θεωρώ την απόφαση ως ισχυρό μήνυμα για την Ευρώπη", ανέφερε σε δηλώσει του προς την BILD και πρόσθεσε ότι "η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να είναι αυτός που "καθαρίζει" προκειμένου να λύνει τα προβλήματα των κρατών - μελών, διότι αυτό προκαλεί αντιπαράθεση μεταξύ των εταίρων - κάθε κράτος έχει το ίδιο την ευθύνη σταθερών δημοσιονομικών".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΣΚΙΑ" ΤΗΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ 07 Δεκ 2021 | 08:36

Μετά τη Μέρκελ, φεύγει και ο Ζάιμπερτ: Τέλος εποχής και για τον μακροβιότερο κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ είναι ο μακροβιότερος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γερμανία, αν όχι σε όλο τον δυτικό κόσμο. Πάνω από 11 χρόνια στη θέση του.

ΥΠΕΞ Η ΑΝΑΛΕΝΑ ΜΠΕΡΜΠΟΚ 06 Δεκ 2021 | 13:44

Γερμανία: 8 γυναίκες και 8 άνδρες υπουργοί στην κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς

Ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Οι γυναίκες θα αναλάβουν υπουργεία κλειδιά, ανακοίνωσε ο επόμενος καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

ΤΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ SPD 06 Δεκ 2021 | 12:46

Νέος υπουργός Υγείας της Γερμανίας ο επιδημιολόγος Καρλ Λάουερμπαχ

Ο επιδημιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ είναι γνωστός για τις εκκλήσεις του προς τους Γερμανούς να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.

ΑΠΟ ΤΗ 16Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 06 Δεκ 2021 | 06:46

Γερμανία: Προωθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Η νέα κυβέρνηση ετοιμάζει κανονισμό που θα προβλέπει ότι έως όσοι εργάζονται στον υγειονομικό κλάδο, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε σωστικά συνεργεία θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

"Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ" 05 Δεκ 2021 | 19:40

Γερμανία: Πράσινο φως των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση υπό τον 'Ολαφ Σολτς

Μετά την έγκριση των μελών του SPD στο συνέδριο του Σαββάτου, το 92,2% των σχεδόν 660 μελών του FDP έδωσε το πράσινο φως στη συμμαχία.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ 04 Δεκ 2021 | 21:09

Γερμανία – SPD: Ενέκρινε την Προγραμματική Συμφωνία για συγκυβέρνηση με Πράσινους, FDP

Για την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας και τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτείται ακόμη η έγκριση και των άλλων δύο εταίρων.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΕΥΝΑ 04 Δεκ 2021 | 18:34

Φρίκη στη Γερμανία: Πέντε νεκροί, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά - Βρίσκονταν σε καραντίνα, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ [Εικόνες]

Πέντε πτώματα, δύο ενηλίκων και τριών παιδιών, βρέθηκαν σε σπίτι στα περίχωρα του Βερολίνου - Έχουν τραύματα από σφαίρες και μαχαίρι

ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ 02 Δεκ 2021 | 20:26

Άνγκελα Μέρκελ: Με παιάνες και αναμμένους πυρσούς αποχαιρέτησε την Καγκελαρία μετά από 16 χρόνια [Εικόνες - Βίντεο]

Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις αποχαιρέτησαν την Άνγκελα Μέρκελ με μια παραδοσιακή τελετή στο χώρο έξω από το υπουργείο Άμυνας - Τα τραγούδια-έκπληξη που επέλεξε η απερχόμενη καγκελάριος

02 Δεκ 2021 | 16:14

Γερμανία: Lockdown για τους ανεμβολίαστους - Η Μέρκελ ζητά υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους

Η Γερμανία αποφάσισε επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού, μπλοκάροντας τους ανεμβολίαστους

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 02 Δεκ 2021 | 12:01

Αιχμές Welt για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Ενώ η Γερμανία κάνει ακόμη συζητήσεις, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση

Το δημοσίευμα της Welt αντιπαραβάλλει την κατάσταση εδώ με εκείνη που επικρατεί στη Γερμανία, υπό τον τίτλο "Ενώ η Γερμανία κάνει ακόμη συζητήσεις, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση".

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΘΕΑΤΕΣ 02 Δεκ 2021 | 10:01

Αντίστροφη μέτρηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη Γερμανία - Νέα μέτρα ανακοινώνονται σήμερα

Συνεδριάζει εκτάκτως η Bundestag - Υποχρεωτικός εμβολιασμός και κλείσιμο της εστίασης προβλέπουν τα νέα μέτρα

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 01 Δεκ 2021 | 19:07

Γερμανία: Ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Ναι στην πρόταση Σολτς από Αριστερά και Φιλελεύθερους

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία τάχθηκε η Αριστερά - Oι Φιλελεύθεροι μετακινούνται από την αρχική τους άρνηση - Όχι από το AfD

DER SPIEGEL 01 Δεκ 2021 | 18:21

Γερμανία: Βοήθεια από Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία για τη νοσηλεία ασθενών από γερμανικά νοσοκομεία

Οι τρεις χώρες έχουν προσφερθεί να αναλάβουν τη νοσηλεία ασθενών από τη Βάδη - Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία - Παλατινάτο και το Ζάαρλαντ