Follow us

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: "'Εβαλε το χέρι της μέσα μου - Πονούσα πολύ" - Μαρτυρία καταπέλτης για την υπουργό του Μακρόν

Νέα μαρτυρία σοκ για την Ελληνίδα γιατρό και μέλος της γαλλικής κυβέρνησης Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
zacharopoulou

Τα στόματα ανοίγουν στη Γαλλία για την Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, την 46χρονη, αναγνωρισμένη για το έργο της γυναικολόγο που στράφηκε στην πολιτική και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε μέλος της γαλλικής κυβέρνησης.

Μετά την αποκάλυψη πως δύο γυναίκες έχουν στραφεί στη δικαισύνη καταγγέλλοντάς την για βιασμό κατά την διεξαγωγή ιατρικής εξέτασης, κι ενώ έγινε γνωστό πως ήδη μια τρίτη γυναίκα με το ψευδώνυμο Τζέιντ που μίλησε σε γαλλικό ΜΜΕ για την δική της οδυνηρή εμπειρία προσέφυγε και αυτή στη δικαιοσύνη, και μια τέταρτη γυναίκα επέλεξε να μιλήσει για να βοηθήσει, όπως λέει, τις υπόλοιπες γυναίκες.

Τι απαντά η ίδια - Πρώτη δήλωση της Ζαχαροπούλου: "Απαράδεκτες και εξοργιστικές"

Καθώς οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου τοποθετήθηκε με μια δήλωση μέσω του δικηγόρου της:

"Οι σοβαρές κατηγορίες εναντίον μου, σχετικά με ιατρικές κλινικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν για τη διάγνωση και θεραπεία της πάθησης των ασθενών μου, είναι απαράδεκτες και εξοργιστικές", ανέφερε σε δήλωση που διένειμε ο δικηγόρος της.

Όσο για την τέταρτη γυναίκα που την καταγγέλλει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, η πρώην ασθενής της σημερινής υφυπουργού αρμόδιας για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Συνεργασίες, δήλωσε πως η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου τη βίασε κατά τη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης το 2018. "Είχα την εντύπωση πως μια μπουνιά έμπαινε μέσα μου", λέει περιγράφοντας την εμπειρία της.

Διατηρώντας την ανωνυμία της, η γυναίκα που για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ονομάζεται Λυσί, εξηγεί ότι πάσχει από ενδομητρίωση και ακριβώς για τον λόγο αυτό το 2018 επέλεξε να αποταθεί στην ειδικό για την πάθηση αυτή, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. Η επίσκεψη έγινε στο στρατιωτικό Νοσοκομείο Bégin στα ανατολικά του Παρισιού.

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: "'Εβαλε το χέρι της μέσα μου - Πονούσα πολύ" - Μαρτυρία καταπέλτης για την υπουργό του Μακρόν

Σήμερα, η γυναίκα δηλώνει πως η επαφή με την διακεκριμμένη γιατρό της έχει αφήσει ανεπούλωτα ψυχολογικά τραύματα. Η αποκαλούμενη Λυσί δεν έκανε καταγγελία στην αστυνομία και υποστηρίζει ότι επιλέγει να μιλήσει τώρα για να προσφέρει στήριξη και να ενισχύσει τα όσα καταγγέλλουν για τη Ζαχαροπούλου οι άλλες γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή φέρνοντας στη δημόσια συζήτηση το θέμα της βίας στις γυναικολογικές εξετάσεις.

Μια εξέταση που έγινε το 2018 και μετατράπηκε σε τραύμα

Τη μέρα του ραντεβού για την εξέταση, η Λυσί θυμάται πως χρειάστηκε να περιμένει τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου που έφτασε με καθυστέρηση και ντυμένη με αθλητική περιβολή.

"Χωρίς καν να με κοιτάξει στα μάτια, μου ζήτησε να ξαπλώσω. Στη συνέχεια, χωρίς να με προειδοποιήσει έβαλε το χέρι της μέσα μου. Είχα την εντύπωση πως έμπαινε η μπουνιά της. Πονούσα πολύ αλλά ούτε έκλαψα, ούτε φώναξα".

Chryssoula Zacharopoulou

Στους δημοσιογράφους του RTL λέει με δάκρυα στα μάτια: "Εκείνη τη στιγμή μου είπε: "Κανονικά θα έπρεπε να ουρλιάζετε. Θα έπρεπε να πονάτε". Πίεζε και με πονούσε πραγματικά πολύ. Αμέσως μετά, κάθισα. Τόλμησα να την ρωτήσω αν ήταν αλήθεια ότι ήμουν στείρα. Τότε πήρε ξανά στα χέρια της τον φάκελό μου και μου είπε: "Καημένη μου, δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Δεν θα αποκτήσετε παιδί, είστε στείρα". Όταν άρχισα να κλαίω με ρώτησε: "Γιατί κλαίτε; Δεν βλέπω το λόγο".

Τι αναζητεί η εισαγγελική έρευνα - Η γκρίζα ζώνη της συναίνεσης

Οι μαρτυρίες που έχουν καταθετεί με τη διατήρηση της ανωνυμίας των γυναικών που μιλούν, αποκαλύπτουν μια σκληρή ίσως και κυνική γιατρό που αντιμετωπίζει με ευθύτητα και χωρίς περιστροφές τις ασθενείς της. Χωρίς επίσης, όπως καταγγέλλουν, να τις ενημερώνει για την επώδυνη εξέταση στην οποία πρέπει να υποβληθούν για την ορθή διάγνωση της ενδομητρίωσης.

Απαιτείται όμως συναίνεση για μια ιατρική εξέταση από γυναικολόγο όταν ήδη μια γυναίκα βρίσκεται στο εξεταστήριο καθισμένη στην ιατρική πολυθρόνα; Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές, πέρα από τα βαριά προσωπικά τραύματα και τις σοκαριστικές περιγραφές των γυναικών, καλούνται να αποφανθούν εάν οι ιατρικές πράξεις χωρίς συναίνεση εμπίπτουν στην κατηγορία του ποινικού αδικήματος.

Η εν εξελίξει έρευνα θα πρέπει να καθορίσει τη φύση των πράξεων, και ειδικότερα εάν υπήρξε βιασμός ή άσκηση βίας κατά τη γυναικολογική εξέταση. Οι Γάλλοι εισαγγελείς πρέπει λοιπόν, να αποφανθούν αν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα από τα καταγγελλόμενα: "δακτυλική ψηλάφηση, κολπική και ορθική, χωρίς συναίνεση για πράξεις που χρονολογούνται από το 2016".

Το αδίκημα του βιασμού, σύμφωνα με τον γαλλικό ποινικό κώδικα, αφορά "οποιαδήποτε πράξη σεξουαλικής διείσδυσης, οποιασδήποτε φύσης, ή οποιαδήποτε στοματική-γεννετήσια πράξη που διαπράττεται στο πρόσωπο ενός άλλου ατόμου ή στο πρόσωπο του δράστη με βία, απειλή ή αιφνιδιασμό είναι βιασμός" Στη Γαλλία, ο βιασμός τιμωρείται με δεκαπενταετή κάθειρξη.

Αγκάθι για τον Εμανουέλ Μακρόν - Τι απάντησε η πρωθυποπουργός

Η υπόθεση της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου είναι αγκάθι για τον Εμανουέλ Μακρόν εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας στην Εθνοσυνέλευση.

Η Ελληνίδα γιατρός, που έχει κάνει σημαντική καριέρα στη Γαλλία και έχει αναγνωρισμένο ιατρικό έργο αλλά και προσφορά στην εκστρατεία ενημέρωσης για την ενδομητριώση, μια σιωπηλή πάθηση που κάνει να υποφέρουν χιλιάδες γυναίκες, από το 2019 ενεπλάκη στην πολιτική.

Εξελέγη ευρωβουλευτής με το κόμμα LREM του Εμανουέλ Μακρόν και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού σε χώρες του Τρίτου κόσμου μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος COVAX. Στις 20 Μαϊου εντάχθηκε στη γαλλική κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Ελιζαμπέτ Μπορν έχοντας παραιτηθεί από την έδρα της στο ευρωκοινοβούλιο.

Πέντε μέρες αργότερα, στις 25 Μαϊου, ήρθε η πρώτη καταγγελία και στις 16 Ιουνίου η δεύτερη. Οι εισαγγελικές αρχές ένωσαν τις δύο υποθέσεις και τις εξετάζουν προσεκτικά. Εχθές, 23 Ιουνίου, έγινε και τρίτη προσφυγή στη δικαιοσύνη, όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για την 26χρονη, σήμερα, που μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με το ψευδώνυμο Τζέιντ, και είχε κι εκείνη πρόβλημα ενδομητρίωσης. Η χαρακτηριστική περιγραφή της είναι πως βίωσε την εξέταση από τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου "το λιγότερο ως σεξουαλική επίθεση" αλλά ούτε κι εκείνη είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη. Δηλώνει διστατική και λέει ότι σκεπτόταν πως κανείς δεν θα την πίστευε.

Διαβάστε Επίσης

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι ανώνυμες καταγγελίες.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δεν μπόρεσε να αποφύγει ερώτηση για την "καυτή" υπόθεση. Σε τηλεοπτική συνέντευξή της, ερωτηθείσα για το πώς εκλαμβάνει την υπόθεση της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, απάντησε ότι "αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι απελευθερώνονται και μιλούν και αυτό είναι πολύ καλό. Πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της".

Τι απάντησε η Ζαχαροπούλου σε γαλλική τηλεοπτική εκπομπή

Οι δύο μηνύτριες μίλησαν για την τραυματική εμπειρία τους σε εκπομπή του γαλλικού δικτύου "TMC". Εκτός από τις μαρτυρίες, το τηλεοπτικό κανάλι αναζήτησε την υφυπουργό, αιφνιδιάζοντάς την κατά την είσοδό της σε εκδήλωση στις Βρυξέλες με θέμα την ανάπτυξη και τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης. Η δημοσιογράφος της εκπομπής Βαλεντίν Βοτρέν της έθεσε το ερώτημα "τι έχει να δηλώσει για τα όσα έχουν δημοσιευθεί και την αφορούν".

Zacharopoulou TMC

Η απάντησή της ήταν "δεν τα γνωρίζω. Δεν γνωρίζω για ποιο πράγμα μου μιλάτε, κυρία μου. Καλή σας μέρα".

Τι είπαν στην τηλεοπτική κάμερα οι καταγγέλλουσες


Η πρώτη υποστήριξε ότι αρνήθηκε την εξέταση του ορθού, κατά τη διάρκεια μιας γνωμάτευσης τον Ιανουάριο του 2016, πράξη την οποία, ωστόσο, της επέβαλε η Ζαχαροπούλου."Της λέω όχι. Βλέπω ότι δεν με ακούει και φοράει το ιατρικό γάντι της. Άρχισα να κλαίω. Δεν μπορούσα να μιλήσω, δεν μπορούσα να ανασάνω, ένιωθα αποκομμένη απ’ όλα. Έκλαιγα σιωπηλά. Είπα ότι πονούσα και εκείνη μου είπε: "Όχι, όλα καλά, είναι απλώς μια ψηφιακή εξέταση ορθού".

Zacharopoulou TMC

Η δεύτερη μηνύτρια επισκέφθηκε τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου για πρόβλημα ενδομητρίωσης και περιγράφει την εμπειρία της τον Ιούνιο του 2016. Θυμάται ότι υποβλήθηκε σε "κολπική εξέταση χωρίς να της πει τίποτε η γυναικολόγος, αιφνιδιαστικά, κάτι που μου προκάλεσε έντονη δυσφορία και ξέσπασα αμέσως σε κλάματα".Η γυναίκα υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε και σε πρωκτική εξέταση "και πάλι χωρίς συναίνεση", κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασε σε κλάματα: "Είναι μια ωμή, βίαιη, πολύ οδυνηρή διαδικασία. Ήμουν τρομαγμένη". Η γυναίκα τόνισε ότι βιώνει μετατραυματικό στρες"που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ακόμη και σήμερα".

Διχάζεται το twitter

Η υπόθεση της Ζαχαροπούλου που εύλογα σοκάρει, προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση καθώς και για αντιπαράθεση μεταξύ χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το γεγονός ότι η πρώτη καταγγελία έγινε μόλις πέντε μέρες μετά την υπουργοποίησή της, κάνει αρκετούς να εκφράζουν τον προβληματισμό για την χρονική επιλογή. Συνδυάζουν δε, το γεγονός ότι το έντυπο που έκανε την αποκάλυψη για την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης είναι το γαλλικό περιοδικό Marianne που έχει αριστερή πολιτική κατεύθυνση.

Μια γυναικεία οργάνωση κατά της βίας στις γυναικολογικές εξετάσεις, καλεί μάλιστα γυναίκες που έχουν υποστεί βία από τη Ζαχαροπούλου να βγουν και να μιλήσουν.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες, ορισμένες μάλιστα και πάσχουσες από ενδομητρίωση, που εκφράζουν απορία για τα καταγγελλόμενα κάνοντας λόγο για μια πράγματι οδυνηρή διαδικασία που όμως είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί η υποδιάγνωση της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΔΕ 08 Αυγ 2022 | 18:23

Καταγγελία στο νοσοκομείο Χανίων: Ακτινολόγος επιτέθηκε σε γιατρό επειδή του ζήτησε να κάνει αξονική σε θύμα τροχαίου

Επίθεση σε βάρος της καταγγέλλει ειδικευόμενη γιατρός στο νοσοκομείο Χανίων - Ο τραυματισμός ενός 18χρονου από τροχαίο και η αντίδραση του νοσοκομείου.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 08 Αυγ 2022 | 16:10

Ανώγεια: "Δεν υπάρχει βιασμός, έγινε με τη συγκατάθεσή της", λέει ο 33χρονος για την 32χρονη

Παραδέχτηκε τη σεξουαλική πράξη, αλλά αρνείται τον βιασμό ο 33χρονος συλληφθείς, μετά την καταγγελία γυναίκας στα Ανώγεια.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 08 Αυγ 2022 | 10:36

Κρήτη: Δύο συλλήψεις για τον βιασμό 32χρονης στα Ανώγεια

Οι δύο άνδρες προσέφεραν στη γυναίκα αρκετή ποσότητα αλκοόλ με αποτέλεσμα να τη μεθύσουν και ο ένας εξ αυτών, ο 33χρονος, να προβεί στην πράξη του βιασμού.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 07 Αυγ 2022 | 11:05

Επικεφαλής των Γάλλων πυροσβεστών: Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις φωτιές στην Ελλάδα

"Οι πυρκαγιές στη Μεσόγειο είναι μεγαλύτερες κάθε χρόνο". Τι λέει ο επικεφαλής της αποστολής των Γάλλων πυροσβεστών στην Ελλάδα.

ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΤΗΣ 07 Αυγ 2022 | 08:41

Περιστέρι: Φυγόδικος ένας από τους βιαστές της Νικολέτας, όταν ήταν 11 ετών - Ο άλλος είχε σχέσεις με τη μητέρα της

Τη διετία 2016-2017, η 11χρονη τότε Νικολέτα και ο 8χρονος αδελφός της είχαν πέσει θύματα ασέλγειας από τρεις άνδρες. Εμπλέκονταν ένας 83χρονος Έλληνας και δύο υπήκοοι Αλβανίας, 26 και 28 χρόνων.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 06 Αυγ 2022 | 15:49

Έξαλλος ο Ερντογάν με Γαλλία-Γερμανία: Είναι όργανα ελληνικής και ελληνοκυπριακής προπαγάνδας

Την έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση Γαλλίας και Γερμανίας έδειξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ 05 Αυγ 2022 | 23:48

Κενό επικοινωνίας Μακρόν και Πούτιν: Δεν μιλάνε στο τηλέφωνο εδώ και δύο μήνες - "Η Γαλλία είναι μη φιλικό κράτος"

"Μη φιλική" χώρα χαρακτήρισε τη Γαλλία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ NICE-MATIN 05 Αυγ 2022 | 22:51
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 05 Αυγ 2022 | 18:16

Χανιά: Προσωρινά κρατούμενος ο 27χρονος επιχειρηματίας που κατηγορείται για τον βιασμό 19χρονης

Η νεαρή κοπέλα, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, βρισκόταν το απόγευμα της Κυριακής στο παραλιακό μπαρ και διασκέδαζε με την παρέα της όταν λίγες ώρες αργότερα έπεσε θύμα βιασμού από τον 27χρονο.

ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ 05 Αυγ 2022 | 15:38

Απαγωγή και βιασμό καταγγέλλει η 45χρονη μάνα δύο παιδιών που είχε εξαφανιστεί στα Πατήσια - Εντοπίστηκε στη Σαρωνίδα

Η 45χρονη Αγγελική – Ειρήνη Καπετανάκη που είχε εξαφανιστεί τη Δευτέρα 25/7 στα Κάτω Πατήσια εντοπίστηκε στη Σαρωνίδα, καταγγέλλοντας απαγωγή και βιασμό.

ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 05 Αυγ 2022 | 15:06

Εξάρχεια: Μου έκανε κεφαλοκλείδωμα και λιποθύμησα - Η περιγραφή-σοκ της δημοσιογράφου που πήγε να βιάσει ο Μαροκινός

Στην κατάληψη στα Εξάρχεια που έκανε επιχείρηση η ΕΛΑΣ, είχε βρει καταφύγιο ο Μαροκινός που αποπειράθηκε να βιάσει τη δημοσιογράφο.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΟΡΚΑΣ 05 Αυγ 2022 | 13:14

Φάλαινα μπελούγκα στον Σηκουάνα: Αφιλόξενα για το κήτος τα νερά - Την παρακολουθούν με drone

Ανησυχία για τη φάλαινα Μπελούγκα που κολυμπά σε αφιλόξενα νερά για αυτήν, στον Σηκουάνα.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΕ ΤΗΝ ΑΝΗΛΙΚΗ 05 Αυγ 2022 | 12:57

Απίστευτη καταγγελία στην Πάτρα: Γιατρός αρνήθηκε να εξετάσει ανήλικη

Γυναίκα αναγκάστηκε να φύγει από από το Ρίο και να μεταβεί σε άλλο νοσοκομείο, αφού ο γιατρός δεν εξέταζε την ανήλικη την οποία συνόδευε.