Follow us

Αυτός είναι η "κουρδική αλεπού" που φούντωσε τον πόλεμο με συμμορίες μεταναστών στη Σουηδία - "Ο Έλληνας" αντίπαλός του

Ποιος είναι ο άνθρωπος με το παρατσούκλι "κουρδική αλεπού" - Ο "¨Ελληνας" αντιπαλός του, ο ρόλος της Τουρκίας και τα πολλά διαβατήρια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κουρδική Αλεπού

Επικεφαλής της εγκληματικής συμμορίας Foxtrot, που βρίσκεται πίσω από την έκρηξη βίας στη Σουηδία, είναι ο διεθνώς καταζητούμενος Ράβα Ματζίντ, γνωστός με το παρατσούκλι "κουρδική αλεπού". Τα σουηδικά ΜΜΕ θεωρούν ότι ο πόλεμος με άλλες συμμορίες μεταναστών για την επικράτηση στο εμπόριο ναρκωτικών αλλά και οι έριδες μεταξύ των μελών αυτής της συμμορίας ευθύνονται για το πρωτοφανές κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

Γεννημένος στο Ιράν στις 12 Ιουλίου 1986 από γονείς από το Ιρακινό Κουρδιστάν, ο Ράβα Ματζίντ έχει μεγαλώσει στην Ουψάλα της Σουηδίας όπου μετανάστευσαν οι γονείς του όταν ήταν βρέφος μόλις ενός μήνα και έχει σουηδική υπηκοότητα. Διαθέτει όμως και ιρανικό διαβατήριο ενώ όπως αποκάλυψε η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, πλέον διαθέτει και τουρκικό.

Αυτός είναι η "κουρδική αλεπού" που φούντωσε τον πόλεμο με συμμορίες μεταναστών στη Σουηδία - "Ο Έλληνας" αντίπαλός του

Άλλωστε, από το 2018, βάση του είναι η Τουρκία. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρείται ότι παραμένει ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης Foxtrot που δρα στη Σουηδία και βρίσκεται πίσω από ένοπλες συγκρούσεις και βομβιστικές επιθέσεις κυρίως στη Στοκχόλμη και την Ουψάλα. Ιδιαίτερο στοιχείο στα χτυπήματα αυτά ότι κατά κύριο λόγο εκτελούνται από παιδιά. Οι συμμορίες στρατολογούν νεαρούς εφήβους καθώς δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά λόγω του ότι η ποινική ηλικία ευθύνης είναι τα 15 έτη στη Σουηδία.

ΣΟΥΗΔΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ

Θύματα αυτή της εκρηκτικής βίας που καταγράφεται στη Σουηδία και έχει υποχρεώσει την κυβέρνηση να αναζητήσει αυστηρότερα μέτρα ακόμα και κατεβάζοντας τον στρατό στους δρόμους, είναι παιδιά, συγγενείς αντιπάλων του ή και πρώην συνεργάτες και σύντροφοί του στην εγκληματική δράση του. Η συμμορία Foxtrot του Ράβα Ματζίντ βρίσκεται σε πόλεμο με άλλες συμμορίες που δρουν στη Σουηδία αλλά και με πρώην μέλη της που έχουν οδηγηθεί σε διάσπαση. Καταζητούμενη από τις σουηδικές αρχές είναι και η 59χρονη μητέρα του PremiumPari Lindblom Saleh.

ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΑΛΕΠΟΥ ΜΗΤΕΡΑ
Η μητέρα του σκληρού εγκληματία με το παρατσούλι "κουρδική αλεπού". Η 59χρονη PremiumPari Lindblom Saleh είναι και αυτή καταζητούμενη στη Σουηδία.

Στη Σουηδία θεωρείται ένας από τους πλέον επικίνδυνους κακοποιούς και είναι μεταξύ πιο καταζητούμενους, ενώ από τον Αύγουστο του 2020 έχει εκδοθεί για τον Ράβα Ματζίντ διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Γιατί τον άφησαν να φύγει από τη Σουηδία

Ο άνθρωπος με το παρατσούκλι "κουρδική αλεπού" έχει ποινικό μητρώο από τα 19 του. Στο παρελθόν είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για διακίνηση τσιγάρων και διαρρήξεις.

ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΑΛΕΠΟΥ
Ο Ράβα Ματζίντ, γνωστός ως "κουρδική αλεπού".

Το καλοκαίρι του 2018 οι σουηδικές αρχές, παρά το γεγονός ότι είχε αποφυλακιστεί με αναστολή, του επέτρεψαν να φύγει από τη χώρα και να μετεγκατασταθεί στην Τουρκία. Μετά την αποφυλάκισή του είχε δολοφονηθεί ένας ξάδελφός του. Για τον Ράβα έγινε σαφές ότι υπήρχε απειλή για τη ζωή του.

"Ο Έλληνας" Mikael Tenezos

Τα σουηδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πυρήνας αυτού του πολέμου των συμμοριών βρίσκεται στην κόντρα δύο αρχηγών με τα παρατσούκλια "Η κουρδική αλεπού" και "Ο Έλληνας".

Ένα δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών στη Σουηδία είναι το "Dalen", του οποίου τώρα φέρεται να ηγείται ο Mikael Tenezos, ένας πρώην παίκτης του χόκεϊ επί πάγου, γνωστός ως "The Greek", "Ο Έλληνας" ο οποίος είναι μόλις 24 ετών και προφανώς ελληνικής καταγωγής.

MIKAEL TENEZOS
Ο Mikael Tenezos.


Ο Tenezos, ο οποίος ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία και έγινε αρχηγός παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας του. Οι προσπάθειες του Ματζίντ να αναβαθμίσει τη θέση του στο εμπόριο ναρκωτικών λέγεται ότι τον έχουν φέρει σε σύγκρουση με τον Tenezos.

Οι άλλες αντίπαλες συμμορίες

Μία από τις αντίπαλες συμμορίες είναι το εγκληματικό δίκτυο Varby. Τον Οκτώβριο του 2020 η δολοφονία ενός 25χρονου, μέλους της συμμορίας αυτής, στο κέντρο της Ουψάλας είχε αποδοθεί στη συμμορία Foxtrot.

Ο Ματζίντ είναι σε πόλεμο και με τη συμμορία Bandidos. Τον Μάρτιο του 2022, δολοφονήθηκε ένας 33χρονος έξω από το αρχηγείο τους. Μέλη της συμμορίας Foxtrot συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία ενώ κατηγορίες για συνέργεια απαγγέλθηκαν και στον Ματζίντ. Όπως αποδείχθηκε, ο Ματζίντ σχεδίαζε τη δολοφονία του αρχηγού των Bandidos.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της σουηδικής εφημερίδας Aftonbladet, το 2022 οι μυστικές υπηρεσίες της Σουηδίας αντάλλαξαν πληροφορίες με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίας σχετικά με τον Ματζίντ. Τα άκρως απόρρητα έγγραφα που πιστοποιούν αυτές τις επικοινωνίες, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, βρέθηκαν στο κινητό τηλέφωνο ενός εκ των μελών της συμμορίας.

Η υπόθεση του Ματζίντ, που καταζητείται στη Σουηδία με κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και απόπειρες ανθρωποκτονίας, θεωρείται από τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ότι προσθέτει ακόμη ένα αγκάθι στις σχέσεις Σουηδίας και Τουρκίας που ήδη βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί εξαιτίας της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά και των διαδηλώσεων κατά τις οποίες κάηκαν αντίτυπα του Κορανίου.

Πηγή από την Αστυνομία της Σουηδίας ανέφερε στην εφημερίδα ότι οι άκρως απόρρητες επικοινωνίες έχουν διαρρεύσει "πιθανότατα από κάποιον, άγνωστο, αξιωματούχο στην Τουρκία". Η σουηδική αστυνομική πηγή επιβεβαιώνει ότι τα άκρως απόρρητα έγγραφα ήρθαν σε γνώση των μελών της συμμορίας του Ματζίντ το 2022. Η διαρροή των εγγράφων συνιστά για τους Σουηδούς σκάνδαλο καθώς πιστοποιούν τις επικοινωνίες μεταξύ σουηδικών και τουρκικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της επιχείρησης "Snake" με στόχο τη σύλληψη του Ματζίντ. Η πηγή που μίλησε στην εφημερίδα Aftonbladet επισημαίνει ότι "δεν είναι καλό ότι τέτοιες πληροφορίες έφτασαν σε γνώση των μελών συμμοριών διότι αυτό σημαίνει ότι οι εγκληματίες γνωρίζουν τι γνωρίζει η αστυνομία για αυτούς και μαθαίνουν με ποιους τρόπους επιχειρεί η αστυνομία εναντίον τους".

Με τουρκικό διαβατήριο στην Κωνσταντινούπολη

Το 2022, ο Ματζίντ βρισκόταν στην Τουρκία με ιρακινό διαβατήριο εμφανιζόμενος ως πλοιοκτήτης. Τότε, πήγε σε αστυνομικό τμήμα υποστηρίζοντας ότι είχε ξεχάσει μια τσάντα με χρήματα, τόσο σε ξένο νόμισμα όσο και σε τουρκικές λίρες, σε πάρκο στην επαρχία Μαρμαρίδα. Οι Τούρκοι αστυνομικοί τον συνέλαβαν καθώς τους κίνησε υποψίες. Μόλις διαπίστωσαν την πραγματική ταυτότητά του, χτύπησε "κόκκινος συναγερμός" καθώς υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψής του. Η Σουηδία ζήτησε την έκδοσή του αλλά η Τουρκία απέρριψε το αίτημα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος. Και όπως αποκαλύπτει η σουηδική εφημερίδα, πήρε τουρκική υπηκοότητα. Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τιμούρ Σοϊκάν έχει υποστηρίξει ότι ο Ματζίντ διατηρεί κατοικία και γραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Στηρίζει τον ισχυρισμό αυτό σε δικαστικά έγγραφα τα οποία επικαλείται και λέει ότι έχει στη διάθεσή του.

Η περίπτωση του Ματζίντ και η απόκτηση τουρκικού διαβατηρίου δεν είναι η μοναδική. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του VICE World News τον περασμένο Απρίλιο, πολλοί από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες στην Ευρώπη καταφέρνουν να γλιτώνουν αποκτώντας τουρκική υπηκοότητα. Πρόκειται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για ανθρώπους που εμπλέκονται σε μεγάλες υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών οι οποίοι εκμεταλλεύονται την τουρκική νομοθεσία που προβλέπει να δίνεται η τουρκική υπηκοότητα σε ξένους επενδυτές. Πρόκειται για το πρόγραμμα "Golden Passport" ("Χρυσό Διαβατήριο") που εγκαινιάστηκε το 2018 και δίνει υπηκοότητα σε όποιον κάνει επένδυση ύψους 400.000 δολαριών.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 07 Δεκ 2023 | 12:52

Ελλάδα και Τουρκία υπογράφουν κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας - Τι θα περιλαμβάνει

Κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να εκδοθεί από το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 07 Δεκ 2023 | 12:05

Επίσκεψη Ερντογάν: Προσαγωγές 20 Κύπριων φοιτητών που συγκεντρώθηκαν στο Μαξίμου - Φώναζαν συνθήματα εναντίον του

Σε προσαγωγές 20 φοιτητών από την Κύπρο προχώρησαν οι Αρχές στο κέντρο της Αθήνας, ενόψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 07 Δεκ 2023 | 10:25

Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου: Να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 07 Δεκ 2023 | 09:15

Αιχμές τουρκικών ΜΜΕ για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Έλεγε "Μητσοτάκης γιοκ", τώρα τον αποκαλεί φίλο του

Κριτική από τα αντιπολιτευόμενα μέσα δέχεται ο Ερντογάν για αλλαγή ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα: "Μπορούμε να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά ή να κάνουμε στροφή μια νύχτα ξαφνικά;".

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ F-16 07 Δεκ 2023 | 08:13

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τουρκία: Προσβλέπουμε σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

"Χαιρετίζουμε την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να μεταφέρει τα ενταξιακά πρωτόκολλα της Σουηδίας στο Κοινοβούλιο για επικύρωση", σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 07 Δεκ 2023 | 07:12

O Ερντογάν στην Αθήνα με τρία αεροπλάνα και δύο θωρακισμένες λιμουζίνες: Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Με τρία αεροπλάνα και δύο τεθωρακισμένες λιμουζίνες, φτάνει στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος.

ΤΟΥΡΚΙΑ 06 Δεκ 2023 | 19:06

Ερντογάν λίγο πριν την επίσκεψη στην Αθήνα: Να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.

ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ EUROFIGHTER 06 Δεκ 2023 | 14:59

Ο Ερντογάν προτείνει "καζάν-καζάν" και στις ΗΠΑ: Να ψηφίσουμε ταυτόχρονα για F-16 και ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν ζήτησε να ψηφίσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ υπέρ της πώλησης των F16 στην Τουρκία και ταυτόχρονα η τουρκική Εθνοσυνέλευση υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 06 Δεκ 2023 | 13:36

Καιρίδης: Ταχεία χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου - Την Πέμπτη οι υπογραφές

Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά, σημείωσε ο Δημήτρης Καιρίδης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 06 Δεκ 2023 | 09:58

Βελόπουλος: Ο χριστιανισμός λέει "αγαπάτε αλλήλους", αλλά δεν λέει "παντρευτείτε μεταξύ σας οι ομοφυλόφιλοι"

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για τα ελληνοτουρκικά, για το νέο νομοσχέδιο αλλά και για τους γάμους των ομοφυλοφίλων.

ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 06 Δεκ 2023 | 07:29

Οι πέντε ώρες του Ερντογάν στην Αθήνα: Σε ποια θέματα έχει "κλειδώσει" συμφωνία - Το ερωτηματικό για τη Θράκη

Η σύντομη επίσκεψη του Ταγιπ Ερντογάν στην Αθήνα, έχει εξήγηση. Δεν πρόκειται για επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους, αλλά για ένα συμβούλιο συνεργασίας.

ΣΤΟ MEGA 05 Δεκ 2023 | 18:59

Οι 4,5 ώρες του Ερντογάν στην Αθήνα: Ερχεται με 3 αεροπλάνα και 2 λιμουζίνες από τιτάνιο που αντέχουν σε χημική επίθεση

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα δεχτεί ερωτήσεις μετά τις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 05 Δεκ 2023 | 15:45

DW για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Ευνοϊκοί οιωνοί, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς με τον Τούρκο πρόεδρο

"Υφίστανται οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη συνάντηση κορυφής στην Αθήνα", αναφέρει η DW για τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Αθήνα