Follow us

Χρονιά χωρίς καλοκαίρι το 2023 για την Ευρώπη; Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων για βροχερούς θερινούς μήνες

Ιταλοί και Αμερικανοί μετεωρολόγοι εξηγούν γιατί το φετινό καλοκαίρι μπορεί να μην είναι σαν αυτά των περασμένων ετών - Οι εκτιμήσεις για περισσότερες βροχές και λιγότερα κύματα καύσωνα στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

Ασταθής και παράξενος είναι ο καιρός στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία δεν... γνώρισε άνοιξη, με τους ανοιξιάτικους μήνες να είναι βροχεροί και σχετικά "κρύοι" σε σχέση με το παρελθόν.

Μάλιστα, η αστάθεια παραμένει, αφού παρότι μπήκε Ιούνιος, οι καταιγίδες και οι συννεφιές κάνουν τον καιρό κάθε άλλο παρά καλοκαιρινό.

Ειδικά στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.

Τώρα που διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, διαπιστώνουμε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή και με τις έντονες βροχοπτώσεις να συνεχίζονται, με τάση το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμα πιο ισχυρές.

Χρονιά χωρίς καλοκαίρι το 2023 για την Ευρώπη; Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων για βροχερούς θερινούς μήνες

Όπως επισημαίνει ο Γκουίντο Γκουίντι, ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους της χώρας, τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού επιμένουν ότι αυτό το σκηνικό του καιρού ενδέχεται να διατηρηθεί και μετά τα μέσα του Ιουλίου στη λεκάνη της Μεσογείου.

Διαβάστε Επίσης

"Στις 27 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, του οποίου οι χάρτες είναι ήδη διαθέσιμοι. Τα πρώτα όμως στοιχεία που δείχνει είναι ξεκάθαρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου χωρίς ουσιαστικά να έχει πλήξει κανένα κύμα καύσωνα τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια", αναφέρει, σύμφωνα με το forecastwether.gr.

Είναι όμως δυνατόν να βιώσουμε μία χρόνια χωρίς καλοκαίρι όπως είχε συμβεί με την έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα το 1816;

Θεωρητικά όλα είναι πιθανά, τονίζει ο ίδιος ο Γκουίντο Γκουίντι στη συνέντευξή του στην ιταλική ιστοσελίδα Meteoweb.eu και επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί σαν σενάριο, αφού υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα η οποία συνέβη στις 15 Ιανουαρίου του 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό θα μπορούσε να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα, αρκεί να υπολογίσουμε ότι το ηφαίστειο Ταμπόρα εξερράγη ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου του 1815.

Ωστόσο, δεν μπορούν να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, καθώς όλο αυτό μπορούμε να το δούμε συνολικά εκ των υστέρων. Έτσι κι αλλιώς, οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν ανεξάρτητα αν έχει συμβάλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας όπως για παράδειγμα η έκρηξη ενός ηφαιστείου, αρκεί να πάμε στο καλοκαίρι του 2022 όπου πέρα από ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που είχαμε τον Ιούνιο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κύλησαν αρκετά ομαλά στην Ιταλία και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς να έχουμε ακραία κύματα καύσωνα όπως είδαμε στη Δυτική Ευρώπη.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ

"Αν λοιπόν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα, τότε πιθανόν έως και μετά τα μέσα του Ιουλίου να μην έχουμε κανένα κύμα καύσωνα στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τώρα να έχουμε καύσωνες στον τρίτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου που είναι ο Αύγουστος; Ότι και να ειπωθεί θα είναι εξαιρετικά παράτολμο", καταλήγει ο Γκουίντι.

"Πάντως δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση μετά από 2 ολόκληρους αιώνες να καταλήξει το 2023 ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη".

AccuWeather : Εποχιακή εκτίμηση για το καλοκαίρι του 2023 στην Ευρώπη

1

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι του AccuWeather δημοσίευσαν την εποχιακή εκτίμηση για το καλοκαίρι του 2023 στην Ευρώπη, απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα για την πιθανή εξέλιξη του καιρού από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι Τάιλερ Ρόις και Άλαν Ρέπερτ, ο καλοκαιρινός καιρός θα ξεκινήσει σχετικά πρώιμα στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές θα αντιμετωπίσουν πιο δροσερές συνθήκες καιρού καθ' όλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2023 να μη σπάσει νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών όπως συνέβη το 2022 και το 2021σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που κατάγραφηκαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, όπως στην Νοτιοανατολική Ευρώπη το 2021 και στη Δυτική Ευρώπη το 2022, φέτος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με ακραία και παρατεταμένα κύματα καύσωνα, όπως είδαμε τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό φαίνεται να συμβάλλει η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία θα εμπλουτίζει με υψηλά ποσοστά υγρασίας τα μεσαία και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αυξάνοντας έτσι την ανάπτυξη νεφώσεων που θα περιορίζει την θερμοκρασία να ανεβαίνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια της ημέρας, όμως από την άλλη θα ανεβάζει τον υδράργυρο κατά την διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται υψηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες λόγω και της αυξημένης υγρασίας.

2

Δεδομένου λοιπόν ότι η πλειονότητα των κτιρίων στην Ευρώπη είναι φτιαγμένα για να διατηρούν τη θερμότητα εντός του χώρου, αν οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τh διάρκεια της νύχτας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, θα δημιουργούν προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων ειδικά στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Διαβάστε Επίσης

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με το forecastweather.gr, οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι αναφέρουν η Ανατολική και η Νοτιοανατολική Ευρώπη πιθανόν να αντιμετωπίσουν τα λιγότερα κύματα καύσωνα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ενδεχομένως οι θερμοκρασίες να διατηρηθούν μέσα στον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο για τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής ακόμα και στην Ουγγαρία, την Ρουμανία και την Σερβία.

3

Το πιο ξηρό και θερμό καλοκαίρι αναμένεται στην Σκανδιναβία αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, ενώ τον ίδιο κίνδυνο έχουν η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφοντας ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καθ' όλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Ας μην ξεχνάμε το γεγονός που συνέβη το 2018, όταν η Σκανδιναβία αντιμέτωπισε ένα ιδιαίτερα ξηρό και ζεστό καλοκαίρι, το οποίο προκάλεσε τις χειρότερες πυρκαγιές στην σύγχρονη ιστορία. Επομένως, επειδή ενδεχομένως ο Ιούνιος και ο Ιούλιος να καταστούν οι πιο ξηροί μήνες τόσο για τις Σκανδιναβικές χώρες όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κίνδυνος ξηρασίας είναι αρκετά υψηλός.

4

Η μόνη περίπτωση λοιπόν, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι να καταστεί πιο βροχερός ο καιρός στις προαναφερθείσες περιοχές, αν ευνοήσει φυσικά και η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στον Ατλαντικό Ωκεανό, γύρω στα τέλη Αυγούστου. Από κει και πέρα η ποσότητα των βροχοπτώσεων θα εξαρτηθεί και από άλλες παραμέτρους όπως είναι η ροή των αεροχειμάρρων αλλά και η επίδραση της θερμής φάσης Ελ Νίνιο που θα κυριαρχήσει έως και το 2024 επηρεάζοντας συνολικά την διάταξη της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ 23 Σεπ 2023 | 08:27

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Ισχυρές καταιγίδες για τρεις ημέρες - Στο επίκεντρο η Θεσσαλία

Επικαιροποίηση του χθεσινού έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ - Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Σε ποιες περιοχές θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 23 Σεπ 2023 | 08:05

Καιρός: Καλοκαίρι σήμερα - Πάνω από τους 34 βαθμούς η θερμοκρασία

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες - Άνεμοι έως 4 μποφόρ στα πελάγη

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 22 Σεπ 2023 | 16:49

Μαρουσάκης: Η ειρωνική απάντηση μετά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - "Μήπως βλέπω όνειρο; Μπα, ξύπνιος είμαι..."

Μετά τη δικαίωση από την ΕΜΥ, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης έσπευσε να απαντήσει σε όσους τον κατέκριναν για την προ ημερών πρόγνωσή του για την επόμενη κακοκαιρία

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ OPEN 22 Σεπ 2023 | 07:50

Μαρουσάκης: Ραγδαία αλλαγή του καιρού ήδη από την Κυριακή - Ερχεται νέα κακοκαιρία, "καμπανάκι" για τη Θεσσαλία

"Ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία θα μπει μέσα στο Ιόνιο, θα αρχίσει να στροβιλίζεται και θα μας απασχολήσει από την Κυριακή", τόνισε ο μετεωρολόγος.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 22 Σεπ 2023 | 06:21

Καλοκαιρινός ο καιρός σήμερα με υψηλές θερμοκρασίες - Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Ζεστός θα είναι ο καιρός σήμερα καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου. Σε κάποιες περιοχές της χώρας αναμένονται βροχές.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥ 21 Σεπ 2023 | 18:36

Τριήμερο με μίνι καλοκαίρι βλέπει ο Τσατραφύλλιας: "Καλά μπάνια το Σαββατοκύριακο και από Δευτέρα ζακετούλα και ομπρέλα"

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως από Δευτέρα - Η πρόγνωση Τσατραφύλλια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ METEO 21 Σεπ 2023 | 14:44

Φθινοπωρινός "μίνι καύσωνας" το Σαββατοκύριακο - Απότομη αλλαγή από Δευτέρα με βροχές και καταιγίδες

Έως και τους 36 βαθμούς θα φτάσει το θερμόμετρο το Σάββατο - Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι από Δευτέρα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ 21 Σεπ 2023 | 08:39

Ο Μαρουσάκης απαντά μετά το "άδειασμα" των μετεωρολόγων - "Δεν είπα ότι θα έχουμε κακοκαιρία τύπου Daniel"

Θέση για τα πυρά που δέχθηκε από άλλους μετεωρολόγους, σχετικά με την πρόβλεψή του για νέο κύμα κακοκαιρίας, που θα χτυπήσει τη χώρα, πήρε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 21 Σεπ 2023 | 06:24

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες αλλά και βροχές σήμερα - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Αίθριος θα είναι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με αραιές νεφώσεις, που από νωρίς το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και το απόγευμα στην υπόλοιπη χώρα θα πυκνώσουν. Πού θα βρέξει.

ΚΟΝΤΡΑ 20 Σεπ 2023 | 12:50

Πόλεμος μετεωρολόγων για την νέα κακοκαιρία "τύπου Daniel"- Η ειρωνική απάντηση Κολυδά στις προβλέψεις Μαρουσάκη

"Όσοι κάνουν συγκρίσεις συστημάτων, να γνωρίζουν ότι απευθύνονται στον μέσο πολίτη και δεν μιλάνε σε συνέδριο" αναφέρει με νόημα ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ OPEN 20 Σεπ 2023 | 09:44

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Ο Σεπτέμβριος θα κλείσει με κακοκαιρία τύπου "Daniel" - Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

"Δυστυχώς οι βροχές αυτές θα απασχολήσουν και τις περιοχές της Θεσσαλίας", τόνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 20 Σεπ 2023 | 06:17

Καιρός: Συνεχίζονται και σήμερα οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά από βδομάδα ξανά φθινόπωρο

Γενικά αίθριος θα παραμείνει ο καιρός και σήμερα σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα με τις συνθήκες να θυμίζουν περισσότερο άνοιξη παρά φθινόπωρο.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 19 Σεπ 2023 | 15:20

Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται θερμό κύμα και η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 34 βαθμούς!!

Ακόμα και τους 34 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα μετον Σάκη Αρναούτογλου.