Σενάρια απομάκρυνσης του Βλαντιμίρ Πούτιν από την εξουσία, όσο ακραία κι αν φαντάζουν εκ πρώτης σε ορισμένους, δεν είναι αποτέλεσμα των δραματικών εξελίξεων του τελευταίου μήνα και του πολέμου στην Ουκρανία.
Εν ώρα πολέμου ωστόσο, οι πληροφορίες που η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή και περιγράφουν συγκεκριμένες ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων, αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Μέλη της ρωσικής ελίτ σχεδιάζουν, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, την απομάκρυνση του Πούτιν έχοντας ήδη στοιχεία που δείχνουν ποιος θα μπορούσε να είναι ο διάδοχός του.
Στην εν λόγω ανάρτηση αναφέρεται ξεκάθαρα πως υπάρχει σχέδιο να δηλητηριαστεί ο Πούτιν ή να πάθει μια ξαφνική ασθένεια ή ένα αναπάντεχο ατύχημα.
Συγκεκριμένα αναφέρεται: "Δηλητηρίαση, ξαφνική ασθένεια, ατύχημα - η ρωσική ελίτ εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Πούτιν.
Στο περιβάλλον της ρωσικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ, σχηματίζεται μια ομάδα προσώπων με επιρροή που εναντιώνονται στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στόχος τους είναι να απομακρύνουν τον Πούτιν από την εξουσία το συντομότερο δυνατό και να αποκαταστήσουν τους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση, που καταστράφηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ένα ορισμένο τμήμα της ρωσικής πολιτικής ελίτ της Ρωσίας θεωρεί ως διάδοχο του Πούτιν τον διευθυντή της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μπορτνίκοφ μπήκε πρόσφατα σε μαύρη λίστα από την πλευρά του Ρώσου δικτάτορα. Ο επίσημος λόγος για την κατάρρευση του επικεφαλής του FSB, στάθηκαν οι μοιραίοι υπολογισμοί του για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Ο Μπορτνίκοφ και η υπηρεσία του ήταν υπεύθυνοι για την ανάλυση της στάσης του ουκρανικού πληθυσμού και της ικανότητας του ουκρανικού στρατού. Είναι γνωστό ότι ο Μπορτνίκοφ και κάποιοι άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι της ρωσικής ελίτ εξετάζουν διάφορες επιλογές για να απομακρύνουν τον Πούτιν από την εξουσία.
Συγκεκριμένα, δεν αποκλείεται η δηλητηρίαση, η ξαφνική ασθένεια ή οποιαδήποτε άλλο "τυχαίο γεγονός". Δεν αποκλείεται η πρόσφατη "διαρροή" των θέσεων των τσετσενικών μονάδων στο βόρειο Κίεβο, να συνδέεται με αυτές τις διαδικασίες.

Οι πληροφορίες προήλθαν ακριβώς από τη ρωσική πλευρά. Μάλλον έτσι, η διοίκηση της FSB προσπαθεί να αποδυναμώσει την επιρροή του Καντίροφ. Επίσης, αυτό μπορεί να είναι μια προσπάθεια να βελτιωθεί έγκαιρα η αλληλεπίδραση με τις ουκρανικές αρχές, στην παράκαμψη της σημερινής ρωσικής ηγεσίας".
Τι λέγεται στην Ουάσινγκτον
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα, δέχθηκε πρόσφατα πυρά επειδή υπονόησε επανειλημμένα ότι ο Πούτιν θα έπρεπε να δολοφονηθεί για να τερματιστεί η ουκρανική σύγκρουση.
Μια τέτοια ρητορική θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ένα τέτοιο σενάριο.
Is there a Brutus in Russia? Is there a more successful Colonel Stauffenberg in the Russian military?
— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) March 4, 2022
The only way this ends is for somebody in Russia to take this guy out.
You would be doing your country - and the world - a great service.
"Ο μόνος τρόπος με τον οποίο τελειώνει αυτό είναι κάποιος στη Ρωσία να βγάλει αυτόν τον τύπο", είπε ο Γκράχαμ σε tweet στις 3 Μαρτίου. "Θα προσφέρατε στη χώρα σας —και στον κόσμο— μια εξαιρετική υπηρεσία".
This is the speech of a loser.
— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) March 17, 2022
Putin is losing.
He would not be threatening his own people if they were with him. https://t.co/9VxB6VPd9q
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι απέρριψε αυτή τη ρητορική και διαβεβαίωσε τη διεθνή κοινότητα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν υποστηρίζει καμία τέτοια ενέργεια. "Όχι, δεν υποστηρίζουμε τη δολοφονία του ηγέτη μιας ξένης χώρας ή την αλλαγή καθεστώτος", είπε η Ψάκι σε συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα του tweet του Γκράχαμ.
"Αυτή δεν είναι η θέση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και σίγουρα δεν είναι μια δήλωση που θα ακούσατε να προέρχεται από το στόμα οποιουδήποτε εργάζεται σε αυτή τη διοίκηση".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr