Χιλιάδες Πορτογάλοι στρατιωτικοί διαδήλωσαν ενάντια στη λιτότητα

Πορεία στους δρόμους της Λισαβόνας πραγματοποιήσαν Πορτογάλοι στρατιωτικοί ενάντια στις νέες περικοπές των εισοδημάτων τους -Είχε προηγηθεί αντίστοιχη διαμαρτυρία αστυνομικών

xiliades-portogaloi-stratiwtikoi-diadilwsan-enantia-sti-litotita
SHARE THIS
0
SHARES

Με το τραγούδι του Πάουλο ντε Καρβάλιο «E Depois do Adeus» -που έγινε το σύνθημα για την έναρξη της Επανάστασης των Γαρυφάλλων, στις 25 Απριλίου 1974- ξεκίνησε η πορεία χιλιάδων Πορτογάλων στρατιωτικών που κατέβηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας διαμαρτυρόμενοι για τις νέες περικοπές των εισοδημάτων τους που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του 2014.

Με μαύρες σημαίες και πλακάτ ενάντια στην «ταπείνωση»

Οι στρατιωτικοί πήραν τη σκυτάλη της διαμαρτυρίας από τους αστυνομικούς

Μια εβδομάδα μετά τη διαδήλωση των αστυνομικών, οι στρατιωτικοί (5.000 σύμφωνα με τους οργανωτές) πραγματοποίησαν πορεία κρατώντας μαύρες σημαίες για να δείξουν τη «δραματική κατάσταση» που βιώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και πανό κατά της «ταπείνωση» των στρατιωτικών και ενάντια στις απόπειρες «διάλυσης των ενόπλων δυνάμεων».

«Η κατάσταση των στρατιωτικών επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Ολο και περισσότεροι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιο, να χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευση των παιδιών τους ή να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μανουέλ Περέιρα Κρασέλ, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Πλήττεται η αξιοπρέπειά μας»

Υστερα από 40 χρόνια υπηρεσίας, ο συνταγματάρχης είδε το μισθό του να μειώνεται στα 1.800 ευρώ, 700 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2010, πριν από την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας στην Πορτογαλία. «Πλήττεται η αξιοπρέπειά μας. Οι σημερινοί πολιτικοί αδιαφορούν τελείως για την τύχη μας», πρόσθεσε ο Κρασέλ.

Η Λισαβόνα έχει δεσμευθεί έναντι της Τρόικας των πιστωτών της (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 4% του ΑΕΠ μέσα του 2014. Από το Μάιο του 2011, όταν και έλαβε δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Πορτογαλία εφαρμόζει σκληρή δημοσιονομική λιτότητα, που μεταφράζεται σε δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook