Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου γίνεται αναφορά ότι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου στην Μαύρη Θάλασσα που ανήκουν σε πετρελαϊκή εταιρεία της Κριμαίας. Στην αναφορά προχώρησε ο κυβερνήτης της προσαρτηθείσας από τη Ρωσία χερσονήσου. Το χτύπημα, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι το πρώτο εκτός των εδαφών της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι το Κίεβο δεν έχει αναγνωρίσει την βίαιη προσάρτηση της Κριμαίας που έγινε από τη Ρωσία το 2014.
Το χτύπημα φέρεται να έγινε τη Δευτέρα ενώ δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν.
Ανακοίνωση μέσω Telegram
"Σήμερα το πρωί ο εχθρός επιτέθηκε στις πλατφόρμες γεώτρησης της Tchernomorneftegaz. Είμαι σε επαφή με τους συναδέλφους μας στο υπουργείο Άμυνας και (τη ρωσική υπηρεσία Πληροφοριών) FSB, προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπους", ανέφερε στο Telegram ο κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος διορίστηκε από τη Μόσχα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014.
Αξιωματούχοι της Κριμαίας δήλωσαν ότι οι εργασίες σε τρεις πλατφόρμες γεώτρησης διακόπηκαν μετά το πλήγμα, ενώ εκδηλώθηκαν πυρκαγιές.
Η αναφορά αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από το πρακτορείο Reuters ενώ δεν έχει υπάρξει σχολιασμός από την πλευρά του ουκρανικού στρατού.
Ukraine hits oil Crimean drilling platforms, pro-Russian regional head says https://t.co/hndPDHGuCq
— Hans de Vreij (@hdevreij) June 20, 2022
Ο Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Ουκρανία έπληξε τις πλατφόρμες στις 08.00 το πρωί όταν πάνω σ’ αυτές βρίσκονταν 109 εργαζόμενοι.
"Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πλέον κρίσιμο ήταν το πρώτο πλήγμα αντίστοιχα στην πρώτη πλατφόρμα. Ως προς τις άλλες πλατφόρμες , με βάση τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν τραυματίες και νεκροί. 21 άτομα έχουν ήδη απομακρυνθεί" δήλωσε ο Αξιόνοφ, προσθέτοντας ότι η τροφοδοσία της Κριμαίας με φυσικό αέριο γίνεται κανονικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε άνθρωποι από τους 12 που βρίσκονταν στις πλατφόρμες έχουν σωθεί, εκ των οποίων οι 3 έχουν τραυματιστεί. Συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπόλοιπους.
Η εταιρεία Chernomorneftegaz, περιήλθε από τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz στα χέρια αξιωματούχων υποστηριζόμενων από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Μόσχα το 2014. Η εταιρεία τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εξέδρες βρίσκονται στα ανοικτά των νότιων ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, 71 χιλιόμετρα από την Οδησσό, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο την Όλγα Κοβιτίντι, γερουσιαστή που εκπροσωπεί την Κριμαία στην Άνω Βουλή της Ρωσίας.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις δηλώσεις Ουκρανών στρατιωτικών που λένε ότι θα ήθελαν να στοχεύσουν τις υποδομές της Κριμαίας -όπως η γέφυρα του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία- στο πλαίσιο μιας ουκρανικής αντεπίθεσης στον νότο.
Η εταιρεία Tchernomorneftegaz εκμεταλλεύεται πολλά κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, στα ανοικτά της Κριμαίας.
Εκρήξεις και σειρήνες στην Οδησσό
Εκρήξεις ταρακούνησαν σήμερα την Οδησσό στη νότια Ουκρανία, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης.
Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τις εκρήξεις, οι οποίες ακούστηκαν αφού ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούν για μια επικείμενη αεροπορική επιδρομή.
Πώς εισβάλλουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία
Τα ουκρανικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο καταγεγραμμένο με κινητό τηλέφωνο στο οποίο Ρώσοι στρατιώτες εμφανίζονται να περνούν τα σύνορα της Ουκρανίας.
Ukrainian media published a video from the phone of the slain occupier, which shows how #Russians break through the state border of #Ukraine. pic.twitter.com/FzUHBd6NpD
— NEXTA (@nexta_tv) June 19, 2022
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr