Follow us

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: "'Εβαλε το χέρι της μέσα μου - Πονούσα πολύ" - Μαρτυρία καταπέλτης για την υπουργό του Μακρόν

Νέα μαρτυρία σοκ για την Ελληνίδα γιατρό και μέλος της γαλλικής κυβέρνησης Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
zacharopoulou

Τα στόματα ανοίγουν στη Γαλλία για την Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, την 46χρονη, αναγνωρισμένη για το έργο της γυναικολόγο που στράφηκε στην πολιτική και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε μέλος της γαλλικής κυβέρνησης.

Μετά την αποκάλυψη πως δύο γυναίκες έχουν στραφεί στη δικαισύνη καταγγέλλοντάς την για βιασμό κατά την διεξαγωγή ιατρικής εξέτασης, κι ενώ έγινε γνωστό πως ήδη μια τρίτη γυναίκα με το ψευδώνυμο Τζέιντ που μίλησε σε γαλλικό ΜΜΕ για την δική της οδυνηρή εμπειρία προσέφυγε και αυτή στη δικαιοσύνη, και μια τέταρτη γυναίκα επέλεξε να μιλήσει για να βοηθήσει, όπως λέει, τις υπόλοιπες γυναίκες.

Τι απαντά η ίδια - Πρώτη δήλωση της Ζαχαροπούλου: "Απαράδεκτες και εξοργιστικές"

Καθώς οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου τοποθετήθηκε με μια δήλωση μέσω του δικηγόρου της:

"Οι σοβαρές κατηγορίες εναντίον μου, σχετικά με ιατρικές κλινικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν για τη διάγνωση και θεραπεία της πάθησης των ασθενών μου, είναι απαράδεκτες και εξοργιστικές", ανέφερε σε δήλωση που διένειμε ο δικηγόρος της.

Όσο για την τέταρτη γυναίκα που την καταγγέλλει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, η πρώην ασθενής της σημερινής υφυπουργού αρμόδιας για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Συνεργασίες, δήλωσε πως η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου τη βίασε κατά τη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης το 2018. "Είχα την εντύπωση πως μια μπουνιά έμπαινε μέσα μου", λέει περιγράφοντας την εμπειρία της.

Διατηρώντας την ανωνυμία της, η γυναίκα που για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ονομάζεται Λυσί, εξηγεί ότι πάσχει από ενδομητρίωση και ακριβώς για τον λόγο αυτό το 2018 επέλεξε να αποταθεί στην ειδικό για την πάθηση αυτή, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. Η επίσκεψη έγινε στο στρατιωτικό Νοσοκομείο Bégin στα ανατολικά του Παρισιού.

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: "'Εβαλε το χέρι της μέσα μου - Πονούσα πολύ" - Μαρτυρία καταπέλτης για την υπουργό του Μακρόν

Σήμερα, η γυναίκα δηλώνει πως η επαφή με την διακεκριμμένη γιατρό της έχει αφήσει ανεπούλωτα ψυχολογικά τραύματα. Η αποκαλούμενη Λυσί δεν έκανε καταγγελία στην αστυνομία και υποστηρίζει ότι επιλέγει να μιλήσει τώρα για να προσφέρει στήριξη και να ενισχύσει τα όσα καταγγέλλουν για τη Ζαχαροπούλου οι άλλες γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή φέρνοντας στη δημόσια συζήτηση το θέμα της βίας στις γυναικολογικές εξετάσεις.

Μια εξέταση που έγινε το 2018 και μετατράπηκε σε τραύμα

Τη μέρα του ραντεβού για την εξέταση, η Λυσί θυμάται πως χρειάστηκε να περιμένει τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου που έφτασε με καθυστέρηση και ντυμένη με αθλητική περιβολή.

"Χωρίς καν να με κοιτάξει στα μάτια, μου ζήτησε να ξαπλώσω. Στη συνέχεια, χωρίς να με προειδοποιήσει έβαλε το χέρι της μέσα μου. Είχα την εντύπωση πως έμπαινε η μπουνιά της. Πονούσα πολύ αλλά ούτε έκλαψα, ούτε φώναξα".

Chryssoula Zacharopoulou

Στους δημοσιογράφους του RTL λέει με δάκρυα στα μάτια: "Εκείνη τη στιγμή μου είπε: "Κανονικά θα έπρεπε να ουρλιάζετε. Θα έπρεπε να πονάτε". Πίεζε και με πονούσε πραγματικά πολύ. Αμέσως μετά, κάθισα. Τόλμησα να την ρωτήσω αν ήταν αλήθεια ότι ήμουν στείρα. Τότε πήρε ξανά στα χέρια της τον φάκελό μου και μου είπε: "Καημένη μου, δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Δεν θα αποκτήσετε παιδί, είστε στείρα". Όταν άρχισα να κλαίω με ρώτησε: "Γιατί κλαίτε; Δεν βλέπω το λόγο".

Τι αναζητεί η εισαγγελική έρευνα - Η γκρίζα ζώνη της συναίνεσης

Οι μαρτυρίες που έχουν καταθετεί με τη διατήρηση της ανωνυμίας των γυναικών που μιλούν, αποκαλύπτουν μια σκληρή ίσως και κυνική γιατρό που αντιμετωπίζει με ευθύτητα και χωρίς περιστροφές τις ασθενείς της. Χωρίς επίσης, όπως καταγγέλλουν, να τις ενημερώνει για την επώδυνη εξέταση στην οποία πρέπει να υποβληθούν για την ορθή διάγνωση της ενδομητρίωσης.

Απαιτείται όμως συναίνεση για μια ιατρική εξέταση από γυναικολόγο όταν ήδη μια γυναίκα βρίσκεται στο εξεταστήριο καθισμένη στην ιατρική πολυθρόνα; Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές, πέρα από τα βαριά προσωπικά τραύματα και τις σοκαριστικές περιγραφές των γυναικών, καλούνται να αποφανθούν εάν οι ιατρικές πράξεις χωρίς συναίνεση εμπίπτουν στην κατηγορία του ποινικού αδικήματος.

Η εν εξελίξει έρευνα θα πρέπει να καθορίσει τη φύση των πράξεων, και ειδικότερα εάν υπήρξε βιασμός ή άσκηση βίας κατά τη γυναικολογική εξέταση. Οι Γάλλοι εισαγγελείς πρέπει λοιπόν, να αποφανθούν αν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα από τα καταγγελλόμενα: "δακτυλική ψηλάφηση, κολπική και ορθική, χωρίς συναίνεση για πράξεις που χρονολογούνται από το 2016".

Το αδίκημα του βιασμού, σύμφωνα με τον γαλλικό ποινικό κώδικα, αφορά "οποιαδήποτε πράξη σεξουαλικής διείσδυσης, οποιασδήποτε φύσης, ή οποιαδήποτε στοματική-γεννετήσια πράξη που διαπράττεται στο πρόσωπο ενός άλλου ατόμου ή στο πρόσωπο του δράστη με βία, απειλή ή αιφνιδιασμό είναι βιασμός" Στη Γαλλία, ο βιασμός τιμωρείται με δεκαπενταετή κάθειρξη.

Αγκάθι για τον Εμανουέλ Μακρόν - Τι απάντησε η πρωθυποπουργός

Η υπόθεση της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου είναι αγκάθι για τον Εμανουέλ Μακρόν εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας στην Εθνοσυνέλευση.

Η Ελληνίδα γιατρός, που έχει κάνει σημαντική καριέρα στη Γαλλία και έχει αναγνωρισμένο ιατρικό έργο αλλά και προσφορά στην εκστρατεία ενημέρωσης για την ενδομητριώση, μια σιωπηλή πάθηση που κάνει να υποφέρουν χιλιάδες γυναίκες, από το 2019 ενεπλάκη στην πολιτική.

Εξελέγη ευρωβουλευτής με το κόμμα LREM του Εμανουέλ Μακρόν και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού σε χώρες του Τρίτου κόσμου μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος COVAX. Στις 20 Μαϊου εντάχθηκε στη γαλλική κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Ελιζαμπέτ Μπορν έχοντας παραιτηθεί από την έδρα της στο ευρωκοινοβούλιο.

Πέντε μέρες αργότερα, στις 25 Μαϊου, ήρθε η πρώτη καταγγελία και στις 16 Ιουνίου η δεύτερη. Οι εισαγγελικές αρχές ένωσαν τις δύο υποθέσεις και τις εξετάζουν προσεκτικά. Εχθές, 23 Ιουνίου, έγινε και τρίτη προσφυγή στη δικαιοσύνη, όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για την 26χρονη, σήμερα, που μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με το ψευδώνυμο Τζέιντ, και είχε κι εκείνη πρόβλημα ενδομητρίωσης. Η χαρακτηριστική περιγραφή της είναι πως βίωσε την εξέταση από τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου "το λιγότερο ως σεξουαλική επίθεση" αλλά ούτε κι εκείνη είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη. Δηλώνει διστατική και λέει ότι σκεπτόταν πως κανείς δεν θα την πίστευε.

Διαβάστε Επίσης

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι ανώνυμες καταγγελίες.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δεν μπόρεσε να αποφύγει ερώτηση για την "καυτή" υπόθεση. Σε τηλεοπτική συνέντευξή της, ερωτηθείσα για το πώς εκλαμβάνει την υπόθεση της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, απάντησε ότι "αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι απελευθερώνονται και μιλούν και αυτό είναι πολύ καλό. Πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της".

Τι απάντησε η Ζαχαροπούλου σε γαλλική τηλεοπτική εκπομπή

Οι δύο μηνύτριες μίλησαν για την τραυματική εμπειρία τους σε εκπομπή του γαλλικού δικτύου "TMC". Εκτός από τις μαρτυρίες, το τηλεοπτικό κανάλι αναζήτησε την υφυπουργό, αιφνιδιάζοντάς την κατά την είσοδό της σε εκδήλωση στις Βρυξέλες με θέμα την ανάπτυξη και τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης. Η δημοσιογράφος της εκπομπής Βαλεντίν Βοτρέν της έθεσε το ερώτημα "τι έχει να δηλώσει για τα όσα έχουν δημοσιευθεί και την αφορούν".

Zacharopoulou TMC

Η απάντησή της ήταν "δεν τα γνωρίζω. Δεν γνωρίζω για ποιο πράγμα μου μιλάτε, κυρία μου. Καλή σας μέρα".

Τι είπαν στην τηλεοπτική κάμερα οι καταγγέλλουσες


Η πρώτη υποστήριξε ότι αρνήθηκε την εξέταση του ορθού, κατά τη διάρκεια μιας γνωμάτευσης τον Ιανουάριο του 2016, πράξη την οποία, ωστόσο, της επέβαλε η Ζαχαροπούλου.



"Της λέω όχι. Βλέπω ότι δεν με ακούει και φοράει το ιατρικό γάντι της. Άρχισα να κλαίω. Δεν μπορούσα να μιλήσω, δεν μπορούσα να ανασάνω, ένιωθα αποκομμένη απ’ όλα. Έκλαιγα σιωπηλά. Είπα ότι πονούσα και εκείνη μου είπε: "Όχι, όλα καλά, είναι απλώς μια ψηφιακή εξέταση ορθού".

Zacharopoulou TMC

Η δεύτερη μηνύτρια επισκέφθηκε τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου για πρόβλημα ενδομητρίωσης και περιγράφει την εμπειρία της τον Ιούνιο του 2016. Θυμάται ότι υποβλήθηκε σε "κολπική εξέταση χωρίς να της πει τίποτε η γυναικολόγος, αιφνιδιαστικά, κάτι που μου προκάλεσε έντονη δυσφορία και ξέσπασα αμέσως σε κλάματα".



Η γυναίκα υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε και σε πρωκτική εξέταση "και πάλι χωρίς συναίνεση", κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασε σε κλάματα: "Είναι μια ωμή, βίαιη, πολύ οδυνηρή διαδικασία. Ήμουν τρομαγμένη". Η γυναίκα τόνισε ότι βιώνει μετατραυματικό στρες"που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ακόμη και σήμερα".

Διχάζεται το twitter

Η υπόθεση της Ζαχαροπούλου που εύλογα σοκάρει, προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση καθώς και για αντιπαράθεση μεταξύ χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το γεγονός ότι η πρώτη καταγγελία έγινε μόλις πέντε μέρες μετά την υπουργοποίησή της, κάνει αρκετούς να εκφράζουν τον προβληματισμό για την χρονική επιλογή. Συνδυάζουν δε, το γεγονός ότι το έντυπο που έκανε την αποκάλυψη για την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης είναι το γαλλικό περιοδικό Marianne που έχει αριστερή πολιτική κατεύθυνση.

Μια γυναικεία οργάνωση κατά της βίας στις γυναικολογικές εξετάσεις, καλεί μάλιστα γυναίκες που έχουν υποστεί βία από τη Ζαχαροπούλου να βγουν και να μιλήσουν.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες, ορισμένες μάλιστα και πάσχουσες από ενδομητρίωση, που εκφράζουν απορία για τα καταγγελλόμενα κάνοντας λόγο για μια πράγματι οδυνηρή διαδικασία που όμως είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί η υποδιάγνωση της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

72 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ 15 Μαϊ 2024 | 12:45

Σε κόκκινο συναγερμό η Γαλλία: Ψάχνουν τον διαβόητο ληστή "Μύγα" που δραπέτευσε και ρεζίλεψε την αστυνομία

Νέο βίντεο από τη στιγμή της ενέδρας των τεσσάρων συνεργών του κακοποιού "Μύγα" που έχει αναστατώσει τη Γαλλία.

ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΟΥ 15 Μαϊ 2024 | 08:36

Ο Άρειος Πάγος απολύει ακατάλληλους δικαστικούς: Πάνω από 35 απομακρύνσεις σε δύο χρόνια

O Άρειος Πάγος απομάκρυνε έναν μεγάλο αριθμό εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών που αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τους αναγκαίους ρυθμούς απονομής Δικαιοσύνης.

ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ 14 Μαϊ 2024 | 16:47

Κινηματογραφική απόδραση στη Γαλλία με δύο νεκρούς φρουρούς - Ενέδρα σε βαν μεταγωγής για τον διαβόητο ληστή "Μύγα"

Ποιος είναι ο 30χρονος επονομομαζόμενος "Μύγα" για τον οποίο στήθηκε η ενέδρα για να απελευθερωθεί

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 14 Μαϊ 2024 | 11:02

Λαμία: 19χρονη κατήγγειλε ζευγάρι ότι τη μέθυσε και τη βίασε - Τράβηξαν και βίντεο

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε μια 19χρονη κοπέλα στη Λαμία. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στις αστυνομικές Αρχές, μέθυσε και κακοποιήθηκε από 64χρονο στο σπίτι που έμενε με την 35χρονη σύντροφό του.

Η ΦΩΝΗ 13 Μαϊ 2024 | 14:11

Eurovision 2024: Ο Γάλλος που έχασε αλλά όλοι μιλούν γι' αυτόν - Ποιος είναι ο Slimane που τρέλανε τα social media

Ο Slimane εντυπωσίασε στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision αποκλειστικά και μόνο με τη φωνή του

ΚΑΙ ΑΠΡΟΟΠΤΑ 11 Μαϊ 2024 | 21:23
ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ ΜΑΛΜΠΕ 11 Μαϊ 2024 | 13:28

Eurovision 2024: Αποκλείστηκε η Ολλανδία μετά την καταγγελία σε βάρος του τραγουδιστή Joost Klein - 25 χώρες στον τελικό

Πρωτοφανής απόφαση από την EBU - Απέβαλλε την Ολλανδία από τον τελικό της Eurovision - Οι τελευταίες πληροφορίες.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 09 Μαϊ 2024 | 18:59

Le Figaro: Αναζωπύρωση της δράσης των Γκρίζων Λύκων στη Γαλλία - Απειλές σε βουλευτή και την ελληνική κοινότητα

Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας κάνει λόγο για απειλές προς τη βουλευτή Ιζαμπέλ Σουρπλί αλλά και προς την αρμενική, ελληνική και κουρδική κοινότητα

ΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΦΥΓΗ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ 09 Μαϊ 2024 | 13:23

Ηράκλειο Κρήτης: 16χρονη τουρίστρια κατήγγειλε βιασμό της σε μπαρ στα Μάλια

Η Βρετανίδα τουρίστρια διασκέδαζε μαζί με τους γονείς της σε μπαρ στα Μάλια της Κρήτης.

ΓΑΛΛΙΑ 07 Μαϊ 2024 | 12:51

Εκθαμβωτική η Σάλμα Χάγιεκ στο Ελιζέ - Πώς επισκίασε τις Πρώτες Κυρίες Γαλλίας και Κίνας [εικόνες]

Φορώντας μια κόκκινη τουαλέτα, με ένα ασημί κολιέ με σκουλαρίκια με διαμάντια, έστρεψε όλα τα βλέμματα πάνω της.

ΝΕΑ ΕΞΑΕΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑ 06 Μαϊ 2024 | 18:38

Πούτιν: Ορκίζεται ξανά πρόεδρος της Ρωσίας - Αναγνώριση από τη Γαλλία, μποϊκοτάρουν οι Γερμανοί

Πιθανή διάσπαση στο δυτικό αντιρωσικό στρατόπεδο, υποδηλώνει η στάση του Παρισιού στην ορκωμοσία του Βλαντιμίρ Πούτιν

ΕΞΕΤΑΣΗ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ 06 Μαϊ 2024 | 13:34
ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ 05 Μαϊ 2024 | 08:18

Γάζα: Το φοιτητικό κίνημα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο - Από τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις έως την Αυστραλία

Το φοιτητικό κίνημα κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας έχει εξαπλωθεί στο Παρίσι, στη Λοζάνη, στο Βερολίνο, στο Μόντρεαλ, στο Μεξικό, ως ακόμη και στο Σίδνεϊ.