Follow us

Αυτή είναι η 29χρονη που πήρε έγκριση για ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας - Χαμός για την απόφαση στην Ολλανδία

Μια νέα γυναίκα με ψυχικές νόσους ζήτησε να πεθάνει με υποβοηθούμενη αυτοκτονία - Οι ολλανδικές αρχές της έδωσαν την άδεια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΟΛΛΑΝΔΙΑ 29ΧΡΟΝΗ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ

Η Ζοράγια τερ Μπηκ, από την Ολλανδία, είναι 29 ετών και από την παιδική της ηλικία παλεύει με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Σύντομα θα μπει τέλος στη ζωή της μέσω ευθανασίας στην οποία θα υποβληθεί μέσα στο σπίτι της, παρουσία του αγαπημένου της συντρόφου.

Πώς μια νέα γυναίκα έφτασε σε αυτή τη λύση; Γιατί οποιαδήποτε άλλη λύση, θεραπεία ή προσέγγιση δεν μπορούσε να κάνει τις συνθήκες της ζωής της ανεκτές; Τι λέει η ίδια για την απόφασή της αλλά και για τις σφοδρές αντιδράσεις και τα μηνύματα μίσους από ακραίους επικριτές, τα οποία εκφράζονται κυρίως από ανθρώπους που δεν την γνωρίζουν και που οι περισσότεροι ζουν στις ΗΠΑ;

Αυτή είναι η 29χρονη που πήρε έγκριση για ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας - Χαμός για την απόφαση στην Ολλανδία

Οι αρμόδιες ολλανδικές υπηρεσίες έδωσαν την άδεια για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην 29χρονη γυναίκα έπειτα από πολυεπίπεδο, μακροχρόνιο και συστηματικό έλεγχο όλων των παραγόντων και των δεδομένων για την περίπτωσή της. Στην αιτιολόγηση της θετικής απόφασης αναφέρεται ότι της δίνεται η άδεια για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στη βάση ότι "βιώνει αφόρητο ψυχικό πόνο". Ο θάνατός της θα επέλθει έπειτα από μια ιατρική διαδικασία που θα συμβεί στο σπίτι της τις επόμενες εβδομάδες.

Η Ζοράγια είχε υποβάλλει το αίτημά της πριν από τρεισήμισι χρόνια, ζητώντας την εφαρμογή νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί στην Ολλανδία από το 2002.

Υποβοηθούμενες αυτοκτονίες στην Ολλανδία

Ο λόγος για τον οποίο έχουν υπάρξει τόσο έντονες αντιδράσεις και στην Ολλανδία, μια χώρα όπου η κοινωνία είναι εξοικειωμένη με την ευθανασία, είναι ότι πρόκειται για ασθενή με ψυχικά προβλήματα και όχι κάποια άλλη ανίατη νόσο. Οι υποβοηθούμενες αυτοκτονίες ανθρώπων με ψυχικές νόσους είναι κάτι το εξαιρετικά ασυνήθιστο. Για παράδειγμα, το 2010 οι αντίστοιχες αιτήσεις ήταν μόλις δύο. Το 2023 ωστόσο η αύξηση που έχει σημειωθεί είναι σημαντική καθώς οι αιτήσεις για ευθανασία για λόγους ψυχικής υγείας έφτασαν τις 138 αντιπροσωπεύοντας το 1,5% των συνολικών αιτήσεων για ευθανασία στην Ολλανδία που είναι 9.068 για το περασμένο έτος.

Η ιστορία της Ζοράγια πήρε μεγάλη δημοσιότητα μετά από ένα δημοσίευμα σε ολλανδικό ΜΜΕ, τον περασμένο μήνα. Τα μηνύματα που άρχισε να λαμβάνει της προκάλεσαν αφόρητο στρες και την ανάγκασαν να κλείσει τους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα, για να μην έρχεται αντιμέτωπη με σκληρές επιθέσεις για την επιλογή της.

Η ίδια λέει ότι κατανοεί τις αντιδράσεις για περιπτώσεις σαν τη δική της αλλά και τη γενικότερη συζήτηση για το αν πρέπει η υποβοηθούμενη αυτοκτονία να είναι νόμιμη.

Ειδικότερα για τη δική της περίπτωση, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, σημείωνει ότι "ο κόσμος πιστεύει ότι όταν κάποιος είναι ψυχικά ασθενής δεν έχει καθαρή σκέψη κάτι το οποίο είναι προσβλητικό".

Η Ζοράγια λέει επίσης: "Κατανοώ τον φόβο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία που εκφράζονται από ανθρώπους με αναπηρίες αλλά κατανοώ και την αγωνία των ανθρώπων που θέλουν να πεθάνουν. Στην Ολλανδία, η νομοθεσία αυτή είναι σε ισχύ εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί και είναι πραγματικά ασφαλές".

ΟΛΛΑΝΔΙΑ 29ΧΡΟΝΗ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ

Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία για να είναι κάποιος επιλέξιμος για ευθανασία πρέπει να βιώνει "αφόρητο πόνο χωρίς προοπτική βελτίωσης" και να είναι σε θέση να ενημερωθεί πλήρως ώστε να λάβει την απόφαση.

Η Ζοράγια πάσχει από χρόνια κατάθλιψη, γενικευμένο άγχος, τραυματισμό και διαταραχή προσωπικότητας, ενώ πρόσφατα διαγνώστηκε και με αυτισμό.

Όπως λέει, όταν γνώρισε τον σύντροφό της πίστεψε ότι είχε βρει ένα ασφαλές περιβάλλον για γιατρευτεί. "Όμως συνέχισα να έχω αυτοκτονικές τάσεις" λέει. Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν έχει αυτοκτονήσει, η απάντηση είναι ότι η αυτοκτονία μιας συμμαθήτριάς της στην εφηβεία της έχει προκαλέσει μεγάλο τραύμα και δεν μπορεί να το κάνει.

Η Ζοράγια έχει υποβληθεί σε πάρα πολλές θεραπείες. Έχει κάνει επί πολλά χρόνια ψυχοθεραπεία, έχει λάβει φαρμακευτική αγωγή και έχει υποβληθεί σε πάνω από 30 συνεδρίες ηλεκτροσπασμοθεραπείας (ECT).

"Στην ψυχοθεραπεία, έμαθα πολλά για τον εαυτό μου και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των προβλημάτων μου, αλλά δεν έλυσε τα βασικά προβλήματά μου. Στην αρχή της θεραπείας, ξεκινά κανείς με αισιοδοξία. Νόμιζα ότι θα γινόμουν καλύτερα. Αλλά όσο περισσότερο συνεχίζεται η θεραπεία, άρχιζα να χάνω την ελπίδα μου".

Μετά από 10 χρόνια, λέει ότι δεν έμεινε "τίποτα" όσον αφορά τη θεραπεία. "Ήξερα ότι δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω τον τρόπο που ζω" καταλήγει εξηγώντας γιατί ζήτησε να πεθάνει με ευθανασία.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, τη μέρα της ευθανασίας θα χορηγηθεί στη Ζοράγια ένα ηρεμιστικό και εν συνεχεία όταν θα έχει χάσει τις αισθήσεις της θα της χορηθεί το φάρμακο που θα σταματήσει τη λειτουργία της καρδιάς της.

Ο σύντροφός της θα είναι μαζί της στο σπίτι.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΛΛΙΠΗ ΜΕΤΡΑ 10 Ιουν 2024 | 18:20

Νέα αυτοκτονία συγκλονίζει την κορυφαία στρατιωτική Ακαδημία της Βρετανίας: Οι δόκιμοι και η αφόρητη πίεση

Ο θάνατος ενός τελειόφοιτου της στρατιωτικής Ακαδημίας Sandhurst εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τα μέτρα που θα έπρεπε να λαμβάνει το υψηλού κύρους ίδρυμα

ΣΑΒΒΑΤΟ 5.10.2024 10 Ιουν 2024 | 13:47

Η Ψυχική Υγεία των Νέων Σήµερα: Μια Διεθνής Ηµερίδα για τις Τελευταίες Εξελίξεις

Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, Αίθουσα Μητρόπουλος.

ΤΟ ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ 09 Ιουν 2024 | 07:11

Οι τρεις πριγκίπισσες και η κομψή βασίλισσα: Οι Μαξίμα και οι κόρες με casual chic σύνολα στα καλοκαιρινά πορτρέτα τους

Το διάτρητο σύνολο της βασίλισσας, το λινό φόρεμα με τα cut outs της πριγκίπισσας Αριάδνης και η κοκκινομάλλα Αλεξία που έκλεψε την παράσταση.

6-9 ΙΟΥΝΙΟΥ 06 Ιουν 2024 | 17:50

Ευρωεκλογές 2024: Άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία - Πότε αναμένεται η πρώτη πρόβλεψη για τη σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου

Μεταξύ 6-9 Ιουνίου, περίπου 370 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους 720 βουλευτές του νέου Ευρωκοινοβουλίου.

ΘΛΙΨΗ 04 Ιουν 2024 | 20:06

Θρήνος στην Ορεστιάδα: 46χρονη γυναίκα κρεμάστηκε στην αποθήκη – Την βρήκε ο σύζυγός της- Σε σημείωμα εξηγεί τους λόγους

Η σορός της μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή και επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

ΘΡΙΛΕΡ 03 Ιουν 2024 | 19:55

Ηράκλειο: Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου η οικογένεια της Νικολέτας-"Την ενοχλούσαν δύο συμμαθητές της"

Θα ελεγχθούν το κινητό και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούσε η 17χρονη. Η Αστυνομία συνεχίζει να παίρνει καταθέσεις από συμμαθητές, καθηγητές και φίλους της.

ΛΙΒΑΔΑΚΙ 31 Μαϊ 2024 | 23:52

Σοκ στη Λάρισα: 60χρονη γυναίκα πήγε να βάλει τέλος στη ζωή της - Έκοψε με γυαλί τις φλέβες της

Το ασθενοφόρο μετέφερε τη γυναίκα εσπευσμένα στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΝ ΒΟΑΚ 28 Μαϊ 2024 | 17:20

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο με τη 17χρονη Νικολέτα να περπατά στον δρόμο φεύγοντας από το σχολείο της

Η αδερφή της αποκάλυψε πως όταν η ίδια πήγε στο σχολείο ένα παιδί από το μπαλκόνι της είπε "καλά που αυτοκτόνησε".

ΚΡΗΤΗ 28 Μαϊ 2024 | 09:25

Θρήνος για τη 17χρονη Νικολέτα στο Ηράκλειο: "Δεν υπάρχει πόρισμα ακόμη", λέει η δικηγόρος της οικογένειάς της

Συντετριμμένη είναι η οικογένεια της 17χρονης Νικολέτας, της κοπέλας που βρέθηκε νεκρή κάτω από γέφυρα στο Ηράκλειο, όταν γύρισε από το σχολείο.

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ 27 Μαϊ 2024 | 15:36

"Τι θα πούμε; αυτοκτονήστε δεν τρέχει τίποτα;" λέει ο Μητροπολίτης για το Ευαγγέλιο που δεν διαβάστηκε στην κηδεία της 17χρονης

Η πρώτη δήλωση του Μητροπολίτη Γεράσιμου μετά τον σάλο για τη στάση του στην υπόθεση της 17χρονης Νικολέτας.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 25 Μαϊ 2024 | 21:14

Κρήτη: Οργή στο χωριό της 17χρονης Νικολέτας- Δεν τη διάβασαν με εντολή Μητροπολίτη που έστειλε απεσταλμένο να επιτηρεί

Η σορός της 17χρονης Νικολέτας οδηγήθηκε κατευθείαν στο νεκροταφείο χωρίς καν να μπει στον κεντρικό ναό.

ΘΛΙΨΗ 25 Μαϊ 2024 | 18:23

Η 29χρονη Ολλανδή έκανε ευθανασία, αν και απόλυτα υγιής, γιατί δε μπορούσε να ζει με κατάθλιψη

Η Ζοράγια υπέφερε επίσης από οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Αποφάσισε ότι ήθελε να πεθάνει, αφού πάλευε με τα προβλήματα ψυχικής υγείας για πάνω από μία δεκαετία. Καμία θεραπεία δεν την είχε βοηθήσει.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 24 Μαϊ 2024 | 16:05

Κρήτη: Η 17χρονη που έπεσε από τη γέφυρα - "Δεχόταν bullying στο σχολείο. Δεν αυτοκτόνησε", λένε οι γονείς και η αδελφή της

Ο λόγος που η κοπέλα βρέθηκε στη γέφυρα παραμένει μυστήριο, καθώς το σπίτι της βρίσκεται από την άλλη πλευρά του δρόμου.