Χονγκ Κονγκ: Οι εκατό μέρες κινητοποίησης & η εφευρετικότητα

Η πρώην βρετανική αποικία διέρχεται από τον Ιούνιο τη χειρότερη πολιτική κρίση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χονγκ Κονγκ: Οι εκατό μέρες κινητοποίησης & η εφευρετικότητα

Τραγούδια, ανθρώπινες αλυσίδες, θεάματα με λέιζερ... Η μακρά διάρκεια της κινητοποίησης στο Χονγκ Κονγκ, η οποία βρίσκεται σήμερα στην 100η ημέρα της, εξηγείται και από την εντυπωσιακή δημιουργικότητα των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας.

Η πρώην βρετανική αποικία διέρχεται από τον Ιούνιο τη χειρότερη πολιτική κρίση μετά την επιστροφή της το 1997 στην Κίνα, με σχεδόν καθημερινές κινητοποιήσεις για να καταγγελθεί η οπισθοχώρηση των ελευθεριών και να απαιτηθούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Χονγκ Κονγκ: Οι εκατό μέρες κινητοποίησης & η εφευρετικότητα

«Ας είμαστε σαν το νερό»

Η επινοητικότητα των διαδηλτών θα μπορούσε να συνοψισθεί στη διατύπωση «Be water» («Να είσαι σαν το νερό») του σταρ του κουνγκ φου που καταγόταν από το Χονγκ Κονγκ, του Μπρους Λι (1940-1973), την οποία και χρησιμοποίησε το κίνημα σαν μότο. Οι διαδηλωτές πρέπει δηλαδή να είναι απρόβλεπτοι, ασύλληπτοι, να προσαρμόζονται.

Συγκεκριμένα το ζήτημα είναι να παραμένουν σε κίνηση και να πολλαπλασιάζουν τους τρόπους δράσης τους ώστε να θέτουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δοκιμασία τις δυνατότητες των αστυνομικών δυνάμεων.

Όμως αυτό σημαίνει επίσης πως πρέπει να αποδεικνύονται δημιουργικοί όσον αφορά τους τρόπους δράσης ώστε να ξεπερνούν τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων. Έτσι ορισμένοι οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις πολιτών για να δουν... βιτρίνες καταστημάτων, άλλοι γιγάντια πικ-νικ ή δήθεν θρησκευτικές συγκεντρώσεις.

Και είναι εντελώς φυσικό το γεγονός ότι το σαββατοκύριακο αυτό, με την ευκαιρία της γιορτής των μέσων του φθινοπώρου, τα παραδοσιακά γλυκίσματα δεν είναι πλέον διακοσμημένα με κινεζικά ιδεογράμματα, αλλά με το σύνθημα «Be Water».

Τραγουδώντας

Όπως και στη διάρκεια του «Κινήματος των ομπρελών», το 2014, η μουσική είναι πανταχού παρούσα.

Στην αρχή της κινητοποίησης, ακουγόταν συνεχώς ο ύμνος «Ψάλλε Αλληλούια στον Κύριο», ο οποίος φανέρωνε εξάλλου τον ρόλο στην κινητοποίηση που διαδραμάτιζε η χριστιανική κοινότητα.

Χονγκ Κονγκ: Οι εκατό μέρες κινητοποίησης & η εφευρετικότητα - εικόνα 2

Στους διαδηλωτές αρέσει επίσης να τραγουδούν το «Do You Hear the People Sing?», ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του μιούζικαλ «Οι Άθλιοι».

Όμως εδώ και δύο εβδομάδες η κινητοποίηση φαίνεται να έχει βρει τον ύμνο της: το τραγούδι «Δόξα στο Χονγκ Κονγκ», ενός ανώνυμου συνθέτη, το οποίο εμφανίσθηκε στο YouTube στις 31 Αυγούστου.

Θέαμα λέιζερ

Δείκτες λέιζερ είχαν χρησιμοπιηθεί αρχικά στην πρώτη γραμμή από τους διαδηλωτές που ήθελαν να δείξουν στους συντρόφους τους τις θέσεις των δυνάμεων της τάξης, να διαταράξουν την αστυνομική επιτήρηση ή τις συσκευές αναγνώρισης προσώπων.

Χονγκ Κονγκ: Οι εκατό μέρες κινητοποίησης & η εφευρετικότητα - εικόνα 3

Χονγκ Κονγκ: Οι εκατό μέρες κινητοποίησης & η εφευρετικότητα - εικόνα 4

Η χρήση τους γενικεύθηκε όταν σ' έναν φοιτητή, που συνελήφθη με δέκα λέιζερ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για οπλοκατοχή.

Έκτοτε οι διαδηλωτές οργανώνουν τακτικά «θεάματα λέιζερ» στο περιθώριο των συγκεντρώσεων, όπως έκαναν στις αρχές Αυγούστου κατευθύνοντας τους δείκτες τους στον θόλο του Μουσείου του Διαστήματος.

Ανθρώπινες αλυσίδες

Οι πρώτες σχηματίσθηκαν στα τέλη Αυγούστου για την 30η επέτειο της διάσημης «Baltic Way», της αλυσίδας που οι κάτοικοι βαλτικών χωρών είχαν σχηματίσει το 1989 με αίτημα να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους.

Η πρωτοβουλία επανελήφθη, κυρίως από μαθητές Λυκείων που είδαν σ' αυτήν έναν τρόπο για να συνεχίσουν την κινητοποίηση μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Χονγκ Κονγκ: Οι εκατό μέρες κινητοποίησης & η εφευρετικότητα - εικόνα 5

«Τοίχοι του Λένον»

Είναι κι αυτοί μια κληρονομία του «Κινήματος των ομπρελών». Πολλές γέφυρες και σήραγγες πεζών διακοσμήθηκαν με πολύχρωμα αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων (post-it), αφίσες, φανάρια και διάφορα συνθήματα.

Αυτοί οι «Lennon Walls» («Τοίχοι του Λένον») είναι εμπνευσμένοι απ' αυτούς της Πράγας, ένας φόρος τιμής στα γκράφιτι για το θρυλικό πρώην μέλος των Μπητλς που δολοφονήθηκε το 1980.

Χονγκ Κονγκ: Οι εκατό μέρες κινητοποίησης & η εφευρετικότητα - εικόνα 6

Όταν στην αρχή αυτής της πρωτοβουλίας υποστηρικτές της κυβέρνησης πήγαν να σκίσουν τα έργα που ήταν κρεμασμένα στους τοίχους αυτούς κοντά στο τοπικό κοινοβούλιο, η απάντηση δεν άργησε. Άλλοι «τοίχοι» έκαναν την εμφάνισή τους και πολλαπλασιάσθηκαν σ' όλη την πόλη.

Η τέχνη της διαφωνίας

Ζωγραφιές, καλλιγραφία γλυπτά, κόμικς, στένσιλ... Καλλιτέχνες φαίνεται πως εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για την παραγωγή ενός έργου πολύ πλούσιου που ανανεώνεται αδιάκοπα.

Οι δημιουργίες αυτές διαδίδονται με τον πιο σύγχρονο τρόπο, στα φόρουμ στο Ίντερνετ και από smartphones σε smartphones μέσω του bluetooth ή της εφαρμογής Airdrop.

Αναπαράγονται επίσης σε φυλλάδια που διανέμονται στο μετρό ή αναρτώνται στους «Τοίχους του Λένον», που αποτελούν και οι ίδιοι ένα έργο διαφωνίας σε διαρκή εξέλιξη.

Το ραντεβού των 22:00

«Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ!», «Επανάσταση τώρα!»... Έχει γίνει ένα καθημερινό ραντεβού που, κυρίως στις περιοχές αμιγούς κατοικίας, σπάει τη νυκτερινή ησυχία.

Χονγκ Κονγκ: Οι εκατό μέρες κινητοποίησης & η εφευρετικότητα - εικόνα 7

Στις 22:00 ακριβώς, διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας βγαίνουν στο μπαλκόνι τους ή βγάζουν το κεφάλι από το παράθυρό τους για να φωνάξουν συνθήματα, σε νυκτερινές «μάχες» που αντηχούν ανάμεσα στους ουρανοξύστες.

Η δράση αυτή είναι εμπνευσμένη από τα ηχηρά «κασερολάσος» στη λατινική Αμερική, όταν η αντιπολίτευσή σημαίνει τη δυσαρέσκειά της χτυπώντας κατσαρόλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΚΑΔΕΣ ΓΑΛΛΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ 06 Μαϊ 2021 | 12:30

Στα πρόθυρα σύγκρουσης Βρετανία και Γαλλία για το... ψάρεμα στο νησάκι Τζέρσεϊ

Δύο περιπολικά σκάφη του βρετανικού ναυτικού βρίσκονται στο νησί Τζέρσεϊ - Στην περιοχή βρίσκονται και περίπου 100 γαλλικά αλιευτικά σκάφη - Ζητούν να επιτραπεί η αλιεία.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 06 Μαϊ 2021 | 12:08

Κορονοϊός: Η γερμανική CureVac καταγγέλλει τις ΗΠΑ για σαμποτάζ στην παραγωγή του εμβολίου της

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την εξαγωγή ορισμένων συστατικών για την παραγωγή του εμβολίου της για τον κορονοϊό, υποστηρίζει η CureVac

ΤΟ AKP 06 Μαϊ 2021 | 12:02

Στα τάρταρα η δημοτικότητα του κόμματος του Ερντογάν - Χάνει σχεδόν 16 μονάδες από το 2018

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων METROPOLL το τουρκικό κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ) παρουσιάζει εντυπωσιακή πτώση.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ 06 Μαϊ 2021 | 11:24

Η φον ντερ Λάιεν στηρίζει την πρόταση Μπάιντεν: Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας για τα εμβόλια

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι "έτοιμη να συζητήσει" άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ TAGESSCHAU 06 Μαϊ 2021 | 11:13

Γκρίζοι Λύκοι: Εξελίσσονται στη μεγαλύτερη ακροδεξιά εξτρεμιστική ομάδα της Γερμανίας

Οι Γκρίζοι Λύκοι διατηρούν την ιδεολογία του μίσους ενάντια στις μειονότητες, μεταδίδουν συστηματικά τις ρατσιστικές απόψεις τους σε όλη τη Γερμανία με περισσότερα από 18.000 μέλη.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΛΝΤΑ 06 Μαϊ 2021 | 08:17

"Βράζει" η Παλαιστίνη: Νεκρός 16χρονος από πυρά του ισραηλινού στρατού στην Δυτική Όχθη [βίντεο]

Ο 16χρονος Σαϊντ Γιούσεφ Μουχάμαντ Ουντέχ "πέθανε από σοβαρούς τραυματισμούς που προκλήθηκαν από πραγματικά πυρά" που έριξε ο ισραηλινός στρατός στην πόλη Όλντα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η IFPMA 06 Μαϊ 2021 | 08:12

Εμβόλια κορονοϊού: "Κλαίνε" οι φαρμακοβιομήχανοι μετά τη δήλωση Μπάιντεν που στηρίζει την άρση της πατέντας

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

ΜΑΡΙΟ ΤΣΕΡΤΣΙΕΛΟ ΡΕΓΚΑ 06 Μαϊ 2021 | 08:08

Το έγκλημα που συγκλόνισε την Ιταλία: Ισόβια στους δύο Αμερικανούς τουρίστες για τη δολοφονία αστυνομικού

Δικαστήριο της Ρώμης επέβαλε ποινές ισόβιας κάθειρξης σε δύο Αμερικανούς τουρίστες για τη δολοφονία ενός αστυνομικού το 2019 στην Ιταλία.

ΣΧΕΔΟΝ 4.000 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΝΑ 24ΩΡΟ 06 Μαϊ 2021 | 07:08

"Ματώνει" η Ινδία: Νέο "μαύρο" ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων

Η Ινδία ανέφερε σήμερα περισσότερα από 400.000 περιστατικά μολύνσεων από κορονοϊό κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 05 Μαϊ 2021 | 23:21

Ο Μπάιντεν γράφει ιστορία: Στηρίζει την άρση της πατέντας των εμβολίων για να τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ είναι υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που κατέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες

ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 05 Μαϊ 2021 | 18:44

Απίστευτο: Η Σερβία δίνει 25 ευρώ σε κάθε πολίτη της για να εμβολιαστεί – Ταβέρνα προσφέρει δωρεάν ψητά και… εμβόλια [Εικόνες]

Μέχρι και σε ταβέρνες γίνονται εμβολιασμοί στη Σερβία – Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι τόσο μικρό που δεν χρειάζεται να κλείσεις ραντεβού.

Η ΧΩΡΑ ΕΙΧΕ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 16 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ 05 Μαϊ 2021 | 18:21

Κορονοϊός: Ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer για εφήβους από 12 ετών

Οι αρχές του Καναδά εγκρίνουν το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για τους εφήβους από 12 ετών

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΣ 05 Μαϊ 2021 | 17:52

Κορονοϊός: Αποκάλυψη Φάουτσι - Προς έγκριση "πολύ σύντομα" το εμβόλιο της Pfizer για εφήβους 12-15 ετών στις ΗΠΑ

"Σύντομα η FDA θα εκδώσει άδεια έκτακτης ανάγκης για τη χρήση του εμβολίου Pfizer κατά του κορονοϊού για εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών" δήλωσε ο Δρ. Άντονι Φάουτσι