Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για τον 15χρονο Μπερκίν

Νεκρός διαδηλωτής στην Κωνσταντινούπολη – Δεκάδες συλλήψεις - Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο - Ερντογάν: Οι διαδηλώσεις δεν είναι δημοκρατικός τρόπος έκφρασης

|
SHARE THIS
0
SHARES

Βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν για ακόμη μια φορά στην Τουρκία, αυτή την φορά με αφορμή τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν. Μετά την κηδεία του την Τετάρτη ακολούθησαν πολλά επεισόδια σε διάφορες πόλεις της χώρας με αποτέλεσμα να χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές. Το Reuters κάνει λόγο για έναν νεκρό, ο οποίος κατέληξε μετά από τραυματισμό που υπέστη στο κεφάλι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων ομάδων διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη. Το Bloomberg μιλά και για ένα δεύτερο νεκρό, αστυνομικό, που υπέστη καρδιακή προσβολή πιθανότατα λόγω της υπερβολίκης χρήσης δακρυγόνων.

Κηδεία 

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στην κηδεία του Μπερκίν Ελβάν στην Κωνσταντινούπολη και χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας με συνθήματα όπως «Αθάνατος Μπερκίν Ελβάν», «Το κράτος δολοφόνος θα λογοδοτήσει», «Δολοφόνε Ταγίπ» και «Παντού είναι ο Μπερκίν, παντού είναι η αντίσταση».

)

«Αλέξη είσαι αδελφός μου», αναγραφόταν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης κάτω από την φωτογραφία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενώ οι τουρκικές εφημερίδες τόνιζαν την ομοιότητα και την ίδια τύχη που είχαν τα δύο παιδιά.

)

Η κηδεία μεταδόθηκε σε απ' ευθείας σύνδεση και από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν δεχθεί σφοδρή κριτική για την ελλειπή κάλυψη των διαδηλώσεων στην πλατεία Γκεζί το περασμένο καλοκαίρι.

)

Ανένδοτος ο Ερντογάν

Την ώρα της κηδείας πρωθυπουργός Ερντογάν βρισκόταν στη Σίρτη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στο πλαίσιο περιοδείας για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Στην διάρκειας μιας ώρας ομιλίας του δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο νεκρό Μπερκίν. Αργότερα ωστόσο δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις, 18 μέρες πριν από τις εκλογές «δεν αποτελούν δημοκρατικό τρόπο έκφρασης». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook