Ζαλισμένη και χωρίς σχέδιο η Ευρώπη μπροστα στην έκπληξη Τραμπ

Η ανησυχία ή τουλάχιστον ο σκεπτικισμός για την αμερικανική εξωτερική πολιτική με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι διάχυτη πλέον στην Ευρώπη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ζαλισμένη και χωρίς σχέδιο η Ευρώπη μπροστα στην έκπληξη Τραμπ

Η ανησυχία ή τουλάχιστον ο σκεπτικισμός για την αμερικανική εξωτερική πολιτική με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι διάχυτη πλέον στην Ευρώπη. Αν και στο σύνολό τους οι χώρες και οι θεσμοί της Ευρώπης τονίζουν την επιθυμία τους για στενή συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, οι αντιδράσεις σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο είναι χαρακτηριστικές της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί. Αυτή η αβεβαιότητα μάλιστα ενισχύεται από τους πανηγυρισμούς των λαϊκίστικων και ευρωσκεπτικιστικών παρατάξεων σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου που βλέπουν ότι η ρητορική τους δικαιώνεται και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο από τον ισχυρότερο εταίρο των Ευρωπαίων.

Ανασφάλεια για το άγνωστο

Χαρακτηριστικό της ανασφάλειας που έχει προκληθεί στην Ευρώπη είναι το γεγονός ότι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κατά μια μέρα νωρίτερα, δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε. Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών θεσμών που το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ πυροδοτεί την συνεδρίαση του συμβουλίου γενικών υποθέσεων.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ είναι εν πολλοίς άγνωστος στην Ευρώπη, οι δε δημόσιες τοποθετήσεις του κάθε άλλο παρά συνάδουν με τα ευρωπαϊκά ήθη, έθιμα και συμφέροντα. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε οι πρόεδροι της ΕΕ Τουσκ και Γιουνκερ έσπευσαν, πριν ακόμη κοπάσουν τα επινίκια απο την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να προσκαλέσουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε μια συνάντηση κορυφής το ταχύτερο δυνατό.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι διεθνείς εμπορικές και περιβαλλοντικές συμφωνίες, η κοινή ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ειναι μερικά απο τα θέματα στα οποία οι Ευρωπαίοι αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας αμερικανικής ηγεσίας.

Οι φυγόκεντρες δυνάμεις

Στο Λονδίνο, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι αντιμετωπίζει θετικά την εκλογή Τραμπ και προσβλέπει στην συνεργασία του στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα, κυρίως τώρα που η χώρα της ετοιμάζεται να βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αναζητά στηρίγματα για να αποσβέσει τις αναταράξεις από το Brexit. «Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Μεί.

Αυτοί που νιώθουν “δικαιωμένοι” από την εκλογή του ντόναλντ Τραμπ είναι οι εκπρόσωποι των λαϊκίστικων και ευρωσκεπτικιστικών τάσεων με πρώτον τον Νάιτζελ Φάρατζ που συνέκρινε την νίκη Τραμπ με το Brexit, αλλά και την Μαρίν Λεπεν στη Γαλλία που ήταν από τους πρώτους που πανηγύρισε. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιππό, ο οποίος έγραψε στο Twitter: "Ο κόσμος τους γκρεμίζεται. Ο δικός μας κόσμος κτίζεται. Τόπο στους λαούς”.

Ο ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς δήλωσε πως η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι μια ένδειξη ότι η Δύση διέρχεται μια "πατριωτική άνοιξη" που θα ενισχύσει την υποστήριξη που απολαμβάνουν λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη όπως το δικό του.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, πολέμιος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, έκανε λόγο για “σπουδαία νέα”. Η αυστριακή ακροδεξιά που βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάκτηση του προεδρικού θώκου πανηγυρίζει για την εκλογή Τραμπ. Σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook, ο αρχηγός του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, συγχαίρει "εγκάρδια" τον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως η πολιτική αριστερά και το υπεροπτικό όπως και διαβρωμένο κατεστημένο τιμωρούνται βήμα προς βήμα από τους ψηφοφόρους και απομακρύνονται από διάφορα όργανα λήψης αποφάσεων και αυτό είναι καλό γιατί το δίκαιο πηγάζει από τον λαό.

Για “ιστορική νίκη” κάνει λόγο και το ακροδεξιό και αντι- μεταναστευτικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανια” το οποίο, το αργότερο σε 11 μήνες από τώρα θα ζητήσει την ψήφο των γερμανών πολιτών στις κρίσιμες γενικές εκλογές.

Επιφυλακτικός ο Πούτιν

Το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τη Ρωσική ηγεσία, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει πως μπορεί να συνεννοηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ και βλέπει στην εκλογή του μια μεγάλη ευκαιρία για άρση των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας. Ο πρόεδρος Πούτιν τηλεφώνησε στον Ντόναλτ Τραμπ , τον συνεχάρη και εξέφρασε την ελπίδα να δουλέψουν από κοινού ώστε να βγουν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις από την κατάσταση κρίσης και για τη επίλυση επίκαιρων ζητημάτων της διεθνούς ατζέντας, προς αναζήτηση αποτελεσματικών απαντήσεων στις προκλήσεις της παγκόσμιας ασφάλειας.

Πάντως η Μόσχα δεν βιάζεται να πανηγυρίσει και αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την κατάσταση, με αξιωματούχους του Κρεμλίνου να τονίζουν ότι «άλλο οι προεκλογικές προθέσεις και άλλο η πράξη». Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Βουλής Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ να ξεχάσει τις προεκλογικές του δηλώσεις, όταν έλεγε ότι πρέπει με την Ρωσία να έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ιστορία περιλαμβανομένης και της νεότερης, γνωρίζει αρκετά παραδείγματα, όταν η προεκλογική ρητορική, του υποψηφίου που νίκησε, άλλαξε προς μια ολέθρια κατεύθυνση σε σχέση με τη Ρωσία.

Με επιφυλακτικότητα αλλά και έκδηλη ανησυχία αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα η Ουκρανική ηγεσία που έχει επιλέξει σαφή ευρωατλαντικό προσανατολισμό. Χαρακτηριστική αυτής της ανησυχίας είναι η δήλωση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος τόνισε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης σε δύο σημαντικούς τομείς: τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας… και τη συνδρομή στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Σοκ στη Γερμανία

Παρά τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ για “στενή συνεργασία" βασισμένη στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στον σεβασμό για τον άλλον, η ανησυχία είναι έκδηλη στο Βερολίνο, με τον υπουργό εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να δηλώνει ότι η εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον δεν θα είναι πια τόσο προβλέψιμη όσο ήταν. Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές μια προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη, καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού. «Ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος. Αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για εμάς», τόνισε ο Γκάμπριελ μιλώντας στον όμιλο Funke Mediengruppe. «Η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», υπογράμμισε.

"Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που επιθυμούσαν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία. Αλλά βέβαια πρέπει να το αποδεχθούμε", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

"Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε επικριτικές κουβέντες για την Ευρώπη και τη Γερμανία. Πρέπει να προσαρμοστούμε στο γεγονός ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα γίνει λιγότερο προβλέψιμη στο προσεχές μέλλον", πρόσθεσε.

Αβεβαιότητα στη γερμανική βιομηχανία

Η ένωση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών VDA εξέφρασε σήμερα την ανησυχία ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ θα μπορούσε να πλήξει το εμπόριο και τη διακίνηση των προϊόντων.

Η ένωση που εκπροσωπεί εταιρίες όπως την BMW, τη Volkswagen και τη Daimler, ανακοίνωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία είχε δείξει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των βιομηχανικών κρατών έχει γίνει σκληρότερος.

«Θα πρέπει να φοβάται κανείς ότι οι ΗΠΑ υπό έναν νέο πρόεδρο, όπως και η Κίνα, θα επικεντρωθούν κυρίως στη δική τους οικονομία, σε βάρος των διεθνών εμπορικών ροών και σχέσεων», ανέφερε η VDA σε σημερινή ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ένωση, ο μεγαλύτερος προστατευτισμός ή οι πρόσθετοι δασμοί θα πλήξουν τις ΗΠΑ όπως και τους εμπορικούς εταίρους της χώρας.

Η ένωση γερμανικών βιομηχανιών BDI ασχολίασε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την οικονομία μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και τον προέτρεψε να μην επιδιώξει μια πορεία απομονωτισμού. «Η αβεβαιότητα στην οικονομία είναι τεράστια. Ο Ντόναλντ Τραμπ καλό θα ήταν να μην αποκλείσει την αμερικανική οικονομία από τον κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του BDI Ούλριχ Γκρίλο. «Διαφορετικά η αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία θα οδηγήσει σε σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε ο Γκρίλο.

Η Citi σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος τονίζει ότι αν και το αμερικανικό πολιτικό σύστημα έχει πολλά θεσμικά αντίβαρα (checks and balances), υπάρχουν πολλά ρίσκα που απορρέουν από την προεδρία Τραμπ. Στην εξωτερική πολιτική, η Citi αναμένει ότι ο κ. Τραμπ θα ακολουθήσει μια πολιτική απομονωτισμού, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδεινωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους, ειδικά αν ο νέος πρόεδρος αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Πιθανή θεωρεί η Citi και μια αντιπαράθεση με την Κίνα για το εμπόριο, αλλά οι εντάσεις με τη Ρωσία μπορεί να υποχωρήσουν, ειδικά αν ο κ. Τραμπ περιορίσει τον ρόλο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Η Ευρώπη είναι εξαιρετικά εκτεθειμένη στο ρίσκο Τραμπ, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, δεδομένης της μακράς στρατιωτικής σχέσης με τις ΗΠΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ 05 Απρ 2021 | 10:11

Κορονοϊός: Ο ανοιξιάτικος Γολγοθάς της Ευρώπης - Χιλιάδες κρούσματα, θάνατοι και γεμάτες ΜΕΘ - Τι συμβαίνει ανά χώρα

Η Ευρώπη βιώνει μία πολύ δύσκολη άνοιξη, με τα νέα κρούσματα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 01 Απρ 2021 | 12:08

Κάθε χρόνο 12 εκατομμύρια αυτοκίνητα αποσύρονται από τους ευρωπαϊκούς δρόμους

Κάθε χρόνο περίπου 12 εκατ. αυτοκίνητα αποσύρονται από τους ευρωπαϊκούς δρόμους λόγω ατυχημάτων, οικονομικής διαγραφής ή μη συμμόρφωσης με τα νέα πρότυπα ασφάλειας και εκπομπών ρύπων.

ΕΝΤΟΝΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ 01 Απρ 2021 | 11:35

Ο ΠΟΥ "τα βάζει" με την Ευρώπη: Aπαράδεκτα αργoί οι ρυθμοί εμβολιασμού- Κάντε γρήγορα

Ο αριθμός των νέων θανάτων ξεπέρασε τις 24.000 στη ζώνη της Ευρώπης - "Καμπανάκι" ΠΟΥ για τους ρυθμούς εμβολιασμών.

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 31 Μαρ 2021 | 22:33

Facebook: Μπλόκαρε νέα συνέντευξη του Τραμπ στη σελίδα της νύφης του

Η Λάρα Τραμπ είναι παντρεμένη με τον γιο του μεγιστάνα - Επ'αόριστον αποκλεισμένος από το Facebook ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 29 Μαρ 2021 | 19:58

Καλά νέα από την Johnson & Johnson: Αρχίζει στις 19 Απριλίου τις παραδόσεις του μονοδοσικού εμβολίου στην Ευρώπη

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson απαιτεί μόνο μία δόση αντί για δύο και μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες ψυγείου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 25 Μαρ 2021 | 23:56

Σύνοδος Κορυφής - Ο Τζο Μπάιντεν με τους "27" Ευρωπαίους ηγέτες - Από κοινού για την σταθερότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προστατεύσουν από κοινού την παγκόσμια ασφάλεια, την δημοκρατία και την σταθερότητα

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 25 Μαρ 2021 | 17:21

Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για έγκριση ως τον Ιούνιο

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης μετακίνησης εν μέσω πανδημία

ΚΑΡΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-400 ΑΛΛΑ «ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ» 23 Μαρ 2021 | 20:39

Στόλτενμπεργκ: Υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν και ανησυχίες όσον αφορά στην Τουρκία

Ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι "δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν διαφορές, έχω εκφράσει κι εγώ τις ανησυχίες μου

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ REUTERS 19 Μαρ 2021 | 20:50

Κορονοϊός: Πρώτη στον κόσμο με 1.000.000 θανάτους η Ευρώπη

Τουλάχιστον 37.221.978 μολύνσεις και 1.000.062 εκατομμύρια θάνατοι αναφέρθηκαν στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ASTRAZENECA 19 Μαρ 2021 | 10:52

"Βέλη" Φον ντερ Λάιεν προς ΗΠΑ και Βρετανία: Ζητώ μεγαλύτερη ειλικρίνεια στις εξαγωγές εμβολίων

"Ζητώ μεγαλύτερη ειλικρίνεια καθώς η Ευρώπη είναι μεταξύ των περιοχών που εξάγουν τα περισσότερα εμβόλια" είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Μαρ 2021 | 15:43

Μητσοτάκης για "Πράσινο Διαβατήριο" στην ΕΕ: Η Ευρώπη προχωράει μπροστά με την πρότασή μας

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το "Πράσινο Διαβατήριο" της Κομισιόν

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ FOX NEWS 17 Μαρ 2021 | 15:08

Πρόεδρο των ΗΠΑ θέλει την Μέγκαν Μαρκλ ο Τραμπ: "Nα κατέβει στις εκλογές το 2024"

Ο Ντόναλτ Τραμπ ενώ δήλωσε ότι δεν είναι "θαυμαστής" της Μέγκαν Μαρκλ, τη θέλει σε προεδρική κούρσα για το 2024.

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 17 Μαρ 2021 | 08:29

Σχοινάς: Πώς θα είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού – "Κλειδί" για τον τουρισμό στην Ευρώπη

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι δεν θα καθιερώνει την υποχρέωση του εμβολιασμού, αλλάτην υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν.