
Επικεφαλής της εγκληματικής συμμορίας Foxtrot, που βρίσκεται πίσω από την έκρηξη βίας στη Σουηδία, είναι ο διεθνώς καταζητούμενος Ράβα Ματζίντ, γνωστός με το παρατσούκλι "κουρδική αλεπού". Τα σουηδικά ΜΜΕ θεωρούν ότι ο πόλεμος με άλλες συμμορίες μεταναστών για την επικράτηση στο εμπόριο ναρκωτικών αλλά και οι έριδες μεταξύ των μελών αυτής της συμμορίας ευθύνονται για το πρωτοφανές κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα.
Γεννημένος στο Ιράν στις 12 Ιουλίου 1986 από γονείς από το Ιρακινό Κουρδιστάν, ο Ράβα Ματζίντ έχει μεγαλώσει στην Ουψάλα της Σουηδίας όπου μετανάστευσαν οι γονείς του όταν ήταν βρέφος μόλις ενός μήνα και έχει σουηδική υπηκοότητα. Διαθέτει όμως και ιρανικό διαβατήριο ενώ όπως αποκάλυψε η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, πλέον διαθέτει και τουρκικό.

Άλλωστε, από το 2018, βάση του είναι η Τουρκία. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρείται ότι παραμένει ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης Foxtrot που δρα στη Σουηδία και βρίσκεται πίσω από ένοπλες συγκρούσεις και βομβιστικές επιθέσεις κυρίως στη Στοκχόλμη και την Ουψάλα. Ιδιαίτερο στοιχείο στα χτυπήματα αυτά ότι κατά κύριο λόγο εκτελούνται από παιδιά. Οι συμμορίες στρατολογούν νεαρούς εφήβους καθώς δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά λόγω του ότι η ποινική ηλικία ευθύνης είναι τα 15 έτη στη Σουηδία.

Θύματα αυτή της εκρηκτικής βίας που καταγράφεται στη Σουηδία και έχει υποχρεώσει την κυβέρνηση να αναζητήσει αυστηρότερα μέτρα ακόμα και κατεβάζοντας τον στρατό στους δρόμους, είναι παιδιά, συγγενείς αντιπάλων του ή και πρώην συνεργάτες και σύντροφοί του στην εγκληματική δράση του. Η συμμορία Foxtrot του Ράβα Ματζίντ βρίσκεται σε πόλεμο με άλλες συμμορίες που δρουν στη Σουηδία αλλά και με πρώην μέλη της που έχουν οδηγηθεί σε διάσπαση. Καταζητούμενη από τις σουηδικές αρχές είναι και η 59χρονη μητέρα του PremiumPari Lindblom Saleh.

Στη Σουηδία θεωρείται ένας από τους πλέον επικίνδυνους κακοποιούς και είναι μεταξύ πιο καταζητούμενους, ενώ από τον Αύγουστο του 2020 έχει εκδοθεί για τον Ράβα Ματζίντ διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Γιατί τον άφησαν να φύγει από τη Σουηδία
Ο άνθρωπος με το παρατσούκλι "κουρδική αλεπού" έχει ποινικό μητρώο από τα 19 του. Στο παρελθόν είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για διακίνηση τσιγάρων και διαρρήξεις.

Το καλοκαίρι του 2018 οι σουηδικές αρχές, παρά το γεγονός ότι είχε αποφυλακιστεί με αναστολή, του επέτρεψαν να φύγει από τη χώρα και να μετεγκατασταθεί στην Τουρκία. Μετά την αποφυλάκισή του είχε δολοφονηθεί ένας ξάδελφός του. Για τον Ράβα έγινε σαφές ότι υπήρχε απειλή για τη ζωή του.
"Ο Έλληνας" Mikael Tenezos
Τα σουηδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πυρήνας αυτού του πολέμου των συμμοριών βρίσκεται στην κόντρα δύο αρχηγών με τα παρατσούκλια "Η κουρδική αλεπού" και "Ο Έλληνας".
Ένα δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών στη Σουηδία είναι το "Dalen", του οποίου τώρα φέρεται να ηγείται ο Mikael Tenezos, ένας πρώην παίκτης του χόκεϊ επί πάγου, γνωστός ως "The Greek", "Ο Έλληνας" ο οποίος είναι μόλις 24 ετών και προφανώς ελληνικής καταγωγής.

Ο Tenezos, ο οποίος ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία και έγινε αρχηγός παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας του. Οι προσπάθειες του Ματζίντ να αναβαθμίσει τη θέση του στο εμπόριο ναρκωτικών λέγεται ότι τον έχουν φέρει σε σύγκρουση με τον Tenezos.
Οι άλλες αντίπαλες συμμορίες
Μία από τις αντίπαλες συμμορίες είναι το εγκληματικό δίκτυο Varby. Τον Οκτώβριο του 2020 η δολοφονία ενός 25χρονου, μέλους της συμμορίας αυτής, στο κέντρο της Ουψάλας είχε αποδοθεί στη συμμορία Foxtrot.
Ο Ματζίντ είναι σε πόλεμο και με τη συμμορία Bandidos. Τον Μάρτιο του 2022, δολοφονήθηκε ένας 33χρονος έξω από το αρχηγείο τους. Μέλη της συμμορίας Foxtrot συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία ενώ κατηγορίες για συνέργεια απαγγέλθηκαν και στον Ματζίντ. Όπως αποδείχθηκε, ο Ματζίντ σχεδίαζε τη δολοφονία του αρχηγού των Bandidos.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της σουηδικής εφημερίδας Aftonbladet, το 2022 οι μυστικές υπηρεσίες της Σουηδίας αντάλλαξαν πληροφορίες με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίας σχετικά με τον Ματζίντ. Τα άκρως απόρρητα έγγραφα που πιστοποιούν αυτές τις επικοινωνίες, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, βρέθηκαν στο κινητό τηλέφωνο ενός εκ των μελών της συμμορίας.
Η υπόθεση του Ματζίντ, που καταζητείται στη Σουηδία με κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και απόπειρες ανθρωποκτονίας, θεωρείται από τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ότι προσθέτει ακόμη ένα αγκάθι στις σχέσεις Σουηδίας και Τουρκίας που ήδη βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί εξαιτίας της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά και των διαδηλώσεων κατά τις οποίες κάηκαν αντίτυπα του Κορανίου.
Πηγή από την Αστυνομία της Σουηδίας ανέφερε στην εφημερίδα ότι οι άκρως απόρρητες επικοινωνίες έχουν διαρρεύσει "πιθανότατα από κάποιον, άγνωστο, αξιωματούχο στην Τουρκία". Η σουηδική αστυνομική πηγή επιβεβαιώνει ότι τα άκρως απόρρητα έγγραφα ήρθαν σε γνώση των μελών της συμμορίας του Ματζίντ το 2022. Η διαρροή των εγγράφων συνιστά για τους Σουηδούς σκάνδαλο καθώς πιστοποιούν τις επικοινωνίες μεταξύ σουηδικών και τουρκικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της επιχείρησης "Snake" με στόχο τη σύλληψη του Ματζίντ. Η πηγή που μίλησε στην εφημερίδα Aftonbladet επισημαίνει ότι "δεν είναι καλό ότι τέτοιες πληροφορίες έφτασαν σε γνώση των μελών συμμοριών διότι αυτό σημαίνει ότι οι εγκληματίες γνωρίζουν τι γνωρίζει η αστυνομία για αυτούς και μαθαίνουν με ποιους τρόπους επιχειρεί η αστυνομία εναντίον τους".
Με τουρκικό διαβατήριο στην Κωνσταντινούπολη
Το 2022, ο Ματζίντ βρισκόταν στην Τουρκία με ιρακινό διαβατήριο εμφανιζόμενος ως πλοιοκτήτης. Τότε, πήγε σε αστυνομικό τμήμα υποστηρίζοντας ότι είχε ξεχάσει μια τσάντα με χρήματα, τόσο σε ξένο νόμισμα όσο και σε τουρκικές λίρες, σε πάρκο στην επαρχία Μαρμαρίδα. Οι Τούρκοι αστυνομικοί τον συνέλαβαν καθώς τους κίνησε υποψίες. Μόλις διαπίστωσαν την πραγματική ταυτότητά του, χτύπησε "κόκκινος συναγερμός" καθώς υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψής του. Η Σουηδία ζήτησε την έκδοσή του αλλά η Τουρκία απέρριψε το αίτημα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος. Και όπως αποκαλύπτει η σουηδική εφημερίδα, πήρε τουρκική υπηκοότητα. Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τιμούρ Σοϊκάν έχει υποστηρίξει ότι ο Ματζίντ διατηρεί κατοικία και γραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Στηρίζει τον ισχυρισμό αυτό σε δικαστικά έγγραφα τα οποία επικαλείται και λέει ότι έχει στη διάθεσή του.
Η περίπτωση του Ματζίντ και η απόκτηση τουρκικού διαβατηρίου δεν είναι η μοναδική. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του VICE World News τον περασμένο Απρίλιο, πολλοί από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες στην Ευρώπη καταφέρνουν να γλιτώνουν αποκτώντας τουρκική υπηκοότητα. Πρόκειται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για ανθρώπους που εμπλέκονται σε μεγάλες υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών οι οποίοι εκμεταλλεύονται την τουρκική νομοθεσία που προβλέπει να δίνεται η τουρκική υπηκοότητα σε ξένους επενδυτές. Πρόκειται για το πρόγραμμα "Golden Passport" ("Χρυσό Διαβατήριο") που εγκαινιάστηκε το 2018 και δίνει υπηκοότητα σε όποιον κάνει επένδυση ύψους 400.000 δολαριών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr