Χίλαρι- Τράμπ:Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης για τη "μητέρα των μαχών"

Ενα στατιστικό λάθος χωρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ από τη Χίλαρι Κλίντον σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ενα στατιστικό λάθος χωρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ από τη Χίλαρι Κλίντον σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics, ο μέσος όρος των εθνικής εμβέλειας δημοσκοπήσεων δίνει προβάδισμα 2,3% για την κ. Κλίντον (45% έναντι 42,7% για τον κ. Τραμπ).

Η τελευταία δημοσκόπηση της Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC η οποία δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής εμφανίζει την Χίλαρι Κλίντον να έχει προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ, με 48% έναντι 43%.

Στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοσκόπηση της Post και του ABC, που είχε δημοσιευθεί την Παρασκευή, η Κλίντον προηγούνταν του Τραμπ με 47% έναντι 44%.

Παράλληλα η Κλίντον εμφανίζεται να έχει το πλεονέκτημα της θετικής υποστήριξης, σημειώνει η δημοσκόπηση.

Το 55% όσων την ψηφίζουν απάντησε ότι υποστηρίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών, ενώ μόνο το 43% είπε το ίδιο για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων. 

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Τραμπ εξηγούν ότι «κυρίως αντιτίθενται στην Κλίντον».

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιεύσει πριν τη σημερινή το ABC News και η Washington Post, δίνει 47% στην υποψήφια των Δημοκρατικών και 45% στον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Σε δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης την Κυριακή, η κ. Κλίντον συγκεντρώνει ποσοστό 44% και ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 40%.

 

Οι έρευνες της Παρασκευής 

Χίλαρι- Τράμπ:Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης για τη "μητέρα των μαχών"
 

Αντίστοιχα η έρευνα της New York Times και του CBS προ λίγων 24ωρων έδειχνε ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, με τους ερωτώμενους να δηλώνουν ότι έχουν ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν και την ανάλυση να δείχνει ότι δεν επηρεάζονται πλέον από τις αποκαλύψεις και τις κατηγορίες που εξαπολύονται από τα στρατόπεδα των δύο αντιπάλων. Συγκεκριμένα η Χίλαρι Κλίντον προηγείτο με 45% και ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί με 42%.

Στις μάχες ανά πολιτεία, η δημοσκόπηση του NBC News και της Wall Street Journal δίνει για τον Τραμπ προβάδισμα 5 μονάδων (45% προς 40%) στην Αριζόνα, οριακό προβάδισμα στην Τζόρτζια (45& - 44%) και διαφορά 9 μονάδων στο Τέξας (49%-40%).

 

Σε Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη “ποντάρει” η Χίλαρι

Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι και τα επιτελεία τους εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις πολιτείες αιχμής.

Για τον Τραμπ, η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα είναι πολιτείες άμεσου εκλογικού ενδιαφέροντος, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προσπαθεί να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό των 270 εκλεκτόρων για την εκλογή του.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον, που δείχνει να προηγείται σε μεγάλες πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη, φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει με άνεση τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτορικών ψήφων χωρίς να χρειάζεται να κερδίσει τη Φλόριντα ή τη Βόρεια Καρολίνα.

Ωστόσο, οι προεκλογικές εξελίξεις προδιαγράφουν μία προσπάθεια συγκέντρωσης ψήφων κυριολεκτικά έως την τελευταία στιγμή, ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα της προεκλογικής εκστρατείας.

Πως θα κινηθούν οι μαύροι ψηφοφόροι

Η Βόρεια Καρολίνα θεωρείται το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Κλίντον να καρπωθεί την τεράστια υποστήριξη των μαύρων στον πρώτο μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει οριακά στη Βόρεια Καρολίνα το 2008, όπου ηττήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Η εκστρατεία της Κλίντον καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για να μεταστραφεί ξανά αυτή η πολιτεία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι εννιά στους δέκα μαύρους υποστηρίζουν την πρώην Πρώτη Κυρία. Μολαταύτα, ελάχιστοι μαύροι δηλώνουν ότι η υποψηφιότητα της Κλίντον τους ενθουσιάζει.

Τον Σεπτέμβριο ο Ομπάμα είχε απευθύνει μια απερίφραστη προειδοποίηση στους μαύρους. «Έπειτα από την ιστορική συμμετοχή το 2008 και το 2012, ιδιαίτερα αυτή της κοινότητας των μαύρων, θα το θεωρήσω προσωπική προσβολή, μια προσβολή εναντίον της κληρονομιάς μου, αν αυτή η κοινότητα δεν επιδείξει την ίδια επαγρύπνηση και δεν κινητοποιηθεί σε αυτές τις εκλογές», δήλωσε σε ένα δείπνο των αφροαμερικανών στο Κογκρέσο, συμπληρώνοντας ότι κάθε ψήφος μετράει.

Χωρίς ενθουσιασμό οι ισπανόφωνοι

Το ποσοστό των Ισπανόφωνων που θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές φέτος μπορεί να είναι μικρότερο απ’ό,τι στις δύο προηγούμενες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών Pew, παρά τις προσπάθειες οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, που έχουν εξοργιστεί με την αντιμεταναστευτική ρητορική του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ,να τους πείσουν να πάνε στις κάλπες.

Περίπου το 89% των εγγραμμένων ισπανόφωνων ψηφοφόρων δηλώνουν πως σχεδιάζουν να ψηφίσουν στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, από 91% στη αντίστοιχη έρευνα που είχε διενεργηθεί τον Οκτώβριο του 2012 και 94% σε μια έρευνα τον Ιούλιο του 2008. Στην εφετινή δημοσκόπηση, το 10% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει στις εκλογές, ενώ το υπόλοιπο 1% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη.

Συγκριτικά, περίπου το 96% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους σχεδιάζουν να ψηφίσουν στις 8 Νοεμβρίου, ανέφερε το Pew.

Οι Ισπανόφωνοι, ένα ταχέως αυξανόμενο τμήμα του εκλογικού σώματος στις ΗΠΑ με αυξανόμενη επιρροή σε «αμφίρροπες» πολιτείες όπως η Φλόριντα και η Νεβάδα, τείνουν να ψηφίζουν Δημοκρατικούς και προτιμούν με μεγάλα ποσοστά την Κλίντον έναντι του Τραμπ. Περίπου το 58% υποστηρίζουν την Κλίντον έναντι 19% που υποστηρίζουν τον Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Ένα 10% τάσσεται υπέρ του ανεξάρτητου υποψηφίου Γκάρι Τζόνσον και το 6% προτιμά τον υποψήφιο των Πρασίνων Τζιλ Στάιν.

Όμως το ποσοστό συμμετοχής των Ισπανόφωνων τείνει να είναι πολύ μικρότερο από εκείνο των λευκών και των Αφροαμερικανών, αμβλύνοντας την επίδρασή τους στην πολιτική των φυλών.

ΗΠΑ 23 Φεβ 2020 | 10:10

Μεγάλη νίκη Σάντερς στη Νεβάδα - Ανοίγει το δρόμο για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Η μεγάλη νίκη του Σάντερς στη Νεβάδα στενεύει τον δρόμο των αντιπάλων του προς το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Φεβ 2020 | 19:58

Συρία: Το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν και τα παζάρια με ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να επιχειρεί να μοιράσει εκ νέου την τράπουλα, αλλά και τις ευθύνες.

ΕΙΠΕ «ΕΞΥΠΝΑΚΙΑ» ΤΟΝ ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ 21 Φεβ 2020 | 08:37

Ο Τραμπ τα έβαλε και με "Παράσιτα": Τι στο διάβολο ήταν αυτό;

"Νίκησε μια ταινία από τη Νότια Κορέα! Τι στον διάβολο ήταν αυτό;" είπε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το οσκαρικό νοτιοκορεάτικο φιλμ "Παράσιτα", ενώ χαρακτήρισε "εξυπνάκια" τον Μπραντ Πιτ.

ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 20 Φεβ 2020 | 09:58

Σκότωσαν τον 20χρονο ράπερ Pop Smoke [βίντεο]

Τον δολοφόνησαν μέσα στο σπίτι του κατά τη διάρκεια ληστείας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

ΤΙ ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 19 Φεβ 2020 | 23:13

Ασάνζ: Ο Τραμπ μου πρόσφερε χάρη - Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

«Ο Τραμπ μου προσέφερε χάρη αν δήλωνα ότι η Ρωσία δεν είχε εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ» δήλωσε ο δικηγόρος του Ασάνζ

ΠΑΡΟΤΙ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ 18 Φεβ 2020 | 23:09

Ο Τραμπ στο πλευρό του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ

«Κάνω τη δουλειά του δυσκολότερη…Συμφωνώ σε αυτό», τόνισε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος

ΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 18 Φεβ 2020 | 17:48

ΗΠΑ κατά Τουρκίας: Όχι σε μονομερείς ενέργειες για τα Βαρώσια

Σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο ζητά η Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 16 Φεβ 2020 | 09:03

Ζούκενμπεργκ για εκλογές ΗΠΑ το 2016: «Μάθαμε το μάθημά μας»

«Μάθαμε το μάθημα μας» από τις αμερικανικές εκλογές του 2016, υποστήριξε ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 15 Φεβ 2020 | 11:43
ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 14 Φεβ 2020 | 21:02

Ο «καυγάς» Ρωσίας-Τουρκίας για τη Συρία «παγώνει» τους S-400;

Οι ρωσοτουρκικές εντάσεις στη Συρία και οι ελπίδες της Ουάσινγκτον για αναθεώρηση της Άγκυρας για τους S-400.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ 14 Φεβ 2020 | 20:41

Αφγανιστάν: Ειρήνη μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν μετά απο 19 χρόνια;

Οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας "έκλεισαν" τις τελευταίες ημέρες.