Χούντα στη Μιανμάρ: ΟΙ G7 καταδικάζουν τη βία κατά διαδηλωτών - Κυρώσεις από την ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καταδίκασαν τη βία που διαπράχθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι στρατιωτικοί υπεύθυνοι του πραξικοπήματος στην Μιανμάρ τελούν σήμερα Δευτέρα υπό καθεστώς πίεσης μετά την χθεσινή υιοθέτηση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ νέων κυρώσεων σε βάρος τους και την σημερινή καταδίκη από τις χώρες της G7 της χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των διαδηλωτών, αλλά και λόγω των διαδηλώσεων που διοργανώνονται στη χώρα, οι οποίες είναι από τις μαζικότερες μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καταδίκασαν σήμερα απερίφραστα τη βία που διαπράχθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ σε βάρος διαδηλωτών που αντιτίθενται στο στρατιωτικό πραξικόπημα και τις κάλεσαν να δείξουν "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση".

"Εμείς οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, όπως και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία που διαπράχθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ σε ειρηνικές διαδηλώσεις", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η χρήση πραγματικών σφαιρών κατά άοπλων ανθρώπων είναι απαράδεκτη", προσθέτουν, καλώντας τον στρατό και την αστυνομία της Μιανμάρ να δείξουν "την μέγιστη αυτοσυγκράτηση" και "να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, οι αρχές της Μιανμάρ δεν έχουν παύσει να εντείνουν την προσφυγή στη βία προκειμένου να αποδυναμώσουν την κινητοποίηση αυτών που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας, κάνοντας χρήση σφαιρών καλυμμένων με ελαστικό, δακρυγόνων, αντλιών νερού υπό πίεση και ακόμη μερικές φορές πραγματικών σφαιρών κατά των διαδηλωτών.

Τα μέτρα που λαμβάνει η χούντα, τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο διεθνών κυρώσεων, δεν αποτρέπουν τους διαδηλωτές να κατέβουν στους δρόμους και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Δευτέρα ξανά για να διαμαρτυρηθούν για το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι διακοπές τις νυχτερινές ώρες της λειτουργίας του διαδικτύου, για τις οποίες έχει δώσει εντολή ο στρατός, εγείρουν φόβους ότι οι αρχές μπορεί να τις εκμεταλλευτούν για να προχωρήσουν σε μαζικές συλλήψεις.

Μέχρι σήμερα, τρεις διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχει σκοτωθεί κι ένας άνδρας που έκανε περιπολίες για την αποφυγή συλλήψεων στην συνοικία του στην οικονομική πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Ρανγκούν.

"Καταδικάζουμε τον εκφοβισμό και την καταστολή αυτών που αντιτίθενται στο πραξικόπημα", υπογραμμίζουν οι υπουργοί της G7, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για την "καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης", κυρίως τις διακοπές στο ίντερνετ.

Στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί της Ομάδας των Επτά καταδικάζουν επίσης για άλλη μια φορά το πραξικόπημα και ζητούν την απελευθέρωση "άνευ όρων" αυτών που κρατούνται "αυθαίρετα", μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η ντε φάκτο ηγέτιδα της κυβέρνησης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων κατά ακόμη δύο ηγετών της στρατιωτικής χούντας που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Σου Τσι, του στρατηγού Μάουνγκ Μάουνγκ Κιάου, ο οποίος είναι επικεφαλής της στρατιωτικής αεροπορίας, και του αντιστράτηγου Μόε Μιντ Τουν.

Παρόμοια μέτρα είχαν ήδη ανακοινωθεί από την Ουάσινγκτον πριν από περίπου 10 ημέρες, με στόχο πολλούς ηγέτες της χούντας, μεταξύ των οποίων τον επικεφαλής της, τον στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

"Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε κι άλλα μέτρα κατά αυτών που διαπράττουν βίαιες ενέργειες και καταστέλλουν την βούληση του λαού. Δεν θα διστάσουμε να υποστηρίξουμε τον λαό της Μιανμάρ", προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε εξάλλου "τον στρατό και την αστυνομία να σταματήσουν οποιαδήποτε επίθεση κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, να απελευθερώσουν άμεσα όλους τους ανθρώπους που κρατούνται άδικα, να σταματήσουν τις επιθέσεις και τους εκφοβισμούς κατά των δημοσιογράφων και των ακτιβιστών και να αποκαταστήσουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση" της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μόλις μερικές ώρες μετά την απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις κατά των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συμφερόντων των στρατιωτικών υπευθύνων για το πραξικόπημα.

"Οποιαδήποτε άμεση οικονομική βοήθεια (...) στα προγράμματα μεταρρύθμισης της κυβέρνησης αναστέλλεται", δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ΕΕ δεν σκοπεύει να μειώσει το επίπεδο των εμπορικών σχέσεών της με την Μιανμάρ, καθώς κάτι τέτοιο φοβάται ότι θα είχε επιπτώσεις στον πληθυσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Προσευχόμαστε γι'αυτούς"

Οι κυρώσεις αυτές επιβλήθηκαν μετά την χρήση από τον στρατό σφαιρών καλυμμένων με ελαστικό, δακρυγόνων, αντλιών νερού υπό πίεση, ορισμένες φορές ακόμη και πραγματικών σφαιρών κατά των διαδηλωτών.

Ο στρατός ανέπτυξε επίσης επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους της Ρανγκούν, ενώ για να εμποδιστεί η συνάθροιση διαδηλωτών, ο στρατός έστησε και οδοφράγματα σε διασταυρώσεις δρόμων και σε αρτηρίες που οδηγούν σε πρεσβείες.

Μετά το πραξικόπημα, περισσότεροι από 680 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή έχουν καταδικαστεί, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής των πολιτικών κρατουμένων, και σχεδόν όλοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή.

Παρά τα μέτρα ωστόσο των στρατιωτικών αρχών, οι διαδηλωτές δεν έχουν αποθαρρυνθεί.

Μεταξύ αυτών που κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν βρίσκονται πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε τράπεζες, υγειονομικό προσωπικό και εργαζόμενοι σε δημόσια έργα, οι οποίοι έχουν σταματήσει να εργάζονται σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Τα αιτήματα για διακοπή της εργασίας έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις δραστηριότητες της διοίκησης, των επιχειρήσεων και των τραπεζών, ενώ οι στρατιωτικές αρχές απείλησαν την Κυριακή με προσφυγή σε θανάσιμη βία για να δοθεί τέλος στην "αναρχία".

Χθες Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ναϊπιντάου, την πρωτεύουσα της χώρας.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν ενώ η αστυνομία συνέχισε την καταδίωξη διαδηλωτών στους γύρω δρόμους.

Την ίδια ώρα στην Ρανγκούν οι διαδηλωτές συνέχισαν πορεία διαμαρτυρίας παρά την παρουσία δυνάμεων της τάξης και των οδοφραγμάτων που είχαν στηθεί στην πόλη.

Αυτοί είχαν πάρει μέρος σε αυτοσχέδιες ολονυχτίες που έγιναν στη μνήμη των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν.

"Μπορούμε μόνον να προσευχηθούμε γι'αυτούς", δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

"Μολονότι είμαστε λυπημένοι, οι φωνές μας θα εισακουσθούν από τη διεθνή κοινότητα", πρόσθεσε ο Θούρα Μίο, ο οποίος είναι φοιτητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ ΗΠΑ 03 Μαρ 2021 | 10:08

Κορονοϊός: Η Merck θα βοηθήσει στην παραγωγή των εμβολίων της Johnson & Johnson με παρέμβαση Μπάιντεν

Για να επιταχυνθεί η αργή σε σχέση με τις αρχικές υποσχέσεις παραγωγή του εμβολίου της μιας δόσης η Merck & Co Inc θα βοηθήσει την Johnson & Johnson.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 03 Μαρ 2021 | 08:34

O Mπάιντεν υπόσχεται εμβόλιο για όλους τους Αμερικανούς μέχρι τα τέλη Μαΐου

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπόσχεται επαρκείς δόσεις εμβολίων για όλους τους Αμερικανούς ενήλικες "μέχρι τα τέλη Μαΐου".

ΠΡΟΑΝΑΚΡΟΥΣΜΑ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ 03 Μαρ 2021 | 06:51

Πρώτη ήττα για τον Μπάιντεν στο Κογκρέσο - Απορρίφθηκε η υποψήφια υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό

Ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε χθες να αποσύρει την υποψηφιότητα αυτής που ήθελε να αναλάβει την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο.

"Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΑΠΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ" 02 Μαρ 2021 | 16:41

Κομισιόν: Στηριζόμαστε στον EMA για τα εμβόλιά μας - Για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

"Το θέμα δεν είναι ότι η στρατηγική έχει καταρρεύσει", είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, καθώς οι χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα για δικούς τους προμηθευτές.

ΕΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΗΔΗ 02 Μαρ 2021 | 10:45

Κορονοϊός: Φόβοι για τέταρτο κύμα στις ΗΠΑ λόγω των μεταλλάξεων

Πονοκέφαλο προκαλούν στους λοιμωξιολόγους τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 02 Μαρ 2021 | 06:52

Ο Σπάικ Λι ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τα 20 χρόνια από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι ετοιμάζει σειρά ντοκιμαντέρ ενόψει της 20ής επετείου της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 02 Μαρ 2021 | 06:38

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι ανακοινώνουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων για να τιμωρηθεί η Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, πιθανόν ήδη από σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 01 Μαρ 2021 | 11:56

Φον ντερ Λάιεν: Τον Μάρτιο η πρόταση για το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

"Όσο για το θέμα του πώς θα μοιάζει το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο, θα υποβάλουμε μια νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο", δήλωσε η φον ντερ Λάιεν για το πιστοποιητικό του εμβολιασμού.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 01 Μαρ 2021 | 11:26

Atlantic: Η ζωή μετά την πανδημία - Καλοκαίρι με σχετική κανονικότητα - Πιθανό πισωγύρισμα από το φθινόπωρο

Τους πιο κρύους μήνες του επομένου φθινοπώρου και του χειμώνα ο κορονοϊός μπορεί να γίνει ξανά πιο αισθητός, αλλά δύσκολα θα είναι τόσο επικίνδυνος όσο φέτος τον χειμώνα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ 01 Μαρ 2021 | 09:29

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Την Τρίτη ξεκινάνε οι πρώτες παραλαβές του εμβολίου της Johnson & Johnson

Τα πρώτα εμβόλια της Johnson & Johnson αναμένομνται στις ΗΠΑ την Τρίτη.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 01 Μαρ 2021 | 06:36

Ο Τραμπ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2024

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση αφότου εγκατέλειψε την εξουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2024.

"ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ" 28 Φεβ 2021 | 19:04

"Άστραψε και βρόντηξε" ο Χαρδαλιάς: "Κρατήστε κάποιοι τις κατάρες και τους εξυπνακισμούς"

Γιατί ο Νίκος Χαρδαλιάς επιτέθηκε δριμύτατα σε δήθεν αναλυτές. Ο χάρτης που παρουσίασε.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ EMA 28 Φεβ 2021 | 18:48

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου οι πρώτες δόσεις στην Ευρώπη, λέει η Γαλλία

Στόχος είναι η παράδοση 600 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου αυτού στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του Ιουνίου.