Follow us

Χρονιά των ανθρωπιστικών κρίσεων και του εξτρεμισμού το 2018

Το think tank ACAPS που εδρεύει στη Γενεύη έδωσε στη δημοσιότητα την -άκρως ζοφερή- έκθεσή του σχετικά με τις ανθρωπιστικές κρίσεις και τον ισλαμικό εξτρεμισμό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χρονιά των ανθρωπιστικών κρίσεων και του εξτρεμισμού το 2018

Το think tank ACAPS που εδρεύει στη Γενεύη και προσφέρει υποστήριξη στο προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων με καθημερινή παρατήρηση και ανάλυση σε 150 χώρες, έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των ανθρωπιστικών κρίσεων την επόμενη χρονιά, η οποία φέρει τον τίτλο «Ανθρωπιστική Επισκόπηση: Μια ανάλυση των σημαντικών κρίσεων για το 2018».

Σε αυτήν, περιλαμβάνονται ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για την επικείμενη επιδείνωση των ανθρωπιστικών κρίσεων εντός του 2018. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός αναμένεται να συνεχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του προκαλώντας τον θάνατο και συγκρούσεις.

Οι ανθρωπιστικές κρίσεις

Οι ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλον τον κόσμο θα επιδεινωθούν τον ερχόμενο χρόνο, καθώς δεν προβλέπεται οποιαδήποτε ύφεση στους εμφυλίους πολέμους που μαίνονται στην Αφρική, αλλά ούτε και βελτίωση της κατάστασης που προσομοιάζει σε λιμό στις περιοχές που μαστίζονται από τον πόλεμο, όπως επίσης ούτε μείωση της απειλής της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής βίας, προβλέπει η δεξαμενή σκέψης.

Χρονιά των ανθρωπιστικών κρίσεων και του εξτρεμισμού το 2018

Από τους συντάκτες της έκθεσης του μη κερδοσκοπικού αυτού οργανισμού εξετάστηκαν οι ανάγκες 18 χωρών κατά το 2018 και διαπιστώθηκε ότι τα πράγματα δεν είναι και πολύ ευχάριστα.

"Αν το 2017 δεν ήταν καλό, οι προβλέψεις για το 2018 είναι ακόμη χειρότερες: η βία και η ανασφάλεια είναι πιθανόν να επιδεινωθούν στο Αφγανιστάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβύη, την Αιθιοπία, το Μαλί, την Σομαλία και την Συρία το ερχόμενο έτος", υπογραμμίζει ο διευθυντής του ACAPS Λαρς Πέτερ Νίσεν στην έκθεση.

Το ερχόμενο έτος η Αιθιοπία θα ενταχθεί στον κατάλογο με τις περιοχές που κινδυνεύουν από λιμό στoν οποίo βρίσκονται η βορειοανατολική Νιγηρία, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία φέρει τον τίτλο "Ανθρωπιστική Επισκόπηση: Μια ανάλυση των σημαντικών κρίσεων για το 2018".

Χρονιά των ανθρωπιστικών κρίσεων και του εξτρεμισμού το 2018 - εικόνα 2

Την ίδια ώρα αντί να φέρει σταθερότητα, η προοπτική διεξαγωγής εκλογών στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Νότιο Σουδάν και τη Βενεζουέλα αναμένεται να οξύνει τις εντάσεις και να πυροδοτήσει τη βία.

Ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός και οι νέες συγκρούσεις

Ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός θα συνεχίσει επίσης να προκαλεί τον θάνατο και συγκρούσεις, προστίθεται στην έκθεση.

Παρά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στα κύρια προπύργιά του στο Ιράκ, η οργάνωση αυτή αναμένεται να συνεχίσει να σχεδιάζει επιθέσεις σε ολόκληρη την χώρα για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση όπως και να κερδίζει ισχύ και πόρους στη νότια Λιβύη.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι επίσης πιθανό να αυξήσει τη μικρή του θέση στην περιοχή Πούντλαντ της Σομαλίας, το οποίο θα έχει αντίκτυπο στον πληθυσμό των αμάχων και θα οδηγήσει σε συγκρούσεις με τον μεγαλύτερο τοπικό αντίπαλό της την Αλ Σεμπάμπ, η οποία θα αυξήσει τη θνησιμότητα των δικών της επιθέσεων.

Χρονιά των ανθρωπιστικών κρίσεων και του εξτρεμισμού το 2018 - εικόνα 3

Οι ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από την απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από το κεντρικό Μαλί, καθώς θα μπορούν να στρατολογούν περισσότερους ντόπιους και να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή, ενώ στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν θα ισχυροποιήσουν τα προπύργιά τους στις αγροτικές περιοχές και η αυξημένη παραγωγή οπίου θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση των ένοπλων ομάδων.

Παγκόσμια πείνα

Επίσης ο διαμελισμός των ενόπλων ομάδων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αναμένεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της βίας εκεί δημιουργώντας μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα προς το Καμερούν και την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου ο πρόεδρος Ζοζέφ Καμπίλα δεν αναμένεται να εγκαταλείψει την εξουσία έως το 2019, προκαλώντας απογοήτευση και βίαιες διαδηλώσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

"Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που επικεντρώνονταν προηγουμένως σε τοπικά προβλήματα τώρα αναμένεται να απογοητευτούν περισσότερο από την εθνική, πολιτική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση και είναι πιθανό να αυξήσουν τη βία, ιδιαίτερα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων και θεσμών", καταλήγει η έκθεση.

Εξάλλου, σε ανάλογη ξεχωριστή έκθεση της δεξαμενής σκέψης κι ανάλυσης Famine Early Warning Systems Network, που ειδικεύεται σε ζητήματα παγκόσμιας πείνας, για το 2018 προβλέπεται πως πάνω από 76 εκατ. άνθρωποι σε 45 κράτη (κυρίως της Αφρικής) θα χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 18 Νοε 2022 | 22:13

‘’Μόνο ο Ζελένσκι μπορεί να αποφασίσει’’- Τι λέει η Ουάσινγκτον για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί άρχισαν να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να εξετάσει το ενδεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, κάτι που ο πρόεδρος Ζελένσκι αρνείται έως τώρα.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 17 Νοε 2022 | 16:09

Spiegel: Μυστική έκθεση Γερμανού στρατηγού - "Να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με τη Ρωσία, είναι πολύ πιθανό"

Το Spiegel φέρνει στο φως 68σέλιδη μυστική έκθεση Γερμανού στρατηγού με την οποία καλεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι έτοιμες, καθώς είναι πιθανό χτύπημα της Ρωσίας.

ΤΟ ΑΛΛΟ “ΠΡΟΣΩΠΟ” ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 14 Νοε 2022 | 16:12

Ουκρανός στρατιώτης ταΐζει με το κουταλάκι ένα κουτάβι- Το τρυφερό "ευχαριστώ" του μικρού σκύλου [Βίντεο]

Από την πρώτη γραμμή του πολέμου στην πιο τρυφερή στιγμή, που δείχνει την πραγματική αξία της ζωής.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 14 Νοε 2022 | 15:23

Ευάγγελος Αποστολάκης: Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει το κόστος ενός πολέμου με την Ελλάδα

Την Τουρκία δεν τη συμφέρει ο πόλεμος ούτε μπορεί να τον διαχειριστεί αυτή τη στιγμή" τόνισε ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ 11 Νοε 2022 | 17:37

Ο εξευτελισμός του Πούτιν: Πολλοί Ρώσοι πνίγηκαν, άλλοι κρύβονται - Χαώδης η αποχώρηση των στρατιωτών του από τη Χερσώνα

Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες δεν κατάφεραν να διαφύγουν από την Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, η οποία τελεί υπό τον ουκρανικό έλεγχο.

ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 11 Νοε 2022 | 09:52

Νταηλίκια από Τούρκο αναλυτή: Αν γίνει πόλεμος, κανείς δεν θα σώσει την Ελλάδα - Πρώτος στόχος τα αεροδρόμια

Σύμφωνα με τον Εράι Γκιουτσλουέρ, πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας θα είναι η καταστροφή αεροδρομίων για να μην απογειωθούν και να προσγειωθούν τα ελληνικά μαχητικά.

ΑΛΕΞΕΙ ΚΡΕΜΝΙΟΥΚ 10 Νοε 2022 | 19:25

Κριμαία: Σε τροχαίο σκοτώθηκε ο αρχηγός του κόμματος "Πολιτική του Πούτιν"- Τον κατεδίωκε περιπολικό της αστυνομίας

Η αστυνομία, κατά τον έλεγχο αλκοτέστ διαπίστωσε ότι στο αίμα του υπήρχε αυξημένη ποσότητα αλκοόλ. Προσπάθησαν να τον συλλάβουν, αλλά εκείνος προσπάθησε να διαφύγει.

ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ 10 Νοε 2022 | 18:47

Ουκρανία: Γιατί τα γεράκια του Πούτιν στηρίζουν την απόφαση για υποχώρηση στη Χερσώνα

Τα κορυφαία "γεράκια" της Ρωσίας και του Πούτιν στηρίζουν την απόφαση για υποχώρηση στη Χερσώνα της Ουκρανίας

ΤΙ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ 08 Νοε 2022 | 23:17

Ο Σι Τζινπίνγκ προετοιμάζει την Κίνα για πόλεμο: "Όλο και πιο αβέβαιη η ασφάλεια της χώρας"

Έτοιμος ο Σι Τζινπίνγκ να ενισχύσει τη στρατιωτική εκπαίδευση της Κίνας.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 04 Νοε 2022 | 19:00

"Αναπόφευκτη η αντιπαράθεση με το νεοναζιστικό καθεστώς της Ουκρανίας" λέει ο Πούτιν

Την ίδια ώρα ο Πούτιν κατηγόρησε τις δυτικές αυτοκρατορίες ότι λήστεψαν τις αφρικανικές χώρες ενώ εξήρε τη σύγχρονη Ινδία.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ SPIEGEL 02 Νοε 2022 | 23:46

Νουριέλ Ρουμπινί: Ο "Mr Doom" επέστρεψε - "Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε - Ο Ερντογάν ίσως εισβάλει στην Ελλάδα"

"Ο Ερντογάν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα του χρόνου και να προσπαθήσει να δημιουργήσει κρίση γιατί διαφορετικά μπορεί να χάσει τις εκλογές" είπε ο Αμερικανός οικονομολόγος

ΣΥΡΙΑ 01 Δεκ 2022 | 00:02

Σκοτώθηκε ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους – "Δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση Αμερικανοί"

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Νταρά της νοτιοδυτικής Συρίας από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).

ΘΛΙΨΗ 30 Νοε 2022 | 23:02

Πέθανε η τραγουδίστρια του συγκροτήματος Fleetwood Mac, Κριστίν ΜακΒι

Γεννημένη ως Christine Perfect, η ΜακΒι παντρεύτηκε τον μπασίστα των Fleetwood Mac John McVie και εντάχθηκε στο συγκρότημα το 1971.