Χονγκ Κονγκ: Η επανάσταση της ομπρέλας!

Στο Χονγκ Κονγκ η ομπρέλα έχει γίνει το σύμβολο των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας και της πολιτικής ανυπακοής.

SHARE THIS
0
SHARES

Στο Χονγκ Κονγκ συνήθως χρησιμεύει για να προφυλάσσει από τον ήλιο και σπανιότερα από τη βροχή: η ομπρέλα, χρήσιμη επίσης για την προστασία από τα δακρυγόνα, έχει γίνει το σύμβολο των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Αυτό το τυπικό αξεσουάρ των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ δίνει τώρα το όνομά του στο κίνημα των πολιτών που ζητούν από το Πεκίνο περισσότερες πολιτικές ελευθερίες

Οι κάτοικοι αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας που πέρασε υπό κινεζική κηδεμονία είναι συνηθισμένοι στις ξαφνικές αλλαγές του καιρού και σπάνια βγαίνουν χωρίς ομπρέλα.

Αυτό το τυπικό αξεσουάρ των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ δίνει τώρα το όνομά του στο κίνημα των πολιτών που ζητούν από το Πεκίνο περισσότερες πολιτικές ελευθερίες.

Η έκφραση «επανάσταση των ομπρελών» κάνει θραύση σήμερα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ένα πανό με σύνθημα για την εν λόγω επανάσταση εθεάθη επίσης πάνω σ' ένα οδόφραγμα το οποίο υψώθηκε μπροστά από ένα σταθμό του μετρό.

Οι διαδηλώσεις, κατά τις οποίες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν από το Πεκίνο περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, πήραν βίαιη τροπή χθες, Κυριακή, όταν η αστυνομία έκανε άφθονη χρήση αερίου πιπεριού και δακρυγόνων για να προσπαθήσει να τις διαλύσει.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων είναι πολλοί φοιτητές και μαθητές, βρέθηκαν με μοναδικό μέσο άμυνας τις ομπρέλες. Ή σχεδόν μοναδικό: οι χειρουργικές μάσκες, τα γυαλιά του σκι και η μεμβράνη για τρόφιμα με την οποία τυλίγουν το πρόσωπο, χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως.

"Η ομπρέλα είναι πιθανόν το πιο εντυπωσιακό σύμβολο αυτών των διαδηλώσεων", λέει η Κλόντια Μο, μια βουλευτής υπέρ της δημοκρατίας. "Οι διαδηλώσεις μας ήταν άλλοτε τόσο ειρηνικές. Σήμερα το σπρέι πιπεριού έχει γίνει τόσο συνηθισμένο ώστε πρέπει να προφυλαγόμαστε απ' αυτό με τις ομπρέλες", υπογραμμίζει. "Οι αστυνομικοί, αυτοί έχουν ασπίδες πολύ αποτελεσματικές".

"Δεν έχουμε όπλα, έχουμε μόνο ομπρέλες", λέει η Κέιλι Λάου, μια 25χρονη νοσηλεύτρια που πέρασε τη νύκτα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της πόλης, εξοπλισμένη με το ροζ αξεσουάρ της.

Η εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής που σιγοβράζει εδώ και εβδομάδες στην πρώην βρετανική αποικία επιταχύνθηκε ξαφνικά στη διάρκεια του σαββατοκύριακου και το Χονγκ Κονγκ γνώρισε τις χειρότερες πολιτικές ταραχές από το 1997, τότε που είχε περάσει υπό την κηδεμονία της Κίνας.

Xάος στο Χονγκ Κονγκ από τις διαδηλώσεις κατά της Κίνας

Φωτογραφίες: Reuters/ΕPA

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook