
Λήξη συναγερμού για τον πύραυλο στην Πολωνία, καθώς όλες οι πλευρές συμφωνούν πλέον μετά και την ενημέρωση του Προέδρου Μπάιντεν (που στη φωτογραφία φαίνεται να ενημερώνεται από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν), ότι ο πύραυλος δεν είναι ρωσικός αλλά ουκρανικός.
Και στόχος ήταν να αποκρουστεί πυραυλική ενέργεια της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επιθετική ενέργεια της Ρωσίας εναντίον χώρας- μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε από την πλευρά του ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός και όχι ρωσικός, παραδέχθηκε και ο Πολωνός πρόεδρος.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας και ότι ο πύραυλος πιθανόν προήλθε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.
Η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ (σ.σ. περί αμοιβαίας συνδρομής των χωρών μελών της Συμμαχίας σε περίπτωση επίθεσης), αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Δήλωση Μπάιντεν: "Προκλήθηκε από την ουκρανική αεράμυνα"
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η πυραυλική έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και είχε δείξει τα ευρήματα των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, στους ομόλογούς του στο G7. Οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν ενημερώσει για τα στοιχεία που διαθέτουν και το ΝΑΤΟ.
"Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στην Σοβιετική Ενωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά", είπε.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας, είπε ο Αντρέι Ντούντα. "Είναι πολύ πιθανόν ότι εβλήθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα", πρόσθεσε.
Στόλτενμπεργκ: "Καμία ένδειξη" ότι η Ρωσία σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση σε βάρος μελών του ΝΑΤΟ
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι "το περιστατικό με τους πυραύλους στην Πολωνία καταδεικνύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, που είναι ευθύνη του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζει να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις", αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιθετική ενέργεια της Ρωσίας εναντίον του ΝΑΤΟ.
[LIVE] 🔴 🎥 Watch #NATO Secretary General @jensstoltenberg's press conference after the meeting of the North Atlantic Council to discuss yesterday’s explosion in Eastern #Poland. https://t.co/l4yVwj9KE2
— Oana Lungescu (@NATOpress) November 16, 2022
Το περιστατικό αποδεικνύει τους κινδύνους που συνδέονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, "αλλά δεν άλλαξε τη θεμελιώδη εκτίμησή μας για την απειλή κατά των συμμάχων του ΝΑΤΟ", προσέθεσε.
Το ΝΑΤΟ αξιολογεί "συνεχώς" την παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, είπε. Ταυτόχρονα, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης επίθεσης σε έδαφος του ΝΑΤΟ. Και δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr