Χίλαρι- Τράμπ:Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης για τη "μητέρα των μαχών"

Ενα στατιστικό λάθος χωρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ από τη Χίλαρι Κλίντον σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χίλαρι- Τράμπ:Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης για τη "μητέρα των μαχών"

Ενα στατιστικό λάθος χωρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ από τη Χίλαρι Κλίντον σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics, ο μέσος όρος των εθνικής εμβέλειας δημοσκοπήσεων δίνει προβάδισμα 2,3% για την κ. Κλίντον (45% έναντι 42,7% για τον κ. Τραμπ).

Η τελευταία δημοσκόπηση της Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC η οποία δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής εμφανίζει την Χίλαρι Κλίντον να έχει προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ, με 48% έναντι 43%.

Στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοσκόπηση της Post και του ABC, που είχε δημοσιευθεί την Παρασκευή, η Κλίντον προηγούνταν του Τραμπ με 47% έναντι 44%.

Παράλληλα η Κλίντον εμφανίζεται να έχει το πλεονέκτημα της θετικής υποστήριξης, σημειώνει η δημοσκόπηση.

Το 55% όσων την ψηφίζουν απάντησε ότι υποστηρίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών, ενώ μόνο το 43% είπε το ίδιο για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Τραμπ εξηγούν ότι «κυρίως αντιτίθενται στην Κλίντον».

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιεύσει πριν τη σημερινή το ABC News και η Washington Post, δίνει 47% στην υποψήφια των Δημοκρατικών και 45% στον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Σε δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης την Κυριακή, η κ. Κλίντον συγκεντρώνει ποσοστό 44% και ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 40%.

Οι έρευνες της Παρασκευής

Χίλαρι- Τράμπ:Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης για τη "μητέρα των μαχών"

Αντίστοιχα η έρευνα της New York Times και του CBS προ λίγων 24ωρων έδειχνε ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, με τους ερωτώμενους να δηλώνουν ότι έχουν ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν και την ανάλυση να δείχνει ότι δεν επηρεάζονται πλέον από τις αποκαλύψεις και τις κατηγορίες που εξαπολύονται από τα στρατόπεδα των δύο αντιπάλων. Συγκεκριμένα η Χίλαρι Κλίντον προηγείτο με 45% και ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί με 42%.

Στις μάχες ανά πολιτεία, η δημοσκόπηση του NBC News και της Wall Street Journal δίνει για τον Τραμπ προβάδισμα 5 μονάδων (45% προς 40%) στην Αριζόνα, οριακό προβάδισμα στην Τζόρτζια (45& - 44%) και διαφορά 9 μονάδων στο Τέξας (49%-40%).

Χίλαρι- Τράμπ:Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης για τη "μητέρα των μαχών" - εικόνα 2

Σε Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη “ποντάρει” η Χίλαρι

Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι και τα επιτελεία τους εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις πολιτείες αιχμής.

Για τον Τραμπ, η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα είναι πολιτείες άμεσου εκλογικού ενδιαφέροντος, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προσπαθεί να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό των 270 εκλεκτόρων για την εκλογή του.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον, που δείχνει να προηγείται σε μεγάλες πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη, φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει με άνεση τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτορικών ψήφων χωρίς να χρειάζεται να κερδίσει τη Φλόριντα ή τη Βόρεια Καρολίνα.

Ωστόσο, οι προεκλογικές εξελίξεις προδιαγράφουν μία προσπάθεια συγκέντρωσης ψήφων κυριολεκτικά έως την τελευταία στιγμή, ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα της προεκλογικής εκστρατείας.

Πως θα κινηθούν οι μαύροι ψηφοφόροι

Η Βόρεια Καρολίνα θεωρείται το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Κλίντον να καρπωθεί την τεράστια υποστήριξη των μαύρων στον πρώτο μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει οριακά στη Βόρεια Καρολίνα το 2008, όπου ηττήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Η εκστρατεία της Κλίντον καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για να μεταστραφεί ξανά αυτή η πολιτεία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι εννιά στους δέκα μαύρους υποστηρίζουν την πρώην Πρώτη Κυρία. Μολαταύτα, ελάχιστοι μαύροι δηλώνουν ότι η υποψηφιότητα της Κλίντον τους ενθουσιάζει.

Τον Σεπτέμβριο ο Ομπάμα είχε απευθύνει μια απερίφραστη προειδοποίηση στους μαύρους. «Έπειτα από την ιστορική συμμετοχή το 2008 και το 2012, ιδιαίτερα αυτή της κοινότητας των μαύρων, θα το θεωρήσω προσωπική προσβολή, μια προσβολή εναντίον της κληρονομιάς μου, αν αυτή η κοινότητα δεν επιδείξει την ίδια επαγρύπνηση και δεν κινητοποιηθεί σε αυτές τις εκλογές», δήλωσε σε ένα δείπνο των αφροαμερικανών στο Κογκρέσο, συμπληρώνοντας ότι κάθε ψήφος μετράει.

Χωρίς ενθουσιασμό οι ισπανόφωνοι

Το ποσοστό των Ισπανόφωνων που θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές φέτος μπορεί να είναι μικρότερο απ’ό,τι στις δύο προηγούμενες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών Pew, παρά τις προσπάθειες οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, που έχουν εξοργιστεί με την αντιμεταναστευτική ρητορική του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ,να τους πείσουν να πάνε στις κάλπες.

Περίπου το 89% των εγγραμμένων ισπανόφωνων ψηφοφόρων δηλώνουν πως σχεδιάζουν να ψηφίσουν στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, από 91% στη αντίστοιχη έρευνα που είχε διενεργηθεί τον Οκτώβριο του 2012 και 94% σε μια έρευνα τον Ιούλιο του 2008. Στην εφετινή δημοσκόπηση, το 10% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει στις εκλογές, ενώ το υπόλοιπο 1% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη.

Συγκριτικά, περίπου το 96% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους σχεδιάζουν να ψηφίσουν στις 8 Νοεμβρίου, ανέφερε το Pew.

Οι Ισπανόφωνοι, ένα ταχέως αυξανόμενο τμήμα του εκλογικού σώματος στις ΗΠΑ με αυξανόμενη επιρροή σε «αμφίρροπες» πολιτείες όπως η Φλόριντα και η Νεβάδα, τείνουν να ψηφίζουν Δημοκρατικούς και προτιμούν με μεγάλα ποσοστά την Κλίντον έναντι του Τραμπ. Περίπου το 58% υποστηρίζουν την Κλίντον έναντι 19% που υποστηρίζουν τον Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Ένα 10% τάσσεται υπέρ του ανεξάρτητου υποψηφίου Γκάρι Τζόνσον και το 6% προτιμά τον υποψήφιο των Πρασίνων Τζιλ Στάιν.

Όμως το ποσοστό συμμετοχής των Ισπανόφωνων τείνει να είναι πολύ μικρότερο από εκείνο των λευκών και των Αφροαμερικανών, αμβλύνοντας την επίδρασή τους στην πολιτική των φυλών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΕΝΕΣΗ 22 Οκτ 2021 | 10:23

Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στην Αλαμπάμα - Είχε καταδικαστεί πριν από 30 χρόνια για τη δολοφονία μιας γυναίκας

Ο Γουίλι Σμιθ κρίθηκε ένοχος το 1991 για τον φόνο της 22χρονης Σάρμα Ρουθ Τζόνσον, αδελφής αστυνομικού, στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα και τα 30 τελευταία χρόνια περίμενε να εκτελεστεί.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 22 Οκτ 2021 | 07:07

Στιβ Μπάνον: Αντιμέτωπος με ποινική δίωξη ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ

Ποινική δίωξη κατά του Στιβ Μπάνον εισηγήθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 22 Οκτ 2021 | 00:02

"Χαστούκι" στην Τουρκία: Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Μπλίνκεν να μην πουληθούν F-16

Με μια διακομματική επιστολή, Αμερικανοί βουλευτές εκφράζουν στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την αντίθεσή τους στην πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΙΑΤ 21 Οκτ 2021 | 18:02

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Ας αφήσει τα κλισέ κι ας απαντήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ που δηλώνει "έκπληκτος"

"Είναι όπως τα μνημόνια. Πρώτα θα τα έσκιζαν και στη συνέχεια έγιναν οι καλύτεροι μαθητές" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 15:15

Ερντογάν σε ΗΠΑ: "Τα λεφτά μας πίσω" για τα F-35 - Άγρια επίθεση σε Μακρόν και... σύγκριση με Σιράκ

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πάρει πίσω το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει πληρώσει για τα F-35

ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ 21 Οκτ 2021 | 14:01

"Aπόβαση" στην Αλεξανδρούπολη: Κατέπλευσε το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό "USNS Yuma" [εικόνες - βίντεο]

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το USNS YUMA. Σύσκεψη για την έλευση των ελικοπτέρων.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:19

Ο Πάιατ "κάρφωσε" τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με τις ΗΠΑ- Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου και τα καρφιά από τη ΝΔ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις- Όλα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε…

ΕΧΕΙ ΕΚΔΙΩΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 21 Οκτ 2021 | 07:15

"Truth Social": Ο Τραμπ ανακοίνωσε την ίδρυση του δικού του... μέσου κοινωνικής δικτύωσης

"Ζούμε σε έναν κόσμο που οι Ταλιμπάν έχουν τεράστια παρουσία στο Twitter, μολαταύτα ο αγαπημένος σας Αμερικανός πρόεδρος φιμώνεται. Αυτό είναι απαράδεκτο", είπε.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:02

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Σε αποκλεισμό βάση του Πολεμικού Ναυτικού στο Μέριλαντ, λόγω απειλής για βόμβα

Η βάση Επιχειρησιακής Υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού (NSA) στη Μπιθεσντά του Μέριλαντ τέθηκε σε αποκλεισμό λόγω μιας απειλής για βόμβα

ΣΤΙΣ ΗΠΑ 20 Οκτ 2021 | 07:56

Μοντέλο του Instagram που είχε επισκεφτεί τη Μύκονο και τη Σαντορίνη μαχαίρωσε τον φίλο της

Περιοριστικά μέτρα επέβαλε το δικαστήριο σε ένα 22χρονο μοντέλου στις ΗΠΑ που μαχαίρωσε τον φίλο της.

ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΦΕΙΑ 19 Οκτ 2021 | 22:34

Αδιανόητη φρίκη στις ΗΠΑ: Βίασαν γυναίκα στο μετρό και οι επιβάτες τραβούσαν βίντεο

Για τον βιασμό συνελήφθη ένας 35χρονος στις ΗΠΑ - Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η σεξουαλική επαφή ήταν συναινετική, κάτι που η γυναίκα διαψεύδει.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ 19 Οκτ 2021 | 15:56

ΗΠΑ: Ανοίγει δρόμο; για κυρώσεις στην Τουρκία και για τη Λιβύη - Τι λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές

Υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου για την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 11:51

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Διπλή εξεταστική για ΜΜΕ και γκάλοπ αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να "δραπετεύσει"

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για διπλή Εξεταστική Επιτροπή για την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.