Η κόρη του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ζερίν Ακιντζί, έγινε εξώφυλλο στο ελληνοκυπριακό περιοδικό Must και προκάλεσε πολιτική θύελλα, καθώς πυροδότησε αιχμηρά σχόλια από τους εθνικιστικούς κύκλους στους κόλπους της ελληνοκυπριακής αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Η μικρότερη από τις τρεις κόρες του Μουσταφά Ακιντζί, σπούδασε δημόσιες σχέσεις στα κατεχόμενα και συνέχισε με σπουδές μάρκετινγκ στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Greenwich, για να στραφεί τελικά στο σχέδιο και στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στις ΗΠΑ.
Έκανε την εμφάνιση της στη Νέα Υόρκη το 1999, όπου παρουσίασε την πρώτη συλλογή της.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έγινε «πρώτη είδηση» στην Κύπρο όχι για τη μόδα, αλλά για το εξώφυλλο της στο ελληνοκυπριακό περιοδικό Must (τεύχος Οκτωβρίου).
Η συζήτηση άνοιξε κυρίως, λόγω timing, αφού συνέπεσε σε μία κρίσιμη στιγμή, ενώ ο πατέρας της διαπραγματεύεται για το Κυπριακό.
Τα σχόλια σε γενικές γραμμές είναι θετικά, τόσο για την εμφάνιση όσο και για τη δουλειά της Ζερρίν στον χώρο της μόδας.
Αλλά, οι εθνικιστικοί κύκλοι στους κόλπους της ελληνοκυπριακής κοινότητας εκφράστηκαν αιχμηρά.
Ωστόσο, πολύ πιο αιχμηρά είναι τα σχόλια στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Στο ίδιο κλίμα και τα φιλικά προς τον Ερντογάν μέσα ενημέρωσης, που βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν στον Μουσταφά Ακιντζί. «Δεν ταιριάζει στην κόρη ενός Προέδρου Δημοκρατίας», γράφει η τουρκική εφημερίδα Sabah.
Πολιτικοί αναλυτές στη Λευκωσία εκτιμούν ότι το εξώφυλλο με την Ζερρίν έδωσε το άλλοθι για την επίθεση στον Ακιντζί από κύκλους της Αγκυρας (οι σχέσεις Ερντογάν - Ακιντζί είναι ψυχρές) που διαφωνούν με τους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στη Λευκωσία.
Η απάντηση του περιοδικού
Η διευθύντρια του περιοδικού must, Ειρήνη Χριστοφόρου, απάντησε μέσα από τη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού:
«Μετά την κυκλοφορία του τεύχους Οκτωβρίου, με την Ζερρίν Ακιντζί στο εξώφυλλο, τα σχόλια που έλαβε η ομάδα του περιοδικού ήταν άκρως θετικά.
»Η συντακτική ομάδα του must αλλά και το must σαν έντυπο δεν έκανε ποτέ διακρίσεις. Το κύριο μέλημά του ήταν και είναι η προβολή και η προώθηση ταλαντούχων, όμορφων ανθρώπων που ξεχωρίζουν μέσα από τη δουλειά ή την προσωπικότητά τους.
»Η Ζερρίν Ακιντζί είναι ακριβώς αυτό. Μια νέα γυναίκα με ταλέντο στο χώρο του σχεδίου μόδας. Με τη συμπερίληψή της στο νέο μας τεύχος δεν προωθούμε απλά μια ταλαντούχα νέα γυναίκα, αλλά πάμε τον τόπο μας ένα βήμα παραπέρα ασκώντας έμμεσα το δικαίωμα μας στην σκέψη και στον λόγο. Το must παραμένει πρωτοπόρο γιατί συνεχίζει να καινοτομεί, αγνοώντας τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν και τονίζοντας αυτά που μας ενώνουν.
»Η επιλογή μας αυτή φέρνει ανάμικτες αντιδράσεις. Το νέο τεύχος του περιοδικού διαδέχθηκαν ποικίλα σχόλια, η πλειονότητα των οποίων ήταν θετικά. Αυτό μας δείχνει πως κι εσείς, όπως κι εμείς, είστε έτοιμοι να πάμε ένα βήμα μπροστά, σε μια χώρα χωρίς ταμπού και διακρίσεις, που το μόνο που μετρά είναι το πάθος και το ταλέντο του κάθε ανθρώπου και μόνο.