X

Το χειρότερο καλοκαίρι της Ισπανίας: Κάηκαν 3,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους

Πάνω από 20 ενεργά μέτωπα συνεχίζουν να κατακαίνε στην Ισπανία - Το τέλος του καύσωνα και η υγρασία δίνουν ελπίδες για να τεθούν υπό έλεγχο

Γράφει: TheToc team

Η κυβέρνηση της Ισπανίας προχωρά στην κήρυξη ζωνών καταστροφής στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρωτοφανούς σφοδρότητας πυρκαγιές. Στις ανακοινώσεις του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι "η κλιματική έκτακτη ανάγκη που μαστίζει τον κόσμο επιταχύνεται ολοένα και περισσότερο, είναι πιο σοβαρή και πιο συχνή, ειδικά σε μέρη όπως η Ιβηρική Χερσόνησος".

Και παρουσιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησής του είπε ότι εκπονείται ένα "ένα μεγάλο εθνικό σύμφωνο για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική έκτακτη ανάγκη".

Με σχεδόν 3,5 εκατομμύρια στρέμματα καμμένης γης, πάνω από 30 χιλιάδες ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τέσσερις νεκρούς, (ο τελευταίος που αναφέρθηκε είναι ένας πυροσβέστης), η Ισπανία δοκιμάζεται.

Το προηγούμενο μαύρο ρεκόρ καμμένης γης, το 2022, καταρρίφθηκε φέτος στην Ισπανία.

Μόνη ελπίδα, έπειτα από 17 ημέρες πρωτοφανούς σφοδρότητας πυρκαγιών, είναι η υποχώρηση του καύσωνα και η αύξηση της υγρασίας.

Από τους 45 βαθμούς Κελσίου, οι μετεωρολόγοι αναμένουν αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στις επαρχίες της Γαλικίας και της Καστίλλης και Λεόν όπου μαίνονται τα μέτωπα.

Η αλλαγή του καιρού θα φέρει "μείωση των μέγιστων θερμοκρασιών κατά 10 έως 12 βαθμούς, καθώς και άνοδο των δεικτών υγρασίας", δήλωσε ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης στην Καστίλη και Λεόν, ο Νίκανορ Σεν, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

Αυτό "θα διευκολύνει και θα βελτιώσει τις συνθήκες" ώστε να "τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές", πρόσθεσε.

GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE

Οι πυρκαγιές στη βορειοδυτική Ισπανία έκαψαν επιπλέον 300.000 στρέμματα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με τα δορυφορικά στοιχεία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, τα οποία δόθηκαν σήμερα Τρίτη, 19 Αυγούστου στη δημοσιότητα.

Κάηκε μια έκταση όση η Μαγιόρκα

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενημέρωσης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), το οποίο χρησιμοποιεί τα στοιχεία του Copernicus, από την αρχή του έτους έχουν καεί στην Ισπανία περίπου 3.730.000 στρέμματα.

Από το 2006 που άρχισε να συλλέγει δεδομένα το EFFIS, φέτος είναι η χειρότερη χρονιά για την Ισπανία όσον αφορά τις εκτάσεις που έχουν καεί, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2022, όταν οι καμένες εκτάσεις ανέρχονταν σε 3.060.000 εκατομμύρια στρέμματα. Σημειώνεται επίσης, ότι η έκταση που έχει καεί είναι περισσότερο από τέσσερις φορές ο μέσος όρος της περιόδου 2006-2024.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, η έκταση που έχει καεί φέτος στην Ισπανία ισοδυναμεί σε μέγεθος με την έκταση του νησιού της Μαγιόρκα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του EFFIS.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης κάηκε στις μεγάλες πυρκαγιές που πλήττουν εδώ και περίπου δέκα μέρες τις επαρχίες Θαμόρα και Καστίλη και Λεόν, στη βορειοδυτική Ισπανία, την Ουρένσε στη Γαλικία, επίσης στη βορειοδυτική Ισπανία, και την επαρχία Κάθερες στην Εξτρεμαδούρα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από δεκάδες χωριά, δεκάδες δρόμοι αποκλείστηκαν, ενώ διακόπηκαν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Γαλικία.

Η Νότια Ευρώπη βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους πυρκαγιών των τελευταίων δύο δεκαετιών, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Στην Πορτογαλία, οι πυρκαγιές έχουν κάψει περίπου 216.200 εκτάρια μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) - περισσότερο από τέσσερις φορές τον μέσο όρο της περιόδου 2006-2024 για αυτήν την περίοδο - και δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Διαβάστε Επίσης