
Την αποκάλεσαν "Coronation Quiche" - η "quiche της στέψης" - αλλά το πρώτο πιάτο που ανακοινώθηκε επισήμως από το Μπάκιγχαμ ότι θα σερβιριστεί στην στέψη του Καρόλου, δεν είναι παρά μια πολύ απλή συνταγή που ο καθένας μπορεί να φτιάξει στην κουζίνα του.
Τα συστατικά της είναι συνηθισμένα: σπανάκι, κρέμα γάλακτος, αυγά ενώ την ιδιαίτερη πινελιά θα δίνει η προσθήκη φρέσκου εστραγκόν, δηλαδή το πολύ αρωματικό βότανο δρακόντειο.
Σύμφωνα με το Μπάκιγχαμ, Κάρολος και Καμίλα επέλεξαν στη συνταγή επειδή "ταιριάζει σε όλα τα γούστα" κάτι που έχει σημασία καθώς πρόκειται για ένα πιάτο που στις 6 Μαϊου θα σερβιριστεί σε ολόκληρη τη Βρετανία, σε εκατοντάδες τραπέζια που θα στηθούν σε κοινοτικούς χώρους για να γιορταστεί η στέψη του νέου Βασιλιά.
Η ανακοίνωσε έγινε με την ανάρτηση βίντεο στον επίσημο λογαριασμό της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Στο βίντεο βλέπουμε μία από τους σεφ της βασιλικής κουζίνας να παρασκευάζει την quiche.
Introducing… Coronation Quiche!
— The Royal Family (@RoyalFamily) April 17, 2023
Chosen personally by Their Majesties, The King and The Queen Consort have shared a recipe in celebration of the upcoming #CoronationBigLunch taking place up and down the country. pic.twitter.com/aVcw9tNarP
Τα υλικά & η εκτέλεση
Για τη ζύμη (pâte brisée)
- 125 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 25γρ κρύο βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας κρύο γάλα
- 1 κρόκος αυγού
- μια πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
- 125ml γάλα
- 175ml κρέμα γάλακτος
- 2 μεσαία αυγά
- 180γρ ψιλοκομμένο σπανάκι
- 25γρ μπέικον
- 100γρ τριμμένο σένταρ
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο εστραγκόν
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της ζύμης, πλάθουμε μια μπάλα και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για μία ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τοποθετούμε τη ζύμη πάχους περίπου 5 χιλιοστών σε ελαφρά βουτυρωμένο πιάτο τάρτας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Καλύπτουμε τη βάση της τάρτας με χαρτί ψησίματος πάνω στο οποίο τοποθετούμε ξερά φασόλια. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος με τα ξερά φασόλια. Αφού αναμίξουμε όλα τα υλικά της γέμισης κρατώντας εκτός το τυρί, απλώνουμε το μισό τυρί στη βάση και στη συνέχεια ομοιόμορφα το μίγμααπό πάνω. Στο τέλος, πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί στην επιφάνεια.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία τους 170 βαθμούς και ψήνουμε επί 20 λεπτά μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρώμα και να κάνει μια χρυσαφένια κρούστα.

Η κις σπανάκι τρώγεται ζεστή ή κρύα και είναι εξίσου νόστιμη.
Το Coronation Chicken της Ελισάβετ
Λέγεται ότι το πιάτο που επέλεξε το βασιλικό ζεύγος είναι μια αναφορά στην εξίσου απλή συνταγή που είχε επιλέξει η βασίλισσα Ελισάβετ το 1953 στη δική της στέψη. Η νεαρή Ελισάβετ είχε αποφασίσει επίσημο πιάτο να είναι το Coronation Chicken - το "κοτόπουλο της στέψης" - μια συνταγή κοτόπουλο με κάρι και μαγιονέζα.
Η αποκάλυψη για την κις σπανάκι αντανακλά, όπως σημειώνουν βασιλικοί συντάκτες στη Βρετανία, τη βούληση του Κάρολου για μια τελετή προσαρμοσμένη στα δικά του μέτρα και γούστα, με σύγχρονο μήνυμα και σεβασμό στις ανάγκες και τα προβλήματα της βρετανικής κοινωνίας εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr