Κάνοντας λόγο για την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στην Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ένα πάγιο αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Κάτι που οδηγεί τον αρθρογράφο του CNN για θέματα γεωπολιτικής, Στίβεν Κόλινσον, να σχολιάσει: "Φαινόταν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία δεν μπορούσε να γίνει πιο ζοφερή. Και τότε πήρε τον λόγο ο Τραμπ".
Στην ανάλυσή του, με τίτλο "Ο Τραμπ δίνει άλλο ένα χτύπημα στην Ουκρανία και νέα ώθηση στον Πούτιν", ο Κόλινσον σημειώνει ότι έχοντας προηγουμένως αποκλείσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τις πρώτες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί εσφαλμένα το Κίεβο ότι αυτός ευθύνεται για την τριετή ολέθρια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Με τα εχθρικά σχόλια για τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος έχει ήδη αντιδράσει λέγοντας ότι ο Τραμπ ζει σε μια φούσκα παραπληροφόρησης, και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι ήρθε η ώρα για εκλογές στην Ουκρανία, γίνεται εμφανές ότι έχει ξεκινήσει η προσπάθεια παραγκωνισμού του Ζελένσκι, όπως σημειώνεται στην ανάλυση του CNN. Τον παραγκωνισμό του Ζελένσκι για να επιβάλει στην Ουκρανία μια λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Πούτιν.
Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου αναμένεται να τροφοδοτήσουν νέους φόβους στην Ευρώπη, η οποία επίσης αποκλείστηκε από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία, ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να επιβάλει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία "που θα ευνοεί τον φίλο του στο Κρεμλίνο", εκτιμά το CNN.

Τα σχόλιά του φάνηκε επίσης ότι βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, μετά τη συνάντηση με τη ρωσική αντιπροσωπεία, ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία θα είναι δίκαιη για όλα τα μέρη.
Το CNN σημειώνει επίσης, ότι η επίθεση του Τραμπ κατά του Ζελένσκι, ο οποίος το 2022 αναγνωρίστηκε ως ήρωας από τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή αντιστάθηκε στον αιφνίδιο πόλεμο της Ρωσίας κατά του Κιέβου, συνιστά μια ξεκάθαρη ένδειξη για το ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει αντιστρέψει τη γραμμή της Ουάσινγκτον από το να στηρίζει το θύμα της εισβολής καθώς πλέον επιβραβεύει τον επιτιθέμενο.
"Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν έχουμε κάνει εκλογές στην Ουκρανία, όπου έχουμε στρατιωτικό νόμο", δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο. Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι το ποσοστό αποδοχής του Ζελένσκι έχει κατρακυλήσει μόλις "στο 4%" και ότι "έχουμε μια χώρα που έχει τιναχτεί στον αέρα".
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει ότι η θητεία του Ουκρανού προέδρου έληξε το Μάιο του 2024 και ότι η Ουκρανία πρέπει να διεξαγάγει εκλογές. Το Κίεβο απαντά ότι οι εξουσίες του Ζελένσκι παραμένουν σε ισχύ βάσει του στρατιωτικού νόμου που υπάρχει αυτή την περίοδο στην Ουκρανία.
Όπως πάντως επισημαίνει ο Κόλινσον, παρόλο που η δημοτικότητα του Ζελένσκι έχει μειωθεί σημαντικά από τη σχεδόν καθολική αποδοχή που απολάμβανε στην αρχή του πολέμου (όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες), εντούτοις δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο το χαμηλό ποσοστό του 4% που επικαλείται ο Τραμπ. Και προσθέτει ότι η διεξαγωγή αξιόπιστων δημοσκοπήσεων είναι δύσκολη σε περίοδο πολέμου, καθώς χιλιάδες Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά ή έχουν φύγει από τη χώρα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο και επικαλείται το Politico, ο Ζελένσκι εξακολουθεί να απολαμβάνει την αποδοχή της πλειοψηφίας, σε ποσοστό 52%.
Προσπαθεί να "θολώσει" τα αίτια του πολέμου
"Η τελευταία απόπειρα του Τραμπ να χειραγωγήσει το αμερικανικό αίσθημα για την Ουκρανία, μοιάζει με πολλές προηγούμενες προσπάθειές του να θολώσει την αλήθεια, επιχειρώντας να δημιουργήσει μεγαλύτερο περιθώριο για τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάλογης συμπεριφοράς ήταν οι εκλογές του 2020" σχολιάζει o Κόλινσον για το CNN.
Στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Τραμπ προσπάθησε ουσιαστικά να "επανεφεύρει" τα γεγονότα γύρω από την εισβολή της Ρωσίας πριν από τρία χρόνια, γράφει το δίκτυο, όταν οι δυνάμεις του Πούτιν παραβίαζαν τα σύνορα μιας ανεξάρτητης, κυρίαρχης δημοκρατίας και αναδιαμόρφωσαν τον χάρτη της Ευρώπης.
"Σήμερα άκουσα: "Ωραία, δεν μας κάλεσαν" (στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας). Οι Ουκρανοί είχατε όμως θέση σε αυτές εδώ και τρία χρόνια. Θα έπρεπε να είχατε τερματίσει τον πόλεμο έπειτα από τρία χρόνια. Δεν έπρεπε να τον είχατε ξεκινήσει ποτέ. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία" είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Κίεβο για τον πόλεμο.

"Στην ουσία, ο πρόεδρος φαίνεται να υπαινίσσεται ότι οι Ουκρανοί θα έπρεπε να είχαν συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία για να αποφύγουν την εισβολή, μια συμφωνία που, στην πράξη, θα προϋπέθετε την υποταγή στη Μόσχα μιας κυβέρνησης-μαριονέτας του Κιέβου ή απλά την παράδοση στα πεδία των μαχών για να παραχωρήσουν μια νίκη στον Πούτιν", εξηγεί ο αναλυτής του CNN.
Όπως αναφέρεται, πάντως, στο δημοσίευμα, τον ενθουσιασμό του Τραμπ για τον Πούτιν δεν συμμερίζονται τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές.
Ο Ρότζερ Γουίκερ δήλωσε ότι δεν θεωρεί τον Ρώσο ηγέτη αξιόπιστο. "Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και θα έπρεπε να είναι στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του, αν όχι να εκτελεστεί", είπε στο CNN ο γερουσιαστής από την πολιτεία του Μισισίπι.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερουσιαστής Τζον Κένεντι: "Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μαύρη καρδιά. Έχει ξεκάθαρα την όρεξη του Στάλιν για αίμα", δήλωσε ο γερουσιαστής της Λουιζιάνα. Ο ίδιος, αν και ξεκάθαρος στις απόψεις του για τον Ρώσο πρόεδρο, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο Τραμπ προσέφερε σημαντικές παραχωρήσεις στη Ρωσία απλώς και μόνο βγάζοντάς την από τον διπλωματικό "πάγο" των τελευταίων χρόνων.
Παρότι για τον Τραμπ ο πρώτος γύρος συνομιλιών πήγε "πολύ καλά", ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει ασαφής σχετικά με το σχέδιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Κάτι που, όπως αναφέρεται στο αμερικανικό δημοσίευμα "εντείνει την εντύπωση ότι ο βασικός στόχος του είναι μια οποιαδήποτε συμφωνία που θα του εξασφάλιζε μία πολιτική νίκη, ενώ θα ενίσχυε, όπως φοβούνται οι επικριτές του, μελλοντικές συγκρούσεις".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr